MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Έξω φώναζαν τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και μέσα έλυναν «παρεξηγήσεις». Υποχρεωτική φοίτηση, δε σημαίνει δημόσια, λέει η ΥΠΑΝ

Advertisement

Sponsored by exness

Διαμαρτυρία ΣΙΠΕΚ στη Βουλή για επέκταση υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης – Έδωσαν υπόμνημα σε Επιτροπή Παιδείας – «Έχουν αρθεί οποιεσδήποτε παρεξηγήσεις… προχωράμε στην Ολομέλεια», ανέφερε η Υπουργός – Χαρακτήρισε αδικαιολόγητη τη διαμαρτυρία – Θετικό το Υπουργείο στο αίτημα για εφαρμογή επέκτασης επιδότησης από την επόμενη χρονιά

Ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Βουλής πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης μέλη του Συνδέσμου Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης Κύπρου, υποστηρίζοντας ότι η επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των 4 ετών θα στερήσει τη δυνατότητα των ιδιωτικών σταθμών να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε παιδιά άνω των 4 ετών. Ωστόσο σε δηλώσεις της αργότερα η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου έκανε λόγο για παρεξηγήσεις οι οποίες φαίνεται να ξεκαθάρισαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης χαρακτηρίζοντας, παράλληλα, τη διαμαρτυρία αδικαιολόγητη.

Advertisement

Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν το πρωί μπροστά από τη Βουλή, κρατώντας άσπρα μπαλόνια και πλακάτ με συνθήματα, όπως «Όχι στο κλείσιμο των ιδιωτικών νηπιαγωγείων» και «Ζητούμε την προστασία της εργασίας μας» ενώ σε υπόμνημα που προετοίμασε για την Επιτροπή Παιδείας, ο ΣΙΠΕΚ ζητά τη διασφάλιση του δικαιώματος λειτουργίας των ιδιωτικών βρεφοκομικών-παιδοκομικών σταθμών για προσφορά των υπηρεσιών τους σε παιδιά ηλικιών 4 ετών και 8 μηνών όπως ισχύει σήμερα.

Επιπλέον, ο Σύνδεσμος εισηγείται την εκπόνηση σχεδίου επιδότησης διδάκτρων των παιδιών που φοιτούν σε ιδιωτικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία ή επέκταση του υφιστάμενου, κατά τρόπο που θα μπορεί να καταστεί δυνατή η επιδότηση της φοίτησης παιδιών άνω των 4 ετών, μέχρι και την ηλικία των 6 ετών, είτε μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης ή/και μέσω κρατικής στήριξης.

Τέλος, ο ΣΙΠΕΚ ζητά την υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου επιδότησης από τη σχολική χρονιά 2024-2025 και όχι από το 2025-2026 ώστε να μειωθούν οι οικονομικές ζημίες σε βάρος των ιδιωτικών σταθμών.

Απευθυνόμενος στην ομάδα των συγκεντρωμένων έξω από το κτίριο της Βουλής, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Γιώργος Κάρουλλας είπε ότι η Βουλή αναγνωρίζει την αγωνία των νηπιαγωγών και των γονέων για το μέλλον των ιδιωτικών νηπιαγωγείων, προσθέτοντας ότι υπάρχει ενώπιον της επιτροπής νομοσχέδιο της Κυβέρνησης το οποίο, όπως είπε, έχει παρακατατεθεί με πολλές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τον περασμένο χρόνο.

Είπε επίσης ότι ο ΔΗΣΥ είχε στηρίξει την εν λόγω προσπάθεια, ενώ αργότερα το Ανώτατο Δικαστήριο είχε πάρει παρόμοια απόφαση.

«Χρειάζεται συνεργασία όλων των κομμάτων κατά τη συζήτηση που θα γίνει στην Επιτροπή Παιδείας ούτως ώστε και να στηριχθεί το δημόσιο σχολείο, αλλά και να μη θυματοποιηθεί ταυτόχρονα η ιδιωτική προδημοτική εκπαίδευση», τόνισε ο κ. Κάρουλλας, συμπληρώνοντας πως θα τεθούν στη συζήτηση κάποιες νέες ιδέες ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή ως προς την αναγκαία επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των 4 ετών.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ και επίσης μέλος της Επιτροπής Παιδείας, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι η Βουλή συμπαρατάσσεται με τους νηπιαγωγούς προς την κατεύθυνση ενός επιστημονικά ορθού νομοσχεδίου για προέκταση της προδημοτικής εκπαίδευσης με τη συμβολή και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Προσέθεσε πως η επιτροπή γνωρίζει τις εισηγήσεις των ιδιωτικών νηπιαγωγείων και ότι θα παροτρύνει την Υπουργό Παιδείας, η οποία, όπως είπε, φαίνεται ότι έχει καλές προθέσεις για την επίλυση του θέματος, να προωθήσει αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση.

