MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Η Αρμενία στηρίζει πλήρως τον δίκαιο αγώνα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Κυπριακό και ΑΟΖ

Advertisement

Sponsored by exness

Η Αρμενία στηρίζει πλήρως τον δίκαιο αγώνα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Κυπριακό και ΑΟΖ –  Δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Αρμενίας Ararat Mirzoyan

Advertisement

Η Αρμενία στηρίζει πλήρως το δίκαιο αγώνα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κυπριακό και στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Αρμενίας Ararat Mirzoyan, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη. Οι δύο Πρόεδροι είχαν σήμερα το πρωί συνάντηση στη Βουλή κατά την οποία συζήτησαν μια σειρά θεμάτων, που αφορούν την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, ο κ. Συλλούρης αφού καλωσόρισε τον Αρμένιο ομόλογό του και την αρμενική αντιπροσωπεία στην Κύπρο, είπε πως έχουν συζητήσει και θα συνεχίσουν τη συζήτηση πάνω σε διάφορα θέματα όπως είναι η λειτουργία της κοινότητας των Αρμενίων στην Κύπρο με την εκπροσώπηση στην Βουλή με τον κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν. Ο κ. Συλλούρης τόνισε το μεγάλο βαθμό πίστης της Κύπρου και της Βουλής σε αυτή τη συνεργασία με τους Αρμένιους της Κύπρου και της Διασποράς.

«Μιλήσαμε για το παρελθόν, τις κοινές σχέσεις, τις τραυματικές εμπειρίες, τις γενοκτονίες που βίωσαν και οι Αρμένιοι και οι Έλληνες αλλά και την τουρκική εισβολή, που βιώσαμε και ακόμα βιώνουμε στην Κύπρο. Συζητήσαμε για τις σημερινές παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και για τις σχέσεις που μπορούμε να οικοδομήσουμε με πιο πρακτικό τρόπο σε συνεργασία σε όλους τους τομείς», είπε και σημείωσε: «Η σημερινή μας συνάντηση έχει σκοπό να μετατρέψει τις πολύ καλές μας σχέσεις σε ακόμα πιο πρακτικές συνεργασίες», είπε.

Από την πλευρά του ο κ. Mirzoyan αφού ευχαρίστησε τον κ. Συλλούρη για τη φιλοξενία, είπε πως είναι τιμή για τον ίδιο που επισκέπτεται την Κύπρο σημειώνοντας πως είναι βαθιές και ιστορικές οι ρίζες που ενώνουν τους δύο λαούς. «Είμαστε εδώ για να εμβαθύνουμε περισσότερο αυτές τις σχέσεις και αυτούς τους δεσμούς», συμπλήρωσε.

Ο Αρμένιος Πρόεδρος, ανέφερε πως συζήτησαν όλο το φάσμα των θεμάτων που ανησυχούν τις δύο χώρες και πρόσθεσε πως ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Συλλούρη και τη Βουλή για την επικύρωση της συνολικής και ενισχυμένης εταιρικής σχέσης Αρμενίας-ΕΕ, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για την Αρμενία καθώς αποσκοπεί στη διεύρυνση και την ενίσχυση των σχέσεων της με την Ευρώπη.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχε με τον κ. Συλλούρη για τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί κατά της ανθρωπότητας και συγκεκριμένα για τις γενοκτονίες, καθώς και στις προσπάθειες που πρέπει ο καθένας πρέπει να καταβάλει για την αναγνώριση και καταδίκη αυτών των γενοκτονιών. Αυτό αφορά, όπως είπε, την αναγνώριση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας της γενοκτονίας των Αρμενίων και εκ μέρους της Αρμενίας τη στήριξη των θέσεων της Κύπρου για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

«Εξέφρασα επίσης την ευγνωμοσύνη μου στον Πρόεδρο της Βουλής γιατί οι επιζήσαντες της αρμενικής γενοκτονίας βρήκαν καταφύγιο και ένα καινούριο σπίτι εδώ στην Κυπριακή Δημοκρατία και έχουν ίσα δικαιώματα με τους πολίτες εδώ και είναι πλήρως ενσωματωμένοι», είπε.

Ο κ. Mirzoyan είπε πως συζήτησαν ακόμη τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, όπως το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Για το τελευταίο είπε πως η Αρμενία στηρίζει μια λύση μέσω της ειρηνικής οδού, ενώ στο Κυπριακό και στις τουρκικές προκλήσεις σημείωσε πως ο ίδιος εξέφρασε τις θέσεις αρχής της Αρμενίας καθώς και την πλήρη στήριξη της χώρας του στον δίκαιο αγώνα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network