MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Η μεγάλη μάχη της Σολέας… Μέρα τρίτη

Advertisement

Sponsored by exness

Τραγωδία δίχως τέλος στην περιοχή της Σολέας – Τρίτη μέρα σε πύρινο κλοιό – Τιτάνιες προσπάθειες για κατάσβεση της φωτιάς από τις ομάδες πυρόσβεσης, εναέριες και επίγειες – Εκτός ελέγχου η κατάσταση – Νεκροί δύο δασοπυροσβέστες μετά από δυστύχημα – Κάηκαν πάνω από 15 τ.χλμ δασικής γης – Όλες οι εξελίξεις

Advertisement

Για τρίτη μέρα κατακαίει ότι βρει στο πέρασμα της η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή το μεσημέρι στην Ευρύχου. Με το πρώτο φως της ημέρας τα 16 πτητικά μέσα άρχισαν ρίψεις νερού. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τμήματος δασών η νηνεμία που επικρατεί στην περιοχή ευνοεί την κατάσταση, ωστόσο το γεγονός ότι ο καπνός μαζεύτηκε πάνω από τα μέτωπα της φωτιάς δυσχεραίνει την ορατότητα των πιλότων. 

Πάντως η πορεία της κατάστασης θα διαφανεί αργότερα ανάλογα με την ταχύτητα των ανέμων. 

  • Σε ύφεση αρκετά μέτωπα ωστόσο από τη μία στιγμή η κατάσταση αλλάζει, όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας Χρυσήλιος Χρυσηλίου
  • Με το πρώτο φως της ημέρας, θα γίνει επιθετική αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας Νίκο ΚουγιάληΑποχωρούν τα πτητικά μέσα λόγω σκότους. Ολονύχτια μάχη των επίγειων δυνάμεων
  • Tο βάρος ρίχνεται πλέον στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Ασίνου, με τον πύρινο κλοιό κατευθύνεται προς την κοινότητα Κανναβιών, σύμφωνα με τον εκρπόσωπο Τύπου του Τμήματος Δασών Ανδρέας Χρίστου. Αισιόδοξος ότι θα κλείσει το πύρινο μέτωπο Σπήλια – Κούρδαλι

  • Έφθασε στη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο το πρώτο γαλλικό αεροσκάφος ενώ αναμένονται άλλα δύο. Θα λάβουν μέρος στην αυριανή επιχείρηση.

  • Υπό έλεγχο αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά στο χωριό Κούρδαλι ενώ προηγουμένως είχαν απειληθεί μέχρι και οικίες.

  • Τα συλλυπητήρια του προς τις οικογένειες των δύο δασοπυροσβεστών εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Κέντρο Επιχειρήσεων στη Γαλάτα.

  • Σύσκεψη στον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών για απάμβλυνση των συνεπειών από τις καταστροφικές πυρκαγιές του τελευταίου τριημέρου. 

  • Η οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή είναι πολύ μεγάλη, δήλωσε η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, η οποία βρέθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων στη Γαλάτα. Ανέφερε ότι το γραφείο της είναι στη διάθεση του Προέδρου και των Υπουργών της κυβέρνησης, για να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια, κυρίως της επόμενης μέρας.

  • Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του Τμήματος Δασών παραμένει έντονη η κατάσταση στο μέτωπο Κούρδαλι – Σπήλια και Ασίνου

  • Έτοιμη να προσφέρει βοήθεια για την πυρκαγιά και η Τουρκία. Με δύο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος

  • Ένας δασοπυροσβέστης μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα στο Νοσοκομείο Κυπερούντας, όπου και κρατήθηκε για προληπτικούς λόγους

  • Η κατάσταση είναι τραγική στην περιοχή της πυρκαγιάς, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης από το Κέντρο Επιχειρήσεων στη Γαλάτα, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη για σκοπούς ενημέρωση.

  • Γύρω στις 8 αναμένεται να αποχωρήσουν τα πτητικά μέσα λόγω του σκότους.

  • Η φωτιά μεταφέρθηκε νοτιοανατολικά του χωριού Αγίας Ειρήνης, σε μία δύσβατη περιοχή γεγονός που δυσχεραίνει το έργο πυρόσβεσης καθώς μόνο τα πτητικά μέσα μπορούν να επιχειρήσουν.

