MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Έτοιμη η Κύπρος να αποδεχτεί τον Απρίλιο τα πρώτα ηλεκτρονικά τιμολόγια 

Advertisement

Sponsored by exness

Η Κύπρος είναι έτοιμη τεχνικά να αποδεχτεί από τον προσεχή Απρίλιο τα πρώτα ηλεκτρονικά της τιμολόγια, αναφέρθηκε  την Παρασκευή σε δημοσιογραφική διάσκεψη.

Advertisement

Πιο συγκεκριμένα, 387 Δήμοι και Κοινότητες, μπορούν από την 1η Απριλίου να λαμβάνουν ηλεκτρονικά τιμολόγια, για όλες τις συναλλαγές τους με επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι βάσει της κοινοτικής οδηγίας 2014/55, η κεντρική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι τεχνικά έτοιμη να υλοποιήσει την ηλεκτρονική τιμολόγηση τον Απρίλιο του 2019, ενώ ο ευρύτερος δημόσιος τομέας θα πρέπει να είναι έτοιμος να υλοποιήσει πλήρως την e-τιμολόγηση ένα χρόνο αργότερα.

Η Κύπρος συγκαταλέγεται στα λίγα κράτη, όπου κάθε Δήμος και Κοινότητα είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις του έναντι της ΕΕ και έχουν ήδη εξασφαλιστεί άδειες χρήσης δωρεάν για 3 χρόνια σε 387 Κοινότητες και Δήμους, για σύνδεση με τις ψηφιακές υποδομές, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν ηλεκτρονικά τιμολόγια.

Εξοικονόμηση ύψους €240 δισεκατομμυρίων σε έξι έτη

Μιλώντας στη διάσκεψη Τύπου, με αφορμή την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού έργου «Cy e-Invoicing Local Authorities», ο Υπουργός  Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης,  ανέφερε πως η υιοθέτηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα μπορούσε να επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων και να διευκολύνει τη ζωή τόσο για τις κυβερνήσεις όσο και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εσωτερική αγορά.

Όπως είπε «σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ εκτιμάται ότι η μαζική υιοθέτηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης εντός της ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση περίπου €240 δισεκατομμύρια μέσα σε έξι έτη», για να σημειώσει πως «σε δήλωσή του ο αρμόδιος Επίτροπος για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες, ανέφερε ότι η μετάβαση από τα έντυπα στα πλήρως αυτοματοποιημένα τιμολόγια μπορεί να μειώσει το κόστος ενός τιμολογίου από 30 με 50 ευρώ σε 1 ευρώ».

Επιπλέον, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι «ήδη στον προγραμματισμό του Υπουργείου για σκοπούς καταρτισμού του Προϋπολογισμού του για την περίοδο 2019 – 2021 έχουν γίνει προβλέψεις ύψους €29,2 εκ. για μηχανογράφηση διαδικασιών στο Κτηματολόγιο, στην Πολεοδομία, το Τμήμα Μετανάστευσης και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών», για να προσθέσει ότι «σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η υλοποίηση του έργου της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που αφορά όλες τις συναλλαγές επιχειρήσεων με τους Δήμους και τις Κοινότητες».

Εργαλείο για πάταξη της διαφθοράς

Ανέφερε ακόμα ότι «στο πλαίσιο του 1ου έργου για την ηλεκτρονική τιμολόγηση υπολογίστηκε ότι το κόστος διαχείρισης ενός συμβατικού τιμολογίου στον κυπριακό δημόσιο τομέα ανέρχεται στα €17,41», προσθέτοντας ότι «επιπλέον, μηδενίζεται το κόστος εκτύπωσης, αποστολής και αρχειοθέτησης των τιμολογίων ενώ μεταξύ άλλων επιτυγχάνεται: ταχύτερη διευθέτηση των πληρωμών, αυτοματοποίηση των διαδικασιών και ουσιαστική ελαχιστοποίηση των λαθών στην καταχώρηση, προώθηση της διαφάνειας και εξάλειψη της διαφθοράς».

«Αυτό το εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πάταξη της φοροδιαφυγής», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, για να συμπληρώσει ότι σε πρώτο στάδιο η ηλεκτρονική τιμολόγηση θα είναι προαιρετική αλλά σε δεύτερο στάδιο θα είναι υποχρεωτική, μετά από κάποια περίοδο δοκιμής.

Ο Διευθυντής της RTD Talos Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, μιλώντας εκ μέρους της κοινοπραξίας που υλοποίησε το έργο, είπε ότι η ηλεκτρονική τιμολόγηση (e-invoicing) αναφέρεται στη διαδικασία της έκδοσης, μετάδοσης και λήψης τιμολογίων σε δομημένη ηλεκτρονική μορφή που επιτρέπει την αυτόματη και ηλεκτρονική επεξεργασία τους, για να σημειώσει ότι με την αυτοματοποίηση αυτών των διαδικασιών, η ηλεκτρονική τιμολόγηση μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος και την πολυπλοκότητα της τιμολόγησης τόσο για τους αποστολείς όσο και για τους παραλήπτες.

Τι είναι Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο;

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως ηλεκτρονικό τιμολόγιο είναι ένα δομημένο τιμολόγιο, που εκδίδεται σε μορφή Ηλεκτρονικής Ανταλλαγής Δεδομένων (EDI), XML ή άλλη, καθώς επίσης ένα Δομημένο τιμολόγιο που εκδίδεται με τη χρήση τυποποιημένων διαδικτυακών εφαρμογών.

Εξάλλου, ανέφερε ότι η λειτουργία του προγράμματος εφαρμόστηκε πιλοτικά στο Δήμο Λευκωσίας, ο οποίος ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα μέσα Μαρτίου του 2019.

Μιλώντας  εκ μέρους της Ένωσης Κοινοτήτων, ο Αντρέας Δαμιανού, είπε ότι «στον αιώνα της πληροφορικής και του διαδικτύου και στην αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας, η προσπάθεια που έγινε, αποτελεί ένα τεράστιο βήμα μπροστά για τις Κοινότητες αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γενικότερα», για να προσθέσει «παρά τις όποιες δυσκολίες, τα Κοινοτικά Συμβούλια ήταν πρόθυμα να συμμετέχουν και να υιοθετήσουν την τεχνική λύση που αναπτύχθηκε από το έργο και να συμμορφωθούν με την Οδηγία».

«Αισθανόμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για την επιτυχία αυτή, αφού ικανοποιήθηκε και σε αυτή την περίπτωση, ένας από τους κύριους στόχους της Ένωσης Κοινοτήτων, που είναι η μόνιμη και σε οργανωμένη βάση, συνεργασία των μελών και ανταλλαγή απόψεων προς την επίτευξη κοινών στόχων. Το έργο αυτό εκπλήρωσε αυτό το στόχο και αποδείξαμε ότι με αγαστή συνεργασία και θέληση, μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας και να ικανοποιήσουμε τις συμβατικές μας υποχρεώσεις στο μέγιστο δυνατό βαθμό», είπε ο κ. Δαμιανού.

Ανέφερε, τέλος, ότι «η Ένωση Κοινοτήτων πιστεύει ότι το πρώτο αυτό βήμα πρέπει να ολοκληρωθεί και με πρόσθετες δραστηριότητες e-Διακυβέρνησης, για να συμπληρώσει πως «στα πλαίσια του έργου συζητήθηκε και ζητήθηκε να εξεταστεί μια κεντροποιημένη λύση (λογισμικού, εξοπλισμού και στελέχωσης) που να παρέχει πλήρη λογιστική υποστήριξη σε όλες τις κοινότητες της Κύπρου».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal