MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Επιστολή-αγανάκτησης καθηγητών προς Υπ. Υγείας. «Δεν είμαστε υγειονομικοί ελεγκτές»

Advertisement

Sponsored by exness

Επιστολή ΟΕΛΜΕΚ προς Υπουργό Υγείας  – «Τα πολλαπλά εξωεκπαιδευτικά καθήκοντα που έχει επωμισθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό εντός Γυμνασίων / Λυκείων, λόγω της εφαρμογής των υγειονομικών μέτρων» – «Δεν είμαστε υγειονομικοί ελεγκτές»

Την αγανάκτηση τους για την κατάσταση που επικρατεί στις σχολικές μονάδες εν μέσω πανδημίας και τα πολλαπλά εξωεκπαιδευτικά καθήκοντα που έχουν επωμισθεί λόγω των μέτρων, εκφράζουν μέσω επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας οι εκπαιδευτικοί Μέσης.

Advertisement

Συγκεκριμένα, η ΟΕΛΜΕΚ μέσω επιστολή της παραθέτει τα πολλαπλά καθήκοντα με τα οποία έχουν επωμιστεί οι εκπαιδευτικοί καθώς και τα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία εν μέσω πανδημίας, ζητώντας άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα.

Επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, πως οι εκπαιδευτικοί δεν είναι υγειονομικοί ελεγκτές.

Αυτούσια η επιστολή της ΟΕΛΜΕΚ:

Έντιμε κύριε Υπουργέ ,

Αναφερόμαστε στο πιο πάνω θέμα και καταγράφουμε, πιο κάτω, σειρά εξωδιδακτικών καθηκόντων που επωμίζεται το εκπαιδευτικό προσωπικό στο πλαίσιο της εφαρμογής των υγειονομικών μέτρων / πρωτοκόλλων προς αντιμετώπιση όλο αυτό το διάστημα της Πανδημίας, χωρίς, δυστυχώς, την παραμικρή διευκόλυνση τόσο από το δικό σας Υπουργείο όσο και από το Υπουργείο Παιδείας. Το εκπαιδευτικό προσωπικό  καθημερινά επιδίδεται σε αγώνα δρόμου εντός και εκτός σχολικού ωραρίου και σπαταλά απεριόριστες ώρες για την υλοποίηση των υγειονομικών  αυτών καθηκόντων, που στο τέλος της ημέρας διερωτώμαστε κατά πόσο είμαστε υγειονομικοί ελεγκτές ή εκπαιδευτικοί.

Διατυπώνουμε για μια ακόμη φορά τη θέση μας για ανοικτά σχολεία με ασφάλεια και υγεία για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γενικά όσους συνυπάρχουν εντός των σχολικών χώρων. Λυπούμαστε, όμως, να παρατηρήσουμε κ. Υπουργέ, ότι τη μάχη εντός των σχολικών χώρων  κατά του Covid-19, τη δίνουμε κυριολεκτικά μόνοι μας, αφού δεν υπάρχει η παραμικρή στήριξη από κανέναν. Και αν σήμερα τα σχολεία μας είναι ανοικτά, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των Διευθύνσεων και των εκπαιδευτικών κάθε σχολικής μονάδας.

Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι κάποιοι αγνοούν το τι πραγματικά συμβαίνει σήμερα στα σχολεία μας και τι κάνουν οι εκπαιδευτικοί εντός και εκτός των σχολείων, για να φέρουν σε πέρας όλες αυτές τις επίπονες και χρονοβόρες εξωεκπαιδευτικές διαδικασίες, οι οποίες οφείλουμε να αναφέρουμε ότι αποπροσανατολίζουν σε μεγάλο βαθμό τους διδάσκοντες καθηγητές από το έργο για το οποίο έχουν ταχθεί να υπηρετήσουν, δηλαδή το διδακτικό και παιδαγωγικό έργο.   Ιδιαίτερα, μάλιστα, σε περιόδους με αυξημένα κρούσματα Covid-19, όπως αυτή που περνάμε.

Παρόλο που έχουμε ενημερώσει πλείστες φορές τα δύο Υπουργεία, δυστυχώς, κανείς δεν έχει επισκεφθεί ένα Γυμνάσιο ή ένα Λύκειο να μιλήσει με τις Διευθύνσεις των Σχολείων και τους εκπαιδευτικούς και να ακούσει για τα προβλήματα αυτά, ώστε να καταβληθούν προσπάθειες για την εξεύρεση λύσεων για  αποσυμπίεση της επικρατούσας κατάστασης και κατά συνέπεια ομαλότερης υπό τις περιστάσεις λειτουργίας των Σχολείων μας. Το χειρότερο απ΄ όλα κ. Υπουργέ, είναι όταν συμφωνήσαμε με λειτουργούς του Υπουργείου σας, συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, για να επισκεφθούμε από κοινού ένα σχολείο και να δουν από κοντά όλα αυτά που αναφέρουμε, αυτή ακυρώθηκε 45 λεπτά πριν την πραγματοποίηση της επίσκεψης από την πλευρά του Υπουργείου σας. Έκτοτε κ. Υπουργέ δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση και αυτό το αφήνουμε στην κρίση όλων.