  • Διαχειρίσιμο το πύρινο μέτωπο που μαίνεται σε απόσταση 800 μέτρων από χωριό Σπήλια, σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη.

  • Απομακρύνθηκε ο κίνδυνος για τις κατοικίες στο χωριό Κούρδαλι. 

  • Τραγική παραμένει η κατάσταση στο χωριό Κούρδαλι. Σύμφωνα με Κοινοτάρχη του χωριού Σωτήρη Ηλιάδη οι φλόγες έφθασαν πολύ κοντά σε οικία ωστόσο η άμεση παρέμβαση των δυνάμεων πυρόσβεσης απέτρεψε τα χειρότερα.

  • Στη μάχη και το ιταλικό αεροσκάφος. Ρίψεις νερού πάνω από την Αγία Ειρήνη.

  • Κανένας κίνδυνος αυτή τη στιγμή στο Σινά Όρος. Δύσκολη η κατάσταση στην Αγία Ειρήνη.

  • Ρίψεις νερού πάνω στις στέγες των σπιτιών στο Κούρδαλι

  • Σημαντική έκκληση για φαγητό και νερό για τους πυροσβέστες

  • Από χθες ακούγονταν εκρήξεις στις περιοχές Λημέρια. Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπος του Τμήματος Δασών Αντρέας Χρίστου τις εκρήξεις άκουσε και ο ίδιος χες θεωρήθηκε ότι πρόκειται για σφαίρες και πυρομαχικά κρυμμένα από τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ. Κανένας κίνδυνος, δεν πλησίασαν πεζοπόρα τμήματα

  •  Γύρω στις 7 μ.μ., θα αφιχθούν στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», στην Πάφο, τρία αεροσκάφη από τη Γαλλία (2 πυροσβεστικά τύπου CANADAIR και ένα υποστηρικτικό) καθώς και ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος από την Ιταλία (τύπου CANADAIR). Ευχαριστίες του ΥΠΕΣ
  •  Η Koμισιόν διαχειρίζεται αίτημα της Κύπρου για αποστολή αεροπορικών μέσων πυρόσβεσης και 80 τόνων επιβραδυντικού υλικού ως απάντηση στην καταστροφική δασική πυρκαγιά στην περιοχή της Ευρύχου
  • Άσχημη εξέλιξη. Ισχυροί άνεμοι κάνουν το έργο πυρόσβεσης ακόμα πιο δύσκολο. Φόβοι για νέες αναζωπυρώσεις.  

  • Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας 

  • Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Σίγμα ο Kοινοτάρχης Κούρδαλίου Σωτήρης Ηλιάδης η κατάσταση είναι χειρότερη από χθες αφού οι φλόγες έχουν φτάσει έξω από το χωριό σε απόσταση ενός χιλιομέτρου.

  • Σε επικοινωνία της Cyprus Times με τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Σπηλιών ενημέρωσε πως η κατάσταση παραμείνει επικίνδυνη αφού τα πύρινα μέτωπα είναι λίγο μακριά από την είσοδο του χωριού.  

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, επισκέπτεται από το πρωί τις πληγείσες από τις καταστροφικές πυρκαγιές περιοχές στη Σολέα. Παρακάθησε σε σύσκεψη όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση στην περιοχή. Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη σε πληγείσες περιοχές, όπως τα Σπήλια και το Κούρδαλι.

 

  • Αυτή την ώρα επιχειρούν 6 αεροπλάνα του Ισραήλ
                                              2 ελληνικά καναντέρ
                                              2 ελληνικά super puma
                                              2 μισθωμένα ρωσικά ελικόπτερα
                                              2 ελικόπτερα της Αστυνομίας
                                              2 ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων
                                              1 ελικόπτερο της Ε.Φ
                                              2 ελικόπτερα του Τμήματος Δασών 
  • Μεγαλύτερο στοίχημα να μην μπουν στα χωριά Σπήλια και Κούρδαλι οι φλόγες  
  • Αυτή την ώρα το μέτωπο της Ασίνου θεωρείται το πιο δύσκολο αφού μαίνεται εκτός ελέγχου ενώ σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις σε Σπήλια και Κούρδαλι όπου οι δυνάμεις πυρόσβεσης δίνουν πραγματική μάχη με τις τεράστιες φλόγες. Δείτε τον χάρτη της Cyprus Times 
  • Ο ‘Εσπεν Μπαρθ ‘Ειντε, εκφράζει τα συλλυπητήριά του για το χαμό ανθρώπινων ζωών στις πυρκαγιές στην Ευρύχου, σημειώνοντας πως οι σκέψεις του είναι με τους πληγέντες. Σε ανακοίνωση των ΗΕ αναφέρεται ότι τα Ηνωμένα ‘Εθνη, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, στέκονται στο πλευρό του κυπριακού λαού.
  • Παραμένει δύσκολο το έργο πυρόσβεσης. Συνεχείς αναζωπυρώσεις. Νέο μέτωπο στο Κούρδαλι.
  • Εντωμεταξύ νέα πυρκαγιά ξέσπασε και στο Καντού της Λεμεσού 

