MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Έτοιμος για διάλογο για την οριζόντια ψηφοφορία ο ΔΗΣΥ

Advertisement

Sponsored by exness

Υπέρ της οριζόντιας ψηφοφορίας ο ΔΗΣΥ και έτοιμος για διάλογο, λέει ο Αβέρωφ Νεοφύτου – Σχολίασε και το ζήτημα της 56ης έδρας – «Δεν έθεσε κανείς ζήτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ»

Advertisement

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός τάσσεται υπέρ της οριζόντιας ψηφοφορίας ως θέμα αρχής και είναι ανοιχτός σε διάλογο με οποιονδήποτε έχει την ίδια θέση, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για συνάντηση για το θέμα με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα και τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Γιώργο Περδίκη, στα γραφεία του ΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η συνάντηση δεν θα γίνει.

«Είμαστε υπέρ την οριζόντιας ψηφοφορίας ως θέμα αρχής. Όμως δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε ή το οποιοδήποτε κόμμα να θεωρεί τη θέση αρχής μας ως πρόφαση για να εισηγείται ρυθμίσεις που ουσιαστικά, υιοθετώντας την οριζόντια ψηφοφορία, νοθεύουν το όλο σύστημα» ανέφερε, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο Πρέσβη.

Στον ΔΗΣΥ, συνέχισε, είμαστε πανέτοιμοι να κάνουμε διάλογο με τα πολιτικά κόμματα που ασπάζονται την αρχή της οριζόντιας ψηφοφορίας, αλλά και με τη ΜΚΟ «Διαφάνεια Τώρα».

Είμαστε ανοιχτοί αν υπάρξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία να συμμετέχουμε στο διάλογο για να βρούμε μια κοινή συνισταμένη, πρόσθεσε.

Απευθύνθηκε παράλληλα «σε κάποιους που θέλουν και σε αυτό το θέμα να μονοπωλούν», λέγοντας ότι ο ΔΗΣΥ δεν είναι κόμμα της άρνησης. «Καλώ όσους επί της αρχής συμφωνούν με την οριζόντια ψηφοφορία, να δείξουμε πνεύμα κατανόησης, παρά τα τερτίπια που έγιναν – που παραγράφω» για αλλαγή χώρου συνάντησης, ώρας ή ημέρας. Για τον ΔΗΣΥ, συνέχισε, δεν είναι πρόβλημα το πού θα συναντηθούμε ή το ποιος προσκαλεί, ενώ σημείωσε ότι «αυτά είναι μικρά».

Αναφορικά με το ζήτημα της 56ης έδρας, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «δεν μπορεί αυτοί που μας κατηγορούν ότι δήθεν η θέση μας για την οριζόντια ψηφοφορία μπάζει νερά, να είναι αυτοί που με ύφος…μένω ως εδώ…εντός της Βουλής υπερασπιζόντουσαν ένα αντισυνταγματικό νομοθέτημα που δίνει τις έδρες κοτσιάνι στα κόμματα».

«Εμείς δε φοβόμαστε ούτε την οριζόντια – τουναντίον τη θέλουμε – ούτε φοβόμαστε εκλογές. Γιατί στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ανέφερε επίσης ότι «κάποιοι από αυτούς που κάνουν σημαία την οριζόντια, στην πράξη κάνουν ακριβώς το αντίθετο» ενώ «φοβούνται να πάμε στον κυρίαρχο λαό να λύσει το πρόβλημα».

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έθεσε εξάλλου και ζήτημα σεβασμού του Συντάγματος. «Είναι μέγιστη πολιτική εκτροπή να αποφασίζει το Ανώτατο για την αντισυνταγματικότητα ενός νόμου και βουλευτές που ορκίστηκαν πίστη στο Σύνταγμα, εν γνώση τους για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, να ξαναψηφίζουν ένα νόμο», είπε.

Διερωτήθηκε ακόμη αν οι βουλευτές δείχνουν τόση ασέβεια προς αποφάσεις του Ανωτάτου, τι μήνυμα στέλνουν στους πολίτες.

Ο κ. Νεοφύτου είπε τέλος ότι σωστά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει απευθυνθεί στον Γενικό Εισαγγελέα για τον νόμο που ψήφισε ξανά η Βουλή για την απόδοση της 56ης έδρας. «Θα αναμένουμε τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα και τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας» κατέληξε.

«Δεν έθεσε κανείς ζήτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ»

«Δεν τίθεται θέμα και δεν έθεσε θέμα κανείς για αίτηση της Κύπρου για ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε εξάλλου ο Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας παράλληλα τη διαχρονική θέση του ΔΗΣΥ υπέρ της ένταξης της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

Ανέφερε ωστόσο ότι «είμαστε πραγματιστές ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει κατορθωτό, γιατί χρειάζεται η συγκατάθεση της Τουρκίας».

Πάντως, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι στο συγκεκριμένο θέμα «όλοι σχεδόν πλην του ΑΚΕΛ συμφωνούν με την άποψη του Δημοκρατικού Συναγερμού».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κλήθηκε παράλληλα να τοποθετηθεί επί της δήλωσης του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, που σχολίασε χθεσινή του θέση για τον δυτικό προσανατολισμό της χώρας.

Όπως είπε, στον ΔΗΣΥ «συνειδητά γνωρίζουμε τον προσανατολισμό μας και την κατεύθυνση της χώρας».

Το ΑΚΕΛ, συνέχισε, είχε μια διαφορετική κατεύθυνση. Ωστόσο, εν γνώση τους ότι η Ευρώπη είναι συνδεδεμένη με τις ΗΠΑ, «προς τιμήν τους, για χάρη του Κυπριακού, συναίνεσαν και στήριξαν την εθνική προσπάθεια» για ένταξη στην Ενωμένη Ευρώπη, όπως έκαναν όλα τα κόμματα, είπε. Δεν σημαίνει όμως ότι επειδή ενταχθήκαμε στην Ευρώπη, κόπηκαν και οι δεσμοί της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρατήρησε.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του ΑΚΕΛ, ο κ. Νεοφύτου είπε τέλος ότι «όσο σκληροί και αν είναι έναντι μας, θα απαντούμε με πολιτικά επιχειρήματα με ήπιο πολιτικό λόγο». Δεν θα μένουν αναπάντητα τα όσα λέγονται «αλλά δεν πρόκειται ποτέ να τορπιλίσω τις γέφυρες» που είναι αναγκαίες για τον τόπο, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network