MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Επίσημη πρώτη για το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης Κύπρου

Advertisement

Sponsored by exness

Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η επίσημη εκδήλωση έναρξης δραστηριοτήτων του κυπριακού παραρτήματος του Δικτύου Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDSN Κύπρου), με στόχο όπως ανέφεραν οι ομιλητές την προώθηση της υλοποίησης των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης και την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της κοινής γνώμης

Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Advertisement

Το SDSN Κύπρου φιλοξενήθηκε από το Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κύπρου (CREF), υπό την προεδρία της Δρ. Ερατώς Κοζάκου-Μαρκουλλή, πρώην Υπουργού Εξωτερικών και μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου και του Καθηγητή Κώστα Παπανικόλα, Προέδρου του Ινστιτούτου Κύπρου και Ειδικού Απεσταλμένου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Κλιματική Αλλαγή.

Χαιρετισμό απεύθυνε διαδικτυακά από την Νέα Υόρκη ο Τζέφρι Σακς Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Διευθυντής του Δικτύου του ΟΗΕ για Λύσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ο Καθηγητής Σακς είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου, και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση και υιοθέτηση της πρωτοβουλίας για την Κλιματική Αλλαγή από την Κυβέρνηση της Κύπρου.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους διαδικτυακά, ο Καθηγητής Άντζελο Ρικαμπόνι, Συντονιστής του Μεσογειακού Δικτύου Λυσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης, και ο Μάρκος Κυπριανού, Μέλος του Συμβουλίου του SDSN Κύπρου. Την εκδήλωση συντόνισε ο Δρ. Κωνσταντίνος Κουνναμάς, Συνδιευθύνοντας του SDSN Κύπρου, Μέλος της Μονάδας Διατήρησης της Φύσης και Καθηγητής του Πανεπιστήμιου Frederick.

«Η σημερινή διαδικτυακή εκδήλωση εν μέσω μιας πρωτόγνωρης πανδημίας αποτελεί υπενθύμιση και ένα κάλεσμα παγκόσμιας αφύπνισης με το ισχυρό μήνυμα ότι χωρίς την αποτελεσματική συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ των επιστημόνων, των εμπειρογνωμόνων, των ερευνητών και όλων όσων χαράσσουν και εφαρμόζουν πολιτικές σε εθνικό και σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι δυνατή η εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση κρίσεων», ανέφερε η κ. Μαρκουλλή στην παρέμβασή της.

Οι εθνικές κυβερνήσεις κατά κύριο λόγο αλλά και όλοι εμείς, είπε, «έχουμε όλοι υποχρέωση να συμβάλλουμε στην υλοποίηση των 17 παγκόσμιων στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη ούτως ώστε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο και δικαιότερο μέλλον για τις παρούσες και τις μελλοντικές γενιές, να σώσουμε τον πλανήτη μας από την βέβαιη καταστροφή».

«Το δίκτυο, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του παγκόσμιου δικτύου έχει ως στόχο την προώθηση της υλοποίησης των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από την προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων αναφορικά με την εφαρμογή των στόχων χρησιμοποιώντας την έρευνα, την τεχνολογία, την επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη αλλά και μέσα από την εκπαίδευση και την ενημέρωση του κοινού, ιδιαίτερα την ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση των νέων μας που αποτελούν, ελπίζουμε, την γενιά που θα ευτυχίσει να ζήσει σε ένα καλύτερο, ένα δικαιότερο, πιο ειρηνικό και πιο ευημερούντα κόσμο», ανέφερε.

Εξέφρασε την αποφασιστικότητα το δικτύου να εξαντλήσει κάθε προσπάθεια για την υλοποίηση των στόχων και κάλεσε όλους τους φορείς της κοινωνίας, της εκπαίδευσης και της οικονομίας να ενώσουν δυνάμεις. Η κ. Μαρκουλλή υπενθύμισε μεταξύ άλλων τα λόγια του πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν ότι «δεν υπάρχει σχέδιο Β, γιατί απλά δεν υπάρχει πλανήτης Β». Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τη βιώσιμη ανάπτυξη, είπε.

