MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Επιστολή Foreign Office για ΑΟΖ προς Ομοσπονδία Κυπρίων Προσφύγων Η.Β. 

Advertisement

Sponsored by exness

Επιστολή Foreign Office για ΑΟΖ προς Ομοσπονδία Κυπρίων Προσφύγων Η.Β. – Επαναλαμβάνει τη θεση της πριν από τη δήλωση Ντάνκαν

Advertisement

Τη θέση που διατύπωνε η βρετανική κυβέρνηση για την κυπριακή ΑΟΖ πριν από τη δήλωση Ντάνκαν την περασμένη Τρίτη (14 Μαΐου) περί «κυριαρχίας υπό αμφισβήτηση», μεταφέρει επιστολή του Foreign Office με ημερομηνία 15 Μαΐου (Τετάρτη) προς τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κυπρίων Προσφύγων Η.Β. Λεωνίδα Λεωνίδου.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο επί μακρώ αναγνωρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους στην Αποκλειστική Οικονομικής Ζώνη της.

»Πιστεύουμε ότι οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθούν προς το όφελος όλων των Κυπρίων και προτρέπουμε όλα τα μέρη να αναζητήσουν τρόπους με τους οποίους η ανάπτυξη των υδρογονανθράκων μπορεί να υποστηρίξει την αναζήτηση μιας λύσης», αναφέρει η απαντητική επιστολή από την κεντρική μονάδα επικοινωνιών του Foreign Office.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι στη διευκρινιστική δήλωση του Foreign Office της 14ης Μαΐου και στη δήλωση προς το ΚΥΠΕ την Πέμπτη 16 Μαΐου, η πρώτη πρόταση της παραπάνω δήλωσης περιείχε μία πρόσθετη φράση: «… να αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομικής Ζώνη της», που ερμηνεύεται από διπλωματικές πηγές ως αναφορά στις οριοθετημένες με τις όμορες χώρες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο κ. Λεωνίδου είχε απευθύνει τη Δευτέρα 13 Μαΐου εκ μέρους της ομοσπονδίας επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ με αφορμή ανάρτησή του στο Twitter στην οποία εξέφραζε ανησυχία για την τουρκική ανακοίνωση περί γεώτρησης στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Το tweet του κ. Χαντ προσέθετε ότι «η κατάσταση ΠΡΕΠΕΙ να αποκλιμακωθεί και όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».

Στην επιστολή του ο κ. Λεωνίδου εξέθετε την επιθετικότητα της Τουρκίας από το 1974 έως και σήμερα με τη «δεύτερη εισβολή», όπως χαρακτήριζε την παρουσία τουρκικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Ως Βρετανοί πολίτες τώρα απαιτούμε η βρετανική μας κυβέρνηση, υπό τις υποχρεώσεις της ως Εγγυήτρια Δύναμη για την ακεραιότητα και κυριαρχία της Δημοκρατίας της Κύπρου, να παρέμβει και να σταματήσει αυτή την παράνομη δράση. Αποδεδειγμένα η εδώ και καιρό ξεπερασμένη βρετανική πολιτική ίσως αποστάσεων στο Κυπριακό ζήτημα δεν έχει παραγάγει απολύτως κανένα αποδοτικό αποτέλεσμα και αν μη τι άλλο έχει επιτρέψει στην Τουρκία να διατηρήσει το στάτους κβο που δημιουργήθηκε από την παράνομη εισβολή και κατοχή το 1974. Είναι η Τουρκία που δημιουργεί την κρίση και είναι η Τουρκία που θα πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δράσεις και να αποκλιμακώσει την κατάσταση», τόνιζε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρίων Προσφύγων Η.Β.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network