MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Έρχονται διαδρομές που θα οδηγούν… στην κουμανταρία! Πλούσια προγράμματα σε 14 χωριά  

Advertisement

Sponsored by exness

Στήριξη των ορεινών κοινοτήτων και ανάδειξη των Κουμανταροχωριών – Υλοποιούνται δράσεις στις περιοχές – Ξενάγηση και προώθηση των χωριών – Όλες οι πληροφορίες

Η ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, αδιαμφησβήτητα, θα πρέπει να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στόχους για την διαφύλαξη της ταυτότητας και του φυσικού πλούτου του κάθε κυπριακού χωριού 

Advertisement

Όπως και σε κάθε επαρχία, έτσι και η ορεινή Λεμεσός αποτελείται από ξεχωριστά και πανέμορφα χωριά που φημίζονται για την παράδοση και τα πολύτιμα αγαθά τους, που παράγονται με αγάπη και αφοσίωση.  

Η κουμανταρία, ένα κυπριακό εύγευστο, γλυκό γνήσιο κρασί, που παράγεται χωρίς ξένες γλυκαντικές ουσίες, φυσικό και χωρίς την προσθήκη χρώματος αποτελεί «διαμάντι» για 14 συνολικά χωριά της Λεμεσού, όπως: Αγ.Γεώργιος, Αγ.Κωνσταντίνος, Αγ.Μάμας, Αγ.Παύλος, Αψιού, Γεράσα, Δωρός, Ζωοπηγή, ΚαλόΧωριό, Καπηλείο, Λάνια, Λουβαράς, Μονάγρι, Συλίκου.  

Με στόχο την ανάδειξη αυτών των «Κουμανταροχωριών», η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού (ΕΤΑΛ) σε συντονισμό με τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Κώστα Χαμπιαούρη, έχει ήδη δρομολογήσει σειρά δράσεων για την προώθηση του πολιτιστικού πλούτου της υπαίθρου.  

«Τα Κουμανταροχώρια κρύβουν ένα θησαυρό τον οποίο οφείλουμε να αναδείξουμε στους επισκέπτες μας, βοηθώντας συγχρόνως την τοπική οικονομία. Η θετική στάση όλων των Προέδρων των Κοινοτικών Συμβουλίων, όπως και η στήριξη από την Ένωση Κοινοτήτων Λεμεσού και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λεμεσού, μας δίνει την ευκαιρία να ξεκινήσουμε το έργο αυτό, το οποίο ευελπιστούμε στο μέλλον να επεκταθεί σε όλη την επαρχία Λεμεσού», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΕΤΑΛ κ. Τώνης Αντωνίου. 

Γευστικές… διαδρομές 

Η πρωτότυπη ιδέα της ΕΤΑΛ έρχεται να προσφέρει ένα πλούσιο δίκτυο πολιτιστικών διαδρομών και εμπειριών, σε οργανωμένη βάση, που θα λειτουργεί εμπλουτιστικά στο τουριστικό προϊόν της επαρχίας Λεμεσού. 

Οργανωμένοι και ανεξάρτητοι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία είτε οδικώς, είτε με ποδήλατο ή ακόμη και με τα πόδια να απολαμβάνουν διαδρομές με επίκεντρο…. την κουμανταρία στην περιοχή των 14 Κουμανταροχωριών!  

Μέσα από τις διαδρομές αυτές, ο επισκέπτης θα απολαμβάνει την κουλτούρα του κάθε χωριού και θα γνωρίζει από κοντά την πολιτιστική κληρονομιά του με επίκεντρο πάντα την κουμανταρία.  

Οι δράσεις της ΕΤΑΛ για αναβάθμιση και προώθηση των Κουμανταροχωριών 

Αξίζει να αναφερθεί ότι, ο σχεδιασμός και η προβολή των πιο πάνω διαδρομών πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο από την ΕΤΑΛ, υποστηρίζοντας παράλληλα την Κυβερνητική στρατηγική για προώθηση της ανάπτυξης των ορεινών κοινοτήτων. Γι αυτό και η ΕΤΑΛ φρόντισε να ετοιμάσει ένα σχέδιο αναβάθμισης και δημιουργίας ταυτότητας, για όλα τα χωριά της κουμανταρίας , το οποίο υποστηρίχθηκε από όλες τις κοινότητες, με επιχορηγημένα κονδύλια από το Υφυπουργείο 

Πιο συγκεκριμένα, κατά το έτος 2020-2021 στην περιοχή των Κουμανταροχωριών η ΕΤΑΛ φρόντισε για απεικονίσεις 360 μοιρών, οι οποίες θα συμπληρωθούν φέτος ενώ έχει καταφέρει να ολοκληρώσει την χαρτογράφηση ολόκληρης της περιοχής με τον σχεδιασμό αρκετών ποδηλατικών διαδρομών 

Ήδη, η ΕΤΑΛ έχει φροντίσει και για τη δημιουργία ενός διαδραστικού χάρτη της περιοχής, ο οποίος αυτή τη στιγμή εμπλουτίζεται και αναβαθμίζεται για να περιλάβει ολόκληρο το δίκτυο που δρομολογείται. 

Όσον αφορά το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για την μελέτη των πιο πάνω διαδρομών της κουμανταρίας, και μετά από τις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, φέτος υπολογίζεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί.  

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι ανάμεσα στα σχέδια της ΕΤΑΛ είναι και διοργάνωση εκδηλώσεων για διάφορες άλλες κυπριακές παραδόσεις, σε μερικά εκ των πιο πάνω χωριών, με στόχο την περεταίρω ανάδειξη της κουλτούρας τους αλλά και για ένα πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα ξενάγησης και διασκέδασης για τον επισκέπτη.  

Περισσότερα για τις πιο πάνω δράσεις θα είναι σύντομα διαθέσιμα μέσω διαδικτύου 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network