MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Έστησαν στον τοίχο τις εξετάσεις τετραμήνων και ζήτησαν Προεδρική παρέμβαση (pics-video)

Advertisement

Sponsored by exness

Πορεύτηκαν προς το Προεδρικό Μέγαρο με πανό κι έστειλαν μηνύματα κατά των εξετάσεων ανά τετράμηνο – «Δεν ανεχόμαστε οι μαθητές να γινόμαστε πειραματόζωα» διαμηνύει η ΠΣΕΜ – «Ο υφιστάμενος τρόπος αξιολόγησης των μαθητών δεν μπορεί να συνεχιστεί» επισημαίνει η ΟΕΛΜΕΚ – Ζήτησε παρέμβαση του ΠτΔ ο Κώστας Χατζησάββας – «Η μείωση της παραπαιδείας δεν επιτεύχθηκε αλλά αντίθετα έγινε εφιάλτης για τα παιδιά και τους γονείς» καταδεικνύουν οι γονείς Μέσης

Του Νικόλα Πέτρου Καπαρτή

Χιλιάδες μαθητές, γονείς και καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης πραγματοποίησαν το πρωί πορεία διαμαρτυρίας κατά των εξετάσεων ανά τετράμηνο στέλνοντας ηχηρά μηνύματα προς το Υπουργείο Παιδείας για κατάργηση του θεσμού και έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου για τη διαμόρφωση ενός συστήματος αξιολόγησης που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των μαθητών.

Advertisement

Οι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν πανό που ανέγραφαν τα εξής μηνύματα: «Όχι στις εξετάσεις ανά τετράμηνο», «Πόσες φορές πρέπει να το πούμε για να το καταλάβετε;», «Η εκπαίδευση δεν είναι βιομηχανία εξετάσεων» και φώναζα συνθήματα όπως: «πάρε τις πίσω υπουργέ», «Χτύπησε κουδούνι άδεια η αυλή, πάλι οι μαθητές στους δρόμους έχουν βγει», «Τόσες εξετάσεις σαν τον ασθενή, είμαστε σχολείο και όχι το ΓεΣΥ».

Δείτε Εικόνες από τη διαμαρτυρία:

Κατά την άφιξη της πορείας στο Προεδρικό Μέγαρο οι προέδροι των τριών οργανώσεων πραγματοποίησαν ομιλίες ζητώντας την κατάργηση του θεσμού, ενώ παράλληλα επέδωσαν υπόμνημα με τις θέσεις και τα αιτήματα τους.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την έναρξη του ζητούμενου διαλόγου, δεδομένου ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν συμμερίζεται του προβληματισμούς και τις ανησυχίες μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών.

ΠΣΕΜ: «Δεν ανεχόμαστε οι μαθητές να γινόμαστε πειραματόζωα»

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Γρηγόρης Γρηγορίου, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως οι μαθητές θέλουν ένα σχολείο της ολόπλευρης μόρφωσης και όχι ένα σχολείο εξεταστικό κέντρο.

Έστειλε επίσης αγωνιστικό χαιρετισμό στους γονείς και τους καθηγητές που έδωσαν το παρών τους και στηρίζουν τα αιτήματα τους, καθώς και «σε όλους τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες μας που παρά την πίεση, το άγχος να καλυφθεί η ύλη, τα πολλαπλά διαγωνίσματα και τις απειλές για απουσίες, ήρθαν σήμερα εδώ για να στείλουμε όλοι μαζί, βροντερό μήνυμα πως το μαθητικό κίνημα δεν πρόκειται να λυγίσει και να υποταχθεί».

Τόνισε δε, πως θα συνεχίζουν τον αγώνα τους «μέχρι να καταλάβουν ότι οι μαθητές δεν αντέχουν άλλο με το πιεστικό πρόγραμμα και ότι απαιτούμε ολόπλευρη μόρφωση. Μόρφωση που θα έχει στο επίκεντρό της τον μαθητή και όχι τις εξετάσεις».

