MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Έρχεται Επιτροπή Αναπροσαρμογής Κατώτατου Μισθού – Αυξάνεται από Γενάρη;

Advertisement

Sponsored by exness

Στα σκαριά η σύσταση Επιτροπής Αναπροσαρμογής για κατώτατο μισθό – Αύξηση του από Γενάρη; – Πώς επηρεάζει τα κράτη μέλη της ΕΕ η Οδηγία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για καθορισμό επαρκών κατώτατων μισθών

Του Νικόλα Πέτρου Καπαρτή

Πέντε μήνες μετά την εφαρμογή του Κατώτατου Μισθού στην Κύπρο ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε σύσταση Επιτροπής Αναπροσαρμογής, 7 μήνες (1.1.2024) πριν την πρώτη προγραμματισμένη εξέταση αναπροσαρμογής του.

Advertisement

Η επιτροπή αυτή θα απαρτίζεται από 3 εκπροσώπους του συνδικαλιστικού κινήματος, 3 εκπροσώπους των εργοδοτών και 3 πανεπιστημιακούς ή εμπειρογνώμονες για εργασιακά θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Cyprus Times, ο κ. Παναγιώτου εντός των ημερών θα αποστείλει επιστολή προς τους κοινωνικούς εταίρους, ζητώντας τους τα ονόματα προσώπων που θα τους εκπροσωπούν στη συγκεκριμένη Επιτροπή Αναπροσαρμογής για τον Κατώτατο Μισθό.

Ο ρόλος της 9μελούς επιτροπής θα είναι να λαμβάνει υπόψιν την αγορά εργασίας, το κόστος ζωής κι άλλα δεδομένα και θα παραδίδει εισηγήσεις προς το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα και τον Υπουργό Εργασίας. Ο κ. Παναγιώτου με τη σειρά του θα τις αξιολογεί τις συστάσεις αυτές και ακολούθως θα υποβάλλει αιτιολογημένη έκθεση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για την αναπροσαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού.

Σημειώνεται δε, πως η σύσταση της συγκεκριμένης επιτροπής προβλέπεται στο διάταγμα του τέως Υπουργού Εργασίας, το οποίο ενέκρινε η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη. Σύμφωνα με το διάταγμα, η πρώτη αναπροσαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού θα γίνει την 1 Ιανουαρίου του 2024 και από εκεί και πέρα θα γίνεται επαναξιολόγηση τους κάθε δυο χρόνια.

Αύξηση του από Γενάρη;

Υπενθυμίζεται πως ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός καθορίζεται στα 940 ευρώ, αλλά για τους πρώτους έξι μήνες απασχόλησης ενός εργαζομένου καθορίζεται στα 885 ευρώ.

Ως εκ τούτου, μετά και από τη σύσταση της Επιτροπής Αναπροσαρμογής θα πρέπει εντός 7 μηνών από σήμερα ο Υπουργός Εργασίας να αποφασίσει αν θα προωθήσει στο Υπουργικό έκθεση για αύξση του ύψους του Κατώτατου Μισθού.

Πηγή από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις μετέφερε στη Cyprus Times, πως ο Υπουργός είναι υπόχρεος να προχωρήσει σε αύξηση του Κατώτατου Μισθού, καθώς για το υφιστάμενο ύψος λήφθηκαν υπόψιν τα δεδομένα που υπήρχαν τον Αύγουστο του 2020. «Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι τον Ιανουάριο του θα έχουν παρέλθει 3,5 χρόνια και δεδομένου ότι υπογράφηκε νέα μεταβατική συμφωνία για την ΑΤΑ, η οποία διατηρεί την αγοραστική αξία του του μισθού, θα πρέπει ο Υπουργός να προχωρήσει σε αύξηση του Κατώτατο Μισθού», συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Την ίδια ώρα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θέτουν ως επιχείρημα -για την αύξηση του Κατώτατου Μισθού- και την Οδηγία που εκδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Οκτώβριο του 2022 (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), για τον καθορισμό επαρκών κατώτατων μισθών στην ΕΕ.

Υποστηρίζουν επίσης πως η εν λόγω οδηγία προς τα κράτη μέλη της ΕΕ, δημιουργεί συνθήκες για τερματισμό των μισθών φτώχειας και αναβάθμιση της ποιότητας στην εργασία.

Τέλος, μέσω της συγκεκριμένης Οδηγίας διασαφηνίζεται η υποχρέωση των κρατών μελών να διασφαλίσουν αξιοπρεπείς μισθούς και να ενισχύσουν-διευρύνουν τις συλλογικές συμβάσεις.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network