MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Έτοιμοι για το επόμενο βήμα στη «μάχη» κατά των πλαστικών. «Να εφαρμοστεί ο νόμος» λέει ο Θεοπέμπτου στη CT

Advertisement

Sponsored by exness

Παρελθόν τα πλαστικά μιας χρήσης – Bαριές «καμπάνες» στους παραβάτες – Γυρίζει σελίδα η Κύπρος και κάνει σημαντικό βήμα στον «πόλεμο εναντίον των πλαστικών» – «Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν αυστηρά τον νόμο» αναφέρει ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία ΠολιτώνΧαράλαμπος Θεοπέμπτου στη Cyprus Times – Πραγματικά γυρίζουμε σελίδα, λέει από την πλευρά του ο Δ/ντης Τμ. Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου στη Cyprus Times

Του Γιώργου Βήχα

Advertisement

Ένα ακόμα σημαντικό βήμα κάνει η Κύπρος σε σχέση με την απεξάρτηση από πλαστικά προϊόντα και τον τερματισμό χρήσης τους.

Η 1η Οκτωβρίου αποτελεί ένα ακόμα ορόσημο όσον αφορά την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για τη χρήση πλαστικών.

Η Κύπρος συμμορφώνεται και βάζει τέλος στη διαθεσιμότητα πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης στην αγορά ενώ επίκειται τον Φεβρουάριο και η απόσυρση πλαστικών τσαντών από τα ταμεία των υπεραγορών.

«Οι αρχές να εφαρμόσουν αυστηρά το νόμο» λέει ο Χ. Θεοπέμπτου

Σε δήλωσή του στη Cyprus Times, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου σημειώνει πως «ο πόλεμος εναντίον των πλαστικών έχει διάφορα στάδια τα οποία μπαίνουν σε εφαρμογή σε προκαθορισμένες ημερομηνίες, με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία».

Όπως εξηγεί, «από 1η Οκτωβρίου οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν αυστηρά τον νόμο, με το τελωνείο να ασκεί επαρκή έλεγχο τόσο στα εξωτερικά μας σύνορα όσο και στα οδοφράγματα, για να αποτρέπονται οι παράνομες εισαγωγές».

Την ίδια στιγμή προσθέτει πως από την πλευρά του το Υπουργείο Εμπορίου οφείλει να φροντίσει για την απομάκρυνση από τα ράφια των 9 αυτών προϊόντων και την καταστροφή τους.

«Επίκεινται πλέον νέες ρυθμίσεις που θα στοχεύουν στην μείωση της κατανάλωσης, την χωριστή συλλογή αποβλήτων και απαιτήσεις σχεδιασμού για τις πλαστικές φιάλες μίας χρήσης, την υποχρεωτική σήμανση, την διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού και την γενικότερη ευαισθητοποίηση του κοινού» συμπληρώνει.

Εξάλλου, ο κ. Θεοπέμπτου υπενθύμισε πως «με βάση τον Κανονισμό Κ.Δ.Π. 68/2022 του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος από τις 18/02/2023 και μετά, θα απαγορεύεται εντελώς η διάθεση των πλαστικών τσαντών μεταφοράς στα ταμεία των καταστημάτων».

Πραγματικά γυρίζουμε σελίδα, λέει ο Δ/ντης Τμ. Περιβάλλοντος

Πραγματικά γυρίζουμε σελίδα, λέει από την πλευρά του στη Cyprus Times ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κώστας Χατζηπαναγιώτου.

Το επόμενο βήμα θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2023 όταν θα απαγορευθεί και η πλαστική τσάντα στα ταμεία για μεταφορά προιόντων, εξήγησε.

«Προσδοκούμε ότι θα έχει ευρεία εφαρμογή από όλους, καταστήματα λιανικής πώλησης, υπεραγορές» σημείωσε.

«Το επίπεδο ενημέρωσης είναι αρκετά καλό και αναμένουμε ότι θα είναι ψηλό και το επίπεδο συμμόρφωσης», κατέληξε.

Βαριές «καμπάνες» για τους παραβάτες

Ετοιμότητα για διενέργεια ελέγχων από το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Με την εφαρμογή της οδηγίας θα αρχίσει συστηματικούς ελέγχους στο πλαίσιο των προνοιών του «Περί Αποβλήτων Νόμου» για τη συμμόρφωση των παραγωγών και εισαγωγέων με τη νομοθεσία, καθώς και των διανομέων. Σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης θα επιδίδονται εξώδικα πρόστιμα.

Η εξώδικη ρύθμιση στην περίπτωση παραβάσεων δύναται να ανέρχεται μέχρι τις €4.000, ενώ σε περίπτωση σοβαρής παράβασης δύναται να ανέλθει μέχρι τις €20.000. Σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης στο επίπεδο του λιανικού εμπορίου, το εξώδικο θα είναι της τάξεως των 250 ευρώ την πρώτη φορά.

Ως εκ τούτου, καλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι, οι υπεραγορές, χώροι φιλοξενίας και εστίασης, ταχυφαγεία, καταστήματα λιανικού εμπορίου και όσοι πωλούν ή/και προμηθεύουν τα είδη αυτά, να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες (αν δεν το έχουν πράξει ήδη), ώστε να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα αυτά δεν διατίθενται προς πώληση και κατανάλωση από την 1η Οκτωβρίου 2022 και έπειτα.

Τα προϊόντα που εμπίπτουν στις απαγορεύσεις:

Μπατονέτες με πλαστικό στέλεχος (με εξαίρεση αυτές που εμπίπτουν στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό)

Μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια, ράβδοι φαγητού-chopsticks)

Πιάτα

Καλαμάκια (με εξαίρεση αυτά που εμπίπτουν στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό)

Αναδευτήρες ποτών

Ράβδοι που προσαρτώνται και στηρίζουν μπαλόνια, εκτός από μπαλόνια για βιομηχανία ή άλλες επαγγελματικές χρήσεις, και δεν διανέμονται στους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των μηχανισμών για τέτοιες ράβδους.

Περιέκτες τροφίμων κατασκευασμένοι από διογκωμένο πολυστυρένιο. Δοχεία όπως κουτιά με ή χωρίς κάλυμμα, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα τα οποία:

(α) Προορίζονται για άμεση κατανάλωση είτε επιτόπου είτε εκτός του καταστήματος

(β) Συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο και

(γ) Είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία π.χ. μαγείρεμα, βράσιμο ή ζέσταμα. Συμπεριλαμβάνονται και οι περιέκτες που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων ή άλλα γεύματα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση, εκτός από περιέκτες ποτών, πιάτα και πακέτα και περιτυλίγματα που περιέχουν τρόφιμα

Περιέκτες ποτών από διογκωμένο πολυστυρένιο και τα καπάκια και καλύμματα τους

Κυπελλάκια από διογκωμένο πολυστυρένιο και τα καπάκια και καλύμματα τους.

– Προϊόντα που κατασκευάζονται από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη (είτε είναι μίας χρήσης, είτε όχι).

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network