MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

H «μεγάλη» μέρα για τα αεροδρόμια. Ταξιδιώτες από 34 χώρες και το Stop List

Advertisement

Sponsored by exness

Σήμερα η «μεγάλη» μέρα για τα αεροδρόμια – Στη δεύτερη φάση επαναλειτουργίας – Ταξιδιώτες από 34 χώρες υποδέχεται από τα μεσάνυχτα η Κύπρος

Στη δεύτερη, και ουσιαστικά πιο μεγάλη, φάση επαναλειτουργίας τους από σήμερα τα αεροδρόμια της Κύπρου μετά τους αυστηρούς περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία του κορωνοϊού.

Advertisement

Η Κύπρος από τα μεσάνυχτα υποδέχεται ταξιδιώτες από 34 χώρες.

Αυστραλία, Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ελβετία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Σλοβακία, Σλοβενία, Νότιος Κορέα

Σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο κατάλογο που εξέδωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Υγείας στην Κατηγορία Β’ περιλαμβάνονται πλέον δώδεκα χώρες, με πιθανόν χαμηλό κίνδυνο αλλά με μεγαλύτερη αμφιβολία σε σύγκριση με την Κατηγορία Α.

Στον κατάλογο αυτό εμπίπτουν:

Γαλλία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Λίβανος, Ιορδανία, Ολλανδία, Ισπανία, Πολωνία, Ρουμανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Οι επιβάτες που θα προέρχονται από τις χώρες της Κατηγορίας Β απαιτείται να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο για τον κορωνοϊό με αρνητικό αποτέλεσμα τουλάχιστον 72 ώρες πριν από την άφιξή τους στην Κύπρο.

Στη διάρκεια χθεσινής διάσκεψης τύπου για απολογισμό των ενεργειών που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και απαντώντας σε ερώτηση εάν ανησυχεί την Κυβέρνηση το άνοιγμα των αεροδρομίων, δεδομένου ότι η προσοχή στρέφεται πλέον στις πύλες εισόδου, ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι «τα αεροδρόμια ήταν μέχρι και ένα σημείο υποχρέωσή μας να ανοίξουν, διότι έτσι κι αλλιώς και ο οδικός χάρτης της ΕΕ αυτό προνοούσε. Επίσης βασική αρχή ήταν ότι για χώρες με παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα να υπάρχει και ίση αντιμετώπιση και οι πλείστες χώρες είχαν αποφασίσει να μην χρειάζεται να προσκομιστεί τεστ κορωνοϊού» είπε.

«Σε αυτό το πλαίσιο κάναμε την στρατηγική μας και αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις κατηγορίες: Για την Α κατηγορία δεν απαιτείται προσκόμιση τεστ κορωνοϊού, οι χώρες της Κατηγορίας Β, όπως ήταν η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, το Βέλγιο και κάποιες άλλες χώρες που χρειάζεται τεστ και οι χώρες της τρίτης κατηγορίας που έχουν διαφορετική μεταχείριση».

Δειγματοληπτικός έλεγχος… 300 τεστ την ημέρα

Όπως είπε ο Υπουργός, «προς διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, η Κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα διενεργείται δειγματοληπτικός έλεγχος, ένας αριθμός τεστ, και ξεκινούμε με 300 τεστ την ημέρα, αναμένουμε 1,500 άτομα την ημέρα, ώστε να μας επιβεβαιώνει η εικόνα που θα έχουμε, την ορθότητα των αποφάσεών μας και από την άλλη μπορεί να μας δείξει ότι για κάποιες χώρες ίσως χρειάζεται να πάρουμε άλλες αποφάσεις. Καμία άλλη χώρα δεν εφαρμόζει αυτή την πρακτική. Εμείς προς διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, παρά το οικονομικό κόστος, θα προχωρήσουμε και δειγματοληπτικός έλεγχος θα γίνεται και σε επιβάτες που έρχονται από χώρες που ανήκουν στην Κατηγορία Β».

Καρούσος: «Είμαστε πανέτοιμοι»

«Είμαστε πανέτοιμοι και θέλουμε ένα αποτελεσματικό και παραγωγικό άνοιγμα χωρίς να επηρεαστεί η δημόσια υγεία» είπε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος.

«Δίνουμε το μήνυμα ότι όποιος θέλει να έρθει στην Κύπρο υπάρχουν πρωτόκολλα ενώ εάν υπάρξει πρόβλημα, ανακοινώσαμε μέχρι και περίθαλψη» είπε.

Cyprus Flight Pass

Σύμφωνα, με ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, όλοι οι επιβάτες που προτίθενται να ταξιδέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία υποχρεούνται, για σκοπούς επιβίβασης, να προσκομίσουν την Κυπριακή Κάρτα Πτήσης CyprusFlightPass.

Οι επιβάτες πρέπει εκ των προτέρων να συμπληρώνουν ηλεκτρονικά τα απαιτούμενα έγγραφα που βρίσκονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://www.cyprusflightpass.gov.cy . (ΚΑΡΤΑ)

Και το Stop List

Οι πτήσεις από και προς τις χώρες που δεν ανήκουν στις δύο κατηγορίες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, θα συνεχίσουν να απαγορεύονται, με κάποιες ωστόσο εξαιρέσεις.

Στη βάση του Διατάγματος που εξέδωσε ο Υπουργός Υγείας, από τα μεσάνυχτα και εντεύθεν θα μπορούν να αφιχθούν συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών από χώρες της κατηγορίας Γ, μεταξύ των οποίων Κύπριοι πολίτες, μόνιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία, οι αλλοδαποί σύζυγοι τους και τα ανήλικα παιδιά τους.

Οι επιβάτες που θα φτάσουν από χώρες της κατηγορίας Γ θα πρέπει είτε να υποβληθούν σε μοριακή εξέταση για τον κορωνοϊό με αρνητική ένδειξη, με ισχύ 72 ώρες πριν από την άφιξή τους, είτε να υποβληθούν στην εξέταση στα κυπριακά αεροδρόμια με δικά τους έξοδα. Θα παραμένουν σε χώρο που θα τους υποδεικνύεται μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος και στη συνέχεια σε καθεστώς αυτοπεριορισμού για 14 ημέρες.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network