MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Η Κύπρος στις φλόγες (pics-video)

Advertisement

Sponsored by exness

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κύπρος – Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές σε επτά χωριά – Από τον Αρακαπά ξεκίνησε η πύρινη λαίλαπα και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα εξαπλώθηκε ραγδαία – Όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις στη «μάχη» – Συνδρομή από το εξωτερικό – Κέντρα επιχειρήσεων και σε συναγερμό η Κυβέρνηση – Μία σύλληψη από την Αστυνομία – Το χρονικό της πύρινης λαίλαπας, οι ζημιές και όσα έγιναν χθες – Βίντεο και φωτογραφίες

Δραματικές ώρες για την Κύπρο… Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε ολόκληρη η χώρα από το μεσημέρι του Σαββάτου, εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από το χωριό Αρακαπάς και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα εξαπλώθηκε σε άλλα επτά χωριά…

Advertisement

Φλόγες, στάχτες, καμένα σπίτια, υποστατικά, περβόλια και οι κόποι μιας ζωής…

Κάτοικοι πάλευαν για ώρες μαζί με τις δυνάμεις πυρόσβεσης που δίνουν από χθες τιτάνια μάχη υπό δύσκολες συνθήκες, σε μια προσπάθεια να σώσουν τις περιουσίες τους.

Το έργο ήταν από την αρχή εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο. Οι άνεμοι που έπνεαν σφοδροί, καθιστούσαν τη μάχη παραπάνω από άνιση.

Πυροσβέστες, δασοπυροσβέστες, αστυνομικοί, μέλη της πολιτικής άμυνας και εθελοντές κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να «πολεμήσουν» τον «ανίκητο» εχθρό και με στόχο να μην θρηνήσουμε θύματα. Αυτό ήταν και το μήνυμα του Προέδρου Αναστασιάδη. «Να μην έχουμε ανθρώπινες απώλειες».

Η κατάσταση ωστόσο ιδιαιτέρως δύσκολη, με την τιτάνια μάχη να συνεχίζεται και σήμερα.

Στο μεταξύ, στη σύλληψη 67χρονου, στα πλαίσια διευκόλυνσης των ανακρίσεων για την μεγάλη, καταστροφική πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Αρακαπά και επεκτάθηκε και σε άλλες κοινότητες προκαλώντας ανυπολίγιστες ζημίες, προχώρησε η Αστυνομία.

Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο δημοσίευμα, η Αστυνομία είχε φτάσει στον 67χρονο κατόπιν αξιολόγησης μαρτυρίας, ενώ διερευνάται κατά πόσον η πυρκαγιά ξεκίνησε από καψάλισμα στο χωράφι του και μάλιστα από το ίδιο σημείο που είχε ξεσπάσει άλλη πυρκαγιά το προηγούμενο Σάββατο.

Το χρονικό της μεγάλης καταστροφής…

Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι του Σαββάτου, λίγο μετά τις 2 και μισή, όταν λήφθηκε κλήση για πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή της Κοινότητας Αρακαπά και λόγω των σφοδρών ανέμων, την πυκνή βλάστηση και τη μορφολογία του εδάφους εξαπλώθηκε ραγδαία στα χωριά Επταγώνιας, Μελίνης, Οδού, Βαβατσινιάς, Αγίου Κωνσταντίνου, Συκόπετρα και Διερώνα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλες οι υπηρεσίες

Ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης «ρίχθηκαν» στη «μάχη» για αντιμετώπιση ενός πολύ ισχυρού εχθρού… τις φλόγες που εξαπλώνονταν ραγδαία και απειλητικά.

Πυροσβεστική Υπηρεσία και Τμήμα Δασών προχώρησαν σε άμεση ανάκληση προσωπικού, από όλες τις Επαρχίες, και απεστάλησαν ισχυρές δυνάμεις στα σημεία πυρκαγιών τόσο με πυροσβεστικά οχήματα και εναέρια μέσα, όσο και σε έμψυχο υλικό.

Στους αστικούς πυροσβεστικούς σταθμούς παρέμεινε προσωπικό ασφαλείας και επιπρόσθετα ενημερώθηκαν άμεσα οι Επαρχιακές Διοικήσεις οι οποίες επίσης συνέβαλαν με υποστηρικτική βοήθεια.

Έκκληση Κυπριακής Δημοκρατίας για βοήθεια από το εξωτερικό

Δύο ώρες περίπου μετά το ξέσπασμα της μεγάλης και καταστροφικής πυρκαγιάς και ενώ το έργο κρίθηκε ως εξαιρετικά δύσκολο, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέπεμψε σήμα SOS στο εξωτερικό.

 

Δεκάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους…

Λόγω της έκτασης των μεγάλων πυρκαγιών και σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ώρα εκδήλωσής της φωτιάς, κρίθηκε αναγκαία η εκκένωση κοινοτήτων.

Σε αρκετές περιπτώσεις, κρίθηκε αναγκαία η απομάκρυνση δεκάδων κατοίκων από τα σπίτια και τις περιουσίες τους, καθώς οι φλόγες «απειλούσαν» ακόμη και την ατομική τους ασφάλεια.

Αποτέλεσμα ήταν να κινητοποιηθούν, άμεσα, Πολιτική Άμυνα και Αστυνομία, οι οποίοι συνέβαλαν στις εκκενώσεις και διασώσεις ατόμων οι οποίοι εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες.

Αμέτρητες ζημιές και καταστροφές…

Η ανησυχία και ο πανικός των κατοίκων του Αρακαπά, Επταγώνιας, Μελίνη, Οδού, Βαβατσινιάς, Αγίου Κωνσταντίνου, Συκόπετρας και Διερώνας δεν έλεγε να σταματήσει…

Αρκετές ήταν και οι περιπτώσεις όπου κάτοικοι έγιναν θεατές της καταστροφής των περιουσιών τους με κατοικίες και υποστατικά να «τυλίγονται» στις φλόγες με αυτά να καταστρέφονται ολοσχερώς και άλλα να υποστούν αμέτρητες ζημιές.

Στις φλόγες ο Πυροσβεστικός Σταθμός Επταγώνιας

Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο δημοσίευμα της Cyprus Times, οι φλόγες έφτασαν και στον πυροσβεστικό σταθμό Επταγώνιας, ενώ στις φλόγες παραδόθηκαν και ιδιωτικά οχήματα πυροσβεστών που ήταν σταθμευμένα στο σημείο.

Συναγερμός για αποθήκη με πυροτεχνήματα στο Κελλάκι 

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου Αστυνομία και Πυροσβεστική, μετά από πληροφορία ότι σε σημείο στην περιοχή Κελλακίου υπάρχει αποθήκη εντός της οποίας φυλάσσονται πυροτεχνήματα.

Με το που δόθηκε η πληροφορία σήμανε συναγερμός, εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαινόταν ανεξέλεγκτη στη γύρω περιοχή.

Σε επιφυλακή παρέμεινε όλο το βράδυ η Πολιτική Άμυνα για εκκένωση χωριών 

Αξίζει να αναφερθεί ότι, λόγω της φωτιάς, η οποία συνέχιζε να μαίνεται ολόκληρο το βράδυ, στάλθηκε αίτημα για βοήθεια προς τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ και γι’ αυτό έφτασαν δύο Canadair από Ελλάδα και άλλα δύο από Ιταλία. 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network