Ο εκπαιδευτικός κόσμος  εκφράζει την αγανάκτησή του από την αδιαφορία αυτή και σας ενημερώνουμε ότι έχει φθάσει πλέον στα όρια του.  Έχουμε ζητήσει έμπρακτη υποστήριξη από το Υπουργείο Παιδείας σε δύο θέματα, για να μπορέσει να υπάρξει έστω και μερική αποφόρτιση από το εκπαιδευτικό προσωπικό, όπως :

  1. Παραχώρηση κινήτρων στους αντικαταστάτες εκπαιδευτικούς διορίζοντας τους με πλήρες διδακτικό ωράριο, ώστε να βρίσκονται εξ ολοκλήρου στα σχολεία, τη δύσκολη αυτή περίοδο, χωρίς δυστυχώς καμία ανταπόκριση μέχρι σήμερα από πλευράς του ΥΠΠΑΝ.
  2. Μερική μείωση των διδακτικών καθηκόντων των εκπαιδευτικών εκείνων που έχουν την ευθύνη της διαδικασίας της ιχνηλάτησης, οι οποίοι πραγματικά έχουν καταντήσει υγειονομικοί ελεγκτές, όπως και το υπόλοιπο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Τα δύο πιο πάνω αιτήματα τέθηκαν πολλές φορές το προηγούμενο χρονικό διάστημα στο ΥΠΠΑΝ. Η τελευταία φορά ήταν στις 4.2.2022 στον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι υπέβαλε εισήγηση στο Γενικό Διευθυντή του ΥΠΠΑΝ  και έκτοτε αναμένουμε κάποια απάντηση.

Για ενημέρωσή σας, παραθέτουμε πιο κάτω μερικά μόνο από τα εξωδιδακτικά καθήκοντα τα οποία επωμίζεται το εκπαιδευτικό προσωπικό και ζητούμε να συναντηθούμε άμεσα μαζί σας, για να σας ενημερώσουμε και δια ζώσης για ό,τι συμβαίνει στις σχολικές μονάδες, με στόχο την εξεύρεση λύσεων, όπως αναφέρουμε και πιο πάνω, για αποφόρτωση του εκπαιδευτικού προσωπικού από  τις διαδικασίες αυτές, οι οποίες αφενός μεν αποτελούν σοβαρότατο εμπόδιο για την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων, αφετέρου δε  αποπροσανατολίζουν κυριολεκτικά  τους εκπαιδευτικούς από την εκπαιδευτική διαδικασία:

1).Τήρηση ενιαίου (πολυσέλιδου) και ημερήσιου αρχείου και καθημερινή επικαιροποίηση του, για κατάταξη των μαθητών σε εμβολιασμένους, μη εμβολιασμένους, νοσήσαντες, στενές επαφές και κατά συνέπεια υλοποίηση διαφορετικών ενεργειών, αλλά και καθημερινή παρακολούθηση για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ως ακολούθως:

α). Ημερομηνίες  1ης  και 2ης δόσης εμβολίου ( και λήξης της 2ης δόσης)

β).Ημερομηνίες νόσησης και λήξης των τριών μηνών από την ημέρα που δηλώθηκε ως κρούσμα.

γ).Ημερομηνία που δηλώθηκαν ως στενές επαφές (οι μη εμβολιασμένοι μαθητές) και ημερομηνία  λήξης του αυτοπεριορισμού, για τους μαθητές που επιλέγουν να παραμείνουν σπίτι τους.

δ).Ημερομηνίες που δηλώθηκαν ως στενές επαφές ( οι μη εμβολιασμένοι μαθητές) και ημερομηνίες  λήξης για τον έλεγχο που υποβάλλονται  μέσω του μέτρου test to stay.

 

ε).Ημερομηνίες και ενημέρωση των μαθητών/στενών επαφών, οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι και πρέπει κάθε 3η και 5η ημέρα να υποβάλλονται σε διαγνωστικούς ελέγχους ( όπως και την 7η ημέρα, με σύσταση).

2). Διενέργεια της διαδικασίας ιχνηλάτησης για τους μαθητές/τριες που ορίζονται ως στενές επαφές.

3). Ενημέρωση προς το Υπουργείο Παιδείας για τους μαθητές κρούσματα και στενές επαφές.

4). Άμεση επικοινωνία με τους γονείς των μαθητών που δηλώνονται ως  στενές επαφές, οποιαδήποτε ώρα και ημέρα, και ενημέρωση τους για κατάλληλες ενέργειες.

5) .Μεταφορά των μαθητών/τριών στις Κινητές Μονάδες για έλεγχο rapid test κάθε 72 ώρες.

6).Έλεγχος μαθητών για κατοχή safepass, όταν υποβάλλονται σε rapid test εκτός σχολείων.

7).Καθημερινός έλεγχος των μαθητών μέσω των ψηφιακών εφαρμογών  Covpass και CovScan.

8).Αυξημένη παρακολούθηση και συστάσεις προς τους μαθητές/τριες στα διαλείμματα, ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις και να χρησιμοποιούν τη μάσκα κ.ο.κ.

Κλείνοντας, υποβάλουμε για μια ακόμα φορά το αίτημα για άμεση συνάντηση μαζί σας για να σας εκθέσουμε τα προβλήματα, καθώς επίσης και κοινή επίσκεψη σε σχολείο Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης τις επόμενες ημέρες, για να αποκομίσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί, καθώς και για την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία.

Αναμένουμε, προς τούτο, τη θετική σας ανταπόκριση.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network