MC MEDIA NETWORK

August 16, 2022 Tuesday 07:10:03

Εγγραφή στο
Newsletter


Επικίνδυνα και τοξικά ψάρια… 12 είδη στις θάλασσες της Κύπρου (pics)


Επικίνδυνα ψάρια στις θάλασσες της Κύπρου – Μπορεί να μην έχουμε τους μεγάλους και πολλούς κινδύνους άλλων θαλάσσιων περιοχών, υπάρχουν όμως ψάρια που θα είναι καλό να αποφύγουμε – Στοιχεία του Τμήματος Αλιείας

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Διανύουμε την καλοκαιρινή περίοδο και η πλειοψηφία των πολιτών περνά τον περισσότερο χρόνο της στις παραλίες για λίγες ανάσες δροσιάς.

Αρκετοί δε επιλέγουν να περνούν τον χρόνο τους είτε εξερευνώνται τον βυθό και τις ομορφιές της θαλάσσιας ζωής του τόπου είτε και ψαρεύοντας.

Σε κάθε περίπτωση μπορεί στις θάλασσες της Κύπρου να μην ελλοχεύουν κίνδυνοι που υπάρχουν σε παραλίες του υπόλοιπου κόσμου, είτε αυτά ονομάζονται καρχαρίες είτε άλλα είδη, υπάρχουν ωστόσο ψάρια τα οποία καλό είναι να μην τα πλησιάζουμε.

Δείτε πιο κάτω αναλυτικά τα τοξικά ψάρια που υπάρχουν στις θάλασσες της Κύπρου, μερικά εξ αυτών σε βάθη ή στα ανοικτά που δύσκολα θα συναντήσουμε, και κάποια άλλα που βρίσκονται όχι τόσο μακριά από τις ακτές.

Λαγοκέφαλος

Ο λαγοκέφαλος ή κουνέλι ή κουνελόψαρο είναι λεσσεψιανό είδος, εισήλθε δηλαδή στη Μεσόγειο από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, και έχει κάνει έντονη την εμφάνισή του στα νερά της χώρας μας τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί να φτάσει σε μέγεθος τουλάχιστον τα 110 εκ. σε μήκος και τα 7 κιλά σε βάρος. Ο λαγοκέφαλος κινείται σε κοπάδια σε όλων των τύπων τα υποστρώματα, από τον βυθό μέχρι την επιφάνεια, και σε βάθη μέχρι 100 μέτρα τουλάχιστον.

Πολύ συχνά επιτίθεται σε ψάρια που είναι ήδη πιασμένα σε δίχτυα ή αγκίστρια, προκαλώντας ζημιές στα εργαλεία και στα αλιεύματα με το ισχυρό ράμφος του. Δυστυχώς, είναι πια ένα από τα συχνότερα παραλιεύματα των ψαράδων της χώρας μας, ιδιαίτερα κατά την περίοδο αναπαραγωγής τους καλοκαιρινούς μήνες.

Περιέχει στους ιστούς του την ισχυρή νευροτοξίνη τετροδοτοξίνη (TTX), η οποία συγκεντρώνεται κυρίως στο πεπτικό σύστημα, το συκώτι και τις γονάδες, και για τον λόγο αυτό η εμπορία του απαγορεύεται βάσει ευρωπαϊκών κανονισμών.

Η συγκέντρωση της τετροδοτοξίνης μεταβάλλεται με την εποχή, την ηλικία, το αναπαραγωγικό στάδιο, την περιοχή κ.λπ.

Τα συμπτώματα μετά από κατανάλωση περιλαμβάνουν μούδιασμα στα χείλη και τη γλώσσα, παραισθησία στο πρόσωπο και τα άκρα, πονοκέφαλο, πόνο στο στομάχι, διάρροια και τάση εμετού, παράλυση, αναπνευστική δυσκολία μέχρι και θάνατο από παράλυση του αναπνευστικού συστήματος.

Η κατανάλωση περίπου 25 mg TTX μπορεί να σκοτώσει ένα άτομο βάρους 75 κιλών.

