MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Έτυχαν ενημέρωσης για το Κυπριακό αλλά… έφυγαν διχασμένοι

Advertisement

Sponsored by exness

Ένα Εθνικό Συμβούλιο όλο ανησυχίες – Ενημέρωσε ο Πρόεδρος για το Κυπριακό αλλά δεν καθησυχάστηκαν – Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα -πλην του ΑΚΕΛ- συνεχίζουν τα μουρμουρητά

Advertisement

Η ενημέρωση που έτυχαν τα πολιτικά κόμματα για το Κυπριακό δε φαίνεται να διασκέδασε τις ανησυχίες τους. Μόνο το ΑΚΕΛ από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα έφυγε χθες από το Προεδρικό Μέγαρο ικανοποιημένο και ζητώντας να πέσουν οι τόνοι, έπειτα από την ενημέρωση που έτυχαν τα κόμματα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Καμία ανησυχία από το ΑΚΕΛ

Απευθύνοντας έκκληση να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει διάθεση συνεργασίας από όλους αποχώρησε από το Εθνικό Συμβούλιο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

Από την ενημέρωση που έτυχαν ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι ο ΠτΔ δεν έχει μέχρι στιγμής υπερβεί τις κόκκινες γραμμές στις συνομιλίες και εκτίμησε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για ενδεχόμενο επιδιαιτησίας από πλευράς του ΓΓ των ΗΕ.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο λύση εντός του 2016, οι εκτιμήσεις του κ. Κυπριανού είναι πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι «εξαιρετικά δύσκολο».

«Η δική μας εκτίμηση είναι ότι υπάρχει πρόοδος, παραμένουν ανοικτά πάρα πολλά ζητήματα τα οποία είναι  εξαιρετικά σημαντικά και κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως θα εξελιχθούν οι συζητήσεις οι μελλοντικές, η δική μας η άποψη είναι ότι θα πρέπει  να συνεχίσει η προσπάθεια πάντα με προσήλωση στις συμφωνημένες αρχές λύσης όπως έχουν διαμορφωθεί από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ , τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου , το διεθνές δίκαιο και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, όπως έχουν διαχρονικά καταγραφεί από αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου σε μια προσπάθεια το συντομότερο δυνατό να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», ανέφερε.

Παπαδόπουλος: Δε δικαιολογείται η ωραιοποιημένη εικόνα

Σε καμία περίπτωση δε δικαιολογείται η ωραιοποιημένη εικόνα που καθημερινά μεταφέρει  ο ΠτΔ , δήλωσε μετά τη συνεδρίαση στου Εθνικού ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, που μίλησε για ακόμη μια συνεδρίαση η οποία διεξάγεται με ένα μη παραγωγικό και μη αποτελεσματικό τρόπο, «όπου ο ΠτΔ επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια με λίγες και μικρές παραλλαγές».

«Δε δίνεται η ευκαιρία να υποβληθούν ερωτήσεις και να γίνει εις βάθος ανάλυση των προνοιών της λύσης που συζητούνται και (γίνεται η συνεδρίαση) με ένα τρόπο που δεν μπορούμε στην ουσία να υποβάλουμε τις ερωτήσεις που θέλουμε για τα παρά πολύ σημαντικά κεφάλαια που θα πρέπει να εξετάσουμε στα πλαίσια αυτής της διαπραγμάτευσης», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επανέλαβε το αίτημα και παράκληση του κόμματός του να δοθούν τα έγγραφα στα κόμματα για να γίνει κατάλληλη προετοιμασία και μελέτη. Για τις έξι ξεχωριστές συνεδριάσεις που θα γίνουν μετά την ΝΥ, ανέφερε πως τέτοιες υποσχέσεις έχουν ακούσει πολλές στο παρελθόν και ευχήθηκε αυτή τη φορά οι δεσμεύσεις να τηρηθούν.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι τη ΝΥ ο Πρόεδρος δεν πρέπει να αποδεχτεί οποιαδήποτε ενδιάμεση συμφωνία, καταγραφή οποιονδήποτε συγκλίσεων γιατί αυτές θα είναι μόνο δικές μας υποχωρήσεις και δεν πρέπει να αποδεχτεί οποιαδήποτε διαδικασία που θα μας παραπέμπει σε πολυμερή, πενταμερή, διεθνή διάσκεψη χωρίς προηγουμένως να συζητηθεί αυτή η διαδικασία στο Εθνικό.

