MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Γιορτάζει η Αμμόχωστος… Θεοφάνεια στα κατεχόμενα 42 χρόνια μετά

Advertisement

Sponsored by exness

Από άκρη σε άκρη της Κύπρου, πολιτεία και πιστοί γιόρτασαν με λαμπρότητα τα Θεοφάνεια – Μετά από 42 χρόνια ξαναζωντάνεψαν οι εροτασμοί των Θεοφανείων στην Αμμόχωστο – Ήχησαν και πάλι οι καμπάνες στον Άγιο Γεώργιο του Εξορινού στην εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου – Οι τολμηροί βούτηξαν στα παγωμένα νερά για το Σταυρό

Advertisement

Ξαναζωντάνεψαν στιγμές στην κατεχόμενη Αμμόχωστο καθώς μετά από 42 χρόνια οι πιστοί είχαν και πάλι την ευκαιρία να γιορτάσουν τα Θεοφάνεια στην κατεχόμενη πόλη τους. Ρίγη συγκίνησης ένιωσαν εκατοντάδες πιστοί που βρέθηκαν στην εκκλησία του Άγιου Γεωργίου του Εξορινού, στην εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου, όπου το πρωί τελέστηκε η Θεία Λειτουργία.

Ακολούθως οι πιστοί μετέβησαν στη θάλασσα στη Γλώσσα όπου έγινε η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και ο καθαγιασμός των υδάτων. Οι τολμηροί οι οποίοι βούτηξαν στα παγωμένα νερά του Ιανουαρίου στην προκειμένη περίπτωση έγνοια τους δεν ήταν απλά να πάρουν το Σταυρό αλλά ήξεραν ότι ήταν οι πρώτοι μετά από τέσσερις δεκαετίες που έδιναν συνέχεια στη θρησκευτική αυτήν παράδοση.

Οι καμπάνες ήχησαν και στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα Γιαλούσας, όπου η Επισκοπή Καρπασίας, σε συνεργασία με τις κοινότητες του διαμερίσματος, φρόντισαν να αναβιώσει και πάλι ο τόπος τη χριστιανική εορτή της ανάμνησης της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή.

Ενώ ακολούθησε καθαγιασμός των υδάτων στη θάλασσα δίπλα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Θύρσου στη Γιαλούσα.

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου του Β’ πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία Παναγίας στην Αγία Νάπα. Την πολιτεία εκπροσώπησε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος μιλώντας μετά τον καθαγιασμό των υδάτων έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου, ώστε οι πολίτες αυτού του τόπου να απολαμβάνουν τα δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας σχηματίστηκε πομπή προς το λιμανάκι της Αγίας Νάπας όπου πραγματοποιήθηκε η βάπτιση του Τιμίου Σταυρού και ο καθαγιασμός των υδάτων. Στη πομπή συμμετείχαν η φιλαρμονική και άγημα της Εθνικής Φρουράς και η φιλαρμονική της Στρατιωτικής και της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου.

Στη Λεμεσό, στην Εκκλησία Αγίας Νάπας, παρέστη ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος και στη συνέχεια οι πιστοί μαζεύτηκαν στο παλιό λιμάνι της πόλης για το καθιερωμένο πέταγμα του Σταυρού και το καθαγιασμό των υδάτων από τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου. Αρκετοί ήταν αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν τις καλές καιρικές συνθήκες και έπεσαν στη θάλασσα για να πάρουν τον Τίμιο Σταυρό και να ευλογηθούν από τη Χάρη Του.

Τα Θεοφάνεια γιόρτασε στη Λεμεσό και ο Ναυτικός Όμιλος Κερύνειας, σε συνεργασία με τους Δήμους Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά, καθώς και την Ιερά Μητρόπολη Κερύνειας, με την τελετή ρίψεως του Τιμίου Σταυρού να πραγματοποιείται στη θαλάσσια περιοχή του Ιστιοπλοϊκού Κέντρου.

Με λαμπρότητα εορτάστηκε και στη Λάρνακα την πολιτεία εκπροσώπησε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου στην Εκκλησία Αγίου Λαζάρου ενώ στην Πάφο και στην Εκκλησία Αγίων Αναργύρων παρέστη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Στο Ζύγι, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Ζυγίου, στο εορτασμό των Θεοφανειών παρέστη η Επίτροπος Ισότητας Ιωσηφίνα Αντωνίου.

 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network