MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

H Αστυνομία θα συνεχίσει την δράση της για εξάθρωση παράνομων δικτύων διακινητών των προσφύγων

Advertisement

Sponsored by exness

Η Αστυνομία Κύπρου θα εντατικοποιήσει τις δράσεις της για προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων, αλλά και συνάμα θα συνεχίσει τη δράση της για την εξάρθρωση των παράνομων δικτύων διακινητών των προσφύγων και την πρόληψη της τρομοκρατίας, δήλωσε ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου

Advertisement

Ο κ. Χρυσοστόμου μιλούσε σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η Αστυνομία με την Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο, με αφορμή την 20η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Βασικός στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μελών της Αστυνομίας σε θέματα προσφύγων, μεταναστών και ασυνόδευτων ανηλίκων.

Είπε ότι σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ο αριθμός προσφύγων που επιδίωξαν κατά το 2016, να φθάσουν σε ευρωπαϊκές χώρες, διαπλέοντας τη Μεσόγειο, ξεπέρασε τις 366 χιλιάδες, ενώ το 2016, η Μεσόγειος έγινε ο υγρός τάφος για 5000 περίπου πρόσφυγες.

Όσον αφορά στην Κύπρο, ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε ότι σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, κατά το 2016 αφίχθηκαν στο νησί 356 μετανάστες, οι οποίοι έφτασαν δια θαλάσσης, σε επτά περιπτώσεις, τόσο στην Τηλλυρία, όσο και στην Πόλη Χρυσοχούς. Μεταξύ αυτών οι 191 ήταν άνδρες, οι 45 γυναίκες και οι 120 ανήλικοι, όλοι αραβικής καταγωγής, ενώ συνελήφθηκε αριθμός διακινητών. Για το 2017, διασώθηκαν, μέχρι στιγμής, 217 πρόσφυγες από τις θαλάσσιες ακτές του νησιού μας, μεταξύ αυτών οι 105 ήταν ανήλικοι.

Ανέφερε ακόμη ότι στις περιπτώσεις άφιξης προσφύγων στην Κύπρο, η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία κινητοποιείται με λιμενικές ακάτους, με πρώτιστο μέλημα τη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, του Υπουργείου Άμυνας, τίθεται σε εφαρμογή το ειδικό σχέδιο «Νέαρχος» με απώτερο στόχο τη διάσωση όσων κινδυνεύουν.

Ακολούθως, ειδοποιούνται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες με σκοπό την παροχή ιατρικής περίθαλψης και τη μεταφορά σε ασφαλές καταφύγιο, στο οποίο παρέχεται 24ωρη αστυνομική φύλαξη για σκοπούς ασφάλειας του χώρου.

«Οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι πλήρως εναρμονισμένες με τη Σύμβαση της Γενεύης και τις διεθνείς και ευρωπαϊκές νομοθεσίες και συμβάσεις. Εφαρμόζονται πλήρως οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία κατάρτισε σχέδιο δράσης με σκοπό, αφενός να εξαρθρωθούν τα παράνομα δίκτυα των διακινητών και αφετέρου να συνεχιστεί η διάσωση όσων επιχειρούν τον διάπλου της Μεσογείου», είπε.

Ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε ότι σε όλες τις περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα, η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία, επέδειξαν υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και αποτελεσματικότητας.

«Η διάσωση στη θάλασσα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση. Αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί καταφέραμε να ανταποκριθούμε, χωρίς να χαθούν ανθρώπινες ζωές και να προσφέρουμε την πρώτη έμπρακτη ανακούφιση σε ναυαγούς, ανάμεσά τους γυναίκες που εγκυμονούσαν και ασυνόδευτα παιδιά», είπε και τόνισε τη σημασία της ενσωμάτωσης των προσφύγων στην κοινωνία.

Σημείωσε ακόμη ότι στην Κύπρο, λόγω του ότι έχουν αυξηθεί τα κύματα μεταναστών, έχουν συνάμα αυξηθεί και τα μέτρα ασφάλειας στα λιμάνια και γενικότερα στη θαλάσσια ακτογραμμή και είπε ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες, λαμβάνοντας υπόψη και την ιδιαίτερη περίπτωση ως ημικατεχόμενη χώρα, ώστε να αποτραπεί ή τουλάχιστον να περιοριστεί στο ελάχιστο το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

«Πέραν των προαναφερθέντων, καθίσταται αναγκαίο να υπογραμμιστεί ότι με τη μαζική άφιξη των προσφύγων ελλοχεύει ο κίνδυνος παρείσφρησης τρομοκρατικών στοιχείων. Θα πρέπει, λοιπόν, να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση, για τον εντοπισμό ύποπτων προσώπων και τον ορθό χειρισμό τέτοιων περιστατικών», υπογράμμισε ο Αρχηγός της Αστυνομίας.

Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε ότι η Αστυνομία Κύπρου θα συνεχίσει και θα εντατικοποιήσει τις δράσεις της προς την κατεύθυνση της προστασίας και διαφύλαξης των δικαιωμάτων των προσφύγων, αλλά και συνάμα θα συνεχίσει τη δράση της για την εξάρθρωση των παράνομων δικτύων διακινητών των προσφύγων και την πρόληψη της τρομοκρατίας.

Εξάλλου, στην ομιλία του, ο Αντιπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο (UNHCR), Damtew Dessalegne, είπε ότι η Αστυνομία είναι φυσικός σύμμαχος και στρατηγικός συνεργάτης σε θέματα προσφύγων.

Πρόσθεσε ότι ο πόλεμος, η βία και οι διώξεις παγκοσμίως αναγκάζουν περισσότερους ανθρώπους από ποτέ να εκτοπιστούν από τις εστίες τους.Είπε ότι σύμφωνα με έκθεση της Υπατης Αρμοστείας, υπήρχαν 65,6 εκατομμύρια αναγκαστικά εκτοπισμένοι παγκοσμίως στα τέλη του 2016, ο μεγαλύτερος αριθμός μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

“Δεν είναι μόνο οι αριθμοί, είναι κυρίως ο μεγαλύτερος ανθρώπινος πόνος που έχουμε δει”, είπε.Λέγοντας ότι τα ρεύματα μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη δεν θα σταματήσουν σύντομα, ανέφερε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες ενσωμάτωσης.

Οι πρόσφυγες, είπε, μπορούν να συμβάλουν στην κοινωνία που τους φιλοξενεί, τόσο κοινωνικά, όσο και οικονομικά και πολιτιστικά.

Μίλησε ακόμη και για τους εγκληματίες διακινητές προσφύγων, οι οποίοι κερδίζουν δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, εκμεταλλευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αρκετές ασφαλείς δίοδοι για τους πρόσφυγες.

Στη συνέχεια έγινε προβολή σύντομης ταινίας σχετικά με τους ανήλικους πρόσφυγες που ζουν στη Λάρνακα.

Εκ μέρους της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών μίλησε η Διοικητικός Λειτουργός Αννα Σακκά, η οποία ανέλυσε το σύστημα ασύλου στην Κύπρο. Είπε ακόμη ότι η Κύπρος, ως χώρα πρώτου σταθμού, βιώνει τρομερές πιέσεις από αυξημένους αριθμούς αιτητών ασύλου που χρησιμοποιούν το έδαφος της Τουρκίας και στη συνέχεια τις κατεχόμενες περιοχές για να έλθουν στο έδαφος που ελέγχει η νόμιμη Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Εντούτοις, παρά το μέγεθός της, η Κύπρος σε όλες τις περιπτώσεις επιτέλεσε στο ακέραιο το καθήκον της ως χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πανανθρώπινες αξίες”, είπε.Ανέφερε ακόμη ότι μέχρι στιγμής έχουν αφιχθεί στη Δημοκρατία δια θαλάσσης 1,055 άτομα με σαφείς αυξητικές τάσεις στον αριθμό από το 2014 μέχρι σήμερα.

“Σχετικά με το θέμα των αφίξεων με βάρκα δια θαλάσσης από την Τουρκία διαφαίνεται συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια ότι υπάρχει μια αυξημένη ροή, με την Κύπρο πλέον να αποτελεί τον τελικό προορισμό” επισήμανε.

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει μια αύξηση αιτήσεων ασύλου από ασυνόδευτους ανήλικους.Κλείνοντας, εξέφρασε την αποφασιστικότητα και προσήλωση του Υπουργείου Εσωτερικών και της Υπηρεσίας Ασύλου στην προστασία των προσφύγων και όλων όσοι δικαιούνται προστασίας.

Ακολούθησε παρουσίαση με θέμα «Οσο υπάρχουν πρόσφυγες» από την Φωτεινή Κωνσταντοπούλου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network