MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Η Ιερά Σύνοδος διόρισε νέον Αρχιγραμματέα

Advertisement

Sponsored by exness

Η Ιερά Σύνοδος διόρισε νέον Αρχιγραμματέα ενώ εξέδωσε διακήρυξη για την επέτειο 200 ετών της επανάστασης του 1821

Τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Χριστοδούλου ως νέον Αρχιγραμματέα της, διόρισε η Ιερὰ Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου η οποία συνήλθε σήμερα, στην πρώτη του έτους τακτική συνεδρία, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄.

Advertisement

Επιπλέον, η Ιερά Σύνοδος απέτισε φόρο τιμής προς τον εκλιπόντα Αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Μουσουρούλη, τέως Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου και ευχήθηκε υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του, ενώ εξέδωσε διακήρυξη για την επέτειο των 200 ετών από της έναρξης της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821.

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση, η Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από τους επικεφαλής εις τους Διορθοδόξους, Διαχριστιανικοὺς και Διαθρησκειακοὺς διαλόγους Αρχιερείς, για τη συμμετοχή τους στους πιο πάνω διαλόγους και έγινε συζήτηση και ελήφθησαν σχετικὲς αποφάσεις.

Επίσης, η Ιερά Σύνοδος ενέκρινε τα μέλη των Συνοδικών Ἐπιτροπών, τα οποία εισηγήθησαν οι Αρχιερείς-Πρόεδροι των άνω Επιτροπών, όπως διαλαμβάνεται στο νέο Καταστατικὸ Χάρτη και εξέλεξε νέα μέλη της Ανακριτικής Επιτροπής για την επόμενη πενταετία τον Μητροπολίτη Πάφου και τους Επισκόπους Λήδρας και Χύτρων, ενώ όρισε τα νέα μέλη των Επισκοπικών Δικαστηρίων για την επόμενη πενταετία.

Στην διακήρυξη για την επέτειο των 200 ετών από της έναρξης της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, η Ιερά Σύνοδος αναφέρει ότι «η φετινή μεγάλη επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη του αγώνα της παλιγγενεσίας πρέπει να αποτελεί για μας κι ένα μάθημα αυτογνωσίας, μάθημα περισυλλλογής και μνήμης, συναγωγής συμπερασμάτων από την πορεία του αγώνα και τις αντιξοότητες που παρουσιάστηκαν στον δρόμο του».

«Η επανάσταση του 1821, δεν ήταν ούτε πράξη της στιγμής, ούτε ένα απλό κίνημα απόκτησης της ελευθερίας ενός υπόδουλου λαού, που συναντά κανείς συχνά στην Ιστορία των λαών», αναφέρει και προσθέτει ότι «για τους Έλληνες πρόβαλλε η ανάγκη της εσωτερικής ελευθερίας του ανθρώπου, ελευθερίας της σκέψης και των ενεργειών του, ελευθερίας της συνείδησης και πίστης σε ορισμένα απαρασάλευτα ιδανικά και αρχές που εδημιούργησε το παρελθόν και η ιστορική παράδοση».

Αναφέρει επίσης ότι «παρόλο που βρέθηκαν κάποιοι φιλέλληνες, μαγεμένοι κυρίως από την αρχαία Ελλάδα, που ενίσχυσαν την προσπάθεια της απελευθέρωσης, καμιά οργανωμένη βοήθεια από ξένους δεν παρουσιάστηκε».

Επιπλέον, στην διακήρυξη της η Ιερά Σύνοδος αναφέρει ότι «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι στο θαύμα αυτό της εξέγερσης του έθνους θαυμαστή και μοναδική ήταν η συμβολή της Εκκλησίας» και προσθέτει πως «αμέσως μετά την υποδούλωση, τα σύμβολα της Αυτοκρατορίας τα κράτησε η Εκκλησία και τα διατήρησε, με κάθε θυσία, μέσα στους μαύρους αιώνες, της σκλαβιάς».

«Αν υπάρχουμε σήμερα ως Ελληνική φυλή είναι γιατί κρατηθήκαμε από το άμφιο της Εκκλησίας όλα αυτά τα χρόνια», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο, η Κύπρος πλήρωσε πολύ ακριβά, τότε, τη συμμετοχή της στον εθνικό αγώνα.

Αναφέρει ότι «την 9η Ιουλίου 1821, από την πλατεία Σεραγίου στη Λευκωσία, ανάμεσα στις αγχόνες και τις λαιμητόμους που είχαν στηθεί, πέρασε για μια ακόμα φορά, όχι δυστυχώς τελευταία, η αδάμαστη ελληνική ψυχή της Κύπρου, ντυμένη τον πορφυρούν χιτώνα του μαρτυρίου και φορώντας τον ακάνθινο στέφανο, για να διαλαλήσει ότι οι ρίζες του δένδρου της ελευθερίας είναι βαθιές και τίποτε δεν μπορεί να τις αφανίσει και να διαμηνύσει παντού ότι στην Κύπρο η ελληνική ψυχή δεν έσβησε ούτε ποτέ θα σβήσει».

«Και σήμερα, παρά το ότι «μέγα πένθος Κύπριδα γαίαν ικάνει», για μισό σχεδόν αιώνα, παρόλο που το 37% της γης μας κατέχεται και μολύνεται από τον Τούρκο, μολονότι οι ναοί μας βεβηλώνονται και κρατούμαστε με τη βία των όπλων μακριά από τις εστίες μας, γιορτάζουμε με κάθε λαμπρότητα την επέτειο της εθνική μας παλιγγενεσίας», τονίζει.

Η Ιερά Σύνοδος αναφέρει επίσης ότι «οφείλουμε πρωτίστως εμείς, οι αλύτρωτοι Έλληνες της Κύπρου, να παραδειγματιστούμε από τα μηνύματά του» και σημειώνει πως «τετρακόσια έτη δουλείας δεν μπόρεσαν να αποχαυνώσουν το έθνος. Αντίθετα υπήρξαν τετρακόσια έτη συνεχούς προπαρασκευής για την πραγμάτωση της εθνικής του ιδέας».

«Ας μη μας πτοήσουν λοιπόν οι ταλαιπωρίες των 47 ετών κατοχής. Ας κρατηθούμε από τις αρχές και τα ιδανικά μας και θα έρθει και για μας η λύτρωση», καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network