MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

«Η χώρα μετατράπηκε σε άγρια Δύση». Στο επίκεντρο η αύξηση πληθυσμού στα κατεχόμενα

Advertisement

Sponsored by exness

«Η χώρα μετατράπηκε σε άγρια Δύση» – Στο επίκεντρο η αύξηση πληθυσμού στα κατεχόμενα  – Τι λένε για «υπηκοότητες»

Με αφορμή την επίθεση με μαχαίρι δύο μεθυσμένων εναντίον ενός δημοσιογράφου της ηλεκτρονικής εφημερίδας Οζγκιούρ, όταν ξημερώματα τους ζήτησε να μην κάνουν φασαρία γιατί ξύπνησαν το βρέφος του, ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν έθεσε χθες στη «βουλή» το θέμα της οικονομίας και της ασφάλειας στα κατεχόμενα λέγοντας ότι «η χώρα μετατράπηκε σε άγρια Δύση».

Advertisement

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Γενί Ντουζέν αναφέρεται στις δηλώσεις Ερχιουρμάν, ο οποίος σημείωσε πως μετά τις τουρκικές εκλογές αναμένεται να υπάρξει σοβαρή υποτίμηση της τουρκικής λίρας (ΤΛ) και επέκρινε την «κυβέρνηση», η οποία δεν έκανε καμία ετοιμασία στο θέμα αυτό. Επανέλαβε τη θέση ότι πρέπει να υιοθετήσουν ένα λογιστικό σύστημα συνδεδεμένο με μια σταθερή νομισματική μονάδα και να περάσει από τη «βουλή» ένα «σχέδιο κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης».

Ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι πρέπει να επανεξεταστεί η πολιτική για τις «υπηκοότητες» και τον πληθυσμό και τα πρωτόκολλα που θα υπογράφονται με την Τουρκία πρέπει να αξιολογούνται στο πλαίσιο αυτού του «σχεδίου ανάπτυξης». «Σε αντίθετη περίπτωση, ούτε εσείς ούτε εμείς θα μπορούμε να αναγνωρίσουμε αυτή την χώρα μετά σε 10 χρόνια».

Αν δεν υλοποιηθεί μια πληθυσμιακή πολιτική σε τρεις μήνες θα χρειαστούν άλλους 100 «αστυνομικούς», είπε ο Τουφάν Έρχουρμαν σημειώνοντας επίσης ότι σε μια Τουρκία με πληθυσμό 83-84 εκατομμυρίων, οι προεδρικές εκλογές καθορίστηκαν από 5-6 εκ Σύρων. «Ό,τι και να συζητά η Τουρκία, αυτό είναι στη δική τους διακριτική ευχέρεια, η βούληση είναι δική τους, όμως εγώ εδώ έχω ζήτημα. Σε ένα μέρος που τα 5 εκατομμύρια είναι τόσο πρόβλημα στα 84 εκατομμύρια, όσος και αν είναι ο πληθυσμός, αν είναι 500-600 χιλιάδες, αυτή η χώρα δεν μπορεί να αντέξει τόσο πληθυσμό από την άποψη των δημοσίων υπηρεσιών».

Αφού είπε ότι πρέπει να παρέχεται ποιοτική υγεία και παιδεία στα παιδιά που έρχονται στα κατεχόμενα, ανέφερε ότι είναι γι’ αυτό τον λόγο που ζητούν να ανοίξουν τάξεις προετοιμασίας για τα παιδιά που δεν ξέρουν την τουρκική γλώσσα.

«Το βασικό πρόβλημα είναι το γεγονός ότι παίρνουμε πληθυσμό απερίσκεπτα. Αυτός ο πληθυσμός είναι πρόβλημα όλων όσοι ζουν στην Κύπρο είτε είναι κυπριακής καταγωγής είτε έχουν καταγωγή από την Τουρκία, όποιος και αν είναι ο τόπος γέννησής τους. Διότι άρχισαν να μην μπορούν να λαμβάνουν υπηρεσίες από τα νοσοκομεία εκείνοι οι άνθρωποι, τα παιδιά εκείνων των ανθρώπων άρχισαν να μην μπορούν να λαμβάνουν ποιοτική παιδεία και αυτό είναι συνεχές. Δεν έχει τελειωμό. Δεν υπάρχει κανένα όριο», σημείωσε.

Οι «υπηκοότητες»

Ο «υπουργός εσωτερικών», Ζιγιά Όζτουρκλέερ απαντώντας στον πρόεδρο του ΡΤΚ στη «βουλή» είπε ότι αυτή την βδομάδα θα περάσει από το «υπουργικό συμβούλιο» ο «κανονισμός» για την ηλεκτρονική βίζα και αργότερα θα συναντηθούν με όλους τους εταίρους και θα προβούν σε ρυθμίσεις.

«Δεν ωφελεί να τους στέλνουμε πίσω αφού έρθουν στην χώρα και διαπράξουν έγκλημα, το σημαντικό είναι πώς σχεδιάζουμε να εμποδίσουμε την έλευση στην χώρα αυτού του τύπου ανθρώπων προτού διαπραχθεί έγκλημα».

Αναφερόμενος στο θέμα της «υπηκοότητας» ατόμων από τρίτες χώρες, είπε ότι δίνουν «λευκή ταυτότητα» σε άτομα που βρίσκονται στα κατεχόμενα πέραν των 6 χρόνων, ενώ 350 άτομα έχουν πάρει «υπηκοότητα» λόγω γάμου και περίπου 350 άτομα.

Στο μεταξύ η «βουλευτής» του ΚΕΕ, Γιασεμίν Όζτουρκ δήλωσε στην τηλεόραση Κίπρις ότι πολλοί επενδυτές έφυγαν από τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου και πήγαν για επενδύσεις στα κατεχόμενα. «Να έρχονται, να κάνουν επενδύσεις, όμως παράλληλα κάποτε θα έρθουμε σε μια τέτοια κατάσταση την οποία παρομοιάζω με την περίπτωση της Παλαιστίνης. Και οι Παλαιστίνιοι όλο πουλούσαν και δυστυχώς αποκαλύφθηκε το σχέδιο του Ισραήλ. Σε εμάς, αλλοδαποί αγοράζουν περιουσίες, όμως υποχρεούμαστε να προστατεύσουμε τον λαό μας».

Οι Τ/κ, συνέχισε, δεν μπορούν να αγοράσουν σπίτια, υποστηρίζοντας ότι το «κράτος» πρέπει να αρχίσει να επιβάλλει φορολογία, ειδικά σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες σε μερικούς τομείς μπορεί να κατευθύνουν και την πολιτική στα κατεχόμενα, όπως είπε.

Σύμφωνα με την ίδια, δεν επιβραδύνθηκαν οι πωλήσεις στην περιοχή Τρικώμου, αντιθέτως συνεχίζονται με πιο γοργούς ρυθμούς, σημειώνοντας ότι πάνε στα κατεχόμενα όσοι θέλουν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και το καθεστώς στο Ιράν, ενώ υπάρχουν και μερικοί που πηγαίνουν για άλλους λόγους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network