MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Επιμένει η Κομισιόν στο άνοιγμα κεφαλαίων

Advertisement

Sponsored by exness

«Είμαστε σε φάση προετοιμασίας ανοίγματος νέων κεφαλαίων για το δικαστικό τομέα, θεμελιώδη δικαιώματα, δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν …

Advertisement

Το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων 23 και 24 θα συμβάλει ουσιωδώς στο να ανανεωθεί η δέσμευση της Τουρκίας για μεταρρυθμίσεις στους τομείς των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

Μιλώντας την Τετάρτη κατά τη συζήτηση για την έκθεση προόδου της Τουρκίας, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο κ. Χαν είπε ότι η Κομισιόν εκπονεί πρόταση προς το Συμβούλιο για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για θέματα οικονομικά και δημοσιονομικά (Κεφάλαιο 33), ενώ είπε ότι «είμαστε σε φάση προετοιμασίας ανοίγματος νέων κεφαλαίων για το δικαστικό τομέα, θεμελιώδη δικαιώματα, δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια».

Όπως είπε, όλα αυτά γίνονται χωρίς να προκαταλαμβάνεται η θέση των κρατών μελών και σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο.

Ο κ. Χαν ανέφερε επίσης ότι η Κομισιόν είναι ενθαρρυμένη από την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, προσβλέποντας στην επιτυχή κατάληξή τους με τη συμβολή της Τουρκίας.

Θα ήταν πολύ καλό για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή να υπάρξει μια τέτοια λύση, είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, λέγοντας ότι θα συνέβαλε στην προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Η Υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας Jeanine Hennis-Plasschaert, μιλώντας εκ μέρους της Προεδρίας της ΕΕ, χαιρέτισε τη δέσμευση των μερών στην Κύπρο για επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Υποστηρίζουμε την Κύπρο στην προσπάθεια που κάνει και ελπίζουμε να βρεθεί μαι συνολική και βιώσιμη διευθέτηση, είπε.

Στη δευτερολογία της η κ. Hennis-Plasschaert αναγνώρισε ότι υπάρχουν ελλείψεις στην περίπτωση Τουρκίας, ενώ επανέλαβε ότι δεν συνδέεται η μεταναστευτική πολιτική με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Είπε τέλος ότι η ΕΕ δεν θα κάνει κανενός είδους εκπτώσεις στο θέμα της φιλελευθεροποίησης της βίζας.

Από την πλευρά της η Ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και εισηγήτρια της έκθεσης για την Τουρκία, Κάτι Πίρι, είπε ότι ΕΕ και Τουρκία αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και χρειάζονται η μια την άλλη.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι η ΕΕ δεν μπορεί να εθελοτυφλεί, και είπε ότι η Τουρκία πρέπει να σταθεροποιηθεί και να γίνει πιο δημοκρατική.

Το να συνδέουμε την ενταξιακή πορεία με τη μετανάστευση δεν είναι σωστό, είπε. Κάλεσε παράλληλα την Άγκυρα να αποκαταστήσει την ειρηνευτική διαδικασία για το Κουρδικό, λέγοντας ότι το σημερινό στάτους κβο είναι απαράδεκτο.

Στο σημείο αυτό ο Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς και του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου απηύθυνε το ερώτημα προς την κ. Πίρι, αν φταίει η ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Επίσης την ρώτησε αν το άνοιγμα των κεφαλαίων που εισηγείται η έκθεση, μπορεί να γίνει χωρίς να τηρηθούν τα προαπαιτούμενα.

Στην απάντησή της, η κ. Πίρι είπε ότι είναι σαφές τι ευθύνες έχει η Τουρκία, ενώ πρόσθεσε ότι η αξιολόγηση θα γίνει όπως και για όλες τις υποψήφιες χώρες. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι η Άγκυρα δεν έχει τύχει δίκαιης μεταχείρισης.

Το λόγο έλαβαν ακολούθως οι σκιώδεις εισηγητές από κάθε πολιτική ομάδα.

Η Renate Sommer εκ μέρους του ΕΛΚ ανέφερε ότι η Τουρκία κάνει βήματα προς τα πίσω, ενώ πρόσθεσε ότι τα κεφάλαια που σχετίζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα ανοίξουν ποτέ αν δεν επιλυθεί το Κυπριακό.

Η Τουρκία πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να καταλάβει ότι μόνο στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών μπορεί να υπάρξει επανένωση, είπε.

Ο Mark Demesmaeker των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην ελευθερία του Τύπου, αλλά και στα ΝΑ της χώρας, ενώ είπε ότι παίζει διπλό ρόλο στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Alexander Lambsdorf της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών είπε ότι κανείς δεν πιστεύει ότι η Τουρκία θα γίνει μια μέρα μέλος της ΕΕ, ενώ ζήτησε η σχέση των δύο πλευρών να βασίζεται στο ρεαλισμό και σε μια θετική ατζέντα.

