MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης στη CT: Και τώρα να τελειώσει ο πόλεμος, δεν υπολογίζουμε στην αγορά του Ισραήλ το 2024

Advertisement

Sponsored by exness

Η τουριστική βιομηχανία υποδέχεται με αισιοδοξία το 2024. Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη Cyprus Times ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης. «Οι απώλειες είναι δεδομένες λόγω του πολέμου στο Ισραήλ, και αυτό που απομένει να μάθουμε είναι η έκταση και το βάθος που θα έχουν στο χρόνο» αναφέρει. Πως οι καμπάνιες εκατομμυρίων στα κατεχόμενα επηρεάζουν την τουριστική βιομηχανία και πόσο το παρατεταμένο πρόβλημα με το εργατικό προσωπικό. Οι προσδοκίες για τη νέα χρονιά και τα μηνύματα από τους τουριστικούς εταίρους στο εξωτερικό.

Κύριε Ρουσουνίδη λίγες ώρες αφού αποχαιρετίσαμε το 2023 που κυμαίνεται η πληρότητα στα ξενοδοχεία μας; Οι Κύπριοι έσωσαν την «παρτίδα» για φέτος;

Advertisement

Η πληρότητα των ξενοδοχείων για το μήνα Δεκέμβριο κυμαίνεται μεταξύ του 35% – 40% κατά μέσο όρο. Ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό που οφείλεται κυρίως στις κρατήσεις των συμπατριωτών που επέλεξαν να περάσουν τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στις ορεινές αλλά και τις παραθαλάσσιες περιοχές της Κύπρου. Συγκεκριμένα η πληρότητα των ξενοδοχείων κατά τα εορταστικά τριήμερα ξεπερνά το 50% – 55%.

Όσον αφορά τη χρονιά 2023, την αποχαιρετάμε με ικανοποίηση, καθώς παρά τα εμπόδια που συναντήσαμε, η τουριστική βιομηχανία διένυσε ανάλογη πορεία, με αυτή του 2019 που αποτελεί χρονιά ρεκόρ. Οι αφίξεις πλησίασαν τα ίδια επίπεδα του 2019, ενώ τα έσοδα έσπασαν ρεκόρ κάτι που οφείλεται και στον υψηλό πληθωρισμό που έφτασε το 10%.

Μία ιδιαίτερη χρονιά με τον πόλεμο στο Ισραήλ να φέρνει νέο «πονοκέφαλο» στην τουριστική βιομηχανία. Πως επηρεάζει την Κύπρο η εμπόλεμη κατάσταση στη γειτονιά μας; 

Οι ακυρώσεις από το Ισραήλ, αλλά και από άλλους προορισμούς που επέλεξαν να ταξιδέψουν σε κάποια ασφαλέστερη περιοχή μακριά από τον πόλεμο, επηρέασαν την τουριστική βιομηχανία της χώρας μας, αλλά όχι σε έντονο βαθμό καθώς συνέπεσαν σε περίοδο μειωμένων αφίξεων. Σήμερα, δεν μπορούμε να προβλέψουμε με βεβαιότητα τη χρονική έκταση που θα λάβει ο πόλεμος στη γειτονία μας, ούτε επίσης και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που θα υπάρξουν.

Ακόμη και τώρα όμως να τελειώσει ο πόλεμος, δεν μπορούμε να υπολογίζουμε στην αγορά του Ισραήλ για το 2024. Οι απώλειες είναι δεδομένες, και αυτό που απομένει να μάθουμε είναι η έκταση και το βάθος που θα έχουν στο χρόνο.

Ο πόλεμος που επίσης μαίνεται μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας «χτύπησε» αρνητικά τις τουριστικές ροές. Ποιος ο αντίκτυπος από αυτές τις δύο μεγάλες αγορές; 

Η κρίση στο Ισραήλ προστέθηκε στη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουμε διαδοχικά τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μας. Το 2023 καταφέραμε να καλύψουμε την απώλεια της ρωσικής αγοράς στρέφοντας τις προσπάθειές μας στις παραδοσιακές αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ισραήλ, αλλά και στις αναδυόμενες αγορές της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης όπως επίσης και της Σκανδιναβίας. Κατεύθυνση που σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε και το 2024, ώστε να αντλήσουμε όσο πιο πολλές τουριστικές ροές.

