MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

«Γιατρός καλείται να δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο» – Υποστελέχωση και παραιτήσεις

Advertisement

Sponsored by exness

Έμειναν χωρίς νεφρολόγο στην Αμμόχωστο – Επίσκεψη Γενικού Εκτελεστικού Διευθυντή ΟΚΥπΥ στο νοσοκομείο – Ξανά φωνές για υποστελέχωση – Παραιτήσεις γιατρών στο ΤΑΕΠ Πάφου, εφημερεύουν με κενά τρεις κλινικές στη Λάρνακα

Του Νικόλα Πέτρου Καπαρτή

Το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου θα επισκεφθεί σήμερα ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Κύπρος Σταυρίδης, μετά τις καταγγελίες του Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιαννάκη Γαβριήλ, για μη διενέργεια αιμοκαθάρσεων λόγω ασθένειας του μοναδικού νεφρολόγου του νοσοκομείου. Την ίδια ώρα εντείνονται και οι φωνές των γιατρών για υποστελέχωση των νοσοκομείων.

Advertisement

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του χθες ο κ. Γαβριήλ υπέδειξε πως η υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών. Μάλιστα γνωστοποίησε πως λόγω ασθένειας του μοναδικού νεφρολόγου παρατηρείται αδυναμία διενέργειας των απαραίτητων αιμοκαθάρσεων για τους νεφροπαθείς της περιοχής.

Τόνισε δε, πως το «ΑΚΕΛ προειδοποιεί συνεχώς εδώ και καιρό για τα προβλήματα που προκαλούνται από την υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου. Δυστυχώς αυτή η απαράδεκτη κατάσταση συνεχίζεται με θύματα τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου».

Σε επικοινωνία της Cyprus Times με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για το θέμα, μας μεταφέρθηκε πως ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Κύπρος Σταυρίδης, θα πραγματοποιήσει σήμερα επίσκεψη στο Γ.Ν. Αμμοχώστου για να επιληφθεί ο ίδιος του θέματος και να ενημερωθεί για τα προβλήματα του νοσοκομείου.

Εντείνονται οι φωνές για υποστελέχωση

Απ’ εκεί και πέρα, με αφορμή το περιστατικό ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, σε δηλώσεις του στη Cyprus Times, επισημαίνει πως με τα δεδομένα που υπάρχουν έχασε η υποστελέχωση τον ορισμό της.

Αναφερόμενος συγκεκριμένη περίπτωση υπέδειξε πως «υπάρχει μόνο ένας γιατρός νεφρολόγος ο οποίος καλείται να δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα και 30 ημέρες τον μήνα. Παρ’ όλες τις έγκαιρες προειδοποιήσεις φαίνεται πως δεν ιδρώνει τ’  αυτί κανενός».

«Για παράδειγμα», εξηγεί ο κ. Κούμας, «στο ΤΑΕΠ της Πάφου -όπου τον Δεκέμβριο έγινε στάση εργασίας- το θέμα ακόμα δεν έχει επιλυθεί και οι γιατροί συνεχίζουν να υποβάλλουν παραιτήσεις. Στη Λάρνακα σε τρεις κλινικές εφημερεύουν με το πρόγραμμα τους να έχει κενά. Δηλαδή, από τις 30 ημέρες εφημερεύουν, για παράδειγμα, τις 25 ή τις 20 ημέρες και υπάρχουν 5 ή 10 ημέρες κενές. Το φαινόμενο της υποστελέχωσης είναι παντού».

Κληθείς να σχολιάσει τις διαβεβαιώσεις που δίδει ο ΟΚΥπΥ για επίλυση των προβλημάτων, ο κ. Κούμας απαντά πως «το μόνο χειροπιαστό που υπάρχει είναι η πραγματικότητα. Δηλαδή ότι λόγω της υποστελέχωσης υπάρχουν επιπτώσεις στους ασθενείς και κατ’ επέκταση και στους ιατρούς. Διότι όταν ένας γιατρός υπερβαίνει συνεχώς εαυτόν, σε κάποια στιγμή ο τελικός αποδέκτης θα είναι ο ασθενής».

«Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι ενώ υπάρχουν ευθύνες, ευθύνες δεν αποδίδονται. Εμείς ζητάμε ισονομία στα ιατρεία. Τις ευθύνες μας εμείς ως γιατροί τις αναλαμβάνουμε, όμως την ίδια στιγμή στην εξίσωση πρέπει να μπαίνουν όλοι», αναφέρει.

Καταληκτικά ο πρόεδρος των κυβερνητικών ιατρών αναφερόμενος στον ΟΚΥπΥ, λέει πως «από τη στιγμή που κάνει σχεδιασμούς και ανοίγει νέες μονάδες αιμοκάθαρσης -ενώ γνωρίζει ότι υπάρχει μόνο ένας γιατρός- και η θεραπεία που δίνει είναι μέσω των υποσχέσεων και των προκηρύξεων θέσεων, τότε θα έχουμε αυτό το αποτέλεσμα».

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network