Σιζόπουλος: Παραμένουν στις συνομιλίες άκρως επικίνδυνα σημεία για την πλευρά μας

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε πως έγινε μια αρκετά λεπτομερής ενημέρωση από τον ΠτΔ και υπήρξαν κάποια καινούργια στοιχεία στη σημερινή ενημέρωση σε σχέση με προηγούμενες φορές.

Επανέλαβε όμως πως για την ΕΔΕΚ εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες σοβαρές επιφυλάξεις και για θέματα τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα και για θέματα στα οποία φαίνεται να υπάρχουν συγκλίσεις και συναντίληψη ότι ενδεχομένως να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του κράτους.

Σε ερώτηση αν οδηγούμαστε σε τέτοια λύση κατά την άποψή του, είπε  ότι είναι θέμα προσωπικής και υποκειμενικής εκτίμησης και η δική του είναι ότι υπάρχουν κάποια σημεία «τα οποία είναι άκρως επικίνδυνα όπως για παράδειγμα οι μηχανισμοί επίλυσης αδιεξόδων, κάποιες από τις αρμοδιότητες που έχουν εκχωρηθεί στις συνιστώσες πολιτείες καθώς επίσης και ο τρόπος λειτουργίας του νομοθετικού σώματος και η ανάγκη λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων με πλειοψηφία». Ανέφερε πως αυτά χρειάζεται να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο ενώ ανησυχίες εξέφρασε και για το εδαφικό, το περιουσιακό που στην ουσία, όπως είπε δεν υπήρξε επαρκής πρόοδος , για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις  κ.α.

Για τη συνάντηση της ΝΥ ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι το κόμμα του εξέφρασε επιφυλάξεις και προέβη σε υποδείξεις κυρίως για το τι πρέπει να αποφευχθεί ,δηλαδή είτε ορισμένες δεσμεύσεις, είτε συγκλίσεις που η τουρκική πλευρά επιδιώκει για να υπάρξει παγίδευση της πλευράς μας.

Λιλλήκας: Ικανοποίηση για αναφορά ΠτΔ ότι δε θα αποδεκτεί πολυμερή στη ΝΥ

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας εμφανίστηκε ικανοποιημένος μετά την συνεδρίαση του Εθνικού για την αναφορά του ΠτΔ ότ στη ΝΥ δεν θα αποδεχτεί πενταμερή ή πολυμερή.

Ο κ Λιλλήκας είπε ότι ο Πρόεδρος προέβη εν εκτάσει σε ενημέρωση για τις συνομιλίες και το κόμμα του αναμένει να δει τα πρακτικά και να τα μελετήσει με λεπτομέρεια ενώ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι με την επιστροφή του ΠτΔ από τη ΝΥ θα γίνουν έξι θεματικές συνεδριάσεις του Εθνικού για κάθε κεφάλαιο.

Σε ερώτηση αν διασκεδάστηκαν οι ανησυχίες της Συμμαχίας για  την τριμερή και για τον πιο ενεργό ρόλο του ΓΓ, απάντησε ότι το κόμμα του δεν είχε εκφράσει καμία τοποθέτηση και καμία ανακοίνωση δεν υπήρξε για τη σημερινή συνάντηση του ΠτΔ με τον τ/κ ηγέτη.

