MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Η αλγεινή κληρονομιά της πανδημίας. Πόσο χτύπησαν οι γραμμές ψυχολογικής στήριξης για τον κορωνοϊό;

Advertisement

Sponsored by exness

Ένας και πλέον χρόνος πανδημίας και ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την αλγεινή κληρονομιά της.

Της Γεωργίας Μιχαήλ

Advertisement

Αν και πιθανόν να μας άφησε και τα κάποια θετικά της, καθώς εκτιμήσαμε τα όσα μέχρι πρότινος θεωρούσαμε δεδομένα ωστόσο συστηθήκαμε με ένα πιο υποτονικό τρόπο ζωής, εξοικειωθήκαμε με την αναμονή ενώ τα αρνητικά συναισθήματα, κυρίως στην αρχή, κυριάρχησαν.

Η αβεβαιότητα του τι μέλλει γενέσθαι τόνωσε τα αισθήματα φόβου, άγχους, λύπης. Κάτι που ωστόσο ανέμεναν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι γι’ αυτό και σχεδόν από την πρώτη στιγμή μερίμνησαν για τη λειτουργία γραμμής στήριξης τόσο των πασχόντων με κορωνοϊό όσο και για το ευρύ κοινού.

Γραμμές που τέθηκαν σε λειτουργία στις 26 Μαρτίου του 2020 και διήρκησαν για το ευρύ κοινό μέχρι και τον Ιούλιο του ιδίου χρόνου, όπως ανέφερε στη Cyprus Times η Ανώτερη Κλινική Ψυχολόγος στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Δέσπω Λεωνίδου.

«Η τηλεφροντίδα διήρκησε όσο τα εξωτερικά ιατρεία ήταν κλειστά. Πλέον λειτουργεί μόνο για ασθενείς που είναι στο νοσοκομείο με κορωνοϊό και για τα άτομα που είναι σε αυτοπεριορισμό. Οι υπόλοιποι μπορούν να απευθυνθούν στα εξωτερικά ιατρεία ενηλίκων και στα εξωτερικά ιατρεία εφήβων και παιδιών», ανέφερε η κυρία Λεωνίδου η οποία ωστόσο τόνισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν άλλα προγράμματα σε ισχύ.

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε δώσει κάποια tablet στο Νοσοκομείο Αναφοράς ώστε μέσω μίας πλατφόρμας που είχε δημιουργηθεί να γίνονται οι συνεδρίες με πάσχοντες που το είχαν ανάγκη. Ενημερωθήκαν αρχικά οι νοσηλευτές, οι οποίοι ακολούθως αναλάμβαναν μέσω διαμεσολαβητή ώστε και έαν το επιθυμούσε κάποιος ασθενείς να επικοινωνήσει μέσω του προγράμματος με κάποιον ψυχολόγο για να του παρέχει την ανάλογη στήριξη», σημείωσε η κυρία Λεωνίδου.

Τα… «νοσήματα» που κυριάρχησαν

Η τηλεφροντίδα απευθυνόταν, όπως εξήγησε η κυρία Λεωνίδου, σε όλους. «Απευθυνόταν σε άτομα που νοσηλεύονταν στους θαλάμους Covid19 του Νοσοκομείου Αναφοράς, σε άτομα που ήταν σε καραντίνα καθώς ήταν επαφές κρουσμάτων, σε συγγενείς ατόμων που ήταν στο Νοσοκομείο Αναφοράς, στις ΜΕΘ ή ακόμα και σε συγγενείς αποβιωσάντων».

Τα περισσότερα άτομα που ζήτησαν στήριξη μέσω των συγκεκριμένων τηλεφωνικών γραμμών είχαν εκδηλώσει, όπως είπε η κυρία Λεωνίδου, κρίσεις άγχους, κρίσεις πανικού, διάφορες σωματοποιήσεις, ήταν άτομα που είχαν κλειστοφοβία ή άλλες φοβίες και δε μπορούσαν να το διαχειριστούν ενώ ήταν περιορισμένοι στο σπίτι λόγω και του lockdown.

«Υπήρξαν άτομα που τηλεφωνούσαν καθώς λόγω της κατάστασης είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με προβλήματα ύπνου. Υψηλό ποσοστό ήταν και αυτοί που ζητούσαν βοήθεια για το πώς θα φροντίσουν άτομα που αντιμετώπιζαν προβλήματα ψυχικής υγείας και δε μπορούσαν να συναντήσουν τον ιατρό τους. Επίσης είχαμε άτομα με ψυχαναγκασμούς».

Εξήγησε, μάλιστα, ότι δεν επρόκειτο μόνο για ανθρώπους που αντιμετώπιζαν από πριν κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας αλλά ήταν και άτομα που ανέπτυξαν συμπτώματα για πρώτη φορά στη ζωή τους.

