MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

ΓΔ ΥΠΕΣ: Καλεί φοιτητές αρχιτεκτονικής να συνεισφέρουν στη βελτίωση στην ποιότητα πόλεων

Advertisement

Sponsored by exness

Να συνεισφέρουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις κάλεσε τους φοιτητές αρχιτεκτονικής ο ΓΔ ΥΠΕΣ

Ο ρόλος του Αρχιτέκτονα είναι πολύπλευρος και απαιτητικός, όπως και οι ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, είπε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Κωσταντίνου, σε χαιρετισμό του, εκ μέρους του Υπουργού Εσωτερικών, στην τελετή απονομής των βραβείων φοιτητών αρχιτεκτονικής, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου. Κάλεσε παραλληλα τους φοιτητές να συνεισφέρουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις.

Advertisement

«Ο αρχιτέκτονας αποτελεί το μέσο συγκερασμού των επιθυμιών του ιδιοκτήτη με τις απαιτήσεις της πολιτείας. Χρειάζεται να συντονίζει πληθώρα επιστημόνων αλλά και να διαχειριστεί την υλοποίηση του έργου, μέσα στο οικονομικό και χρονικό πλαίσιο που του ορίζεται. Ο ρόλος αυτός είναι ιδιαίτερα δύσκολος, καθώς κάθε ολοκληρωμένο έργο καθορίζει τη ζωή εντός αυτού αλλά και έξω από αυτό, αφού συνδιαμορφώνει το περιβάλλον του», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η τελετή αυτή πραγματοποιείται λίγες μέρες αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε τα Κρατικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής, σε μια επετειακή εκδήλωση 30 χρόνων από την έναρξη του θεσμού.

«Το γεγονός αυτό αποδεικνύει τη σημασία που δίνει το κράτος στην ποιοτική αρχιτεκτονική, στη συμβολή της προς την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία. Αποτυπώνει, επίσης, τη σημασία που αποδίδει στο ρόλο του αρχιτέκτονα, ως εμπνευστή και δημιουργό», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι η ποιότητα της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος, σύμφωνα με τους ειδικούς του Baukultur, μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλες μορφές κοινωνικής απόδοσης, όπως τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη βιώσιμη χρήση της γης.

«Επίσης, οδηγεί σε οικονομικές αποδόσεις, που υπερβαίνουν το κόστος, καθιστώντας τα ποιοτικά έργα κερδοφόρα από την άποψη της ιδιωτικής επένδυσης», πρόσθεσε.

Είπε, επίσης, ότι η αρχιτεκτονική σχετίζεται άμεσα και με το φυσικό περιβάλλον και σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και την αντίστοιχη κρίση, η οποία αποτελεί, μια σημαντική πρόκληση και για τον κατασκευαστικό τομέα.

«Οι απαιτήσεις της πράσινης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας, καλούν για την προσαρμογή της αρχιτεκτονικής στις ιδιαιτερότητες του κλίματος, τις απειλές των γεωκινδύνων και των ακραίων φαινομένων, το σεβασμό της βιοποικιλότητας, την ανακύκλωση κτηρίων και κατασκευών», σημείωσε.

Ανέφερε, ακόμη, ότι η κοινωνική ευαισθησία και η εμπλοκή των πολιτών και των ενδιαφερόμενων ομάδων στη συνδιαμόρφωση του περιβάλλοντος, στο οποίο ζούμε, αποτελεί μια νέα προσέγγιση, όπως αυτή καθορίζεται και στο New European Bauhaus.

«Η ανάγκη για βιωσιμότητα, αισθητική και ένταξη αποτελούν τις σύγχρονες αξίες για τη διαμόρφωση των πόλεων μας. Στο πιο πάνω πλαίσιο κινούνται οι μεταρρυθμίσεις και οι δράσεις της Κυβέρνησης. Το Υπουργείο Εσωτερικών, ως το κατ’ εξοχήν αναπτυξιακό Υπουργείο, προχώρησε με δράσεις που διευκολύνουν την ανάπτυξη, όπως η εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, μέσω του πληροφοριακού συστήματος “Ιππόδαμος” και το Νέο Πλαίσιο Αδειοδότησης», συμπλήρωσε.

Επίκειται επίσης, συνέχισε ο κ. Κωνσταντίνου, η ψήφιση του Νομοσχεδίου που αφορά στη διευκόλυνση της διαδικασίας αδειοδότησης Στρατηγικών Αναπτύξεων.

Όπως είπε, το νέο πολεοδομικό και χωροταξικό πλαίσιο, που καθορίζεται στα νέα, καθώς και στα υπό δημοσίευση ή εκπόνηση Σχέδια Ανάπτυξης, προάγει την ποιοτική αρχιτεκτονική, το σεβασμό στη διαχείριση της γης και τον ορθολογικό σχεδιασμό με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Σε αυτό το σημείο, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, κάλεσε τους φοιτητές, όπως συνεισφέρουν με το νεανικό ενθουσιασμό τους, τη δίψα για δημιουργία και την καινοτόμο προσέγγισή τους, στην επίτευξη καλύτερης, πιο ευαίσθητης και περιβαλλοντικά φιλικής αρχιτεκτονικής.

«Να συνεισφέρετε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις μας και γενικότερα σε ένα καλύτερο αύριο – αυτό που σας, και μας, αξίζει. Η τελετή σήμερα αφορά εσάς, τους βραβευθέντες φοιτητές και σας συγχαίρω θερμά όπως και τους καθηγητές σας. Εύχομαι καλή σταδιοδρομία και πολλές ακόμη επιτυχίες, επαγγελματικές και προσωπικές», κατέληξε.

Πηγή: KYΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network