MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Εργαζόμενοι μόνο με αρνητικό rapid test αλλιώς… εξώδικο. Πότε το βαραίνει τον εργοδότη και πότε τον εργαζόμενο

Advertisement

Sponsored by exness

Υποχρεωτικός ο έλεγχος rapid test στο 20% των εργαζομένων κάθε επιχείρησης – Από ποιους και πώς γίνονται οι έλεγχοι στις εργασίες – Πότε το εξώδικο πρόστιμο αφορά τον ιδιοκτήτη και πότε τον εργαζόμενο – Οι τιμές των προστίμων – Διευκρινίσεις εκπροσώπου τύπου του Υπουργείου Υγείας και Αναπληρωτή Προϊστάμενου των Υγειονομικών Υπηρεσιών στη Cyprus Times

Στην πρώτη φάση χαλαρώσεων των μέτρων πέρασε από χθες η Κύπρος, με το Υπουργείο Υγείας να αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον έλεγχο των εργαζομένων που επέστρεψαν κανονικά στις εργασίες τους καθώς και γι’ αυτούς που συνεχίζουν με φυσική παρουσία τις εργασιακές τους υποχρεώσεις.

Advertisement

Οι επιχειρήσεις και πιο συγκεκριμένα οι εργοδότες καλούνται, πλέον, να υποβάλλουν κάθε εβδομάδα το 20% του προσωπικού τους, που εργάζεται με φυσική παρουσία, σε έλεγχο rapid test. Εν ολίγοις, για να μπορεί κανείς να εργάζεται με φυσική παρουσία, θα πρέπει να έχει τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα με ισχύ 7 ημερών.

Για την αυστηρή τήρηση του εν λόγω μέτρου, θα υπάρχει και ο απαραίτητος έλεγχος στις επιχειρήσεις και τους εργοδότες με αποτέλεσμα στις περιπτώσεις όπου εντοπίζεται η παραβίαση του μέτρου, να καταβάλλεται και το ανάλογο εξώδικο πρόστιμο.

Μιλώντας στη Cyprus Times, η Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Μαργαρίτα Κυριάκου, διευκρινίζει ότι την ευθύνη για τους εν λόγω ελέγχους στις επιχειρήσεις έχουν επιθεωρητές από διάφορα υπουργεία και υπηρεσίες, όπως ίσχυε και για τους ελέγχους στις προηγούμενες φάσεις των περιοριστικών μέτρων στο χώρο εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εκπρόσωπος του Υπουργείου, στους ελέγχους συμβάλλουν, πέραν από τις υγειονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες από τα Υπουργεία Εργασίας, Εμπορίου, Υφυπουργείου Τουρισμού κλπ.

Διευκρινίζεται ότι στους εν λόγω ελέγχους δεν υπάρχει η συμβολή των μελών της Αστυνομίας, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων όπου θα κριθεί από τους λειτουργούς ότι η συμβολή τους είναι αναγκαία για συγκεκριμένους λόγους.

Ελέγχουν τις επιχειρήσεις με πλάνα…

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο διενεργούνται οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Ηρόδοτος Ηροδότου, αναφέρει στη Cyprus Times, ότι η κάθε υπηρεσία λειτουργεί με βάση το πλάνο ελέγχου που ετοίμασε το ίδιο το Υπουργείο από την περασμένη Παρασκευή με στόχο να ελεγχθούν όλες οι επιχειρήσεις.

Στις περιπτώσεις όπου διαπιστωθεί από τους λειτουργούς των υπηρεσιών ότι σε μία επιχείρηση δεν εφαρμόστηκε ο δειγματοληπτικός έλεγχος rapid test στο 20% των υπαλλήλων που βρίσκονται εκείνη την ώρα εντός της επιχείρησης, τότε η καταγγελία αφορά τον ιδιοκτήτη στον οποίο επιβάλλεται εξώδικο πρόστιμο, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα της επιχείρησης και το οποίο μπορεί να ανέλθει μέχρι και στις 8 χιλιάδες ευρώ, όπως προνοεί ο νόμος.

Υπάρχουν ωστόσο και οι περιπτώσεις της υποβολής εξώδικου προστίμου στους εργαζόμενους οι οποίοι θα αποτελούν την εξαίρεση ανάμεσα στους συναδέλφους τους που δεν υποβλήθηκαν σε έλεγχο rapid test.

Πιο συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις όπου η πλειοψηφία των εργαζομένων έχει τηρήσει τα μέτρα και έχει υποβληθεί σε rapid test, εκτός 1-2 άτομα τα οποία για δικούς τους λόγους αρνήθηκαν να το πράξουν και γι’ αυτό είναι ενήμερος και ο ιδιοκτήτης, τότε το εξώδικο πρόστιμο επιβάλλεται στους ίδιους τους εργαζομένους και ανέρχεται στο ποσό των 300 ευρώ.

Υπουργός Υγείας: Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι να προσέλθουν σε rapid test

Αξίζει να αναφερθεί ότι με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, χθες έστειλε το δικό του μήνυμα για πιστή εφαρμογή των μέτρων, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στους ελέγχους rapid test από όλους τους πολίτες και περισσότερο από τους εργαζομένους.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «η Κύπρος αρχίζει σήμερα με πολύ μικρά βήματα την άρση των περιοριστικών μέτρων, με την προσδοκία ότι θα είναι η έναρξη της εξόδου από το lockdown. Η στρατηγική μας στηρίζεται στο τρίπτυχο ΤΕΣΤ, ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ, ΕΜΒΟΛΙΑ. Ta rapid test είναι σημαντικό εργαλείο. Τις τελευταίες 4 μέρες έγιναν 80.000 τεστ. Καλώ τους πολίτες, ιδιαίτερα τους εργαζόμενους που θα επιστρέψουν στην εργασία τους, να προσέλθουν για rapid test και να τηρούν τα πρωτόκολλα. Οι υγειονομικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες άλλων συναρμόδιων υπουργείων θα επιτηρούν την εφαρμογή των μέτρων ώστε η επιστροφή να γίνει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια για να διαφυλάξουμε την επιδημιολογική εικόνα, που με τόσες θυσίες έχουμε βελτιώσει. Παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη συνέχεια. Ευχαριστώ όλες και όλους για την προσπάθεια».

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΚΟΚΟΡΙΝ;

ShootandGoal