MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Φτωχά τα αποτελέσματα της ΔΕΑ το 2018, λέει ο εκπρόσωπος της ΔΕΑ

Advertisement

Sponsored by exness

Ελπίδα του ότι το 2019 θα υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα και συνεργασία από την Τουρκία – Αυτή την περίοδο διενεργούνται από τα συνεργεία της ΔΕΑ ανασκαφές στον Στρόβολο, στο Λευκόνοικο, στο Γεράνι, στον Τράχωνα και στον Σύσκληπο

Advertisement

Φτωχά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα των εκσκαφών της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) για το 2018, ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Επιτροπή, Νέστορας Νέστορος, εκφράζοντας, παράλληλα, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, αισιοδοξία πως το 2019 θα υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα και συνεργασία από την Τουρκία, με την παραχώρηση πληροφοριών από τα αρχεία της.

Με βάση τα στοιχεία της ΔΕΑ, φέτος, μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, ανευρέθηκαν από τα συνεργεία της Επιτροπής οστά τα οποία ανήκουν σε 14 τουλάχιστον άτομα. Η ταυτοποίηση των λειψάνων αυτών ακόμη εκκρεμεί γι` αυτό τον λόγο δεν μπορεί να καθοριστεί ο ακριβής αριθμός των ατόμων στα οποία ανήκουν. Πέρσι είχαν ανευρεθεί τα λείψανα 47 ατόμων, το 2016 τα λείψανα 107, το 2015 τα λείψανα 155 ατόμων και το 2014 46 ατόμων. Εξάλλου φέτος έγιναν ταυτοποιήσεις λειψάνων 70 αγνοουμένων, ενώ πέρσι είχαν ταυτοποιηθεί τα λείψανα 117 ατόμων, το 2016 τα οστά 115 ατόμων, το 2015 61 ατόμων και το 2014 157 ατόμων.

Ο κ. Νέστορος δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως παρά τα φετινά φτωχά αποτελέσματα από την εφαρμογή του προγράμματος της ΔΕΑ για εκταφή, ταυτοποίηση και επιστροφή των λειψάνων των αγνοουμένων, υπάρχει αισιοδοξία ότι αυτά θα είναι καλύτερα το 2019, σημειώνοντας πως η έρευνα που γίνεται θα είναι πιο στοχευμένη. Είπε ακόμη πως ευελπιστεί ότι θα υπάρξει παραχώρηση πληροφοριών από τα αρχεία της Τουρκίας και συνεργασία της τουρκικής πλευράς στο ανθρωπιστικό αυτό θέμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΑ, μέχρι τώρα στο πλαίσιο του προγράμματος της ΔΕΑ ταυτοποιήθηκαν τα λείψανα 678 Ελληνοκυπρίων και 246 Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων. Δεν έχουν ταυτοποιηθεί τα λείψανα 832 Ελληνοκυπρίων και 246 Τουρκοκυπρίων. Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Επιτροπής, ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων είναι 1510 και των Τουρκοκυπρίων 492.

Από την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος της Επιτροπής έγιναν ανασκαφές σε 1241 χώρους στις ελεύθερες περιοχές και στα κατεχόμενα, και βρέθηκαν οστά στους 335 από αυτούς.

Αυτή την περίοδο διενεργούνται από τα συνεργεία της ΔΕΑ ανασκαφές στον Στρόβολο, στο Λευκόνοικο, στο Γεράνι, στον Τράχωνα και στον Σύσκληπο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network