MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Η Αμερική σε σοκ! Το ISIS χτύπησε στην καρδία των ΗΠΑ

Advertisement

Sponsored by exness

Δραματικές ώρες στις ΗΠΑ μετά το μακελειό σε gay bar στο Ορλάντο με 50 νεκρούς και 52 τραυματίες. Oι διασυνδέσεις του δράστη με τον ISIS, η οπλοκατοχή και το μίσος – Τρομοκρατία του ISIS,

Advertisement

Δραματικές ώρες ζουν οι ΗΠΑ μετά το πρωτοφανές και το πλέον δολοφονικό στην ιστορία της χτύπημα με μαζικό πυροβολισμό ανύποπτων ανθρώπων, αφήνοντας πίσω του περισσότερους από 50 νεκρούς και άλλους τόσους σοβαρά τραυματισμένους σε gay club στο Ορλάντο της Φλόριδα. Χθες αργά το βράδυ ώρα Αμερικής, ολοκληρώθηκε η ταυτοποίηση μερικών από τους νεκρούς με κάποια ονόματά τους να δίνονται στην δημοσιότητα και με την πλειονότητα των οποίων να είναι ηλικιακά κάτω των 25 ετών.

Στρατιώτης του Χαλιφάτου ο μακελάρης του Ορλάντο

Tο Ισλαμικό Κράτος με ανακοίνωσή του μέσω του ραδιοφώνου Al bayan,το οποίο απηχεί τις θέσεις των τζιχαντιστών, ανέλαβε επισήμως για δεύτερη φορά από την Κυριακή την ευθύνη για το μακελειό στο Ορλάντο με 50 νεκρούς και 53 τραυματίες μέσα σε γκέι κλαμπ.

Το ISIS χαρακτηρίζει μάλιστα τον δράστη Ομάρ Ματίν ως «στρατιώτη του Χαλιφάτου».

Όπως μεταδίδει το Reuters στο επίσημο μήνυμα από το Ισλαμικό Κράτος αναφέρεται ότι «ένας από τους στρατιώτες του χαλιφάτου στην Αμερική εκτέλεσε μια εισβολή στο σύστημα ασφαλείας καθώς κατάφερε να μπει σε μια σύναξη σταυροφόρων σε νυχτερινό κέντρο για ομοφυλόφιλους στο Ορλάντο της Φλόριντα… όπου σκότωσε και τραυμάτισε περισσότερους από 100 πριν σκοτωθεί και ο ίδιος».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα σε διάγγελμά του έκανε λόγο για πράξη μίσους, την ώρα που οι αρχές ερευνούν το βάθος και την έκταση της συνεργασίας του μακελάρη Αφγανού γεννημένου στη Νέα Υόρκη με τους τρομοκράτες του ISIS. Ο συσχετισμός και η υπόθεση διασύνδεσης του με τον ISIS είναι αναπόδραστη καθώς ο ίδιος ο 29χρονος δράστης λίγα λεπτά μετά το μακελειό τηλεφώνησε στην αστυνομία δηλώνοντας συνδεδεμένος με την ιδεολογία του ISIS κάνοντας αναφορά σε αντίστοιχα τρομοκρατικά χτυπήματα όπως εκείνο του μαραθωνίου στην Βοστόνη.

Μπορεί οι υποστηρικτές του ISIS να αντέδρασαν στο άκουσμα της επίθεσης αυτής υποστηρίζοντας την δολοφονική ενέργεια φιλικά προσκείμενα online φόρουμ, ωστόσο μέχρι και αργά χθες το βράδυ δεν υπήρξε κανείς ισχυρισμός για την ανάληψη της ευθύνης της από τους τζιχαντιστές. Εντούτοις ένα μήνυμα που αναρτήθηκε σε μία σκοτεινή ιστοσελίδα που συνδέεται με το πρακτορείο ειδήσεων του ISIS έκανε λόγο ότι η επίθεση στο Ορλάντο πραγματοποιήθηκε από έναν μαχητή του Ισλαμικού κράτους. Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κατόπιν υποδείξεων των αρμοδίων υπηρεσιών ασφαλείας υπογράμμιζαν ότι το συγκεκριμένο μήνυμα που αναρτήθηκε είναι διατυπωμένο σε γλώσσα που δεν είναι συμβατή με αντίστοιχα μηνύματα ανακοινώσεων του ISIS και συνεπώς δεν πρέπει να υιοθετηθεί ως ακριβές.

Το πρακτορείο  AMAQ NEWS που πρόσκειται στους τζιχαντιστές ανέφερε ότι «η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο νυχτερινό κέντρο του Ορλάντο στην Φλόριντα των ΗΠΑ».

Ο ένοπλος αναφέρθηκε στους αδελφούς Τσαρνάεφ, του βομβιστές που αιματοκύλισαν τον Μαραθώνιο της Βοστόνης το 2013, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας της Πολιτείας της Μασαχουσέτης.

Τρομοκρατία, οπλοκατοχή, δικαιώματα ομοφυλοφίλων

Από χθες, το φονικό συμβάν έχει πυροδοτήσει περισσότερο από ποτέ την πολιτική και κοινωνική αντιπαράθεση στο εσωτερικό των ΗΠΑ γύρω από τρία καίρια θέματα: την τρομοκρατία, τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και, πρωτίστως, της οπλοκατοχής. Ειδικά το ζήτημα της οπλοκατοχής- που επανέρχεται στον δημόσιο διάλογο στην Αμερική κάθε φορά που προκύπτουν αντίστοιχα περιστατικό τυφλών πυροβολισμών κατά αθώων- εγείρεται παράλληλα με ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις, όπως το πώς και από πού ο συγκεκριμένος δράστης προμηθεύτηκε τον οπλικό εξοπλισμό για να πραγματοποιήσει ένα τέτοιο μαζικό χτύπημα. Στην σκιά του οδυνηρού αυτού περιστατικού, η παρέλαση υπερηφάνειας των μελών της LGTB κοινότητας στην Ουάσιγκτον θωρακίστηκε από πρόσθετες αστυνομικές δυνάμεις, από την στιγμή μάλιστα που η δολοφονική επίθεση στο gay club του Ορλάντο έχει εκληφθεί ως ευθεία επίθεση κατά του κινήματος της ομοφυλοφιλίας με πλειάδα LGBT οργανώσεων χθες ανά την αμερικανική επικράτεια να βγαίνουν στους δρόμους εις μνήμην όσων σκοτώθηκαν αλλά και για να στείλουν ένα μήνυμα στήριξης προς τις οικογένειες αυτών και υπέρ όσων διέφυγαν της πιθανότητας στυγνής δολοφονίας τους.

Τελούσε υπό έρευνα του FBI το 2013 και το 2014

Σύμφωνα με τα όσα μετέδιδαν μέχρι αργά χθες το βράδυ τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο 29χρονος μακελάρης του Ορλάντο που έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας λίγη ώρα μετά την αιματηρή επίθεσή του μέσα στο gay club, ήταν άτομο για το οποίο είχε γίνει έρευνα του FBI τα έτη 2013 και 2014 για πιθανή διασύνδεσή του με τον ISIS, αλλά δεν είχε αναγνωριστεί ως κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια. Παρότι εξακολουθούσε να τελεί υπό τις έρευνες της, ο δράστης δεν εμποδίστηκε από το να έχει πρόσβαση σε άδειες οπλοκατοχής και να εργάζεται στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλειας όπου του επέτρεπε να έχει καθημερινή επαφή με όπλα και να κινείται όντας οπλισμένος. Το 2014 είχε τεθεί και πάλι στο μικροσκόπιο των αρχών εξαιτίας της διασύνδεσης του με τον 22χρονο Παλαιστίνιο-Αμερικανό ο οποίος ήταν ο πρώτος Αμερικανός που αυτοκτόνησε πραγματοποιώντας επίθεση αυτοκτονίας στην Συρία σε χώρο εστιατορίου που ήταν δημοφιλές στον Συριακό στρατό.

Ο μακελάρης ήταν καλά οργανωμένος

 Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ορλάντο, ο δράστης εμφανίστηκε να είναι πολύ καλά οργανωμένος και προετοιμασμένος για το έγκλημα που επρόκειτο να διαπράξει. Χθες η αστυνομία εκκένωσε το κτίριο όπου διέμενε αναζητώντας περισσότερες αποδείξεις. Οι γονείς του, ο οποίος είχε καταγωγή από το Αφγανιστάν, σε δηλώσεις του χθες είπαν ότι ο δράστης το βράδυ της επίθεσης έγινε έξαλλος βλέποντας στους δρόμους του Μαϊάμι δύο ομοφυλόφιλος άνδρες να φιλιούνται. Ωστόσο ισχυρίστηκαν ότι δεν θεωρούσαν τον γιο τους θρησκόληπτο και δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν αν είχε κάποιου είδους σύνδεση με τον ISIS.

