MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Η αποκεντρωμένη μοναξιά του Προέδρου Αναστασιάδη

Advertisement

Sponsored by exness

Κάθε άλλο παρά κατάφερε να διασκεδάσει τις ανησυχίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γύρω από τις ιδέες του για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία καθώς και για τα επόμενα βήματα για επίλυση του Κυπριακού. Η συνέντευξη Τύπου της Τρίτης δεν έριξε περισσότερο φως πάνω στις σκέψεις του Προέδρου αλλά αντιθέτως γέννησε μια σειρά από ερωτήματα. Πρώτη μεγάλη απορία που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι κατά πόσον υπάρχει πλάνο για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό, ή για την επόμενη μέρα σε περίπτωση που δεν υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη.

Advertisement

«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι ως υπεύθυνος ηγέτης δεν μπορώ να παραγνωρίσω τους κινδύνους από την παράταση του αδιεξόδου, για αυτό εξάλλου και δεν μένω αδρανής, αλλά και ταυτόχρονα δεν μπορώ να αποδεχτώ μια λύση που θα μας οδηγεί σε ένα μη λειτουργικό Κράτος» ήταν η αρχική τοποθέτηση του Προέδρου, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι «η παραγνώριση εύλογων ανησυχιών μπορεί να οδηγήσει σε μια Συμφωνία μεταξύ ηγετών, αλλά, ταυτόχρονα, θα οδηγήσει σε περιφρόνηση των ηγετών με μια δεύτερη και οριστικά καταστροφική απόρριψη από τον λαό και αυτό είναι κάτι που δεν επιθυμώ και δεν θα επιδιώξω ποτέ».

Μια άλλη παράμετρος είναι ότι εκτός από τους πολιτικούς του αντιπάλους και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι απαντήσεις του Προέδρου δεν φαίνεται να ικανοποιούν ούτε και φίλα προσκείμενες δυνάμεις. «Αντί να σταματήσουμε αυτή τη συζήτηση δώσαμε τροφή για να συνεχιστεί» ήταν το επικριτικό σχόλιο που ακούστηκε στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος την επομένη της συνέντευξης Τύπου του Προέδρου Αναστασιάδη. Αρνητική είναι η αποτίμηση για το χρόνο που ο Πρόεδρος επέλεξε να απευθυνθεί στο λαό. «Θα έπρεπε να προηγηθεί επαρκής προετοιμασία, να ενημερωθεί το Εθνικό Συμβούλιο και μετά» ήταν ένα άλλο σχόλιο που ακούστηκε από τα χείλη στελέχους του κυβερνώντος κόμματος, γνώστη του παρασκηνίου για τις διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ Προεδρικού και Πινδάρου.

Eίναι ξεκάθαρο ότι η απόφαση για τη συνέντευξη Τύπου λήφθηκε με ζητούμενο να σταματήσει η φιλολογία γύρω από τις ιδέες του προέδρου για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία και ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του έχει άλλες σκέψεις όπως είναι η συνομοσπονδία ή η λύση των δύο κρατών. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι πρόθεσή του είναι η επανέναρξη της προσπάθειας μετά από επαρκή προετοιμασία ώστε να έχει εχέγγυα επιτυχίας, κάτι με το οποίο συμφωνεί και ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Πάντως από τη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου ξεχώρισε η επιμονή του ιδίου στη λειτουργικότητα της αναζητούμενης λύσης και κυρίως η πολιτική ανάγνωση ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος αυτό που διαπραγματευόμαστε να μην λειτουργήσει, εξ ού και η πρότασή του για διοικητική αυτονομία της κάθε κοινότητας όχι όμως σε βαθμό που να κωλύει την ομαλή λειτουργία του Κράτους με κίνδυνο την κατάρρευση. «Συνεπώς, αυτό που συζητούμε είναι τη ρύθμιση ενός δικαιώματος που τους εκχωρείται, πλην όμως περιορίζεται σε εκείνες τις περιπτώσεις, προκειμένου να διασφαλίσει τα ζωτικά τους συμφέροντα» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η αναφορά αυτή προκαλεί πολλές ενστάσεις, διότι ένα ζωτικό συμφέρον της μιας πλευράς μπορεί να είναι εξίσου ζωτικό για την άλλη πλευρά, όπως το παράδειγμα με τα ενεργειακά, που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικαλέστηκε, ως εξής: «Είναι καλά γνωστό πως για λόγους ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης έχει χρηματοδοτηθεί μελέτη για τον αγωγό που αποκαλείται eastnet, με 34 εκατομμύρια ευρώ. Εάν αυτή η μελέτη αποδείξει ότι είναι βιώσιμο έργο θα ζητηθεί να υπογράψουμε η Κυπριακή Δημοκρατία ή η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Ιταλία. Σας ερωτώ εάν φέρνοντας με γνωστές τις θέσεις της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων ότι ο αγωγός πρέπει να περάσει από την Τουρκία, έρχεται το θέμα από το Υπουργικό Συμβούλιο, πέστε μου ποια θα είναι η ψήφος των Τουρκοκυπρίων; Θα δοθεί μια θετική έστω ψήφος; Με υποχρεώνετε να προχωρήσω σε παραδείγματα για να καταλήξω πόσο αιτιολογημένη είναι η θέση πως πρέπει το δικαίωμα άσκησης θετικής ψήφου από την μια κοινότητα να γίνεται όταν αφορά τα συμφέροντα, τα ζωτικής σημασίας ή όταν κινδυνεύουν να παραβλαφθούν τα ζωτικής σημασίας συμφέροντα. Υπάρχουν σωρεία άλλων παραδειγμάτων που μπορώ να δώσω αλλά δεν θέλω να κινδυνολογήσω, Θέλω απλώς να πω ότι υπάρχει πρόβλημα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και δεν είναι τυχαία, επαναλαμβάνω που ο Γενικός Γραμματέας το συμπεριέλαβε στα έξι σημεία».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας λίγο πολύ ήταν αναμενόμενες. Εντύπωση προκάλεσε η εκκωφαντική απουσία του κυβερνώντος κόμματος στο δημόσιο διάλογο. Η αλήθεια είναι ότι η μαζική απουσία της ηγεσίας του ΔΗΣΥ στο Ελσίνκι, όπου συνέρχεται το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δεν επέτρεψε τις παρεμβάσεις εμφάνιση κορυφαίων στελεχών στην αποτίμηση της συνέντευξης Τύπου, από την άλλη όμως, ιδιαίτερα εύστοχη είναι η παρατήρηση έμπειρου αναλυτή ότι πέραν της φυσικής τους απουσίας, η οποία όντως είναι δικαιολογημένη, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η online απουσία στελεχών του κυβερνώντος κόμματος για να υπερασπιστούν στοιχειωδώς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ενδεικτικά το τελευταίο tweet του Αβέρωφ Νεοφύτου για το Κυπριακό παραπέμπει στη δήλωση που έκανε το περασμένο Σάββατο (με αποδέκτη το κυβερνών κόμμα και την Προεδρία) ο πρώην υπουργός Σωκράτης Χάσικος ότι «Εμείς πρέπει να ξέρουμε τι θέλουμε»!! Εκτός από σύσσωμη την ηγεσία του ΔΗΣΥ στο Ελσίνκι βρίσκεται και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο θα αποφασίσει και τον υποψήφιο του κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network