Ο Ευρωβουλευτής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε στην κατάσταση στη ΝΑ Τουρκία, με τις εκτοπίσεις πολιτών, αλλά και στις διώξεις ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων. Κάλεσε την Τουρκία να αρχίσει διάλογο για το Κουρδικό και πάψει να διώκει την ελεύθερη έκφραση.

Ως προς το Κυπριακό, είπε ότι περιέχονται θετικές αναφορές, όπως για τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ διαφώνησε με τις αναφορές στο άνοιγμα κεφαλαίων. Είπε τέλος ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό οι αναφορές Τούρκων αξιωματούχων δεν έχουν μεταφραστεί σε πράξεις. Ζήτησε άμεσα κατάθεση χάρτη για το εδαφικό, που θα διευκολύνει και την επίλυση του περιουσιακού.

Η Bodil Valero εκ μέρους των Πρασίνων ζήτησε να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία και να υπάρξει ειρήνευση με τους Κούρδους, παρατήρησε όμως ότι τίποτα από ότι ευχόμαστε δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Ο James Carver της ομάδας «Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας» είπε ότι φτάσαμε στην κορύφωση της υποκρισίας της ΕΕ, δίνοντας χρήματα στην Τουρκία να εφαρμόσει μια ολέθρια πολιτική ασύλου.

Ο Mario Borghezio από την ομάδα «Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας» διερωτήθηκε αν η Τουρκία πρέπει να θεωρηθεί ασφαλής χώρα για πρόσφυγες και ζήτησε να απορριφθεί η διαδικασία φιλελευθεροποίησης της βίζας.

Το λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης έλαβαν όλοι οι υπόλοιποι Κύπριοι Ευρωβουλευτές.

Ο Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου είπε ότι η Τουρκία εμφανίζεται κάθε χρόνο και χειρότερα σε όλα τα επίπεδα, ενώ δεν σέβεται τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, στην οποία θέλει να ενταχθεί. Το ΕΚ πρέπει να στείλει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία.

Για όσους ζητούν άνοιγμα κεφαλαίων, είπε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την υπογραφή της στο Πρωτόκολλο της Άγκυρας, ενώ δεν αναγνωρίζει και κατέχει την Κύπρο, χώρα μέλος της ΕΕ.

Ο Ευρωβουλευτής της Ευρωπαϊκή Ενωτικής Αριστεράς και του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης στην παρέμβασή του διερωτήθηκε πώς δικαιολογούνται οι πιέσεις για άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24, όταν η Τουρκία καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του ίδιου του λαού της. Πρόκειται για σχήμα οξύμωρο, είπε.

Είπε ότι η έκθεση καλωσορίζει την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό, η οποία καταπατά το διεθνές δίκαιο. Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας περνά μέσα από τον εκδημοκρατισμό της ίδιας της χώρας και την υλοποίηση των κυπρογενών της υποχρεώσεων, είπε.

Ο Ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης είπε ότι είναι αντικειμενική η διαπίστωση πως τα πράγματα στην Τουρκία είναι τρισχειρότερα, αν και πέρασαν 11 χρόνια από τότε που η Κυπριακή Δημοκρατία συναίνεσε στο άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σε σχέση με την Κύπρο, είπε ότι η Άγκυρα απαιτεί από τον Τ/κ ηγέτη να νομιμοποιήσει εποίκους, ενώ φτιάχνει φράγμα στην κατεχόμενη Επαρχία Κερύνειας και συνδέει με αγωγό το κατεχόμενο τμήμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιθυμεί λύση, είπε.

Ο Ευρωβουλευτής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης είπε ήρθε η ώρα η Ευρώπη να αλλάξει τη στάση χαϊδέματος της Άγκυρας για να αναγκαστεί η Τουρκία να γίνει μια πραγματικά δημοκρατική χώρα χωρίς να δημιουργεί προβλήματα αλλά να είναι πόλος ειρήνης και σταθερότητας.

Όσον αφορά την απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων να μετονομάσει την Task Force για τους Τ/κ σε ομάδα στήριξης για λύση του Κυπριακού, είπε ότι ένας είναι ο δρόμος για την επίλυση του Κυπριακού, η αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, εφαρμογή των τεσσάρων βασικών ελευθεριών και εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε όλη την επικράτεια σε μια ενωμένη Ευρώπη.

Η Ευρωβουλευτής των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών και της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους κάλεσε το Σώμα να απορρίψει την έκθεση, λέγοντας πως σε ό,τι αφορά τις αναφορές σε θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό, πρόκειται περί πλάνης.
Είπε ότι το ΕΚ θα διαπράξει μέγα λάθος αν γίνει συνεργός σε διαδικασίες που προάγουν την τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Λύση αυτή τη στιγμή σημαίνει διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε η κ. Θεοχάρους ενώ ζήτησε από το ΕΚ να διαφυλάξει τις αρχές και τις αξίες και να διασφαλίσει ότι η λύση θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η έκθεση θα τεθεί προς ψήφιση την Πέμπτη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network