Το θέμα είναι προς συζήτηση στην πρωινή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, με τη συμμετοχή πέραν των εκπροσώπων του ΣΙΠΕΚ και της Υπουργού Παιδείας Αθηνάς Μιχαηλίδου και άλλων αρμόδιων φορέων.

«Έχουν αρθεί οποιεσδήποτε παρεξηγήσεις… προχωράμε στην Ολομέλεια»

Μετά το πέρας της συνεδρίας η Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, σε δηλώσεις της ανέφερε ότι με τη σημερινή συζήτηση έχουν αρθεί οι οποιεσδήποτε παρεξηγήσεις που είχαν και ως αποτέλεσμα τη σημερινή διαμαρτυρία, την οποία χαρακτήρισε αδικαιολόγητη.

Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι η υποχρεωτική εκπαίδευση δε σημαίνει στο δημόσιο αλλά σε οποιοδήποτε τύπου σχολείου επιλέξει ο γονιός.

«Στην ίδια πρόταση έχουμε δουλέψει. Συνεχίζουμε δηλαδή αυτό που έχει αρχίσει η προηγούμενη διακυβέρνηση έτσι ώστε τα παιδιά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αντί να μπαίνουν στο σχολείο τεσσάρων χρόνων και οκτώ μηνών να τα δεχθούμε από σταδιακά από τεσσάρων. Τεσσάρων και έξι μηνών από τον Σεπτέμβρη του 2024 και σιγά σιγά μέχρι το 2030 να μπορούμε να δεχόμαστε δωρεάν τα παιδιά από τεσσάρων χρονών στο δημόσιο και κοινοτικό σχολείο ή στο ιδιωτικό εάν αυτό επιλέγουν οι γονείς», ανέφερε η Υπουργός.

Διευκρίνισε ότι με τη σημερινή συζήτηση ξεκαθαρίστηκαν ζητήματα τα οποία φαίνεται, όπως είπε, δεν είχαν γίνει σωστά και γι’ αυτό είχαμε τη σημερινή διαμαρτυρία που για μας εντελώς αδικαιολόγητα.

«Στηρίζουμε την ιδιωτική εκπαίδευση, επιδιώκουμε αυτή τη συνύπαρξη της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευση όχι μόνο στο επίπεδο της προσχολικής εκπαίδευσης αλλά και της Δημοτικής, της Μέσης και φυσικά της Ανώτερης. Κι αυτό συμβαίνει χρόνια. Ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουμε εντείνει της προσπάθειες μας συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα τόσο σε κοινά προγράμματα, δράσεις κτλ», σημείωσε.

Επί της ουσίας του προγράμματος, όπως είπε, τα αιτήματα που δέχθηκε το Υπουργείο αφορούσαν κυρίως στο πρόγραμμα που ήδη τρέχει Υφυπουργείο Πρόνοιας. Το πρόγραμμα, πρόσθεσε, «θα συνεχίζει να υλοποιείται, να στηρίζει χωρίς κανέναν κοινωνικοοικονομικό κριτήριο γονείς που παίρνουν στον ιδιωτικό τομέα. Μας τέθηκε το αίτημα αυτό να αρχίζει νωρίτερα. Είμαστε θετικοί να το μελετήσουμε αυτό και εξηγήσαμε ταυτόχρονα ότι ανοίγουμε διάλογο με την ιδιωτική εκπαίδευση γενικότερα».

Μετά από σημερινή συνάντηση, υπογράμμισε, θεωρούμε πως είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην Ολομέλεια. «Ευελπιστούμε ότι τα οφέλη τα παιδιά μας να αρχίσουν να φοιτούν από τεσσάρων χρονών στο σχολείο θα μπορέσουν να τα έχουν και τα δικά μας παιδιά όπως σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα οφέλη αυτά είναι κυρίως παιδαγωγικά καθώς μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που ξεκινούν σε αυτές τις ηλικίες έχουν καλύτερη πορεία μαθησιακά. Σε δεύτερο στάδιο βοηθά και κοινωνικά τις οικογένειες».

Τόνισε δε ότι η υποχρεωτική εκπαίδευση, δε σημαίνει στη δημόσια εκπαίδευση αλλά σε οποιοδήποτε τύπου σχολείου επιλέγει ο γονιός. Επανέλαβε επίσης ότι έχουν αρθεί οποιεσδήποτε παρεξηγήσεις αλλά το Υπουργείο βρίσκεται στη διάθεση των ιδιωτικών νηπιαγωγείων αν θέλουν κάτι. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που υλοποιούμε εμείς δεν το έχουμε αρχίσει εμείς.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network