  • Από τη θάλασσά ο ανεφοδιασμός των Canadair! Συστήνει προσοχή η Αστυνομία
  • Μέχρι στιγμής το πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε απόσταση δύο χλμ από την εκκλησία της Παναγίας της Ασίνου και γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μην επεκταθεί. ενώ στα νότια κατακαίει μια έκταση μεταξύ των χωριών Σπήλια και Κούρδαλι.
  • Ο χάρτης της καταστροφής: Τα σημεία που φλέγονται και τα ελεγχόμενα μέτωπα 

Aργά χθες το βράδυ έφτασαν δύο αεροπλάνα από το Ισραήλ, τα οποία αποτελούν σημαντική ενίσχυση ενώ σήμερα αναμένονται κι άλλα αεροπλάνα από Γαλλία και Ιταλία. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τμήματος Δασών, με την κατάσβεση της φωτιάς ασχολούνται πέραν των 60 πυροσβεστικών οχημάτων, του Τμήματος Δασών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Άμυνας, της Επαρχιακής Διοίκησης και Κοινοτικών Συμβουλίων, καθώς και προσωπικό των  υπηρεσιών αυτών και εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής, που συνολικά αριθμούν πέραν των 350 ατόμων.

Επιχειρούν, επίσης, τα 6 αεροπλάνα του Ισραήλ, τα 2 καναντέρ και 2 ελικόπτερα super puma της Ελληνικής Δημοκρατίας, 2 ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων και τα πτητικά μέσα της Δημοκρατίας. Εντός της ημέρας αναμένονται και τα πτητικά μέσα από τη Γαλλία και την Ιταλία.

Από μια πρώτη εκτίμηση υπολογίζεται ότι κάηκε έκταση πέραν των 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Επειδή στην περιοχή υπάρχει μεγάλος αριθμός εθελοντών, για την ώρα δεν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω προσέλευσης, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Δύο νεκροί δασοπυροσβέστες

Τραγικός είναι και ο απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές από την πύρινη λαίλαπα. Χθες το απόγευμα πυροσβεστικό όχημα αναποδογυρίστηκε μετά από υποχώρηση του εδάφους με αποτέλεσμα οι τρεις επιβαίνοντες δασοπυροσβέστες να εγκλωβιστούν στα συντρίμμια. Μετά από γιγάντια επιχείρηση μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

 

Λίγο αργότερα ο ένας εκ των τριών υπέκυψε στα τραύματα τού ενώ αργά τη νύχτα υπέκυψε και ο δεύτερος. Ο τρίτος νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο.

Αυτοψία από τον ΠτΔ και τους Υπουργούς

Το σημείο όπου μαίνονται οι πυρκαγιές επισκέφθηκε χθες τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και Υπουργοί της κυβέρνησης για να διαπιστώσουν από πρώτο χέρι το μέγεθος της καταστροφής.

Σήμερα από νωρίς το πρωί ο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου.  και ο Υπουργός Γεωργίας Nίκος Κουγιάλης παρακάθονται σε σύσκεψη στη Γαλάτα για το συντονισμό της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Εντωμεταξύ το Υπουργείο Εξωτερικών έκανε διάβημα προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να σταλεί βοήθεια για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με ανάρτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη στο Twitter άλλα τρία πτητικά μέσα θα καταφθάσουν σήμερα στην Κύπρο από Γαλλία και Ιτάλια.

Τα κόμματα εξέφρασαν την βαθιά τους θλίψη για την κατάσταση και το χαμό των δύο δασοπυροσβεστών

 

 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΣΕΡΙ / ΑΡΗΣ

ShootandGoal