MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Η ανάγκη για εμβόλιο Γρίπης, η μετάλλαξη Δέλτα+ και η 3η δόση στον γενικό πληθυσμό

Advertisement

Sponsored by exness

Χειμώνας άρα και κίνδυνος για έξαρση της πανδημίας – Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων ωστόσο η ελπίδα στρέφεται στην εμβολιαστική κάλυψη – Ο κίνδυνος με την γρίπη και την covid – Ανάγκη για εμβολιασμό και αποφυγή δύο λοιμώξεων μαζί – Σε ποια περίπτωση θα καταστεί αναγκαία η 3η δόση στον γενικό πληθυσμό και ποιος ο κίνδυνος της μετάλλαξης Δέλτα Plus – Ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης στη Cyprus Times

Tην ανάγκη για χορήγηση του εμβολίου της γρίπης με σκοπό την αποφυγή συνδυασμένης νόσησης με γρίπη-covid, επισημαίνει μιλώντας στη Cyprus Times, o Δρ. Πέτρος Καραγιάννης ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους επόμενους, χειμερινούς μήνες, στους οποίους θα πρέπει να τηρούνται αυστηρώς τα πρωτόκολλα και τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Advertisement

«Το εμβόλιο της γρίπης είναι αναγκαίο διότι, εάν υπάρξει έξαρση της γρίπης τους χειμερινούς μήνες, λόγω του ότι κάποιοι ίσως να μην τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας κλπ., και έτσι ο συγκεκριμένος ιός ίσως να είναι πιο εύκολα μεταδόσιμος κατά την χειμερινή περίοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί, όπως ανέφερε, είναι να έχουμε δύο λοιμώξεις με δύο διαφορετικούς ιούς ταυτοχρόνως στο ίδιο άτομο, γι’ αυτό και το εμβόλιο της γρίπης συστήνεται αυστηρώς.

Σε ότι αφορά την μικρή αύξηση που παρατηρείται στον αριθμό των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες και κατά πόσον η εικόνα αυτή οφείλεται στην αλλαγή των θερμοκρασιών και λειτουργία των εσωτερικών χώρων, ο Δρ. Καραγιάννης εξηγεί ότι «για πρώτη φορά εδώ και μέρες αγγίξαμε τα 200 κρούσματα, αλλά από την άλλη μεριά, έχουν σταθεροποιηθεί τελευταία γύρω στα 150-160 κρούσματα ημερησίως».

«Ελπίζω ότι δεν θα παρουσιάσει περεταίρω σοβαρή αύξηση αλλά λόγω του ότι θα εισέλθουμε στους χειμερινούς μήνες, αναμένουμε ότι θα υπάρξει αύξηση, λόγω του ότι θα κλειστούμε σε εσωτερικούς χώρους που επιτρέπουν την μετάδοση του ιού πιο εύκολα», σημείωσε.

Προσθέτει ότι «ίσως η αύξηση αυτή που παρατηρείται να οφείλεται και στο γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις, όταν βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους δεν τηρούνται τα μέτρα αυτοπροστασίας ή τα πρωτόκολλα που ισχύουν για τους χώρους εργασίας. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το εφαρμόσουμε εάν πράγματι δεν θέλουμε να έχουμε μία σοβαρή έξαρση τις επόμενες λίγες εβδομάδες».

Η μετάλλαξη Δέλτα+ και οι ανησυχίες της

Σε ότι αφορά την εμφάνιση και στην Κύπρο, της μετάλλαξης Δέλτα+, ο Δρ. Καραγιάννης αναφέρει ότι πρόκειται για μία μετάλλαξη η οποία, όπως παρουσιάζουν τα στοιχεία, μεταδίδεται πιο εύκολα από τις προηγούμενες.

«Ξέρουμε ήδη από τα δεδομένα του ΗΒ ότι είναι κατά 10-15% πιο μεταδοτική η συγκεκριμένη μετάλλαξη, αλλά ευτυχώς μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για πιο νοσογόνα μετάλλαξη ή για μετάλλαξη η οποία δεν αντιμετωπίζεται από τα εμβόλια», είπε χαρακτηριστικά.

Μέχρι στιγμής, όπως εξηγεί όλες οι μεταλλάξεις που έχουν προκύψει αντιμετωπίζονται από τα εμβόλια, φτάνει η ανοσία μας να είναι υψηλή, είτε σαν κοινότητα είτε ο καθένας μας ξεχωριστά, δηλαδή, να έχουμε υψηλά αντισώματα γι’ αυτό και οι ειδικοί συστήνουν την 3η δόση, τουλάχιστον σε ευάλωτους και ηλικιωμένους οι οποίοι εμβολιάστηκαν πρώτοι και έχουν περάσει οι έξι μήνες.

Πότε η 3η δόση θα συστήνεται για γενικό πληθυσμό

Μέχρι στιγμής, η χορήγηση της 3ης δόσης, όπως είναι γνωστόν στην Κύπρο συστήνεται για άτομα ευάλωτων ομάδων και ηλικιωμένων. Ωστόσο η άποψη του Δρ. Καραγιάννη, σε αυτό το ζήτημα, είναι διαφορετική καθώς όπως μας ανέφερε, ο ίδιος πιστεύει ότι η χορήγησή της θα πρέπει να γίνεται και σε χαμηλότερες ηλικιακές ομάδες.

«Αυτή είναι μία απόφαση που πάρθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Εγώ σαν μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής τοποθετήθηκα για χαμηλότερο ηλικιακό όριο. Από εκεί και πέρα όμως, εάν υπάρξει σύσταση από τον ΕΜΑ για χαμηλότερα ηλικιακά όρια, τότε είμαι σίγουρος ότι θα υιοθετηθούν και στην Κύπρο», είπε χαρακτηριστικά.

Οι αριθμοί που μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία κατά τους χειμερινούς μήνες

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον οι αυξημένοι καθημερινοί αριθμοί κρουσμάτων ίσως προκαλέσουν ανησυχία τους χειμερινούς μήνες και ποιοι είναι, ενδεικτικά, ο Δρ. Καραγιάννης δήλωσε αισιόδοξος αποδίδοντας την «ασπίδα προστασίας» στην εμβολιαστική κάλυψη της χώρας.

«Είχαμε και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού αριθμούς κρουσμάτων πέραν από τους 500 και δεν υπήρχε ιδιαίτερη ανησυχία διότι είχαμε εμβολιαστική κάλυψη την οποία εξακολουθούμε να έχουμε. Επομένως θεωρώ ότι έχουμε κάποιο περιθώριο για αύξηση κρουσμάτων, πριν ακόμα αρχίσουμε να ανησυχούμε ιδιαίτερα έντονα», είπε καταληκτικά.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΦΑΒΟΡΙ/ΑΕΚ

ShootandGoal