Για την τριμερή είπε ότι τον ικανοποιεί το γεγονός ότι τι δεν πρόκειται ο Πρόεδρος να αποδεχτεί -όπως το είπε και δημόσια- να βγει ως αποτέλεσμα ( της τριμερούς) αυτό που θέλει η τουρκική πλευρά από  την συνάντηση με τον ΓΓ δηλαδή να οδηγηθούμε σε μια πενταμερή ή πολυμερή διάσκεψη χωρίς να έχουν επιλυθεί όλες οι εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού . Τον ικανοποιεί ακόμη είπε, το γεγονός ότι διαβεβαιώνει ο ΠτΔ ότι δεν θα υπάρξει ούτε ενδιάμεση λύση δηλαδή καταγραφή των μέχρι τώρα συγκλίσεων κάτι που θα εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους.

«Στραβά αρμενίζουμε» λέει ο Περδίκης

Οι Οικολόγοι- Συνεργασία Πολιτών δεν είναι ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της ενημέρωσης στο Εθνικό, με τον Πρόεδρό του Κινήματος Γιώργο Περδίκη να δηλώνει ότι «στραβά αρμενίζουμε» και ότι σημειώνονται και άλλες υποχωρήσεις από τη δική μας πλευρά στο τομέα της διακυβέρνησης και ότι εκεί φαίνεται πως οι Τ/κ ζητούν περισσότερα πράγματα.

Για το ρόλο του ΓΓ των ΗΕ είπε πως ο ΓΓ φαίνεται να έχει προσδοκίες που δε συνάδουν με την πραγματικότητα και μίλησε για χάος που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις σε ορισμένα θέματα όπου αντικειμενικά κανείς δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την φιλοδοξία , το στόχο και τις ευχές για κατάληξη ως το τέλος του χρόνου.

Είπε ότι το κόμμα του έθεσε ζήτημα για το ρόλο του ΓΓ και ο ΠτΔ καθησύχασε ότι δεν θα έχει επιδιαιτητικό ρόλο και ξεκαθαρίστηκαν και οι όροι εντολής του και δεν του επιτρέπεται να καταθέτει προτάσεις αλλά πλαγίως, όπως είπε, μπορεί να το κάνει .

Μίλησε ακόμη για ένα μακρύ κατάλογο με 180 εκκρεμότητες που καταγράφηκαν από τα ίδια τα ΗΕ, ο οποίος θα τεθεί ενώπιον του ΓΓ για να ενημερωθεί για αυτές και να υπάρξει εντατικοποίηση πάνω στην ίδια γραμμή όπως μέχρι σήμερα.

Ανέφερε ότι σίγουρα ο ΠτΔ πάει στη Νέα Υόρκη με τις ευχές αλλά αμφιβάλλει αν θα έχει και τις ευλογίες των κομμάτων, γιατί δεν υπάρχει κοινή γραμμή ούτε και δέσμευση.

ΕΛΑΜ: Πρόταση για επαναχάραξη πολιτικής στο Κυπριακό

Το ΕΛΑΜ στη συνεδρίαση του Εθνικού κατέθεσε πρόταση για επαναχάραξη της γραμμής στο Κυπριακό και επικαιροποίηση των αποφάσεων του Σώματος, υπό το φως του γεγονότος ότι για πρώτη φορά συμμετέχει στις συνεδριάσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Χρίστος Χρίστου.

«Ο Πρόεδρος απέρριψε την εισήγησή μας τονίζοντας τον συμβουλευτικό χαρακτήρα  του συγκεκριμένου οργάνου και λέγοντάς μας ότι το ζήτημα έχει καθοριστεί και βάση λύσης είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία», ανέφερε.

Ο κ. Χρίστου είπε ότι το ΕΛΑΜ διαφωνεί πλήρως με τις συνομιλίες που διεξάγονται αυτή τη στιγμή και αναμένει την επιστροφή του ΠτΔ από τη Νέα Υόρκη για καλύτερη και σε βάθος ενημέρωση. Είπε ακόμη πως το κόμμα παραμένει σταθερό στη θέση του ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network