MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

«Φιλανθρωπική» απάτη… Ποινική δίωξη κατά ιδρύματος στη Λάρνακα

Advertisement

Sponsored by exness

«Φιλανθρωπική» απάτη από ίδρυμα στη Λάρνακα – Ποινική δίωξη του Παγκύπριου Στοργής και Αγάπης για τα Παιδιά – Τα έντυπα πωλούνταν αλλά… τα έσοδα δε φαίνεται να πήγαιναν στο ίδρυμα – Εκμεταλλεύονται την «τρύπα» στη νομοθεσία – Σε έξαρση το φαινόμενο

Advertisement

Σε εξέλιξη βρίσκεται ποινική έρευνα σε βάρος του Παγκύπριου Ιδρύματος Στοργής και Αγάπης για τα Παιδιά στη Λάρνακα, καθώς, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», τα έσοδα του φερόμενου φιλανθρωπικού ιδρύματος, που επικεντρώνονται από τις πωλήσεις εντύπων φαίνεται ότι δεν έχουν διατεθεί για τους σκοπούς του ιδρύματος.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος ενημέρωσε γραπτώς στις 6/12/2016 τους βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών με τα εξής σε ό,τι αφορά τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη εναντίον του εν λόγω ιδρύματος:

«Η Αστυνομία προωθεί την ποινική δίωξη του αναφερόμενου ιδρύματος για τις πιο κάτω κατηγορίες: Της συνωμοσίας για διάπραξη κακουργήματος, της συνωμοσίας για καταδολίευση, της απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, της απάτης και για αδικήματα του περί παρεμπόδισης και καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες». Παράλληλα, στην επιστολή του, ο κ. Χάσικος αναφέρει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έχει ζητήσει ενημέρωση από την Αστυνομία για τα στοιχεία που έχουν μέχρι σήμερα συλλεγεί, έτσι ώστε να μελετήσει τη δυνατότητα προώθησης διάλυσης του σωματείου, μέσω του Δικαστηρίου, για τον λόγο ότι παρεξέκλινε του σκοπού του, σύμφωνα με σχετική διάταξη του περί Σωματείων και Ιδρυμάτων Νόμου.

Οι ελεγκτές που έλεγξαν τα λογιστικά βιβλία του ιδρύματος, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, διαπίστωσαν πως για όλα τα έτη «δεν έχουν τηρηθεί από το ίδρυμα κατάλληλα λογιστικά βιβλία», ενώ δεν υπήρχαν στη διάθεση τους κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια ως προς τις ποσότητες των περιοδικών που έχουν πωληθεί.

Στην επιστολή του ο κύριος Χάσικος δεν αναφέρεται ονομαστικά ή αριθμητικά στα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από το εν λόγω ίδρυμα.

«Θύματα» γνωστά φιλανθρωπικά ιδρύματα

Σε έξαρση φαίνεται να είναι το φαινόμενο εκμετάλλευσης στο όνομα της φιλανθρωπίας καθώς όπως προκύπτει από τα υπάρχοντα στοιχεία κάποιοι μάλιστα χρησιμοποιούν ονόματα γνωστών φιλανθρωπικών ιδρυμάτων με σκοπό να προωθήσουν τα έντυπά τους.

Δέκτης καταγγελιών από πολίτες έγινε και η Cyprus Times καθώς όπως μας ανέφεραν δέχονται στα κινητά τους τηλέφωνα κλήσεις από διάφορους αριθμούς κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, κυρίως από Λευκωσία ότι γίνονται διάφορες εκστρατείες για τη συλλογή χρημάτων στήριξης παιδιών με διάφορες ασθένειες.

«Κενό» στη νομοθεσία

Οι επαγγελματίες επαίτες –απατεώνες εκμεταλλεύονται το κενό στη νομοθεσία και πράττουν εις βάρος των πολιτών.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, παρά την υποχρέωση της διοίκησης ενός ιδρύματος, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, για υποβολή στον Έφορο Σωματείων και Ιδρυμάτων, που είναι ο εκάστοτε γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών, ελεγμένων λογαριασμών από εγκεκριμένο ελεγκτή, πάνω σε ετήσια βάση, η απουσία ρήτρας που να ποινικοποιεί την παράλειψη συμμόρφωσης, οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις στη μη εφαρμογή της.

Το κενό στη νομοθεσία διαπίστωσε και ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Αναμένεται να αντιμετωπιστεί, με την ψήφιση σε νόμο του εκρεμμούντος νομοσχεδίου στη Βουλή, στο οποίο περιέχονται οι αναγκαίες ρήτρες για διασφάλιση της εφαρμογής των αντίστοιχων ρητρών, όπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών.

Υπάρχουν και… οι νόμιμοι

Οι νόμιμοι έρανοι δημοσιεύονται στην σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών. Οι πολίτες προτρέπονται να είναι υποψιασμένοι και σε κάθε περίπτωση που τους ζητείται να συνεισφέρουν από τον οβολό τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να παίρνουν απόδειξη ενώ να τους υποδεικνύονται επίσημα έγγραφα με σφραγίδα για την εγκυρότητα του εράνου.ψυ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network