MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Η αιτία της φωτιάς στο λεωφορείο με μαθητές… Γερασμένος ο στόλος σε Λεμεσό-Πάφο

Advertisement

Sponsored by exness

Από βραχυκύκλωμα καλωδίου η φωτιά σε λεωφορείο που μετέφερε μαθητές στο Κίτι – «Ανησυχητικό ότι δε θα μπορούσε να διαφανεί στον έλεγχο», λέει ο Διευθυντής του ΤΟΜ στη Cyprus Times – Περνάνε από εξειδικευμένο έλεγχο ιδίου και παρόμοιου τύπου λεωφορεία – Ανανεωμένα τα λεωφορεία σε Λάρνακα και Λευκωσία, με πολύ παλιά λεωφορεία Λεμεσός και Πάφος – Σκέψεις και μελέτη με οδηγίες Καρούσου για ακόμη πιο συχνό έλεγχο

Της Γεωργίας Μιχαήλ

Advertisement

Παρά το γεγονός ότι έγινε στάχτη το λεωφορείο που μετέφερε τους μαθητές Γυμνασίου στο Κίτι, φαίνεται ότι οι ειδικοί κατάφεραν να εξάγουν συμπεράσματα για το πώς ξέσπασε η πυρκαγιά.

Λειτουργοί του Τμήματος Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) σε συνεργασία με λειτουργούς του Τμήματος Ηλεκτρομηχανικών Υπηρεσιών προχώρησαν χθες σε εξετάσεις και όπως διαφάνηκε η πυρκαγιά προκλήθηκε λόγω βραχυκυκλώματος σε φθαρμένο καλώδιο που βρισκόταν στη μηχανή του λεωφορείου.

Αυτό ανέφερε ο διευθυντής του ΤΟΜ, Γιάννης Νικολαΐδης, μιλώντας στη Cyprus Times, τονίζοντας ότι το ανησυχητικό παρουσιάζεται στο γεγονός ότι σημειώθηκε από καλώδιο το οποίο δε θα μπορούσε να διαφανεί το πρόβλημα του στον έλεγχο του MOT. «Ακόμη και να γινόταν έλεγχος MOT κάθε τρεις μήνες δε θα φαινόταν. Ενδεχομένως να μην ήταν εύκολο να φανεί ούτε και σε ένα απλό service του οχήματος».

Ως εκ τούτου, ανέφερε, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών προχωρεί σε εξειδικευμένους ελέγχους σε ιδίου και παρόμοιου τύπου λεωφορεία για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για γενικό πρόβλημα ή για κακή ή μη επαρκή συντήρηση του συγκεκριμένου λεωφορείου.

Ερωτηθείς εάν ήταν παλιό το λεωφορείο ο κύριος Νικολαΐδης ανέφερε ότι ήταν 15 χρόνων και του είχε γίνει ο τελευταίος έλεγχος MOT στα τέλη Αυγούστου. Πρόσθεσε δε πως στις συμβάσεις που υπάρχουν τα λεωφορεία μπορούν να είναι μέχρι και 20 χρόνων και σταδιακά ο αριθμός αυτό μειώνεται. «Ένα λεωφορείο 10 με 15 χρόνων χρησιμοποιείται ανά το παγκόσμιο χωρίς να υπάρχει πρόβλημα, νοουμένου ότι γίνεται σωστή συντήρηση».

Με… πολύ παλιά λεωφορεία Λεμεσός και Πάφος

Αν και το περιστατικό σημειώθηκε σε λεωφορείο της Λάρνακας, η συγκεκριμένη πόλη έχει καινούριο στόλο καθώς ήδη τρέχουν οι νέες συμβάσεις.

«Στη Λάρνακα ανανεώθηκε κατά πολύ ο στόλος σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια. Το ίδιο συνέβη και στη Λευκωσία αν και δεν υπήρχε ιδιαίτερα παλιός στόλος ωστόσο με τις νέες συμβάσεις βελτιώθηκαν ακόμη περισσότερο».

Στην αντίπερα όχθη ωστόσο βρίσκονται Λεμεσός και Πάφος. «Στις πόλεις αυτές επειδή ακόμη λειτουργούν με τις παλιές συμβάσεις, οι νέες θα ξεκινήσουν σε λίγους μήνες, παρατηρούνται να υπάρχουν κάποια πιο παλιά λεωφορεία. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις αρκετά πιο παλιά απ’ όσο θα έπρεπε. Ωστόσο γίνονται προσπάθειες για να αντικατασταθούν με τουριστικά», σημείωσε ο κύριος Νικολαΐδης.

Σκέψεις για ακόμη πιο συχνό έλεγχο

Το περιστατικό αυτό θορύβησε τους αρμόδιους και με οδηγία του Υπουργού Μεταφορών γίνονται σκέψεις για πιο συχνούς ελέγχους.

Κληθείς να σχολιάσει κάθε πόσο πρέπει οι εταιρείες λεωφορείων να προχωρούν σε έλεγχο των οχημάτων τους, ο κύριος Νικολαΐδης απάντησε ότι κάθε λεωφορείο θα πρέπει μία φορά τον χρόνο να περνάει από έλεγχο. Ωστόσο, πρόσθεσε, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών προβαίνει σε έκτακτους και τυχαίους ελέγχους.

«Επίσης γίνονται σκέψεις και ήδη δόθηκαν οδηγίες από τον Υπουργό Μεταφορών Γιάννη Καρούσο να μελετήσουμε το ενδεχόμενο σε λεωφορεία από μία ηλικία και πάνω να γίνεται ο περιοδικός τεχνικός έλεγχος πιο συχνά από τον έναν χρόνο».

Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της περασμένης Τρίτης όταν το λεωφορείο κατευθυνόταν προς το Γυμνάσιο Κιτίου για να μεταφέρει μαθητές. Ξαφνικά το πίσω μέρος της μηχανής τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ βρισκόταν εν κινήσει στον αυτοκινητόδρομο.

Ωστόσο κανείς δεν κινδύνεψε καθώς ο οδηγός με ψυχραιμία στάθμευσε το σχολικό και οδήγησε τους μαθητές με ασφάλεια εκτός λεωφορείου. Μάλιστα κατάφερε να μετακινήσει το λεωφορείο σε ανοιχτό χώρο, προκειμένου να μην επηρεαστούν οχήματα και υποστατικά. Ευτυχώς πρόλαβε να το εγκαταλείψει, ενώ μέσα σε δευτερόλεπτα έγινε παρανάλωμα του πυρός.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network