Δεν υπάρχει αντίδοτο στην τετροδοτοξίνη και ο ασθενής θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα σε ιατρικό κέντρο για υποστηρικτική θεραπεία μέχρι ο οργανισμός να αποβάλει την τοξίνη.

Φεγγαρόψαρο

Το φεγγαρόψαρο ανήκει στην τάξη Tetraodontiformes στην οποία ανήκει και ο λαγοκέφαλος.

Είναι πελαγικό είδος με πολύ ιδιαίτερη μορφολογία, αφού μοιάζει σαν ένα ψάρι χωρίς σώμα, μονάχα με κεφάλι. Είναι ο βαρύτερος γνωστός οστεϊχθύς στον κόσμο, με μέσο βάρος μεταξύ 250 και 1.000 κιλών.

To φεγγαρόψαρο τρέφεται κυρίως με μέδουσες. Τα θηλυκά του είδους παράγουν τα περισσότερα αυγά από οποιοδήποτε άλλο γνωστό σπονδυλωτό, μέχρι 300 εκατομμύρια κάθε φορά. Το φεγγαρόψαρο δεν αποτελεί είδος-στόχο για την αλιεία και έτσι σπάνια το βλέπουμε στις εκφορτώσεις του αλιευτικού στόλου.

Όπως και ο λαγοκέφαλος, το φεγγαρόψαρο περιέχει στους ιστούς του την ισχυρή νευροτοξίνη τετροδοτοξίνη (TTX) και η εμπορία του απαγορεύεται βάσει ευρωπαϊκών κανονισμών.

Τα συμπτώματα μετά από κατανάλωση περιλαμβάνουν μούδιασμα στα χείλη καιτη γλώσσα, παραισθησία στο πρόσωπο και τα άκρα, πονοκέφαλο, πόνο στο στομάχι, διάρροια και τάση εμετού, παράλυση, αναπνευστική δυσκολία μέχρι και θάνατο από παράλυση του αναπνευστικού συστήματος.

Τσιρίτζι

Το τσιρίτζι ή λαδόψαρο ή πηλακούτας είναι ένα μεγάλο βενθοπελαγικό είδος που ζει σε βάθη μέχρι 800 μέτρα. Φθάνει σε μήκος τα 2 μέτρα και σε βάρος τα 60 κιλά, αλλά συνήθως τα άτομα του είδους που ψαρεύονται στα νερά μας έχουν μήκος γύρω στο 1 μέτρο και βάρος λιγότερο από 15 κιλά.

Κινείται μόνο του ή σε ζευγάρια συνήθως κοντά στον βυθό, ενώ συχνά ανεβαίνει και στα μεσόνερα για να τραφεί.

Τρέφεται κυρίως με ψάρια, κεφαλόποδα και μαλακόστρακα. Αλιεύεται με χοντρά παραγάδια, είτε αφροπαράγαδα στην επιφάνεια είτε σκυλοπαράγαδα στον βυθό. Το κρέαςτου, αν και εύγευστο, είναι πολύ λαδερό και περιέχειτην τοξίνη γκεμπυλοτοξίνη (gempylotoxin) που δεν απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό και συσσωρεύεται στο έντερο. Αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει διάρροια και στομαχικές διαταραχές 30 λεπτά μέχρι και 36 ώρες μετά από την κατανάλωση.

Συνήθως δεν απαιτείται κάποιου είδους θεραπεία, αλλά αν η ενόχληση είναι έντονη είναι καλό να ζητηθεί ιατρική συμβουλή.

Σαπουνάς

Ο παμπακάς ή παμπακάρης ή σαπουνάς είναιτο μεγαλύτερο είδος της τάξης Hexanchiformes, στην οποία ανήκουν τα είδη καρχαριών με 6 – 7 αντί 5 βραγχιακές σχισμές, φτάνοντας σχεδόν τα 5 μέτρα σε μήκος.

Έχει χρώμα σκούρο καφέ, πιο ανοιχτόχρωμη πλευρική γραμμή και έντονα φθορίζοντα πράσινα μάτια. Ο παμπακάς απαντά σε βάθη από 100 μέχρι 2.000 μέτρα.

Τρέφεται με ψάρια, κεφαλόποδα και καρκινοειδή. Αλιεύεται με χοντρά παραγάδια, αν και συνήθως απορρίπτεται από τους αλιείς αφού δεν έχει εμπορική αξία.

Το κρέαςτου, αν και εύγευστο, περιέχει τοξίνη, κυρίως στο συκώτι καιτο δέρμα, η οποία δεν απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό και συσσωρεύεται στο έντερο.

Αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει διάρροια και στομαχικές διαταραχές.

Συνήθως δεν απαιτείται κάποιου είδους θεραπεία, αλλά αν η ενόχληση είναι έντονη είναι καλό να ζητήσουμε ιατρική συμβουλή.

Λεοντόψαρο

Το λεοντόψαρο είναι λεσσεψιανό είδος, εισήλθε δηλαδή στη Μεσόγειο από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και έχει εξαπλωθεί στα παράκτια νερά της χώρας μας τα τελευταία χρόνια. Ανήκει στην οικογένεια των σκορπιών (Scorpaenidae) και φθάνει τα 35 εκατοστά σε μήκος.

Έχει εντυπωσιακή εμφάνιση με έντονες κάθετες ραβδώσεις στο σώμα και πτερύγια με έντονα μαύρα στίγματα και πολυάριθμες μακριές σκληρές ακτίνες. Είναι επιδέξιος κυνηγός και τρέφεται κυρίως με μικρά ψάρια, μαλάκια και άλλα ασπόνδυλα.

Οι σκληρές ακτίνες του ραχιαίου, εδρικού και θωρακικού πτερυγίου του λεοντόψαρου περιέχουν ισχυρή τοξίνη.

Το λεοντόψαρο δεν είναι επιθετικό είδος και τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν σε ψαράδες που τα συλλαμβάνουν.

Τα συμπτώματα μετά από τσίμπημα περιλαμβάνουν ακραίο πόνο, πονοκέφαλο, εμετό, δύσπνοια και ίσως αλλεργικό σοκ με σοβαρές επιπλοκές. Πολύ μικρά παιδιά και άτομα με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό ή αλλεργίες διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο. Αντιμετώπιση τυχόν τσιμπήματος περιλαμβάνει θέρμανση της περιοχής για περιορισμό της δράσης της τοξίνης ως άμεσο ανακουφιστικό μέτρο και μετάβαση σε ιατρικό κέντρο το συντομότερο δυνατό.

Βατί

Η ονομασία «βατί» αποδίδεται στην Κύπρο στους σελαχοειδείς χονδριχθύεςτης οικογένειας Dasyatidae.

Τα βατιά έχουν έντονα νωτοκοιλιακά πεπλατυσμένο, αδαμαντοειδές σώμα, με 2 μεγάλα τριγωνικά θωρακικά πτερύγια και πολύ μακριά λεπτή ουρά η οποία ξεπερνά συνήθως σε μήκος το μήκος του σώματός.

Είναι μεγάλα σε μέγεθος ψάρια, με το πλήρες άνοιγμα των πτερυγίων τους να ξεπερνά κάποτε τα 2 μέτρα. Με ελάχιστες εξαιρέσεις είναι βυθόβια είδη και απαντούν σε αμμώδεις και λασπώδεις βιότοπους, σε βάθη μέχρι 200 μέτρα. Τρέφονται κυρίως με βυθόβια ψάρια, κεφαλόποδα και μαλακόστρακα που εντοπίζουν στην άμμο με τη βοήθεια των πτερυγίων τους.

H μακριά ουρά φέρει συνήθως ένα μακρύ αιχμηρό δηλητηριώδες αγκάθι στη βάση της, που σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να είναι και διπλό.

Τα συμπτώματα μετά από τσίμπημα περιλαμβάνουν ισχυρό πόνο για 6 με 48 ώρες αλλά πιο έντονο τα πρώτα 30 με 60 λεπτά, και, ανάλογα με το σημείο του σώματος,το βάθος εισχώρησης,τη διάρκεια παραμονής του κεντριού και το άτομο, μπορεί να παρατηρηθούν αρτηριακοί σπασμοί, αρρυθμία, υπόταση, αναπνευστική δυσχέρεια, ναυτία μέχρι και ανακοπή καρδιάς.

