MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Έβαλαν την Αστυνομία στο «σκαμνί»…

Advertisement

Sponsored by exness

Τα όσα διαδραματίστηκαν το Σάββατο στη λεωφόρου Στασίνου και τους γύρω δρόμους της Λευκωσίας στην πορεία διαμαρτυρίας «Ως Δαμέ» στο επίκεντρο της επικαιρότητας όλη την εβδομάδα που ακολούθησε.

Η θέση της Αστυνομίας, η απάντηση των διαδηλωτών, ο διορισμός των τεσσάρων ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, οι παρεμβάσεις των κομμάτων, το ζήτημα των ανθρώπινων δικαιωμάτων εν καιρώ κορωνοϊού, ο «Αίαντας» και μια κοπέλα που φαίνεται ότι θα χάσει μόνιμα το 25% της όρασης της στο ένα μάτι.

Advertisement

Από τη μία, οι διαδηλωτές κάνουν λόγο για άσκηση υπέρμετρης βίας από μέλη της αστυνομίας και από την άλλη οι ισχυρισμοί της αστυνομίας αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές πήγαν στην εκδήλωση «οπλισμένοι» με πέτρες και ξύλα έτσι για να προκαλέσουν επεισόδια.

«Παρόλο που υπήρξαν πληροφορίες από προηγουμένως ότι πρόσωπα, τα οποία θα λάμβαναν μέρος σε αυτή θα χρησιμοποιούσαν επικίνδυνα όργανα και θα προέβαιναν σε κακόβουλες ενέργειες σε περιουσίες, τα μέλη της Αστυνομίας  σε καμία περίπτωση δεν επιχείρησαν να καταστείλουν τη διαμαρτυρία, παρά μόνο, όταν αυτή εξελίχθηκε σε οχλαγωγία» δήλωσε την Τετάρτη και στη σκιά των όσων είδαν το φως της δημοσιότητας ο Εκπρόσωπος της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου.

Για τον «Αίαντα»

Σε σχέση με τη χρήση του αντιδιαδηλωτικού οχήματος της Αστυνομίας, είπε ότι «αυτό αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο, το οποίο χρησιμοποιείται για την καταστολή οχλαγωγιών από όλες τις χώρες του κόσμου», για να σημειώσει πως «οι προϋποθέσεις για τη χρήση του, καθώς και ο τρόπος χρήσης του διέπεται στη βάση πρωτοκόλλου, το οποίο πηγάζει από συγκεκριμένη Αστυνομική Διάταξη».

Όλη την εβδομάδα το γύρω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έκαναν εικόνες που μαρτυρούσαν άσκηση αστυνομικής βίας. Λίγες μέρες μετά στο διαδίκτυο αναρτήθηκαν και εικόνες με συμμετέχοντες στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, με πέτρες και ξύλα ανά χείρας.

«Στα όρια του εξωπραγματικού»

Θεωρούμε ότι οι προσπάθειες υπεράσπισης της βαρβαρότητας από την Αστυνομία κινούνται στα όρια του εξωπραγματικού» δήλωσε την Πέμπτη ο Γιώργος Χαραλάμπους, μέλος της συντονιστικής επιτροπής της πορείας «Ως Δαμέ!» του περασμένου Σαββάτου, που θα επαναληφθεί το Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις χθες και σήμερα εκ μέρους της Αστυνομίας, ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι αν θεωρούν οχλαγωγία τα υψωμένα δάκτυλα της ήδη καταβρεγμένης Αναστασίας, «το μόνο που θα καταφέρουν”, όπως είπε, “είναι να δουν εκατοντάδες υψωμένα δάκτυλα το ερχόμενο Σάββατο».

Καλούν, πρόσθεσε, εκ νέου την Αστυνομία να μείνει σε απόσταση από τους/τις διαδηλωτές/διαδηλώτριες και «να σταματήσει να προκαλεί την κοινή λογική», όπως ανέφερε.

«Εμείς από την πλευρά μας, επαναλαμβάνουμε πως σκοπεύουμε να διαδηλώσουμε, όπως πάντα, ειρηνικά και να περιφρουρήσουμε την πορεία. Η μαζική και ειρηνική μας παρουσία θα είναι η καλύτερή μας απάντηση».

Τα κόμματα και οι ευθύνες στη Γιολίτη – 4 ποινικοί ανακριτές πιάνουν δουλειά

Το όλο ζήτημα δε θα μπορούσε να μην βρεθεί στο επίκεντρο και του πολιτικού διαλόγου. Κόμματα «έστησαν στο σκαμνί» την Αστυνομία, κάνοντας λόγο για άσκηση υπέρμετρης βίας. Στον απόηχο των επικρίσεων, κόμματα ζήτησαν την παραίτηση της Υπουργού Δικαιοσύνης ως πολιτική προϊστάμενος της Αστυνομίας.

Παρεμβάσεις έφεραν τον διορισμό τεσσάρων ποινικών ανακριτών προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον οι αστυνομικοί της πρώτης γραμμής άσκησαν υπέρμετρη βία. Πάντως από πλευράς Αστυνομίας ετοιμάζεται η υπερασπιστική γραμμή. Συγκεντρώθηκε ήδη υλικό που μαρτυρά πρόκληση εκ μέρους μερίδας των διαδηλωτών, σύμφωνα με αρμόδια αστυνομικό πηγή, το οποίο και θα παρουσιαστεί ενώπιον των ανακριτών.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ ) σε ανακοίνωση Τύπου σχετικά με τους ισχυρισμούς για άσκηση υπέρμετρης βίας από μέλη της Αστυνομίας το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021, κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας πολιτών στη Λευκωσία, αναφέρει ότι στους τέσσερις ποινικούς ανακριτές που διόρισε, δόθηκαν σαφείς οδηγίες για διεκπεραίωση και ολοκλήρωση των εξετάσεων εντός τριών μηνών.

Προσθέτει ότι ως έχει ήδη ανακοινωθεί οι τέσσερις ποινικούς ανακριτές είναι οι Αγαθοκλής Κορέλλης και Μαίρη Μακλάσκυ από Λευκωσία, Ηλίας Χρίστου από Λάρνακα και Ηρώ Κωνσταντινίδου από Πάφο και ανήκουν όλοι στο χώρο της μαχόμενης δικηγορίας.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network