MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Επίτροπος Χαν: «Η αρχή της ομοφωνίας παραλύει την ΕΕ»

Advertisement

Sponsored by exness

Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης για την ΕΕ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και με έμφαση στην περιοχή των Βαλκανίων έδωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν. Σε ερώτηση αν θεωρεί πλέον ότι επικρατεί πολιτικός ανορθολογισμός αναφέρει: «Στην Ευρώπη είχαμε αλλαγή του πολιτικού προσωπικού μεταξύ άλλων και συνεπεία της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Για παράδειγμα στη Ρουμανία η σοσιαλφιλελεύθερη κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία από το 2017 είχε μέσα σε δύο χρόνια 75 υπουργούς. Αυτό δεν συμβάλλει στην πολιτική σταθερότητα. Όταν έρχονται στην εξουσία οι λαϊκιστές στην καλύτερη περίπτωση δεν κομίζουν τίποτα. Κατά κανόνα όμως καταστρέφουν. Κάποιοι μάλιστα δίνουν την εντύπωση ότι δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα».

Advertisement

Για τον Γιοχάνες Χαν ένα άλλο σημαντικό θεσμικό θέμα στην ΕΕ που πρέπει να συζητηθεί είναι η αρχή της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων. «Η εισαγωγή της πλειοψηφικής αρχής είναι ένα κεντρικής σημασίας ζήτημα για την Ευρώπη. Σε πολλά πεδία, για παράδειγμα στη φορολόγηση των διαδικτυακών εταιρειών, ισχύει αυτή η αρχή. Αυτό παραλύει την Ευρώπη».

Αναφορικά με την κατάσταση στα Βαλκάνια ο Επίτροπος Διεύρυνσης παρατηρεί ότι στόχος της ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να είναι η επίτευξη «οικονομικής ανάπτυξης και ενίσχυσης του κράτους δικαίου στην περιοχή, ώστε αυτές οι χώρες να έρθουν στο επίπεδο της ΕΕ και να έχουν μια πραγματική προοπτική ένταξης. Τα Βαλκάνια είναι ακόμα εύθραυστα. Η ευρωπαϊκή διεύρυνση είναι ο μοναδικός δρόμος για την ειρηνική σταθεροποίηση της περιοχής». Πότε όμως τοποθετεί ο ίδιος χρονικά την ένταξη χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ; «Δεν μπορώ να δώσω μια ακριβή χρονιά. Σε ό,τι αφορά την επεξεργασία των ενταξιακών όρων η Σερβία και το Μαυροβούνιο έχουν προχωρήσει περισσότερο. Αλλά και η ΠΓΔΜ μετά την επίλυση του ονοματολογικού με την Ελλάδα έχει καλές πιθανότητες να προχωρήσει».

Ο ίδιος ωστόσο επισημαίνει ότι μολονότι δεν υπάρχει ακόμη σαφής ημερομηνία, το «2025» που είχε προσδιορίσει η Κομισιόν ως πιθανή ημερομηνία ένταξης είναι σημαντικό να υπάρχει ακόμη κι ως ενδεικτική ημερομηνία, ώστε η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων να θεωρείται αξιόπιστη. «Το 2030 φαντάζει πολύ μακρινό για να παρακινηθούν οι υποψήφιες χώρες και να εντείνουν τις προσπάθειές τους».

Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συρία και ο ρόλος της ΕΕ

Ο γερμανικός τύπος εστιάζει στην απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία. Η Suddeutsche Zeitung σχολιάζει: «Όσο ο Τραμπ είναι πρόεδρος, οι ΗΠΑ παραμένουν μακράν ο εταίρος με την ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη αλλά τη μικρότερη αξιοπιστία. Χρειάζεται έτσι τώρα τεράστια ενέργεια για την εδραίωση του ευρωπαϊκού πυλώνα και τη βελτίωση της ικανότητας της ΕΕ να ασκήσει εξωτερική πολιτική. Αυτό θα απαιτήσει πολλά χρήματα και ακόμη μεγαλύτερη πολιτική βούληση. Αλλά και τα δύο είναι λίγα για την ώρα. Ο φόβος δεν είναι σίγουρα καλός οδηγός, αλλά ούτε και η αφελής, παντελής έλλειψη φόβου».

Από την πλευρά της η Stuttgarter Zeitung παρατηρεί: «Ο Τραμπ δεν θέλει πλέον να παίξει τον αστυνομικό στη Μέση Ανατολή, και όπως έγραψε σε tweet που απευθυνόταν σε επικριτές, οι άλλοι θα πρέπει τώρα να μπουν στον αγώνα (…). Με αυτόν τον τρόπο ο αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να αποδέχεται τις αρνητικές συνέπειες για το κύρος των ΗΠΑ στην ταραγμένη αυτή περιοχή. Οι Κούρδοι πολεμιστές, που μέχρι πρότινος ήταν αυτοί που αναχαίτιζαν τους ισλαμιστές με σοβαρές απώλειες, νιώθουν προδομένοι. Η Τεχεράνη, ο αγαπημένος εχθρός του Τραμπ, νοιώθει μεγάλη χαρά. Στη νέα τάξη πραγμάτων μετά τον πόλεμο στη Συρία η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν θα έχουν το πάνω χέρι. Έτσι γενναιόδωροι ήταν και οι έπαινοι του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ακόμη αστάθμητος κίνδυνος μετά την απόφαση Τραμπ».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal