MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Επιμένει σε αλλαγή μεθοδολογίας ο Ακιντζί

Advertisement

Sponsored by exness

Επιμένει σε αλλαγή της μεθοδολογίας συζήτησης, με ενεργότερη εμπλοκή των ΗΕ, χωρίς επιδιαιτησία και επίσημες προτάσεις, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος μίλησε για “ενδιαφέρουσες επεξηγήσεις” σήμερα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όσον αφορά την αναφορά του νόμου που ψήφισε η Βουλή για τους σχολικούς εορτασμούς στο Ανώτατο Δικαστήριο

Advertisement

Σε δηλώσεις επιστρέφοντας από τη συνάντηση των ηγετών, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι το μεγαλύτερο θέμα συζήτησης σήμερα ήταν η αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ, προσθέτοντας ότι είναι γνωστό πως σε κάποια ομοσπονδιακά σώματα θα υπάρχει ίσος αριθμός συμμετοχής. Συνεχίζεται, ανέφερε, η διαφορά απόψεων όσον αφορά τη φόρμουλα που θα ακολουθηθεί στα όργανα όπου δεν υπάρχει (αριθμητική) ισότητα.

Δήλωσε ότι οριστικοποιήθηκαν συγκλίσεις, στις οποίες είχαν συμφωνήσει από πριν στο θέμα της νόμιμης κατοικίας. Δεν υπάρχει μεγάλο κώλυμα εκεί., είπε.

Αποτελεσματική συμμετοχή Τ/κ και εκ περιτροπής προεδρία

Επανέλαβε την άποψή του ότι ως τ/κ πλευρά πιστεύουν ότι στα σώματα όπου οι Ε/κ είναι περισσότεροι αριθμητικά, εάν οι Τ/κ δεν έχουν αποτελεσματική συμμετοχή και παραμείνουν μόνο ως εικόνα, αυτό δεν τον θεωρούν ότι αρμόζει στην έννοια της ομοσπονδίας. Γι` αυτό και ζητεί, η αρχή λήψης αποφάσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο με μία τουλάχιστον ψήφο από την άλλη πλευρά, να θεωρηθεί έγκυρη και στα άλλα σώματα. “Σε αυτό το θέμα δεν είμαστε ακόμα σε σημείο σύγκλισης”, είπε.

Το άλλο σημαντικό θέμα για την πολιτική ισότητα των Τ/κ είναι η εκ περιτροπής προεδρία, το οποίο παραμένει ως είχε. “Ετσι δεν μπορούμε να πούμε ότι σήμερα στο θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής επιτύχαμε πρόοδο”, δήλωσε.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε σε επαφές που θα έχει με την ΕΕ και την επίσκεψη στην Κύπρο του Maarten Verwey, Γενικός Διευθυντής της υπηρεσίας SRSS της Κομισιόν, ο οποίος εκτός από τον ίδιο και την Ad Hoc επιτροπή για θέματα της ΕΕ,μπορεί να έχει συναντήσεις και με τους δύο διαπραγματευτές.

Οχι επιδιαιτησία, αλλά υποβοηθητικό ρόλο από τα ΗΕ

Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε επίσης ότι διατηρεί την άποψή του ότι τα ΗΕ θα πρέπει να γίνουν περισσότερο υποβοηθητικά για να βγει ένα πλαίσιο από τις συνομιλίες αντί να συζητούν τα ίδια θέματα και θέματα γύρω από αυτά, διευκρινίζοντας ότι τα ΗΕ δεν θα αποδυθούν σε ρόλο επιδιαιτητή, ούτε θα υποβάλλουν επίσημες προτάσεις, αλλά διατηρώντας την εκ του σύνεγγυς διπλωματία μεταξύ των πλευρών και των εγγυητριών δυνάμεων, “εάν θέλουμε να έχουμε σε σύντομο διάστημα ένα αποτέλεσμα”, να βοηθήσουν με εποικοδομητικές σκέψεις. “Λέγοντας σε σύντομο διάστημα, σημαίνει ότι πρέπει, επειδή τον Ιούλιο μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι με νέες εντάσεις, το οποίο απεύχομαι”.