Τι λέει η πρώην γυναίκα του

Ο μακελάρης, το 2009, είχε παντρευτεί με μία γυναίκα από το Ουζμπεκιστάν, με την οποία όπως αποκαλύπτεται χώρισε το 2011. Η πρώην γυναίκα του μιλώντας στο CNN δήλωσε ότι ήταν κατ᾽ουσίαν παντρεμένη με τον δράστη μόλις για τέσσερις μήνες, και μετά τον χωρισμό τους ζούσαν μακριά ο ένας από τον άλλον. Όπως η ίδια δήλωσε, ο 29χρονος Αφγανός ήταν ένας φυσιολογικός σύζυγος κατά το πρώτο διάστημα του γάμου τους, μέχρις ότου αντιλήφθηκε ότι ήταν διπολικός, παρότι όπως είπε δεν είχε τυπικά διαγνωστεί ως διπολικός. Η γυναίκα δήλωσε ότι χρησιμοποιούσε βία απέναντί της. “Με χτυπούσε. Μπορούσε να γυρίσει σπίτι και να αρχίσει να με χτυπάει επειδή τα ρούχα δεν ήταν πλυμένα” δήλωσε στο CNN.  Πρόσθεσε επίσης ότι ο δολοφόνος έπαιρνε στεροειδή και ήταν θρησκευόμενος, αν και όπως είπε δεν θεωρεί ότι η πίστη στην θρησκεία του έπαιξε κάποιον ρόλο στην επίθεση που διέπραξε το βράδυ του Σαββάτου. Από το 2007 ο δράστης είχε εργαστεί ως υπάλληλος ασφαλείας σε μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας. Πάντως όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, φαίνεται πως ο δολοφόνος μετά τον χωρισμό του είχε ξαναπαντρευτεί ενώ από κάποιες φωτογραφίες στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook εμφανίζεται να μεγαλώνει ένα μικρό αγόρι.

Σύσκεψη υπό τον Μπαράκ Ομπάμα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος θα συγκαλέσει σύσκεψη υπό την παρουσία των επιτελαρχών των αρχών ασφαλείας για μία επακριβή εκτίμηση της κατάστασης, γεγονός που ίσως συνοδευτεί με πρόσθετες ανακοινώσεις κατά την διάρκεια της ημέρας.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Ο Κένεθ Μελέντεζ και οι φίλοι του βρίσκονταν στο νυχτερινό κέντρο, όταν ξέσπασαν οι πυροβολισμοί. Τέσσερις από τους φίλους του τραυματίστηκαν. «Είναι κάτι που βλέπεις στις ταινίες, αλλά ποτέ δεν σκέφτεται ότι μπορεί να συμβεί σε εσένα» περιέγραψε ο ίδιος.

«Αρχικά, όταν άκουσα τους πυροβολισμούς, νόμιζα ότι ήταν η μουσική, ωστόσο συνειδητοποίησα ότι συνέβαινε στην πραγματικότητα. Άρχισα να τρέχω και είδα κάποιον να αιμορραγεί από το χέρι. Σκέφτηκα: συμβαίνει πραγματικά και συνέχισα να τρέχω».

Η διεύθυνση του Pulse είχε προλάβει να αναρτήσει μια ανακοίνωση στον ιστότοπό του: «Βγείτε όλοι έξω και αρχίστε να τρέχετε».

Ο Κρίστοφερ Χάνσεν, 32 ετών, μετακόμισε στο Ορλάντο πριν από δύο μήνες και επισκεπτόταν για πρώτη φορά το κλαμπ. Βρισκόταν κοντά στην έξοδο του μπαρ, όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί. «Απλά έπεσα στο έδαφος και βγήκα έρποντας έξω. Κόσμος προσπαθούσε να βγει για να γλυτώσει από το πίσω μέρος του νυχτερινού κέντρου» σημείωσε ο 32χρονος. «Βοήθησα κάποιον που είχε πέσει στο έδαφος. Δεν είμαι σίγουρος εάν ήταν νεκρός ή ζωντανός».

«Μαμά θα πεθάνω»

Ανατριχίλα προκαλούν τα sms που αντάλλαξε με τη μητέρα του ένας νεαρός που ήταν μέσα στο μπαρ στο Ορλάντο, όπου σημειώθηκε το μακελειό με τους 50 νεκρούς.

«Είμαι στο μπάνιο, έρχεται, φοβάμαι ότι θα πεθάνω» γράφει τρομοκρατημένο το παιδί.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal