MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Για δυναμική υπέρ της έγκρισης διενέργειας δημοψηφίσματος για ΤΑ, μίλησε ο ΥΠΕΣ

Advertisement

Sponsored by exness

Ο Υπουργός Εσωτερικών συνέχισε τις επαφές του με κοινοβουλευτικά κόμματα για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλο και την Πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους

Ο κ. Νουρής επανέλαβε ότι η προσπάθεια είναι να εξευρεθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση και ότι αυτό που έχει αποκομίσει από το σύνολο των επαφών του είναι ότι δημιουργείται μια δυναμική υπέρ της έγκρισης διενέργειας ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος.

Advertisement

Σημείωσε ότι μετά την εξαντλητική συζήτηση που έχει κρατήσει για χρόνια στη Βουλή, “θα έχουμε και την άποψη του κυρίαρχου λαού για το θέμα της μεταρρύθμισης”.

Ανέφερε επίσης ότι έχει ενημερώσει τα κόμματα και για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ιεραρχώντας τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πολύ ψηλά, την έχει διασυνδέσει με το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η προσπάθεια όλων μας, και πιστώνω όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα γιατί κανένας δεν δείχνει να διαφωνεί με την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης, είναι μία και μοναδική: να δώσουμε στους πολίτες επιτέλους τη δυνατότητα να έχουν καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στο καλύτερο δυνατό κόστος», είπε.

Στην τοποθέτηση για διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων, ο κ. Νουρής επανέλαβε ότι η πρόταση της Κυβέρνησης προέκυψε μετά από τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί ότι ο τρόπος με τον οποίο η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει εισαγάγει στα συγκεκριμένα νομοσχέδια τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων, θεωρείται αντισυνταγματικός και ως εκ τούτου αυτό δεν μπορεί νομικά να προωθηθεί.

Αναφερόμενος στη θέση του ΔΗΚΟ για το ενδεχόμενο μετάθεσης του δημοψηφίσματος τον ερχόμενο Δεκέμβριο ταυτόχρονα με τις Δημοτικές Εκλογές, είπε ότι είναι σεβαστή, παρόλα αυτά, αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Εξήγησε πως πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη θέση της Κυβέρνησης ότι προχωρά η μεταρρύθμιση προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση των 968 εκ. ευρώ.

«Η δική μας προσπάθεια είναι μέσα από αυτές τις συναντήσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα να εξεύρουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Αυτό το οποίο έχω αποκομίσει από τις επαφές μου είναι ότι δημιουργείται μια δυναμική υπέρ της έγκρισης διενέργειας ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος», είπε.

Ο Υπουργός ενημέρωσε ότι η Βουλή θα έχει το τελευταίο λόγο για να αποφασίσει και ότι, βάσει του περί δημοψηφισμάτων νόμου ο οποίος ξεκαθαρίζει τη διάκριση εξουσιών, δίδεται το δικαίωμα στην Κυβέρνηση να καταθέσει την πρόταση στη Βουλή με συγκεκριμένο ερώτημα. Η Βουλή, πρόσθεσε, έχει το δικαίωμα είτε να εγκρίνει είτε να απορρίψει το συγκεκριμένο ερώτημα, όχι όμως να το διαφοροποιήσει.

«Θεωρούμε ότι υπάρχει αρκετός χρόνος, μετά ιδιαίτερα την τόση λεπτομερή συζήτηση όλο αυτό το διάστημα για τη μεταρρύθμιση» είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε ότι στο ενδεχόμενο απόφασης εκ μέρους της Βουλής για τη διενέργεια δημοψηφίσματος το Υπουργείο Εσωτερικών προτίθεται να ξεκινήσει άμεσα μια ενημερωτική εκστρατεία «ώστε όλοι μαζί να επικοινωνήσουμε στον κόσμο τα οφέλη αυτής της μεταρρύθμισης», είπε ο Υπουργός.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network