MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Γερμανική τηλεόραση: Ρεπορτάζ για έλεγχο και πιέσεις Άγκυρας σε κατεχόμενα

Advertisement

Sponsored by exness

Ο έλεγχος και οι πιέσεις Άγκυρας στα κατεχόμενα σε ρεπορτάζ της γερμανικής τηλεόρασης

Στον έλεγχο και στις πιέσεις που ασκεί η Άγκυρα στα κατεχόμενα, αναφέρεται ρεπορτάζ της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, προβάλλοντας παράλληλα τις απόψεις της «βουλευτού» του ΡΤΚ Ντογούς Ντεριά για εκτουρκισμό και εξισλαμισμό που προωθεί η ηγεσία του ψευδοκράτους μαζί με την Άγκυρα.

Advertisement

Σε ρεπορτάζ του ARD η Ντογούς Ντεριά αναφέρεται στη φυγή των νέων Τουρκοκυπρίων από το βόρειο τμήμα της Κύπρου, λόγω έλλειψης προοπτικής. Πολλοί, όπως εξηγεί, φεύγουν για επαγγελματικούς λόγους, αλλά και εξαιτίας της πίεσης που ασκεί η Άγκυρα, προστίθεται.

Ένα επίσης μεγάλο πρόβλημα συνιστά η άνθηση των τυχερών παιγνίων και της πορνείας, σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο, που σημειώνει ότι επειδή τα κατεχόμενα δεν είναι αναγνωρισμένο κράτος, δεν μπορεί για παράδειγμα η Interpol να πραγματοποιήσει έρευνα σε βάρος διακινητών.

Η Ντογούς Ντεριά αντιτάσσεται στην πολιτική του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, αναφέρει στη συνέχεια το ρεπορτάζ, επισημαίνοντας τη δήλωση της Τουρκοκύπριας πολιτικού ότι τουλάχιστον στο παρελθόν οι τουρκικές Κυβερνήσεις μεταχειρίζονταν τα κατεχόμενα ως «ανεξάρτητο κράτος», τώρα όμως «μας μεταχειρίζονται σαν τουρκική αποικία», όπως λέει.

Στο ρεπρτάζ αναφέρεται επίσης ότι τις προηγούμενες δεκαετίες πολλοί Τούρκοι εθνικιστές ήρθαν από την Τουρκία στα κατεχόμενα και πλέον αποτελούν σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού, με τον δημοσιογράφος να προσθέτει ότι «ένα μεγάλο μέρος αυτών ψηφίζει τον σύμμαχο του Eρντογάν και σημερινό ‘πρόεδρο’ της ‘τδβκ’ – που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία – Ερσίν Τατάρ, ο οποίος δεν κάνει τίποτα που θα μπορούσε να εξοργίσει την Άγκυρα, όπως λένε οι επικριτές του».

Η Ντογούς Ντεριά δηλώνει ότι ο Tατάρ προωθεί τον εκτουρκισμό και εξισλαμισμό των κατεχομένων, όπως επιθυμεί ο Ερντογάν. Επιτρέπει, για παράδειγμα, να χτίσει ο Τούρκος Πρόεδρος «προεδρικό παλάτι» χωρίς να έχουν ερωτηθεί οι άνθρωποι, προσθέτει.

Η αντιπολιτευόμενη πολιτικός καταγγέλλει «ανάμειξη στη δημοκρατία μας», τονίζοντας ότι υπάρχει ένας Τούρκος ηγέτης που αποφασίζει «ποιος θα αναλάβει εδώ τις ηγετικές θέσεις του κράτους». Συγχρόνως, όπως αναφέρει, ο Eρντογάν χτίζει με τουρκικά χρήματα ένα υπερμέγεθες τζαμί, παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι είναι υπέρμαχοι του κοσμικού κράτους.

Ο δημοσιογράφος του ARD φιλοξενεί στο ρεπορτάζ και την άποψη του Γερμανού καθηγητή Χούμπερτ Φάουστμαν, ο οποίος εργάζεται στην Κύπρο και εδώ και χρόνια παρακολουθεί την αυξανόμενη επιρροή της Άγκυρας στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού. Όπως λέει, ασκείται σημαντική πίεση, ώστε να παγιωθεί η θρησκεία στα σχολεία και να χτιστούν τζαμιά. Ο ίδιος κάνει λόγο για μια επιθετική προώθηση ενός πολιτισμικού μετασχηματισμού, τον οποίο όμως αυτή τη στιγμή οι Τουρκοκύπριοι απορρίπτουν έντονα.

Αναφέρεται ακόμη ότι η Ντογούς Ντεριά ασκεί δριμεία κριτική στην ανάμειξη του Τούρκου Προέδρου κατά τις ομιλίες της στη «βουλή» και μάλιστα πολλές φορές έχει δεχθεί απειλές για τη ζωή της από Τούρκους εθνικιστές. Εκείνη όμως προτίθεται να συνεχίσει να μάχεται κατά της αυξανόμενης επιρροής του Eρντογάν αλλά και υπέρ της παραμονής των νέων στο νησί, καταλήγει το ρεπορτάζ του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου.

Πηγή: KYΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network