MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Η Επ. Νομικών ολοκλήρωσε τη συζήτηση ενός ακόμα Ν/σ για τη μεταρρύθμιση των Δικαστηρίων

Advertisement

Sponsored by exness

Η Επιτροπή Νομικών ολοκλήρωσε τη συζήτηση ενός ακόμα Ν/σ για τη μεταρρύθμιση των Δικαστηρίων – Κατά την ίδια συνεδρία, η Επιτροπή Νομικών ολοκλήρωσε τη συζήτηση επί του αναθεωρημένου Νομοσχεδίου που αφορά την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών στη συνεδρία της Τετάρτης ολοκλήρωσε τη συζήτηση του νομοσχεδίου το οποίο προνοεί ότι η εκδίκαση των εφέσεων κατά των αποφάσεων των Οικογενειακών Δικαστηρίων θα εντάσσεται πλέον σε τμήμα του Εφετείου στο οποίο ανατίθεται η άσκηση δευτεροβάθμιας πολιτικής δικαιοδοσίας ή και δικαιοδοσίας επί των Δικαστηρίων Ειδικής Δικαιοδοσίας.

Advertisement

Το νομοσχέδιο είναι νομοθέτημα που εντάσσεται στη δέσμη των νομοθετημάτων που στοχεύουν στη μεταρρύθμιση των δομών και της λειτουργίας των Δικαστηρίων.

Νομοσχέδιο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών

Κατά την ίδια συνεδρία, η Επιτροπή Νομικών ολοκλήρωσε τη συζήτηση επί του αναθεωρημένου Νομοσχεδίου που αφορά την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας, με το οποίο διευρύνονται οι αρμοδιότητες και εξουσίες της Αρχής Εποπτείας Καταδικασθέντων για αδικήματα σεξουαλικής φύσης κατά ανηλίκων ώστε η Αρχή να μπορεί να ασκεί αποτελεσματικά τον εποπτικό της ρόλο και να εφαρμόζει επαρκή μέτρα στους εποπτευόμενους.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Γιώργου Γεωργίου, με τον προωθούμενο νόμο διευρύνονται οι εξουσίες του Δικαστηρίου ούτως ώστε να είναι δυνατή η επιβολή περιοριστικών μέτρων και μετά την καταδίκη, αποφυλάκιση του θύτη και την ενηλικίωση του θύματος.

Με τον προωθούμενο νόμο, αναφέρει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών καθίσταται δυνατή η ανάθεση, μέσω αγοράς υπηρεσιών, της εποπτείας εποπτευόμενων προσώπων σε επιτηρητές και παρέχεται η δυνατότητα στην Αστυνομία να λαμβάνει μέτρα για προστασία παιδιών σε περίπτωση που ενημερώνεται από αρμόδια Αρχή Κράτους Μέλους της ΕΕ ότι αφίχθηκε ή αναμένεται να αφιχθεί στη Δημοκρατία πρόσωπο το οποίο καταδικάστηκε στη χώρα αυτή για σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκων.

Ο νέος νόμος διαλαμβάνει επίσης ότι η Αστυνομία δεκαπέντε ημέρες πριν την αποφυλάκιση του θύτη θα ενημερώνει το θύμα ή τον κηδεμόνα του ή εκπρόσωπό του για την πιθανή ημερομηνία αποφυλάκισης του καταδικασθέντα.

Στη συνεδρία διεξήχθη συζήτηση μεταξύ των εμπλεκόμενων κυβερνητικών υπηρεσιών και των Βουλευτών επί των γραπτών απαντήσεων αυτών των υπηρεσιών σε παρατηρήσεις και ερωτήσεις Βουλευτών που προέκυψαν στη κατ’ άρθρον συζήτηση του προτεινόμενου νόμου.

Στο πλαίσιο της συζήτησης η εκπρόσωπος του Υπουργείου δικαιοσύνης είπε στην Επιτροπή ότι στα προσόντα που θα πρέπει να έχουν οι επόπτες περιλαμβάνονται πανεπιστημιακό δίπλωμα ή μεταπτυχιακό δίπλωμα σε συναφή προγράμματα σπουδών και μεταξύ άλλων το λευκό ποινικό μητρώο.

Ενημέρωσε την Επιτροπή ότι οι επόπτες που θα συμβληθούν θα περάσουν από ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και ότι θα έχουν καθήκοντα και ευθύνες, να παρακολουθούν την εποπτεία αποφυλακισθέντα για σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος ανηλίκων.