«Η κρίση που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού μας δίνει την ευκαιρία να επανεξετάσουμε το μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας μας. Να στοχεύσουμε σε ένα πιο αειφόρο μοντέλο, που θα θέτει στο επίκεντρο την υιοθέτηση πολιτικών που περιορίζουν την κλιματική αλλαγή και την απώλεια της βιοποικιλότητας, αξιοποιούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και εξοικονομούν φυσικούς πόρους μέσα από την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας», ανέφερε από την πλευρά του ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Ένα τέτοιο μοντέλο ανάπτυξης, είπε, περιγράφεται μέσα από την Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) που ανακοίνωσε η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και που στήριξε και η Κύπρος. Προσωπικά ήμουν ανάμεσα στους 18 Υπουργούς Περιβάλλοντος κρατών μελών της ΕΕ που ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιοποιήσει την Πράσινη Συμφωνία ως το πλαίσιο ανάκαμψης της οικονομίας των κρατών μελών, παρέχοντας και τα απαραίτητα εργαλεία για την υιοθέτηση των αρχών της.

«Αναγνωρίζω ότι ως Κύπρος έχουμε μεγάλες προκλήσεις και πολλή δουλειά μπροστά μας, ώστε να πετύχουμε τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης και να εφαρμόσουμε τις αρχές της Πράσινης Συμφωνίας. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να εργαστούμε συλλογικά προς αυτή την κατεύθυνση», διαβεβαίωσε ο κ. Καδής.

Στην προσπάθεια μας αυτή, ανέφερε, θέλουμε να αξιοποιήσουμε πλήρως πρωτοβουλίες όπως είναι αυτή του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης Κύπρου. Αναμένω σύντομα το σχέδιο δράσης σας για την επίτευξη των κοινών μας στόχων, είπε.

Από την δική του πλευρά, ο Καθηγητής Άντζελο Ρικαμπόνι αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η περιοχή της Μεσογείου απειλείται από την κλιματική αλλαγή αφού θερμαίνεται 20% πιο γρήγορα από το παγκόσμιο μέσο όρο ενώ αναμένεται ότι η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 2,2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2040.

Ο Καθηγητής Ρικαμπόνι είπε ότι δίκτυο για την περιοχή της Μεσογείου περιλαμβάνει 73 μέλη από 18 χώρες, οι 11 εκ των οποίων δεν είναι μέλη της ΕΕ και συνεργάζονται για διάφορα έργα βιώσιμης ανάπτυξης. Το δίκτυο εκδίδει εκθέσεις ετησίως για το που βρίσκονται τα κράτη της περιοχής σε ότι αφορά την εφαρμογή των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, είπε.

Ανακοίνωσε επίσης ότι πρόκειται να ιδρυθούν έξι μεσογειακά κέντρα τα οποία θα επικεντρωθούν σε έξι συγκεκριμένους μετασχηματισμούς ένα εκ των οποίων θα βρίσκεται στην Κύπρο δια μέσω του Ινστιτούτου Κύπρου. Πρέπει να συνεργαστούμε για να πετύχουμε την βιώσιμη ανάπτυξη, σημείωσε.

«Δυστυχώς έχουμε δει πολλές φορές τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών πρόθυμα να υιοθετούν στόχους και σκοπούς που όμως τελικά εγκαταλείπονται για να δώσουν τη θέση τους σε άλλες πιο πρόσφορες πολιτικά προτεραιότητες», ανέφερε στη δική του παρέμβαση ο Μάρκος Κυπριανού. «Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ρόλος των δικτύων λύσεων βιώσιμης ανάπτυξης είναι πολύ σημαντικός τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο», είπε.

«Προσφέρουν την επιστήμη, ιδέες, πληροφορίες και δεδομένα και προτείνουν λύσεις όλες βασισμένες στην επιστημονική έρευνα και αριστεία. Συνδυάζουν και δίνουν το βήμα για την συνεργασία εξειδικευμένων φορέων και οργανισμών που μπορούν να ενώσουν δυνάμεις για την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων», πρόσθεσε. Λειτουργούν επίσης, συνέχισε, «ως ομάδα πίεσης προς τα κέντρα λήψεως αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης ώστε να διασφαλίσουν ότι οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης θα γίνουν και θα παραμείνουν προτεραιότητα». Σύμφωνα με τον ίδιο πλέον υπάρχουν μετρήσιμοι αντικειμενικοί δείκτες που καταγράφουν την πρόοδο της κάθε χώρας.

Κατά τον κ. Κυπριανού η πιο κρίσιμη αποστολή του δικτύου «είναι να καλλιεργηθεί η κοινή γνώμη που θα μάθει θα καταλάβει και θα αναγνωρίσει την σημασία των στόχων». Αναφερόμενος στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης είπε ότι αφορούν κάθε πτυχή της ζωής από το κλίμα και το περιβάλλον, ως την ισότητα την κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη, την υγεία, την μόρφωση, την παιδεία και οτιδήποτε επηρεάζει και καθορίζει ένα βιώσιμο μέλλον για την ανθρωπότητα. «Οι στόχοι αφορούν τον κάθε ένα μας και θα βελτιώσουν την ζωή όλων των πολιτών όπου και αν ζουν, είπε, και φυσικά και τους πολίτες της Κύπρου.

