MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Επίτροπος Περιβάλλοντος: Χρειάζεται επανασχεδιασμός της υδατικής πολιτικής

Advertisement

Sponsored by exness

Τη θέση ότι χρειάζεται επανασχεδιασμός της υδατικής πολιτικής της Κύπρου εξέφρασε η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα της Κύπρου στην εποχή της κλιματικής αλλαγής δεν είναι απλώς πρόβλημα νερού αλλά και πρόβλημα μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης

Advertisement

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου της η κ. Παναγιώτου μιλούσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο πλαίσιο εκστρατείας για τη διαχείριση των Υδατικών Πόρων στην εποχή της Κλιματικής Αλλαγής, η οποία περιλαμβάνει παρουσιάσεις σε όλες τις επαρχίες, περιβαλλοντικό διαγωνισμό για ηλικίες 15-25 χρονών, παρουσιάσεις στα σχολεία και ειδική εκδήλωση για εμπλεκόμενους φορείς.

Σύμφωνα με την ίδια «το πρόβλημα της Κύπρου απαιτεί ολιστική – αειφορική διαχείριση (πολιτική, οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική)  και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί».

«Η προσαρμογή της διαχείρισης των υδατικών πόρων  της Κύπρου στις κλιματικές αλλαγές απαιτεί τον επανασχεδιασμό της υδατικής πολιτικής και την προσαρμογή της στα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε.

Η κ. Παναγιώτου εξήγησε ότι «αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει και την πιθανή αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου που ακολουθείται, προκειμένου οι οικονομικές δραστηριότητες να μην οδηγούν σε σοβαρή υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας των υδατικών συστημάτων».

Σημείωσε ότι «το αναπτυξιακό μοντέλο θα μπορούσε να αλλάξει, ώστε αντί η προσφορά σε νερό να προσαρμόζεται στα δεδομένα της ζήτησης, να είναι η ζήτηση του νερού, όπως αυτή καθορίζεται από τις οικονομικές δραστηριότητες, εκείνη που θα προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα της περιορισμένης φυσικής προσφοράς».

Σε ό,τι αφορά τα υδραυλικά έργα που έχουν σχεδιαστεί με βάση τα προηγούμενα υδρολογικά δεδομένα, θα πρέπει, όπως ανέφερε η Επίτροπος Περιβάλλοντος, εκεί που είναι εφικτό να τροποποιηθούν αναλόγως  και οι ανάγκες σε νερό να λάβουν υπόψη τους τη νέα και δυσμενέστερη υδατική πραγματικότητα.

«Σε αυτή την προοπτική, τόσο η συλλογή νερού σε φράγματα, οι αντλήσεις από τους υπόγειους υδροφορείς όσο και η χρήση εναλλακτικών πηγών (αφαλάτωση, ανακυκλωμένο νερό)  πρέπει να επανεξεταστούν στο πλαίσιο ενός νέου υδρολογικού σχεδιασμού που θα λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής».

Συνέστησε ακόμη  ότι «οι πρακτικές αυτές θα πρέπει ακόμη να συνδυαστούν με μια ευρύτερη αειφορική πολιτική στην κατεύθυνση της διαχείρισης της ζήτησης του νερού, με άξονα την αναζήτηση νέων οικονομικών δραστηριοτήτων, συμβατών με τη φέρουσα ικανότητα των υδατικών συστημάτων της Κύπρου».

«Η Κύπρος κατά την άποψη μας θα πρέπει να υιοθετήσει και να εφαρμόσει τις αρχές και τις μεθόδους της αειφορικής ανάπτυξης και της «πράσινης» οικονομίας», είπε.

Η Εκστρατεία συνδιοργανώνεται από το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και στηρίζεται από τον Σύνδεσμο Επιστημόνων και Μηχανικών Περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΦΑΒΟΡΙ/ΑΕΚ

ShootandGoal