MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Η ενδιάμεση λύση πριν το lockdown και το βαρόμετρο στην εξίσωση… Σειρά προβλημάτων πίσω από κάθε σενάριο

Advertisement

Sponsored by exness

Αναστασιάδης καλεί εκτάκτως επιδημιολόγους – Ανησυχία για τη συνεχή άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων – Κομβικής σημασίας τα κρούσματα Κυριακής και Δευτέρας – Η ενδιάμεση λύση πριν το lockdown καθολικό ή τοπικό – Το βαρόμετρο στην εξίσωση των ειδικών και τα σενάρια – Σειρά προβλημάτων πίσω από κάθε σενάριο λύσης – Όλα παραμένουν ανοικτά – Δευτέρα απόγευμα στο Προεδρικό η Συμβουλευτική Επιστημονική Ομάδα – Ενημερώνεται πρώτα ο Κωνσταντίνος Ιωάννου

Η αδιαφορία και μη τήρηση μέτρων από κάποιους, η αύξηση των κρουσμάτων και το ένα αρνητικό ρεκόρ που καταρρίπτεται από το άλλο παρά το γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται σε καθεστώς μερικού lockdown, έκρουσαν κώδωνα κινδύνου στην Κυβέρνηση και οδήγησαν τον Νίκο Αναστασιάδη στη σύγκλιση έκτακτης σύσκεψης με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Ομάδα, νωρίς το βράδυ της Δευτέρας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Advertisement

Δυστυχώς φαίνεται ότι αντί τα πράγματα να πηγαίνουν προς το καλύτερο με τη λήψη των πιο αυστηρών μέτρων, μάλλον το αντίθετο γίνεται. Ουδείς μπορεί πάντως να πει ότι τα μέτρα είναι αναποτελεσματικά, αφού υπάρχει μεγάλος αριθμός πολιτών που δεν τηρεί υγειονομικά πρωτόκολλα και άλλα μέτρα, με αποτέλεσμα οι αριθμοί αντί να κατεβαίνουν, να ανεβαίνουν.

Τα 314 κρούσματα του Σαββάτου καθώς και η «ψυχρολουσία» με τα 92 κρούσματα σε σφαγείο της Λευκωσίας, που εξόργισε τον Υπουργό Υγείας, φαίνεται πως ήταν αρκετά για να κληθούν ξανά, σε σύντομο χρονικό διάστημα, στο Προεδρικό Μέγαρο οι επιδημιολόγοι για αξιολόγηση της κατάστασης.

Τα σενάρια και η ενδιάμεση λύση πριν το lockdown

Πάντως, όπως πληροφορείται η Cyprus Times για την ώρα, ενόψει της αυριανής σύσκεψης στο Προεδρικό όλα παραμένουν ανοικτά και τίποτε δε μπορεί να προεξοφληθεί.

Πρώτα θα ενημερωθεί από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Ομάδα ο Υπουργός Υγείας, το πρωί της Δευτέρας. Ιδιαίτερα κομβικής σημασίας για τη λήψη της όποιας περαιτέρω απόφασης, θεωρείται ο αριθμός των κρουσμάτων Κυριακής και Δευτέρας, μετά φυσικά και το σοκ του Σαββάτου.

Δεδομένου ότι η Κύπρος βρίσκεται σε καθεστώς μερικού lockdown και μάλιστα με πιο αυστηρά μέτρα σε ισχύ στις πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι το επόμενο βήμα δε μπορεί να είναι άλλο από το γενικό lockdown, είτε αυτό θα έχει καθολικό, είτε τοπικό χαρακτήρα. Και αυτό είναι ένα σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι.

Ωστόσο υπάρχει και μια ενδιάμεση λύση που όπως φαίνεται θα είναι μεταξύ των όσων θα πέσουν στο τραπέζι προς συζήτηση και επεξεργασία. Και αυτό προβλέπει λήψη ακόμα πιο δραστικών μέτρων, μέχρι δηλαδή και κλείσιμο χώρων που θεωρείται ότι συμβάλλουν στη διασπορά του ιού. Περαιτέρω, μετάβαση από την εισήγηση στη λήψη μέτρων για προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Όλα ανοικτά

Βεβαίως όλα αυτά είναι σενάρια, αφού όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω όλα παραμένουν ανοικτά. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα σενάρια που θα πέσουν στο τραπέζι χρήζουν μεγάλης συζήτησης ως προς την εξεύρεση λύσεων για τα αλυσιδωτά ζητήματα που θα προκύψουν.

Ως γνωστόν, η Κυβέρνηση επιθυμεί με κάθε τρόπο να αποφύγει το σενάριο ενός καθολικού lockdown προκειμένου να αποτρέψει ένα νέο shut down της οικονομίας του τόπου. Και πέραν αυτού, μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκύπτουν και άλλοι προβληματισμοί. Όπως για παράδειγμα τα σχολεία. Παραμένουν ανοικτά ή κλείνουν σε περίπτωση ενός lockdown; Και αν κλείσουν, χρειάζεται να εξευρεθούν λύσεις και για τους γονείς που θα πρέπει να παραμένουν σπίτι με τα παιδιά τους. Και με τα αεροδρόμια τι γίνεται; Κλείνουν ή παραμένουν ανοικτά υπό προϋποθέσεις;

Βαρόμετρο η δημόσια υγεία

Σημαντικότερος παράγοντας στην όλη εξίσωση παραμένει η υγεία του κόσμου, που αποτελεί βαρόμετρο για την όποια απόφαση ληφθεί, αφού ουδείς είναι διατεθειμένος να αναλάβει το ρίσκο να βρεθούμε μπροστά σε μια κατάσταση ανεξέλεγκτη όσον αφορά τους νοσηλευόμενους.

Εν ολίγοις, για κάθε σενάριο λύσης, προκύπτει σειρά προβλημάτων που χρήζει ενδελεχούς μελέτης, οπότε η λήψη της επόμενης απόφασης από την Κυβέρνηση δεν είναι απλή υπόθεση.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network