MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Για κίνδυνο να κηρυχθεί το Κυπριακό μη επιλύσιμο πρόβλημα κάνει λόγο ο Λιλλήκας

Advertisement

Sponsored by exness

Για κίνδυνο να κηρυχθεί το Κυπριακό ως μη επιλύσιμο πρόβλημα και να πάψει να ασχολείται με αυτό η διεθνής κοινότητα, έκανε λόγο ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα εξέφρασε ανησυχία για ενδεχόμενες πιέσεις προς τον Πρόεδρο προκειμένου να αναβληθεί η γεώτρηση της Total.

Advertisement

Ο κ. Λιλλήκας είπε επίσης ότι για πρώτη φορά χθες ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνων Έσπεν Μπαρθ Έιντε, μίλησε για διάσκεψη ανοιχτού τέλους, η οποία όμως θα πρέπει κάποια στιγμή είτε να καταλήξει σε λύση είτε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το Κυπριακό είναι μη επιλύσιμο πρόβλημα.

«Ελλοχεύουν τεράστιοι κίνδυνοι αν το Κυπριακό κηρυχθεί ως μη επιλύσιμο πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι η διεθνής κοινότητα θα πάψει να ασχολείται και να ενδιαφέρεται για το Κυπριακό», είπε.

Εξέφρασε την ελπίδα ο κ. Αναστασιάδης να προβληματιστεί για αυτές τις δηλώσεις οι οποίες, όπως είπε, «δεν πιστεύω ότι έγιναν αυτόβουλα από τον κ. Έιντε και θα πρέπει και αναμένουμε να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο για πλήρη ενημέρωση και για συλλογικό προβληματισμό».
Παράλληλα ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε ανησυχία ότι αν η διάσκεψη είναι διαρκείας , τότε θα συνδεθεί με τον πρόγραμμα γεωτρήσεων της Total τον Ιούλιο.

«Είχαμε εισηγηθεί στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπως αποφευχθεί το ενδεχόμενο η διάσκεψη, ιδιαίτερα αν είναι διαρκείας, να συνδεθεί με το πρόγραμμα γεωτρήσεων της Total. Μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει τη δική μας πλευρά, την Κυπριακή Δημοκρατία, σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση αφού χωρίς αμφιβολία θα ασκηθούν πιέσεις στον Πρόεδρο να αναστείλει το πρόγραμμα γεωτρήσεων γιατί διαφορετικά θα θεωρηθεί ότι υποσκάπτει την προοπτική της Διάσκεψης», ανέφερε.

Ο ΓΓ, είπε επίσης ο κ. Λιλλήκας, κινήθηκε στη λογική της μέσης γραμμής, δηλαδή ανάμεσα στην Πρόταση του κ. Αναστασιάδη και την Πρόταση του κ. Ακιντζί. Εξέφρασε επίσης την άποψη, ότι νέα Διάσκεψη η οποία θα συγκληθεί το δεύτερο  δεκαπενθήμερο Ιουνίου με βάση τις δηλώσεις του κ. Άιντα, ουσιαστικά θα γίνει στο πρότυπο της πρώτης Διάσκεψης δηλαδή με παράλληλη διαπραγμάτευση όλων των κεφαλαίων.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι είχε εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως αποφευχθεί να καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης της Διάσκεψης και όπως η έναρξη της Διάσκεψης διασυνδεθεί με την κατάλληλη προετοιμασία η οποία είναι βασική προϋπόθεση για να έχει προοπτικές επιτυχίας η Διάσκεψη.  Προετοιμασία, ανέφερε, πρέπει να γίνει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο ανώτερο δυνατό επίπεδο με στόχο να διαφανεί κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος για να συγκληθεί Διάσκεψη.

«Αν δεν υπάρχει κοινό έδαφος τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος η Διάσκεψη να οδηγηθεί σε επίσημη κήρυξη αδιεξόδου από τον Γ.Γ ΟΗΕ. Κήρυξη αδιεξόδου από τον ΓΓ του ΟΗΕ ουσιαστικά θα επιτρέψει στην Τουρκία να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα. Θα επιτρέψει ταυτόχρονα σε γνωστές πρωτεύουσες να προωθήσουν αυτό που ήδη επιχείρησαν και   στο παρελθόν, το Κυπριακό να θεωρηθεί ως μη επιλύσιμο πρόβλημα»,
ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network