«Πιστεύω ότι όλοι μας, έχουμε συγκλονιστεί από την δολοφονία του George Floyd», ανέφερε κατά το δικό του χαιρετισμό ο συμπρόεδρος του Δικτύου Κώστας Παπανικόλας. «Η τελευταία του φράση «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», θα παραμείνει ανεξίτηλη, ως η πιο περιεκτική φωνή αγωνίας για τις φυλετικές διακρίσεις στις ΗΠΑ και σε όλο το κόσμο», πρόσθεσε. «Καμία κοινωνία δεν μπορεί να ανεχθεί, τώρα και άμεσα, οποιαδήποτε συμπεριφορά που πλησιάζει η καν θυμίζει αυτό που είδαμε να εξελίσσεται στην Μιννεάπολη», είπε, προσθέτοντας ότι «ο στόχος 10 των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης αναφέρεται ακριβώς σε τέτοιες καταστάσεις».

Ευρύτερα, συνέχισε ο καθηγητής Παπανικόλας, «και με πιο μακρόχρονο ορίζοντα οι πολλαπλές ανισότητες, ρατσισμός, καταπίεση, πείνα, απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής, στέρησης του δικαιώματος στην εκπαίδευση, και τόσα άλλα που οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης με σαφήνεια ζητούν την αναίρεση τους, συνιστούν την στέρηση βιολογικού ή πνευματικού και ιδεολογικού οξυγόνου, προκαλούν μια άλλη ασφυξία». «Ολόκληρη η ανθρωπότητα κυριολεκτικά, όχι μεταφορικά, ασφυκτιεί από την μόλυνση της ατμόσφαιρας των ωκεανών, των οικοσυστημάτων και από την εξελισσόμενη κλιματική αλλαγή», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η κραυγή «δεν μπορώ να αναπνεύσω» θα μπορούσε να είναι και η κραυγή της ανθρωπότητας, ενάντια στον ρατσισμό, τις ανισότητες, την πείνα, την φτώχεια, την καταπίεση των ελευθεριών. Το οικοσύστημα όλου το πλανήτη, αλλά και ο ίδιος ο πλανήτης δεν μπορεί να αναπνεύσει». «Με σεμνότητα που αρμόζει μπορούμε να ισχυριστούμε ότι οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης αποτελούν τον οδικό χάρτη για την ανεύρεση του «οξυγόνου» που τόσο πολύ χρειαζόμαστε», είπε.

Στην παρέμβασή του, ο καθηγητής Σακς αναφέρθηκε στην δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ΗΠΑ αυτή την στιγμή στο εσωτερικό αλλά και στις πρόσφατες κινήσεις της χώρες σε σχέση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Κίνα μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τον ίδιο το πιο σημαντικό αυτή την ώρα είναι να τεθεί η πανδημία πλήρως υπό έλεγχο. Ωσότου γίνει αυτό, προειδοποίησε, δεν θα μπορέσει πραγματικά να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη. Προς αυτό εξέφρασε την θέση ότι η ευρωπαϊκή δράση πρέπει να είναι συντονισμένη.

Παράλληλα, ως μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, επισήμανε ότι θα υπάρξουν μεγάλες ευκαιρίες για την χρηματοδότηση έργων φιλικών προς το περιβάλλον, προσθέτοντας ότι το Δίκτυο Κύπρου μπορεί να διαδραματίσει ένα πραγματικό ρόλο στην προώθηση συγκεκριμένων προτάσεων.

Εξέφρασε την θέση ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προχωρήσει ενωμένη τα επόμενα χρόνια με μια ισχυρή εξωτερική πολιτική και συνέστησε στενή συνεργασία μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, προσθέτοντας ότι η Κύπρος αποτελεί σημαντικό συνδετικό κρίκο όπως και η Ιταλία και η Ελλάδα.

Το Συμβούλιο του SDSN Κύπρου διαθέτει επί του παρόντος 17 μέλη, από πέντε πανεπιστήμια/ ερευνητικούς οργανισμούς (Πανεπιστήμιο Frederick, Πανεπιστήμιο Νεάπολης Πάφος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Ινστιτούτο Κύπρου), τρεις ΜΚΟ (Birdlife Cyprus, CYMEPA, AKTI) και 10 εκπροσώπους δημόσιων και ιδιωτικών φορέων της Κύπρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network