Ο Τ/κ ηγέτης υπενθύμισε ότι η ε/κ πλευρά συνεχίζει την αναζήτηση για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο και την τ/κ θέση ότι αυτός ο πλούτος είναι κοινή περιουσία της Κύπρου, των Κυπρίων. Είμαστε υπέρ του να εξευρεθεί φυσικό αέριο και να χρησιμοποιηθεί προς όφελος και των δύο πλευρών, ωστόσο – είπε – αυτό μπορεί να γίνει σε συνθήκες ειρήνης, όταν βρεθεί μια λύση. “Εάν δεν υπάρξει λύση μπορεί να δημιουργηθούν νέες εντάσεις. Δεν θέλουμε χώρο έντασης, θέλουμε χώρο συνεργασίας”.

Γι` αυτό, συνέχισε, πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, να εργαστούμε πιο εποικοδομητικά και να δούμε τα θέματα πιο ολοκληρωμένα σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο. Αυτό, είπε, το ανέφερε και εντός της σημερινής συνάντησης και ήθελε να το υπογραμμίσει και δημοσίως.

Επεξηγήσεις Προέδρου Αναστασιάδη για την αναφορά του νόμου

Ερωτηθείς εάν συζήτησαν σήμερα την αναφορά του νόμου για την αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Ανώτατο, ο Τ/κ ηγέτης απάντησε ότι το θέμα προέκυψε, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δίδει “μια ενδιαφέρουσα επεξήγηση. Μας είπε ότι μαζί με την αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο και ο προηγούμενος κανονισμός του ΕΛΑΜ θα καταστεί άκυρος. Του είπα ότι αυτό η κοινή γνώμη δεν το ξέρει με αυτόν τον τρόπο. Πρέπει να εξηγηθεί με αυτό τον τρόπο”. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ο Τ/κ ηγέτης, του είπε πως αναχωρούσε για την Ινδία και δεν είχε το χρόνο να το εξηγήσει αυτό σωστά. “Ελπίζω ότι τώρα θα το εξηγήσει αυτό καλύτερα”.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι η δική του άποψη για το θέμα είναι γνωστή, όπως και η αντίδρασή του, επαναλαμβάνοντας ότι με την αναφορά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έδειξε τον απαραίτητο σεβασμό όχι μόνο στους Τ/κ αλλά στο δικό του κόμμα τον ΔΗΣΥ αλλά και το ΑΚΕΛ. Πρόσθεσε δε ότι υπάρχουν νομικοί στην ε/κ πλευρά που έχουν υποδείξει ότι αυτό δεν ήταν η μόνη επιλογή του Πρόεδρου Αναστασιάδη και πως το θέμα δεν είναι τεχνικό, αλλά πολιτικό. “Κατ` εμάς ο κ. Αναστασιάδης με τον τρόπο αυτό πέταξε την μπάλα πλάγια”. Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε ότι παραμένει στις συνομιλίες λέγοντας ότι εάν στην ε/κ πλευρά υπάρχει πραγματικά βούληση για λύση αυτό θέλει να το δει. Την προηγούμενη φορά, ανέφερε εννοώντας την αποχώρησή του από τις συνομιλίες, έκανε το σωστό. “Όμως το να φύγουμε τώρα απ το τραπέζι δεν τίθεται θέμα. Δεν πέσαμε σε αυτό το λάθος. Πιστεύω ότι ήταν σωστό αυτό που κάναμε εμείς την προηγούμενη φορά, πιστεύω ότι και τώρα η στάση μας είναι σωστή”. Εάν υπάρχει μπροστά μας μια ευκαιρία για μια συμφωνία, θέλουμε αυτή την ευκαιρία να την χρησιμοποιήσουμε στο όνομα των επόμενων γενιών, σημείωσε.

Δημοσιεύματα για θετικό κλίμα

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον ε/κ Τύπο για θετικό κλίμα, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η αισιοδοξία δεν βασίζεται πάντοτε στην πραγματικότητα, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τις εκθέσεις που διαβάζει στις συναντήσεις των διαπραγματευτών, αυτή η αισιόδοξη ατμόσφαιρα δεν αντικατοπτρίζεται εδώ και μέρες. Αν υπήρχε, συνέχισε, σύγκλιση σε ορισμένα θέματα θα την επικυρώναμε και θα το λέγαμε στον κόσμο αλλά ούτε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ούτε ο ίδιος – είπε – μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Μακάρι, ανέφερε, να πήγαιναν όλα καλά, όπως γράφει ο ε/κ Τύπος, αλλά βλέπει ότι σε ορισμένα θέματα η ε/κ πλευρά δεν είναι λογική, όπως η λήψη αποφάσεων όπως στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σήμερα είπε, ρώτησε και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη γι΄αυτά τα δημοσιεύματα, του οποίου φαίνονται επίσης περίεργα.

Αλλαγή μεθοδολογίας και σημαντικά θέματα

Κληθείς να πει τι εννοεί να συζητηθούν τα θέματα στην ολότητά τους, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι υπάρχουν θέματα στα οποία οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά και άλλα που βρίσκονται μακριά. Εάν, είπε, σε ένα θέμα μπορώ να δω μέχρι πού μπορεί να πάει η ε/κ πλευρά, σε ένα άλλο θέμα μπορώ να έχω πιο ισορροπημένη προσέγγιση.

Ανέφερε περαιτέρω ότι υπάρχουν θέματα ζωτικής σημασίας, που δεν μπορεί να αποποιηθεί καμιά πλευρά, όπως για την τ/κ το θέμα της εκ περιτροπής και η αποτελεσματική συμμετοχή. Για τους Ε/κ, πρόσθεσε, σημαντικά μπορεί να είναι άλλα θέματα, που χωρίς να τα δουν δεν μπορούν να πουν ναι σε άλλα θέματα, όπως π.χ. στην εκ περιτροπής προεδρία. “Όλοι μας ξέρουμε ότι στο τέλος της ημέρας αυτό θα γίνει, αλλά ο Ε/κ ηγέτης θέλει να δει κάτι σε κάποιο άλλο θέμα”.

Υπάρχουν κι άλλα σημαντικά θέματα όπως η ασφάλεια, είπε ο κ. Ακιντζί σημειώνοντας ότι σε αυτό το θέμα υπάρχουν κι άλλες πλευρές και το θέμα της ασφάλειας θα πάρει την τελική του μορφή σε μια πενταμερή διάσκεψη. Αυτό, ανέφερε, το ξέρει και η ε/κ πλευρά. Ωστόσο, συνέχισε, στα υπόλοιπα 4 κεφάλαια τα ΗΕ παίρνοντας ιδέες από τις σκέψεις των πλευρών θα μπορούσαν να παράξουν νέες ιδέες, υποβοηθητικές προς τις πλευρές. Ομως, είπε, δεν είμαστε σε ένα τέτοιο σημείο ακόμη και επανέλαβε ότι εάν ακολουθηθεί η ίδια μεθοδολογία στις επόμενες δύο συναντήσεις του Μάη δεν θα συμβεί οτιδήποτε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι οι ανησυχίες και οι φόβοι είναι διαφορετικοί για κάθε πλευρά. Οι ανησυχίες και οι φόβοι των Ε/κ, είπε, πηγάζουν από την Τουρκία, “φοβούνται την Τουρκία. Οι δικές μας ανησυχίες είναι λόγω της ε/κ πλευράς, αυτά που ζήσαμε στο παρελθόν. Οι δικοί μας φόβοι πηγάζουν από το παρελθόν”. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι ανησυχίας που πηγάζουν από το Κυπριακό, αλλά αυτοί είναι οι βασικοί, σημείωσε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι εάν βρούμε μια λύση όλοι αυτοί οι λόγοι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, “εμείς τους δικούς τους και εκείνοι τους δικούς μας (λόγους ανησυχίας)”.

Οι ανησυχίες δεν θα φύγουν αμέσως, πρέπει να γίνουν βήματα, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης κάνοντας λόγο για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Προσπαθούμε για βελούδινη επανένωση και όχι βελούδινο διαζύγιο

Στην ερώτηση για αναφορές τελευταία σε βελούδινο διαζύγιο και πώς ο ίδιος το βλέπει, ο κ. Ακιντζί είπε ότι “εμείς προσπαθούμε για μια βελούδινη επανένωση, όχι για βελούδινο διαζύγιο”, λέγοντας ότι το πλαίσιο από τις συμφωνίες 1977-1979 και εγκρίθηκε από την τ/κ κοινότητα το 2004, είναι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Θα δούμε, πρόσθεσε, τους επόμενους μήνες τι θα γίνει, λέγοντας και πάλι ότι μέχρι τον Ιούλιο η περίοδος είναι πολύ σημαντική, προτρέποντας “να επικεντρωθούμε στη λύση, να μην δημιουργούμε άλλα σενάρια, δεν μας ωφελεί”.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΣΕΡΙ / ΑΡΗΣ

ShootandGoal