Πρόσθεσε ότι ο επόπτης θα μπορεί να συλλέγει στοιχεία, διενεργεί αιφνιδιαστικές επισκέψεις ελέγχουν του εποπτευόμενου, να συμμετέχει σε πολυθεματικές ομάδες και στο σχεδιασμό της εποπτείας του εποπτευομένου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε πως ειδικοί από το Συμβούλιο της Ευρώπης στις διάφορες γνωματεύσεις τους που αφορούν την αποθεραπεία παιδεραστών, αποφάνθηκαν πως ούτε με λοβοτομή δεν αποθεραπεύονται.

Απαντώντας επίσης στις επιφυλάξεις που διατύπωσαν Βουλευτές είπε ότι σε άλλες χώρες υπάρχει τεχνολογία παρακολούθησης του αποφυλακισθέντα για αυτού του είδους τα αδικήματα, με βραχιολάκι και, όπως ανέφερε είναι ο μοναδικός τρόπος αποτελεσματικής παρακολούθησης.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει κίνδυνος η εποπτεία και τα περιοριστικά μέτρα στα οποία θα υπόκειται ο αποφυλακισθείς να κριθούν ως πρόσθετη ποινή για κάποιον που ήδη εξέτισε την ποινή που του επιβλήθηκε, είπε στην Επιτροπή Νομικών ότι υπάρχει απόφαση από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας σε τέτοια προσφυγή στην οποία το Δικαστήριο αποφαίνεται ότι δεν είναι πρόσθετη ποινή, αλλά είναι μέρος των προληπτικών μέτρων.

Ερωτηθείσα αν τα περιοριστικά μέτρα και ο κατ’ οίκον περιορισμός που περιλαμβάνεται στα μέτρα εποπτείας δυνατόν να ωθήσει αποφυλακισθέντα που έχει στο μεταξύ ανήλικα παιδιά, να επαναλάβει τα αδικήματα για τα οποία καταδικάσθηκε και προς τα ίδια του τα παιδιά η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είπε πως συνήθως ήδη, λόγω του προβλήματος του θύτη, να υπάρχουν διατάγματα για ασφαλή ενδεχόμενη επικοινωνία του αποφυλακισθέντα με τα παιδιά του.

Σχολιάζοντας τους προβληματισμούς Βουλευτών ο Εκπρόσωπος των Κοινωνικών Υπηρεσιών είπε ότι υπάρχει υπόθεση στην οποία αδέλφια θύτη από άλλο γάμο γονέα, τα οποία ο θύτης κακοποίησε σεξουαλικά, που θέλουν να έχουν επαφή μαζί του και ως εκ τούτου δεν αποκλείονται τέτοια ενδεχόμενα.

Σε ερωτήσεις αναφορικά με το προφίλ του θύτη είπε πως ερευνήθηκαν υποθέσεις με εμπλοκή ανθρώπων που δεν μπορούσε κανένας να φανταστεί ότι θα μπορούσαν να εμπλακούν σε σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

Αναφέρθηκε επίσης σε περίπτωση στο εξωτερικό στην οποία ο θύτης, αφού παρέμεινε 10 χρόνια στο ψυχιατρείο, βγήκε και αμέσως επανέλαβε το έγκλημα του.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών υπενθύμισε επί των αναφορών αυτών την πρόσφατη υπόθεση καταδίκης Αστυνομικού που παρουσιαζόταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως γυναίκα και με αυτό το προφίλ προσέγγισε ανήλικη, συνέλεγε γυμνές φωτογραφίες της, την οποία ακολούθως εκβίαζε και όταν αυτή δεν ενέδωσε στον εκβιασμό δημοσίευσε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης τις γυμνές φωτογραφίες της.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και επαγγέλματα στα οποία δεν θα μπορεί να εργοδοτηθεί αποφυλακισθείς εποπτευόμενος και διατάξεις που νέμουν ευθύνη σε εργοδότη ο οποίος εν γνώση προσλαμβάνει εποπτευόμενο σε επάγγελμα στο οποίο απαγορεύει ο νόμος.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι στο νομοσχέδιο περιέχονται διατάξεις και μέτρα που αφορούν αποστέρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είπε επίσης ότι για το ΑΚΕΛ είναι κόκκινη γραμμή ο αιφνιδιαστικός έλεγχος, ειδικά στην κατοικία του εποπτευόμενου, επειδή δυνατόν να παραβιάζει δικαιώματα τρίτων προσώπων. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι είναι πολύ αυστηρός ο νόμος σε ό,τι αφορά τον κατ’ οίκον περιορισμό.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network