«Μας τηλεφωνούσαν και αναλόγως με την περίσταση τους παραπέμπαμε στον αρμόδιο για να τους βοηθήσει. Κάποιοι μάλιστα έκαναν περισσότερες από μία συνεδρίες, άλλοι κρίναμε ότι χρειάζονταν φαρμακευτική αγωγή και τους παραπέμψαμε σε ψυχίατρο. Έγιναν παραπομπές σε δομές απεξάρτησης, σε ψυχολόγους εξωτερικών ιατρείων, σε εργοθεραπευτές, σε κοινοτικούς νοσηλευτές. Γονείς τηλεφωνούσαν γιατί δεν ήξεραν πώς να απασχολήσουν τα παιδιά τους, τότε τους παραπέμπαμε σε εργοθεραπευτές που τους πρότεινε διάφορες ασχολίες», ανέφερε η κυρία Λεωνίδου.

Τα περισσότερα άτομα που απευθύνθηκαν στο πρόγραμμα στήριξης διέμεναν, σημείωσε, στις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού.

Δίπλα στους επαγγελματίες υγείας πρώτης γραμμής

Την ίδια ώρα μέλημα των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας ήταν και η ψυχική υγεία των ανθρώπων της πρώτης γραμμής. Αδιαμφισβήτητα το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας το έχουν «σηκώσει» οι επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι πέραν από τις πολλές ώρες εργασίας επωμίστηκαν και το ψυχολογικό φορτίο των ασθενών τους.

«Υπάρχουν οι υπηρεσίες διασυνδετικής για στήριξη των νοσηλευτών και των γιατρών που είναι στην πρώτη γραμμή με σκοπό να περιορισθεί το άγχος που πιθανόν να εκδηλώσουν ώστε να μπορέσουν και οι ίδιοι με τη σειρά τους να στηρίξουν τους ασθενείς».

Όπως μας εξήγησε η κυρία Λεωνίδου σε αυτές τις περιπτώσεις καλείται ο ψυχολόγος και οργανώνονται ομάδες στήριξης και αναλόγως γίνονται συνεδρίες. «Μέχρι τώρα έχουν γίνει στα νοσοκομεία Λεμεσού, Λευκωσίας και Αμμοχώστου. Γίνεται ανάλογα με τα αιτήματα που υπάρχουν, μπορεί να γίνει μία σειρά από συνεδρίες. Έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να υπάρξει και το μετατραυματικό στρες».

Τα προγράμματα, σημείωσε η κυρία Λεωνίδου, που βρίσκονται σε ισχύ είναι:

  • Πρόγραμμα διασύνδεσης νοσηλευόμενων με Covid19 που πήραν εξιτήριο και τους δίδεται η ευκαιρία να συνεχίσουν τις συνεδρίες τους στα εξωτερικά ιατρεία με ψυχολόγο, εργοθεραπευτές, ψυχίατρο κ.α.
  • Πρόγραμμα στήριξης συγγενών που απεβίωσαν με Covid19
  • Πρόγραμμα διασυνδετικής για στήριξη νοσηλευτών και γιατρών
  • Τηλεφροντίδα σε όσους είναι σε αυτοπεριορισμό ή στο νοσοκομείο
  • Συνεδρίες με φυσική παρουσία στα εξωτερικά ιατρεία

Τηλέφωνα κλινικών ψυχολόγων σε Εξωτερικά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ενήλικες:

  • Εξ. Ιατρεία Λακατάμιας: 22.44.33.87 (ΤΡ, ΠΕ)
  • Εξ. Ιατρεία Στροβόλου: 22305723, 22305149
  • Εξ. Ιατρεία Αγλαντζιάς: 22444466
  • Εξ. Ιατρεία Λατσιών: 22467496 (κάθε Παρασκευή)

Παιδιά και έφηβοι:

Κέντρο Πρόληψης και Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης: 22378268 / 22378269

ΛΕΜΕΣΟΣ

Ενήλικες:

Εξ. Ιατρεία Παλαιού νοσοκομείου Λεμεσού: 25340168, 25305341 (κάθε Τετάρτη), 25305331(γραμματεία)

Παιδιά και έφηβοι:

Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων: 25873617, 25873602, 25873619

ΛΑΡΝΑΚΑ

Ενήλικες:

Εξ. Ιατρεία Παλαιού Νοσοκομείου Λάρνακας: 24818094, 24304632, 24304597

Παιδιά και έφηβοι:

Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων: 24813083, 24813062, 24813085, 24813083

ΠΑΦΟΣ

Ενήλικες:

Εξ. Ιατρεία Γεν. Νοσ. Πάφου: 26803270, 26803251

Παιδιά και έφηβοι:

Εξ. Ιατρεία Γεν. Νοσ. Πάφου. Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων: 26803276

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

Ενήλικες:

Εξ. Ιατρεία: 23815091, 23815084 (κάθε Τετάρτη)

Παιδιά και έφηβοι:

  • Κέντρο Υγείας Νοσοκομείο Αμμοχώστου.
  • Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Αμμοχώστου: 23815092 (Πέμπτη), 23815084 (Πέμπτη)

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network