MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Η μεταφορά ελαστικών στο Βασιλικό στο επίκεντρο σύσκεψης στην περιοχή

Advertisement

Sponsored by exness

Τι ανέφεραν σε δηλώσεις τους οι εμπλεκόμενοι

Advertisement

Την απόφαση της κυβέρνησης για μεταφορά χιλιάδων τόνων ελαστικών από τη Βιομηχανική Περιοχή Ιδαλίου και Λατούρου σε χώρο κοντά στο Τσιμεντοποιείο Βασιλικού, για να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμη ύλη, συζήτησε σήμερα, κατά τη διάρκεια πολύωρης σύσκεψης.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Τσιμεντοποιείου Βασιλικού και σ’ αυτήν συμμετείχαν η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, λειτουργοί του Υπουργείου Εργασίας, κοινοτάρχες της περιοχής, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς.

Μετά τη σύσκεψη τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος και τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη μετέβησαν με λεωφορείο στο χώρο όπου θα τοποθετηθούν τα ελαστικά.

Σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Αδάμος Αδάμου ανέφερε ότι «ακούσαμε πολλές ανησυχίες. Η δική μας έγνοια είναι η ασφάλεια και η υγεία των κοινοτήτων της περιοχής αλλά και του περιβάλλοντος με όλη τη βαριά αναπτυσσόμενη βιομηχανική περιοχή, η οποία πρέπει να τυγχάνει και της ανάλογης προστασίας και ασφάλειας, που αυτή τη στιγμή κάθε άλλο παρά πληρούνται».

Ο κ. Αδάμου αναφέρθηκε στη δημιουργία μόνιμου Πυροσβεστικού Σταθμού στη περιοχή και είπε πως αυτός «θα αρχίσει να υλοποιείται από τον Ιανουάριο του 2018 και θα λειτουργήσει τον Ιανουάριο 2019, κάτι για το οποίο δεν μπορούμε να περιμένουμε. Η περιοχή είναι μια πυριτιδαποθήκη η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί από τα τόσα πράγματα που υπάρχουν και πρέπει να διορθωθούν, όπως π.χ. η αποψίλωση της περιοχής, η καλύτερη παρακολούθηση και φύλαξη του χώρου και ο συντονισμός μέσα από ένα χωροταξικό σχέδιο που υπάρχει και η Επιτροπή που πρέπει να το παρακολουθεί».

Πρόσθεσε ότι «καθόλου δεν έχουν διασκεδαστεί οι ανησυχίες μας, παρά και τη συμφωνία που έγινε πρόσφατα στο Προεδρικό που ειρήσθω εν παρόδω η Συντονιστική Επιτροπή των Κοινοτήτων της περιοχής ζήτησε εγγράφως. Ωστόσο οι ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής δεν περιορίζονται μόνο εκεί», είπε, και σημείωσε πως «εάν οι άνθρωποι πήγαν εκεί και συμφώνησαν για τη μεταφορά των ελαστικών γιατί τους έπεισαν, η ανησυχία τους δεν είναι μόνο τα ελαστικά αλλά ολόκληρη η περιοχή, αφού ανησυχούν γι’αυτό μέρα και νύχτα”.

Σημείωσε ότι “είναι ευθύνη της Πολιτείας να έρθει κοντά, να ακούει και τους κατοίκους της περιοχής που δεν τους ακούει, παρά μόνο εκ των υστέρων όταν ληφθούν αποφάσεις» κάτι που όπως είπε είναι «μεγάλο λάθος», σημειώνοντας πως πρέπει να «ακούν και τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι εντέλλονται να είναι φύλακες της περιοχής και να επεμβαίνουν ανά πάσα στιγμή, όπως είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η ΕΜΑΚ που είναι σε θέση» να ανταποκριθούν αμέσως.

Ο κ. Αδάμου ανέφερε επίσης ότι τα αίτια της πυρκαγιάς που ξέσπασε αρχές Ιουλίου και επεκτάθηκε στα ελαστικά στο Τσιμεντοποιείο Βασιλικού είναι αντικείμενο αστυνομικής έρευνας, και πρόσθεσε πως κανένας δεν μπορεί να πιστοποιήσει το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να οφειλόταν σε εμπρησμό ή σε κακόβουλη ενέργεια.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Αδάμου είπε ότι «είμαστε σύμφωνοι στη μεταφορά ελαστικών σε αδειοδοτημένα σημεία, τα οποία θα πληρούν όλους τους όρους φύλαξης, παρακολούθησης και ασφάλειας. Η πρόσφατη πυρκαγιά ήταν σε μη αδειοδοτημένο σημείο», είπε, και σημείωσε πως «δεν πρέπει όλα αυτά τα ελαστικά να συγκεντρώνονται σε μια μόνο περιοχή για ανακύκλωση. Δεν πρέπει να μεταφέρονται εδώ και να δημιουργούμε ένα άλλο σωρό επικίνδυνων υλικών μόνο εδώ, αλλά πρέπει να γίνει  μια διασπορά του κινδύνου αυτού, κάτι για το οποίο αρμόδιο είναι το Τμήμα Περιβάλλοντος, που θα πρέπει να αδειοδοτήσει και άλλους χώρους» για να μπορεί να γίνεται ανακύκλωση των ελαστικών.

Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας είπε πως «με τις αποφάσεις που έχει πάρει η κυβέρνηση, με τις εισηγήσεις που η Επιτροπή Περιβάλλοντος θα προωθήσει στο Υπουργικό Συμβούλιο και με τη λήψη όλων αυτών των μέτρων, πιστεύω ότι οι κίνδυνοι θα αρχίσουν να μειώνονται για τη περιοχή. Εμείς μέχρι τότε εκφράζουμε την ετοιμότητα μας για ανταπόκριση, όπως αποδεδειγμένα το τελευταίο χρονικό  διάστημα παρέστη ανάγκη να ανταποκριθούμε με επαγγελματισμό και υπευθυνότητα, αφού κύρια αποστολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι η ασφάλεια του κοινού».

Σημείωσε ακόμα πως «νοουμένου ότι λαμβάνονται όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας  που οφείλουν οι οποιεσδήποτε εγκαταστάσεις να παίρνουν, τότε ο κίνδυνος μειώνεται αισθητά. Όλα έγκεινται στη πρόληψη και πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα σε σχέση με την αποψίλωση της περιοχής από τον κίνδυνο εξωτερική πυρκαγιά να εισέλθει στις εγκαταστάσεις».

Ερωτηθείς κατά πόσον η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει μεταφέρει τις συγκεκριμένες ανησυχίες της στην Κυβέρνηση, ο κ. Τράγκολας είπε ότι «αυτές τις ανησυχίες τις έχουμε συζητήσει. ‘Ημουν παρών στη σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό για μεταφορά των ελαστικών (στο Βασιλικό) και συμφώνησα γιατί γνωρίζω την περιοχή, την επισκέφθηκα, είναι μια μεγάλη περιοχή, δεν υπάρχει περίπτωση η πυρκαγιά να επεκταθεί προς τα έξω, υπάρχει εγκατάσταση νερού η οποία μπορεί αμέσως να τροφοδοτήσει τους τυλιχτήρες για άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς στα πρώτα λεπτά ούτως ώστε αυτή να μην εξαπλωθεί. Επίσης υπάρχει η διαμερισματοποίηση των ελαστικών που απομακρύνει ή μειώνει τον κίνδυνο της επέκτασης από ένα σωρό στην άλλη».

Κληθείς να αναφέρει πού βρίσκεται ο χώρος τοποθέτησης των ελαστικών ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είπε πως «βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Λεμεσού. Είναι αδειοδοτημένος χώρος και υπάρχει φύλαξη».

Ερωτηθείς για την δημιουργία Πυροσβεστικού Σταθμού στη περιοχή Βασιλικού ο κ. Τράγκολας απάντησε πως «σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε τον Ιανουάριο του 2019 θα λειτουργήσει κοντά στο χωριό Μαρί Πυροσβεστικός Σταθμός, θα στελεχώνεται με 56 άτομα προσωπικό και θα είναι ικανός να ανταποκρίνεται σε ολόκληρη τη περιοχή. Θα είναι αποκλειστικά για κάλυψη όλων των εγκαταστάσεων στη συγκεκριμένη περιοχή σε χρόνο από 3 μέχρι 5 λεπτά για την πιο απομακρυσμένη εγκατάσταση».

Ο Λευτέρης Φωκάς, Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Καλαβασού και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των 9 Κοινοτήτων της περιοχής είπε ότι «κατά καιρούς έχουμε κάνει αρκετές συσκέψεις στα Υπουργεία Ενέργειας και Εσωτερικών όπου εκφράσαμε τις ανησυχίες μας για τη συγκεκριμένη περιοχή. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε, θέλουμε όσα μας διαβεβαιώνουν (οι αρμόδιοι) για την περιοχή να μας δοθούν και γραπτώς, ούτως ώστε να μπορούμε και εμείς να ενημερώσουμε τον κόσμο και να διασκεδάσουμε τις ανησυχίες του».

Κληθείς να αναφέρει τις διαβεβαιώσεις που έδωσε στις κοινότητες η Κυβέρνηση, ο κ. Φωκάς είπε πως «εμείς θέσαμε κάποιους όρους σχετικά με τα θέματα ενέργειας, ότι δηλαδή θέλουμε εναλλακτική περιοχή η οποία θα φιλοξενήσει κάποιες άλλες βιομηχανίες σχετικά με την ενέργεια, αφού δεν θέλουμε να συσσωρευθούν όλες οι βιομηχανίες εδώ και σε περίπτωση ενός ατυχήματος να παραλύσει ενεργειακά η Κύπρος. Μετά την περιβαλλοντική στρατηγική μελέτη που έγινε ύστερα από δικό μας αίτημα, θέλουμε να γίνει και μία μελέτη συσσωρευτικότητας η οποία όταν θα συμπληρωθεί και καλυφθεί αυτή η συσσωρευτικότητα, βάση της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να μην υπάρχουν  άλλα εργοστάσια στη περιοχή».

‘Οσον αφορά τη μεταφορά των ελαστικών στη περιοχή, ο κ. Φωκάς επανέλαβε ότι «οι κοινότητες είναι σύμφωνες με αυτή την ενέργεια νοουμένου ότι θα δοθούν γραπτώς τα όσα ζητήσαμε και συζητήσαμε στο Προεδρικό».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρήστος Ορφανίδης σημείωσε ότι «απ’ ότι διεφάνη σήμερα, η περίφημη συνάντηση στο Προεδρικό αποτελούσε ακόμα μία τροχοπέδη για την περιοχή. Εκφράζω τη λύπη μου, φαίνεται ότι δεν έχουν ληφθεί όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν ότι τα θέματα υγείας που απασχολούν την περιοχή θα απαμβλυνθούν,το αντίθετο θα την μεγεθύνουν».

Πρόσθεσε ότι «τυχόν άφιξη αυτών των ελαστικών στη περιοχή θα είναι η απαρχή για να αρχίσουν να συσσωρεύονται και άλλα συστατικά, άλλες ουσίες και άλλα πράγματα που θα μεγεθύνουν και θα διογκώσουν το πρόβλημα της ήδη βεβαρημένης εδώ  περιοχής. Πάνω απ’όλα πρέπει να είναι η υγεία των ανθρώπων και νομίζω αξίζει, μπορεί να είναι μικρές κοινότητες αλλά είναι και αυτοί άνθρωποι».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network