MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Επιτακτική ανάγκη η απαγόρευση ευθανασίας αδέσποτων σκύλων – Επαναφέρει το θέμα το Κίνημα Οικολόγων

Advertisement

Sponsored by exness

Επιτακτική ανάγκη η απαγόρευση ευθανασίας αδέσποτων σκύλων – Επαναφέρει το θέμα το Κίνημα Οικολόγων

Μετά από πρόσφατη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έγινε από τον Δήμο της Πόλεως Χρυσοχούς για ένα αδέσποτο σκύλο και την πιθανότητα ευθανασίας του εντός της προθεσμίας των 15 ημερών που προνοεί ο νόμος, έχει αναστατωθεί ο φιλόζωος κόσμος, ο οποίος επαναφέρει για άλλη μια φορά το θέμα της ευθανασίας.

Advertisement

Όπως αναφέρει η Ομάδα Δράσης για τα Ζώα του Κινήματος ΟικολόγωνΣυνεργασία Πολιτών, «επικοινωνήσαμε με τον συγκεκριμένο Δήμο και μας ανέφεραν ότι σε κανένα σκύλο δεν γίνεται ευθανασία. Στην ανακοίνωση, όπως μας εξήγησαν, αναφέρθηκε τυπικά η νομοθεσία.

Σημειώνει ότι «ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την απαγόρευση της ευθανασίας στους αδέσποτους σκύλους, καθώς επί της ουσίας τα τετράποδα πληρώνουν με την ίδια τους την ζωή την εγκληματική ενέργεια των «κηδεμόνων» τους που τα εγκαταλείπουν αλλά και την ανυπαρξία δομών του κράτους, την δουλειά των οποίων κάνουν οι φιλοζωικές οργανώσεις, ομάδες ή και μεμονωμένα άτομα.

Αρκετοί Δήμοι και κοινότητες δεν διαθέτουν υποστατικά προσωρινής φύλαξης αδέσποτων σκυλιών, όπως προβλέπεται στον περί Σκύλων Νόμο και αγοράζουν υπηρεσίες από ιδιωτικά υποστατικά, τα οποία προβαίνουν σε ευθανασίες, ακολουθώντας, δυστυχώς, τυφλά την νομοθεσία.

Ως Ομάδα Δράσης για τα Ζώα του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, διερωτόμαστε πραγματικά αν γίνονται έλεγχοι σε αυτά τα υποστατικά; Είναι, άραγε, εγκεκριμένα; Αν δεν είναι εγκεκριμένα, πως επιτρέπεται να προβαίνουν σε ευθανασίες;

Οι Δήμοι και οι κοινότητες προβαίνουν σε ενέργειες και προσπάθειες για να προωθήσουν σκυλιά για υιοθεσία, ζητώντας και την στήριξη φιλοζωικών οργανώσεων;»

Η συντονίστρια της Ομάδας Δράσης για τα Ζώα του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κ. Ανθή Μουζούρη, σε δηλώσεις της αναφέρει ότι:

«Ζούμε στο 2024 και το να θυσιάζονται και να δολοφονούνται, τόσο απλά, αδέσποτα σκυλιά επειδή το κράτος αδυνατεί ακόμα να βρει τους τρόπους να διαφυλάσσει την ευημερία τους και την ασφάλεια τους αλλά και να τιμωρεί αυτούς που πραγματικά εγκληματούν απέναντι στα ζώα, είναι ανεπίτρεπτο! Πλέον, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Το κράτος επιτέλους οφείλει να θέσει συγκεκριμένο στόχο. Να μην υπάρχει κανένας σκύλος χωρίς σήμανση! Οι τοπικές αρχές έχουν αποτύχει να το υλοποιήσουν. Είναι καιρός να υιοθετηθεί η εισήγησή μας για ίδρυση Ανεξάρτητου Φορέα που θα αναλάβει -αντί των τοπικών αρχών- ο οποίος θα ελέγχει αν εφαρμόζεται ο περί Σκύλων Νόμος και αν οι σκύλοι έχουν σήμανση και είναι εγγεγραμμένοι νόμιμα στην τοπική αρχή. Σε διαφορετική περίπτωση, να έχουν την εξουσία να προβαίνουν σε σήμανση και στην υποβολή εξώδικων προστίμων σε όσους παρανομούν.

Να δημιουργηθούν άμεσα τα επαρχιακά καταφύγια και να μπει ένα τέλος σε ιδιωτικούς και μη αδειοδοτημένους χώρους, πολλοί από τους οποίους λειτουργούν χωρίς να έχουν τον οιονδήποτε έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές για το πως διαχειρίζονται τα αδέσποτα.

Να σταματήσει η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή σκυλιών. Να γίνει επιτέλους καταμέτρηση των αδέσποτων σκύλων που βρίσκονται σε διάφορους χώρους, χωρίς να γνωρίζει κανένας το τέλος τους.

Τονίζεται ότι υπάρχουν Δήμοι και κοινότητες που πραγματικά νοιάζονται για τα αδέσποτα και συνεργάζονται με φιλοζωικές και δεν προβαίνουν σε ευθανασίες.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα ζητήσει μέσω της Βουλής να καλεστούν Δήμοι και τοπικές αρχές και να απαντήσουν για το πως διαχειρίζονται τα αδέσποτα. Επιπλέον, θα κληθούν και οι αρμόδιες αρχές για να ενημερώσουν για το τι έλεγχοι γίνονται για τα αδέσποτα.

Ως Κίνημα θα ζητήσουμε να αφαιρεθεί άμεσα η ευθανασία από τον νόμο, μέσω της Βουλής. Ελπίζουμε και τα άλλα κόμματα να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή και να σταματήσουμε όλοι να είμαστε συνένοχοι σε δολοφονίες ανυπεράσπιστων σκύλων, για να μπορούμε να τα βλέπουμε – επιτέλους- στα μάτια».

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network