Καμπάνιες εκατομμυρίων από τα κατεχόμενα, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο ως προς την προσέλκυση τουρισμού. Πόσο επηρεάζουν μας επηρεάζουν τελικώς;

Δυστυχώς, πέραν από τις διαχρονικές προκλήσεις του τομέα και τα αναπάντεχα των τελευταίων χρόνων έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τον ανταγωνισμό από τα κατεχόμενα, που απορροφά τουριστικές ροές από τις ελεύθερες περιοχές. Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2019, διαφάνηκε πως το 4% των αφίξεων στη χώρα μας επιλέγει να περάσει τις διακοπές του στις τουρκοκρατούμενες περιοχές. Σήμερα γνωρίζουμε πως πραγματοποιείται μία ανάλογη έρευνα, που καταμετρά τις επιπτώσεις από τη διαρροή τουρισμού στα κατεχόμενα, και αναμένουμε με ενδιαφέρον τα αποτελέσματά της. Προβλέπουμε πως το ποσοστό του 2019 θα διπλασιαστεί.

Στον ξενοδοχειακό κλάδο όπως και την εστίαση, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μεγάλο κενό σε εργατικό δυναμικό. Βρέθηκαν λύσεις; Έχετε κάποιο σχεδιασμό επ’ αυτού; 

Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στο ξενοδοχειακό τομέα και στον κλάδο εστίασης είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που δεν είναι μόνο κυπριακό, αλλά πανευρωπαϊκό ίσως και παγκόσμιο. Ένα ζήτημα που αφήνει το αποτύπωμά του στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, αλλά και στην έρρυθμη λειτουργία των ξενοδοχείων. Στο εξωτερικό προχώρησαν ήδη σε εφαρμογή πολιτικών και στρατηγικών, προς άμβλυνση του ζητήματος, δίνοντας τεράστιες ευελιξίες και χαλαρώσεις στην εισαγωγή εξειδικευμένου και ανειδίκευτου ξένου ανθρώπινου δυναμικού από τρίτες χώρες. Λύση που αποτελεί μονόδρομο και για τη χώρα μας, καθώς αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κάποιος άλλος άμεσος τρόπος. Ήδη, το ζήτημα εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού συζητήθηκε σε συνάντησή μας στο Προεδρικό, και αναμένουμε πως θα γίνουν οι απαραίτητες διευκολύνσεις για την εισαγωγή ξένου προσωπικού.

Ποιες οι προσδοκίες για τη νέα χρονιά και ποια μηνύματα λαμβάνετε από τους τουριστικούς εταίρους στο εξωτερικό;

Οι απώλειες από τον πόλεμο στο Ισραήλ είναι δεδομένες και θα επηρεάσουν σημαντικά τις αφίξεις που αναμένεται να κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από τις προηγούμενες δύο χρονιές. Διατηρούμε όμως τη ψυχραιμία μας, και είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη νέα χρονιά. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι επανασχεδιάσουμε το πλάνο μας, ώστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Η στρατηγική μας θα πρέπει να στραφεί στις παραδοσιακές αγορές όπως η Βρετανική, αλλά και σε αγορές που τα τελευταία χρόνια έχουν επιδείξει θετικές τάσεις όπως αυτές της Πολωνίας, της Γαλλίας, αλλά και της Γερμανίας.

Τα μηνύματα που λάβαμε ως ΠΑΣΥΞΕ, κατά την πρόσφατη παρουσία μας στο εξωτερικό είναι ελπιδοφόρα. Από την πλευρά μας αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο τη προώθηση της χώρας μας ως ένας ελκυστικός και ιδιαίτερα ασφαλής προορισμός.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network