MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

«Γονατίζουν» επιχειρήσεις οι λογαριασμοί χιλιάδων ευρώ για ρεύμα. Λουκέτα κι απολύσεις

Advertisement

Sponsored by exness

Κινδυνεύουν με λουκέτο επιχειρήσεις στην καρδιά της Λευκωσίας – «Γονατίζουν» οι λογαριασμοί της ΑΗΚ τους επιχειρηματίες – Αναγκάζονται να απολύσουν προσωπικό για να επιβιώσουν – Όσα καταγγέλλουν καταστηματάρχες

Σε δυσμενή θέση βρίσκονται δεκάδες μικρές επιχειρήσεις, με τους ιδιοκτήτες τους να επιχειρούν με νύχια και με δόντια να τις διατηρήσουν βιώσιμες.

Advertisement

Όπως αναφέρουν επιχειρηματίες στη Cyprus Times οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος τους έχουν «γονατίσει» οικονομικά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν και να κινδυνεύουν με λουκέτο.

Όπως εξηγεί ο καταστηματάρχης και γραμματέας του Συνδέσμου Πεζοδρομοποιημένου Εμπορικού Κέντρου Λευκωσίας, Αντώνης Κουππαρής, ο δικός του λογαριασμός ρεύματος για την καφετέρια που διατηρεί, ανήλθε για το τελευταίο δίμηνο στα 5,254 ευρώ.

Ο κ. Κουππαρής εξήγησε ότι άλλοι καταστηματάρχες έχουν λογαριασμούς που ξεπερνούν τις 8,000 ευρώ και απορεί πως μπορούν τελικά να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις τους με τις διάφορες φορολογίες και τα συνεχώς αυξανόμενα κόστη των εμπορευμάτων τους και των πρώτων υλών.

«Η πίεση είναι τρομερή. Οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν τρόπο να μειώσουν τα κόστη τους. Δεν μπορούν να διαπραγματευτούν ευνοϊκότερους όρους με τις τράπεζες ή τους προμηθευτές τους. Δεν μπορούν να μειώσουν τα ενοίκια τους. Όσοι λειτουργούν οι ίδιοι τις επιχειρήσεις τους, οδηγούνται να έχουν ως μοναδική επιλογή την απόλυση προσωπικού, κάτι που δεν μπορεί να αποτελέσει πραγματική λύση και σε καμία περίπτωση το επιθυμούν, αφού οι υπάλληλοι μας είναι φίλοι μας, είναι σχεδόν οικογένεια μας. Μιλάμε για επιχειρήσεις που δεν είναι απρόσωπες. Όπου ο άνθρωπος μετρά. Γιατί να μας σπρώχνει σε αυτό το αδιέξοδο με τη στάση του το κράτος, αλλά και ο Δήμος;»

Με την αλλαγή της Κυβέρνησης, τονίζει, ότι οι καταστηματάρχες ευελπιστούν ότι θα αλλάξουν πράγματα και θα υπάρξει ουσιαστική ανταπόκριση στην τεράστια ανάγκη στήριξης των μικρών επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. «Ξεκαθαρίζω ότι παρά την σχεδόν απάνθρωπη πίεση στην οποία υποβαλλόμαστε, παρά το άγχος και την αβεβαιότητα για το αύριο, θα είμαστε εδώ και θα εξυπηρετούμε με πραγματικό χαμόγελο τους πελάτες μας, μέχρι να αλλάξει η κατάσταση, ή να αναγκαστούμε να κλείσουμε τις επιχειρήσεις μας».

Όσον αφορά τις χορηγίες της κυβέρνησης και την παράταση στη μείωση της φορολογίας ρεύματος, ο κ. Κουππαρής ξεκαθάρισε ότι στις 5,000 ευρώ που ο ίδιος καλείται να πληρώσει, τα 70 ευρώ που λαμβάνει ως χορηγία στο λογαριασμό του είναι το «απόλυτο τίποτα». Σημείωσε επίσης, ότι ο περιορισμός της αύξησης δεν αποτελεί μείωση, ούτε και είναι «επιτυχία», ειδικά όταν το κράτος μέσω της συνεχούς αύξησης των τιμών όλων των αγαθών έχει αυξήσει το εισόδημα του από τον Φ.Π.Α. κατακόρυφα.

Την ίδια ώρα αναφέρθηκε και στο θέμα των φωτοβολταϊκών, καθώς όπως τονίζει οι επιχειρήσεις στην εντός των τειχών Λευκωσία δεν μπορούσαν να αδειοδοτηθούν για την εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων, λόγω του ότι όλα τα κτίρια της περιοχής είναι διατηρητέα.

«Ακόμα και να άλλαζε τώρα η κρατική πολιτική για τα φωτοβολταϊκά, τώρα οι καταστηματάρχες δεν έχουν χρήματα αφού το χειμώνα είχαν το κόστος της ενέργειας για τη θέρμανση των χώρων τους».

Τέλος, διερωτήθηκε για το ποια διέξοδο θα δώσει το κράτος στους επιχειρηματίες και ποια θα είναι η συμβολή του Δήμου, ώστε να κρατηθεί ζωντανό το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας και ταυτόχρονα να παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα τα οποία συντηρούν εκατοντάδες οικογένειες.

 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network