MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Επιτροπή Περιβάλλοντος: Ανάγκη απομάκρυνσης τοξικών υπολειμμάτων από τις παραλίες Λίμνης και Αργάκας

Advertisement

Sponsored by exness

Την ανάγκη απομάκρυνσης τοξικών υπολειμμάτων που υπάρχουν στις προστατευόμενες παραλίες θαλασσίων χελώνων της Λίμνης και της Αργάκας στον Κόλπο Χρυσοχούς, ανέδειξε η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, η οποία είχε ως θέμα το πρόσφατο συμβάν με την εκρίζωση ακακιών από το Τμήμα Δασών στη συγκεκριμένη περιοχή.

Advertisement

Οι συμμετέχοντες στην Επιτροπή συμφώνησαν ότι η εκρίζωση της ακακίας ως εισβλητικού και επιθετικού είδους, που απειλούσε τον φυσικό οικότοπο της περιοχής, ήταν αναγκαία, ωστόσο για την όλη διαδικασία θα μπορούσε να γίνει καλύτερος συντονισμός και ενημέρωση όλων εμπλεκομένων τμημάτων. Παράλληλα, οι τοπικές αρχές της περιοχής ήγειραν την ανάγκη απομάκρυνσης από τις συγκεκριμένες παραλίες, τοξικών και καρκινογόνων υπολειμμάτων από παρακείμενο μεταλλείο.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της Επιτροπής, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Ολυμπία Στυλιανού είπε ότι απομάκρυνση των ακακιών έγινε στα πλαίσια εφαρμογής διαχειριστικού σχεδίου για σταδιακή απομάκρυνση τους -που εφαρμόζεται από το 2015- αφού είναι ένα εισβλητικό είδος που απειλεί τα ενδημικά είδη.

Σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε καμιά παρανομία στις ενέργειες του Τμήματος Δασών, αναγνώρισε ότι θα ήταν καλύτερα και θα είχαν αποφευχθεί πολλές παρεξηγήσεις αν γινόταν διαβούλευση και συντονισμός με τα άλλα τμήματα του Υπουργείου. Για αυτό το λόγο, όπως είπε, το Υπουργείο θα καλέσει ευρεία σύσκεψη με τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής και όλους τους άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για να επεξηγηθούν όλα τα περαιτέρω μέτρα που θα ληφθούν.

Όπως εξήγησε θα ακολουθήσει μια σειρά μέτρων που είναι συμφωνημένα από όλα τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου για προστασία της παραλίας από την φωτορύπανση, αποκατάσταση της φυσικής βλάστησης με άλλα κατάλληλα είδη και σε δεύτερη φάση την απομάκρυνση των μπάζων και των άλλων απορριμμάτων από την παραλία για να επιτευχθούν οι στόχοι προστασίας της χελωνών, του οικοτόπου και η συνύπαρξη με τους κατοίκους της περιοχής σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Είπε επίσης ότι στην παραλία γίνονται επιστημονικές μελέτες, επιστημονικές μετρήσεις εδώ και χρόνια, η ΕΕ τα παρακολουθεί πολύ στενά και θεωρείται ένας πολύ σημαντικός βιότοπος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει μια σωστή αποκατάσταση της παραλίας και του βιότοπου στην περιοχή. Ζήτησε επίσης να μετακινηθούν το συντομότερο τα υπολείμματα από το μεταλλείο που λειτουργούσε στο παρελθόν στην περιοχή και θέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της περιοχής και του μικρού αριθμού χελωνών που υπάρχουν, όπως είπε.

Οι Κοινοτάρχης Αργάκας Σπύρος Πελοπίδα κάλεσε τους αρμοδίους να αφαιρέσουν από την παραλία τα τοξικά που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών τους. Υποστήριξε παράλληλα ότι δεν έχουν δει ποτέ χελώνες στη συγκεκριμένη παραλία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου είπε ότι η κατάληξη της υπό ένταση συνεδρίας ήταν ότι αναμένουν από το αρμόδιο Τμήμα Δασών, σε συνεννόηση με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, να τους απαντήσουν τι θα γίνει από εδώ και πέρα, πώς θα αποκατασταθεί η περιοχή ώστε να προστατευθεί και το περιβάλλον και να μην διαταράσσεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Συμφώνησε με την αναγκαιότητα εκρίζωσης της ακακίας από την περιοχή με βάση και ευρωπαϊκή οδηγία. Ανέφερε ότι ο τρόπος που έγινε ήταν νομότυπος σύμφωνα με το Τμήμα Δασών, ωστόσο αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι έγινε βιαστικά, χωρίς συντονισμό και συγχρονισμό και χωρίς να ρωτηθεί η Επιστημονική Επιτροπή.

Είπε επίσης ότι αυτό που αναμένεται τώρα, είναι το χρονοδιάγραμμα και τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί για αποκατάσταση της περιοχής, την προστασία της ωοτοκίας των χελωνών, κάτι για το οποίο άκουσαν σήμερα κάποια μέτρα.

Ο κ. Αδάμου σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να μετακινηθεί άμεσα από την παραλία των χελωνών το τοξικό ακατάλληλο υλικό για το οποίο τους ενημέρωσαν οι κάτοικοι της περιοχής. Συμπλήρωσε ότι έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι έχει εκπονηθεί σχέδιο που έρχεται να απαντήσει αυτό το ερώτημα, που έχει να κάνει με την υγεία των κατοίκων.

Σε δηλώσεις της η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, είπε ότι το αν έπρεπε ή όχι να μετακινηθούν οι ακακίες, ήταν όπως διαφάνηκε, το μικρότερο πρόβλημα συγκριτικά με την τοξική μόλυνση που υπάρχει εδώ και χρόνια στην παραλία. Πρόσθεσε ότι η περιοχή θα πρέπει να αποκατασταθεί με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και πως έχουν ήδη γίνει συσκέψεις για το θέμα με όλες τις υπηρεσίες. Είπε ακόμα ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος θα πάει επιτόπου τις επόμενες μέρες για να διαπιστώσει την τοξικότητα και τη μόλυνση στην περιοχή.

Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης ανέφερε ότι το κόμμα δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένο από τις δράσεις του Τμήματος Δασών, που είναι στα πλαίσια εφαρμογής συγκεκριμένου διαχειριστικού σχεδίου. Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια κάποιων να συνδέσουν την εκρίζωση ακακιών με οικονομικά συμφέροντα έχουν πέσει στο κενό και τους έχουν αφήσει ανεπανόρθωτα εκτεθειμένους. Είπε επίσης ότι στην Επιτροπή αναδείχθηκε η ύπαρξη μεταλλευμάτων, ουσιών καρκινογόνων από το μεταλλείο της περιοχής στην παραλία, κάτι για το οποίο δεν επιδείχθηκε καμιά ευαισθησία μέχρι τώρα από κυβερνητικά τμήματα ή από αυτούς που διαμαρτύρονταν για την εκρίζωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΟΙ ΠΑΦΙΤΕΣ…

ShootandGoal