Ξεκαθάρισε παράλληλα πως το μαθητικό κίνημα δεν θέλει την επιστροφή του προηγούμενο συστήματος και επεσήμανε πως ζητούν ένα ανθρωποκεντρικό και δημοκρατικό σχολείο που στόχο θα έχει την ολόπλευρη μόρφωση και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και όχι τη βαθμοθηρία και τον ανταγωνισμό μεταξύ των μαθητών.

Εξήγησε επίσης πως: «οι εξετάσεις ανά τετράμηνο δεν μπορούν να είναι το μέλλον της παιδείας στον τόπο μας. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε, οι μαθητές να γινόμαστε πειραματόζωα και να μετατρεπόμαστε σε ρομπότ. Δεν ανεχόμαστε το μόνο πράγμα που θα μας νοιάζει να είναι ο βαθμός. Αυτό δεν μπορεί να είναι το μέλλον της παιδείας στο τόπο μας».

«Ο αγώνας μας είναι δίκαιος, γι’ αυτό δεν μας τρομάζουν ούτε οι απουσίες, ούτε οι απειλές. Δεν υποτασσόμαστε, δεν συμβιβαζόμαστε. Παλεύουμε ενωμένοι για να καταργηθούν οι εξετάσεις ανά τετράμηνο. Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα πως οι μαθητές είναι ενωμένοι και απαιτούν τα δίκαια αιτήματά τους δυναμικά», υπογράμμισε ο Γρηγόρης Γρηγορίου.

ΟΕΛΜΕΚ: «Ο υφιστάμενος τρόπος αξιολόγησης των μαθητών δεν μπορεί να συνεχιστεί»

Σε δική του ομιλία έξω από το Προεδρικό, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «η σημερινή κοινή διαμαρτυρία της ΟΕΛΜΕΚ, των Οργανωμένων Γονιών και της ΠΣΕΜ στέλνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας δεν χωράνε και ούτε μπορούν να γίνουν αποδεκτές αποφάσεις που πλήττουν τους άμεσα επηρεαζόμενους, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς αλλά και την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία».

Έστειλε ταυτόχρονα το μήνυμα ότι η όποια αλλαγή στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, θα πρέπει να είναι προϊόν διαβούλευσης με τους θεσμοθετουμένους εκπαιδευτικούς φορείς, αλλά και επιστημονικής τεκμηρίωσης, και όχι μονομερών ή ετσιθελικών αποφάσεων που στο τέλος της ημέρας θα πλήττονται οι μαθητές και οι μαθήτριες.

Αναφερόμενος στις εξετάσεις ανά τετράμηνο ο κ. Χατζησάββας είπε πως πρόκειται για ένα θεσμό με πληθώρα αρνητικών χαρακτηριστικών σε βάρος των μαθητών, σε βάρος των εκπαιδευτικών και της Εκπαιδευτικής διαδικασίας.

«Ένας θεσμός που δε μπορεί πλέον να συνεχίσει να υφίσταται.  Οι όποιες προσπάθειες καταβάλλονται από το ΥΠΠΑΝ για ωραιοποίηση των εξετάσεων τετραμήνων, που έχουν μετατραπεί σε Παγκύπριες Εξετάσεις συγκριτικής αξιολόγησης, δεν πείθουν ούτε τους εκπαιδευτικούς, ούτε τους μαθητές, αλλά ούτε και τους γονείς», επεσήμανε.

Τόνισε επίσης πως «τα βιώματα των διδασκόντων καθηγητών αλλά και των μαθητών στο Λύκειο, από τις εξετάσεις τετραμήνων, τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί της ουσίας, μας δίνουν το δικαίωμα να φωνάξουμε ότι ο υφιστάμενος τρόπος αξιολόγησης των μαθητών δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Εξήγησε δε, πως «αποδεδειγμένα οι εξετάσεις τετραμήνων δεν έχουν να προσφέρουν την όποια προσθετική αξία προς όφελος των μαθητών, προς όφελος του Δημοσίου Σχολείου, αλλά και ούτε επιδέχονται αμφισβήτησης τα αρνητικά χαρακτηριστικά του θεσμού αυτού όπως:

α).         Συρρίκνωση και απώλεια πολύτιμου διδακτικού χρόνου.

β).         Διαρκή αγώνα δρόμου δια τους εκπαιδευτικούς για κάλυψη της ύλης και προαγωγή της μηχανιστικής διεκπεραίωσης της διδακτέας/ εξεταστέας ύλης.

γ).          Υποβάθμιση της ποιοτικής Εκπαιδευτικής Διαδικασίας.

δ).         Έμφαση στη συγκριτική και όχι στη διαμορφωτική αξιολόγηση.

ε).          Εξαιρετικά πιεστικό σχολικό πρόγραμμα με αρνητικό αντίκτυπο στις σχολικές μονάδες και αποπροσανατολισμό των εκπαιδευτικών από τον ουσιαστικό τους ρόλο δηλαδή το αποτελεσματικό διδακτικό και παιδαγωγικό έργο.

στ).        Αυξημένο άγχος για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

ζ).          Αύξηση της παραπαιδείας».

«Δηλώνουμε για μία ακόμη φορά την ετοιμότητα της ΟΕΛΜΕΚ για την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, το συντομότερο δυνατόν, με όλους τους εμπλεκόμενους με την παιδεία φορείς, για την εξεύρεση ενός σχεδίου αξιολόγησης που να λειτουργεί προς όφελος των μαθητών, προς όφελος του Δημόσιου Σχολείου», συμπλήρωσε ο κ. Χατζησάββας και κάλεσε παράλληλα τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αφουγκραστεί τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες όλων μας και να παρέμβει ώστε να αρχίσει άμεσα ο ζητούμενος διάλογος, με στόχο από την νέα σχολική χρονιά την εφαρμογή ενός νέου σχεδίου αξιολόγησης πιο ωφέλιμου και πιο ανθρώπινου για τους μαθητές μας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, ανέφερε στην ομιλία του πως «η απόφαση για τη σημερινή διαμαρτυρία λήφθηκε αφού πρώτα εξαντλήθηκαν όλες οι προσπάθειες προς την αρμόδια αρχή να ακούσει τις φωνές και τις ανησυχίες μας για να προχωρήσει στα μέτρα εκείνα που θα σταματούσαν τη θυματοποίηση των χιλιάδων παιδιών από τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας των τετράμηνών».

Σημείωσε δε, πως «παραδεχόμαστε ότι αφού πρώτα δώσαμε πίστωση χρόνου για την εφαρμογή της νομοθεσίας, δείξαμε υπομονή και ανοχή σε υπέρμετρο βαθμό, στα προβλήματα κατά την εφαρμογή από το 2019, η σημερινή πορεία διαμαρτυρίας προέκυψε από την ανάγκη να προστατεύσουμε πρώτα τα παιδιά μας από ένα σύστημα αξιολόγησης που ενώ αρχικά θεωρούσαμε ότι θα τα βοηθήσει τελικά τα έχει εξοντώσει και τα έχει οδηγήσει σε απαξίωση του σχολείου και της εκπαιδευτικής διαδικασίας».

«Δημιούργησε αφόρητη πίεση στους εκπαιδευτικούς και υπερβολικό άγχος στα ίδια τα παιδιά. Είναι πασιφανές ότι η ενδιάμεση εξέταση, είτε αυτή είναι το Δεκέμβρη ή μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε σχέση με τη διδακτέα ύλη και τον ωφέλιμο διδακτικό χρόνο. Η φιλοσοφία των τετραμήνων που ήταν για διαμορφωτικό χαρακτήρα έχει μετατραπεί συγκριτικό, η μείωση της παραπαιδείας δεν επιτεύχθηκε αλλά αντίθετα έγινε εφιάλτης για τα παιδιά και τους γονείς», υπογράμμισε ο κ. Διονυσίου.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network