Σε περίπτωση τσιμπήματος από βατί είναι απαραίτητη η άμεση ιατρική φροντίδα. Άμεσο ανακουφιστικό μέτρο είναι η θέρμανση της περιοχής για περιορισμό της δράσης της τοξίνης.

Σκορπιός

Η ονομασία «σκορπιός» αποδίδεται στην Κύπρο στα τουλάχιστο 4 είδη του γένους Scorpaena που απαντούν στο νησί (Scorpaenascrofa, Scorpaena notata, Scorpaena elongata, Scorpaena porcus).

Οι σκορπιοί είναι γενικά μικρά ψάρια, με μήκος συνήθως μεταξύ 5 και 20 εκατοστών, αν και κάποια είδη μπορούν να φτάσουν τα 50 εκατοστά σε μήκος καιτα 2 κιλά σε βάρος.

Οι σκορπιοί έχουν χοντροκομμένο σώμα χρώματος συνήθως κοκκινοκαφέ με σκούρα ακανόνιστα στίγματα, μεγάλο κεφάλι με αγκάθια και πλατιά στρογγυλή ουρά. Είναι βενθικά είδη που απαντούν κυρίως σε περιοχές με βραχώδες υπόστρωμα. Είναι νωθρά ψάρια καθηλωμένα στον βυθό, αφού στερούνται νηκτικής κύστης.

Απαντούν σε βάθη από 2 μέχρι 200 μέτρα. Είναι καιροσκόποι μοναχικοί κυνηγοί που καραδοκούν καμουφλαρισμένοι περιμένονταςτη λεία τους να πλησιάσει. Τρέφονται με μαλάκια, οστρακόδερμα και ψάρια. Οι σκορπιοί αλιεύονται με τράτα βυθού, στατικά δίχτυα, παραγάδια, καθετή και ψαροντούφεκο.

Οι σκληρές ακτίνες του πρώτου ραχιαίου πτερυγίου και τα αγκάθια των βραγχιακών επικαλυμμάτων είναι δηλητηριώδη. Τα συμπτώματα μετά από τσίμπημα περιλαμβάνουν τοπικό πόνο, πρήξιμο και κοκκίνισμα στο σημείο επαφής, πυρετό και δύσπνοια.

Άμεσο ανακουφιστικό μέτρο είναι η θέρμανση της περιοχής για περιορισμό της δράσηςτηςτοξίνης και αν η ενόχληση είναι έντονη καλό είναι να ζητήσουμε ιατρική συμβουλή.

Δράκαινα

Η ονομασία «δράκαινα» αποδίδεται στην Κύπρο στα τουλάχιστο 4 είδη της οικογένειας Trachinidae που απαντούν στο νησί (Trachinus draco, Trachinus radiatus, Trachinus araneus, Echiichthys vipera).

Οι δράκαινες είναι γενικά μικρά ψάρια, με μήκος συνήθως μεταξύ 15 και 30 εκατοστών, αν και κάποια είδη μπορούν να φτάσουν και τα 40 εκατοστά.

Έχουν μακρόστενο κυλινδρικό σώμα, συνήθως καφεκίτρινου χρώματος, κάποτε με μαύρα στίγματα, μικροσκοπικά λέπια και μεγάλο στόμα με έντονη κλίση προςτα πάνω. Είναι βενθικά είδη και περνούν τον περισσότερο καιρό καμουφλαρισμένες στη λάσπη ή την άμμο σε βάθη μέχρι και 300 μέτρα, έχοντας μόνο το κεφάλι ακάλυπτο, ενεδρεύοντας για τη λεία τους, κυρίως μικρά ασπόνδυλα και ψάρια.

Οι δράκαινες αλιεύονται με δίκτυα, τράτες βυθού, ψαροντούφεκο, παραγάδι και καθετή. Στις δράκαινες, οι σκληρές ακτίνες του πρώτου ραχιαίου πτερυγίου και τα αγκάθια των βραγχιακών επικαλυμμάτων περιέχουν μια ισχυρή τοξίνη, την δρακοτοξίνη (dracotoxin).

Τα συμπτώματα μετά από τσίμπημα περιλαμβάνουν τοπικό πόνο, έντονο πρήξιμο και κοκκίνισμα στο σημείο επαφής, πυρετό, δύσπνοια και ίσως αλλεργικό σοκ με σοβαρές επιπλοκές.Άμεσο ανακουφιστικό μέτρο είναι η θέρμανση της περιοχής για περιορισμό της δράσηςτηςτοξίνης και αν η ενόχληση είναι έντονη καλό είναι να ζητήσουμε ιατρική συμβουλή.

Κουρκούνα

Η ονομασία «κουρκούνα» ή «προσφυγούλα» αποδίδεται στην Κύπρο στα 2 είδη του γένους Siganus που απαντούν στο νησί, τα Siganus rivulatus (άσπρη κουρκούνα) και Siganus luridus (μαύρη κουρκούνα). Και τα δυο είναι λεσσεψιανά είδη, εισήλθαν δηλαδή στη Μεσόγειο από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Το μήκος τους μπορεί να ξεπεράσει τα 40 εκατοστά, αλλά σπάνια υπερβαίνει τα 25 εκατοστά. Η άσπρη κουρκούνα έχει αστραφτερό πρασινοασημί χρώμα που σκουραίνει ραχιαία και ασπρίζει κοιλιακά, κάποτε με κιτρινωπές γραμμές, ενώ η μαύρη κουρκούνα έχει μονόχρωμο σκούρο πρασινοκαφέ σώμα.

Είναι βενθικά είδη που απαντούν συνήθως σε μεγάλα κοπάδια σε περιοχές με λιβάδια του θαλάσσιου φανερόγαμου ποσειδώνια (Posidonia oceanica) ή βραχώδεις βυθούς, από την ακτή μέχρι και σε βάθος 60 μέτρων. Είναι αποκλειστικά φυτοφάγα είδη που τρέφονται με φύκια και άλγη. Αλιεύονται με καλάμι, στατικά δίχτυα, γυροβολιά, σκαρκές και ψαροντούφεκο.

Στις κουρκούνες, οι σκληρές ακτίνες του ενιαίου ραχιαίου πτερυγίου είναι δηλητηριώδεις. Τα συμπτώματα μετά από τσίμπημα περιλαμβάνουν τοπικό πόνο, πρήξιμο και κοκκίνισμα στο σημείο επαφής, πυρετό και δύσπνοια. Άμεσο ανακουφιστικό μέτρο είναι η θέρμανση της περιοχής για περιορισμό της δράσης της τοξίνης, και αν η ενόχληση είναι έντονη καλό είναι να ζητήσουμε ιατρική συμβουλή.

Λύχνος

Ο λύχνος ή μύξης είναι βενθικό ψάρι που ζει σε αμμολασπώδη υποστρώματα, σε βάθη από 15 έως 250 μέτρα. Το μήκος του συνήθως κυμαίνεται από 10 μέχρι 20 εκατοστά, αν και μπορεί να ξεπεράσει και τα 30 εκατοστά.

Ο λύχνος είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός θηρευτής του βυθού. Είναι συνήθως θαμμένος στην άμμο, έχοντας εκτεθειμένα μόνο τα μάτια και το στόμα, το οποίο έχει κλίση προς τα πάνω για εύκολη αρπαγή της λείας. Μεταξύ της κάτω σιαγόνας και της γλώσσας έχει μια σαρκώδη κόκκινη προεξοχή που χρησιμεύει ως δόλωμα για τα ανυποψίαστα θηράματά του.

Ο λύχνος μπορεί να παράγει ηλεκτρικές εκκενώσεις ισχύος μέχρι 50 βολτ, μέσω ενός οργάνου που βρίσκεται σε σάκο ακριβώς πίσω από τα μάτια. Είναι σαρκοφάγο ψάρι και τρέφεται με μικρά ψάρια και ασπόνδυλα, τα οποία καταπίνει ολόκληρα. Αλιεύεται με στατικά δίχτυα, τράτα βυθού και καθετή. Ο λύχνος φέρει ένα μεγάλο και εμφανές δηλητηριώδες αγκάθι πίσω από κάθε βραγχιακό επικάλυμμα.

Τα συμπτώματα μετά από τσίμπημα περιλαμβάνουν τοπικό πόνο, πρήξιμο και κοκκίνισμα στο σημείο επαφής, πυρετό και δύσπνοια. Άμεσο ανακουφιστικό μέτρο είναι η θέρμανση της περιοχής για περιορισμό της δράσης της τοξίνης, και αν η ενόχληση είναι έντονη καλό είναι να ζητήσουμε ιατρική συμβουλή.

Κοκκαλάρης

Ο κοκκαλάρης ή κεντρόνι ή ακανθίας είναι ίσως το πιο επιτυχημένο είδος καρχαρία ανά το παγκόσμιο, αφού απαντά στις πλείστες θάλασσες σε σχετικά μεγάλους αριθμούς. Είναι βενθοπελαγικό είδος που ζει σε βάθη πέραν των 100 μέτρων.

Το μήκος του συνήθως κυμαίνεται από 50 μέχρι 110 εκατοστά και το βάρος του από 1 μέχρι 3 κιλά. Είναι κοινωνικό είδος και σχηματίζει αγέλες σύμφωνα με το φύλο και το μέγεθος, αν και εποχιακά παρατηρούνται μεγαλύτερες αγέλες που αποτελούνται από αρσενικά και θηλυκά άτομα διαφόρων μεγεθών.

Η δίαιτά του, όπως στους πλείστους καρχαρίες, είναι ποικίλη, αλλά λόγω του μικρού του μεγέθους περιορίζεται κυρίως σε μικρά ψάρια, οστρακόδερμα, γαστερόποδα και κεφαλόποδα. Ο κοκκαλάρης αλιεύεται με τράτα βυθού, στατικά δίκτυα, παραγάδια και καθετή.

Ο κοκκαλάρης φέρει δύο δηλητηριώδη αγκάθια, ένα σε κάθε ραχιαίο πτερύγιο, τα οποία, λόγω της ευλυγισίας του, τον καθιστούν επικίνδυνο όταν πιαστεί ζωντανός σε δίχτυα ή αγκίστρια. Τα συμπτώματα μετά από τσίμπημα περιλαμβάνουν τοπικό πόνο, πρήξιμο και κοκκίνισμα στο σημείο επαφής, πυρετό και δύσπνοια. Άμεσο ανακουφιστικό μέτρο είναι η θέρμανση της περιοχής για περιορισμό της δράσης της τοξίνης, και αν η ενόχληση είναι έντονη καλό είναι να ζητήσουμε ιατρική συμβουλή.

Ρώσος

Ο ρώσος είναι άλλος ένας λεσσεψιανός μετανάστης που εισήλθε στη Μεσόγειο από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Είναι βενθικό είδος και απαντά σε βραχώδεις βυθούς, σε βάθη μεταξύ 2 και 60 μέτρων. Στα νερά της Κύπρου το μήκος του κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 10 και 20 εκατοστών. Έχει έντονα κοκκινοπορτοκαλί χρώμα με λευκές οριζόντιες ραβδώσεις στο σώμα. Είναι κοινωνικό ψάρι που δραστηριοποιείται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τη μέρα συνηθίζει να κρύβεται σε τρύπες με άτομα του ίδιου είδους, αλλά και με άτομα των γενών Apogonichthyoides και Pempheris.

Τρέφεται με πολύχαιτους, μικρά ψάρια, μαλάκια, αρθρόποδα και κυρίως δεκάποδα. Αλιεύεται με στατικά δίχτυα, παραγάδια, σκαρκές και καλάμι.

Ο ρώσος φέρει ένα μεγάλο και εμφανές δηλητηριώδες αγκάθι σε κάθε προβραγχιακό επικάλυμμα.

Τα συμπτώματα μετά από τσίμπημα περιλαμβάνουν τοπικό πόνο, πρήξιμο και κοκκίνισμα στο σημείο επαφής, πυρετό και δύσπνοια.

Άμεσο ανακουφιστικό μέτρο είναι η θέρμανση της περιοχής για περιορισμό της δράσης της τοξίνης, και αν η ενόχληση είναι έντονη καλό είναι να ζητήσουμε ιατρική συμβουλή.

Πηγή πληροφοριών: Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών /  Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Επικίνδυνα ψάρια στις θάλασσες της Κύπρου – Μπορεί να μην έχουμε τους μεγάλους και πολλούς κινδύνους άλλων θαλάσσιων περιοχών, υπάρχουν όμως ψάρια που θα είναι καλό να αποφύγουμε – Στοιχεία του Τμήματος Αλιείας

Διανύουμε την καλοκαιρινή περίοδο και η πλειοψηφία των πολιτών περνά τον περισσότερο χρόνο της στις παραλίες για λίγες ανάσες δροσιάς.

Αρκετοί δε επιλέγουν να περνούν τον χρόνο τους είτε εξερευνώνται τον βυθό και τις ομορφιές της θαλάσσιας ζωής του τόπου είτε και ψαρεύοντας.

Σε κάθε περίπτωση μπορεί στις θάλασσες της Κύπρου να μην ελλοχεύουν κίνδυνοι που υπάρχουν σε παραλίες του υπόλοιπου κόσμου, είτε αυτά ονομάζονται καρχαρίες είτε άλλα είδη, υπάρχουν ωστόσο ψάρια τα οποία καλό είναι να μην τα πλησιάζουμε.

Δείτε πιο κάτω αναλυτικά τα τοξικά ψάρια που υπάρχουν στις θάλασσες της Κύπρου, μερικά εξ αυτών σε βάθη ή στα ανοικτά που δύσκολα θα συναντήσουμε, και κάποια άλλα που βρίσκονται όχι τόσο μακριά από τις ακτές.

Λαγοκέφαλος

Ο λαγοκέφαλος ή κουνέλι ή κουνελόψαρο είναι λεσσεψιανό είδος, εισήλθε δηλαδή στη Μεσόγειο από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, και έχει κάνει έντονη την εμφάνισή του στα νερά της χώρας μας τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί να φτάσει σε μέγεθος τουλάχιστον τα 110 εκ. σε μήκος και τα 7 κιλά σε βάρος. Ο λαγοκέφαλος κινείται σε κοπάδια σε όλων των τύπων τα υποστρώματα, από τον βυθό μέχρι την επιφάνεια, και σε βάθη μέχρι 100 μέτρα τουλάχιστον.

Πολύ συχνά επιτίθεται σε ψάρια που είναι ήδη πιασμένα σε δίχτυα ή αγκίστρια, προκαλώντας ζημιές στα εργαλεία και στα αλιεύματα με το ισχυρό ράμφος του. Δυστυχώς, είναι πια ένα από τα συχνότερα παραλιεύματα των ψαράδων της χώρας μας, ιδιαίτερα κατά την περίοδο αναπαραγωγής τους καλοκαιρινούς μήνες.

Περιέχει στους ιστούς του την ισχυρή νευροτοξίνη τετροδοτοξίνη (TTX), η οποία συγκεντρώνεται κυρίως στο πεπτικό σύστημα, το συκώτι και τις γονάδες, και για τον λόγο αυτό η εμπορία του απαγορεύεται βάσει ευρωπαϊκών κανονισμών.

Η συγκέντρωση της τετροδοτοξίνης μεταβάλλεται με την εποχή, την ηλικία, το αναπαραγωγικό στάδιο, την περιοχή κ.λπ.

Τα συμπτώματα μετά από κατανάλωση περιλαμβάνουν μούδιασμα στα χείλη και τη γλώσσα, παραισθησία στο πρόσωπο και τα άκρα, πονοκέφαλο, πόνο στο στομάχι, διάρροια και τάση εμετού, παράλυση, αναπνευστική δυσκολία μέχρι και θάνατο από παράλυση του αναπνευστικού συστήματος.

Η κατανάλωση περίπου 25 mg TTX μπορεί να σκοτώσει ένα άτομο βάρους 75 κιλών.

Δεν υπάρχει αντίδοτο στην τετροδοτοξίνη και ο ασθενής θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα σε ιατρικό κέντρο για υποστηρικτική θεραπεία μέχρι ο οργανισμός να αποβάλει την τοξίνη.

Φεγγαρόψαρο

Το φεγγαρόψαρο ανήκει στην τάξη Tetraodontiformes στην οποία ανήκει και ο λαγοκέφαλος.

Είναι πελαγικό είδος με πολύ ιδιαίτερη μορφολογία, αφού μοιάζει σαν ένα ψάρι χωρίς σώμα, μονάχα με κεφάλι. Είναι ο βαρύτερος γνωστός οστεϊχθύς στον κόσμο, με μέσο βάρος μεταξύ 250 και 1.000 κιλών.

To φεγγαρόψαρο τρέφεται κυρίως με μέδουσες. Τα θηλυκά του είδους παράγουν τα περισσότερα αυγά από οποιοδήποτε άλλο γνωστό σπονδυλωτό, μέχρι 300 εκατομμύρια κάθε φορά. Το φεγγαρόψαρο δεν αποτελεί είδος-στόχο για την αλιεία και έτσι σπάνια το βλέπουμε στις εκφορτώσεις του αλιευτικού στόλου.

Όπως και ο λαγοκέφαλος, το φεγγαρόψαρο περιέχει στους ιστούς του την ισχυρή νευροτοξίνη τετροδοτοξίνη (TTX) και η εμπορία του απαγορεύεται βάσει ευρωπαϊκών κανονισμών.

Τα συμπτώματα μετά από κατανάλωση περιλαμβάνουν μούδιασμα στα χείλη καιτη γλώσσα, παραισθησία στο πρόσωπο και τα άκρα, πονοκέφαλο, πόνο στο στομάχι, διάρροια και τάση εμετού, παράλυση, αναπνευστική δυσκολία μέχρι και θάνατο από παράλυση του αναπνευστικού συστήματος.

Τσιρίτζι

Το τσιρίτζι ή λαδόψαρο ή πηλακούτας είναι ένα μεγάλο βενθοπελαγικό είδος που ζει σε βάθη μέχρι 800 μέτρα. Φθάνει σε μήκος τα 2 μέτρα και σε βάρος τα 60 κιλά, αλλά συνήθως τα άτομα του είδους που ψαρεύονται στα νερά μας έχουν μήκος γύρω στο 1 μέτρο και βάρος λιγότερο από 15 κιλά.

Κινείται μόνο του ή σε ζευγάρια συνήθως κοντά στον βυθό, ενώ συχνά ανεβαίνει και στα μεσόνερα για να τραφεί.

Τρέφεται κυρίως με ψάρια, κεφαλόποδα και μαλακόστρακα. Αλιεύεται με χοντρά παραγάδια, είτε αφροπαράγαδα στην επιφάνεια είτε σκυλοπαράγαδα στον βυθό. Το κρέαςτου, αν και εύγευστο, είναι πολύ λαδερό και περιέχειτην τοξίνη γκεμπυλοτοξίνη (gempylotoxin) που δεν απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό και συσσωρεύεται στο έντερο. Αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει διάρροια και στομαχικές διαταραχές 30 λεπτά μέχρι και 36 ώρες μετά από την κατανάλωση.

Συνήθως δεν απαιτείται κάποιου είδους θεραπεία, αλλά αν η ενόχληση είναι έντονη είναι καλό να ζητηθεί ιατρική συμβουλή.

Σαπουνάς

Ο παμπακάς ή παμπακάρης ή σαπουνάς είναιτο μεγαλύτερο είδος της τάξης Hexanchiformes, στην οποία ανήκουν τα είδη καρχαριών με 6 – 7 αντί 5 βραγχιακές σχισμές, φτάνοντας σχεδόν τα 5 μέτρα σε μήκος.

Έχει χρώμα σκούρο καφέ, πιο ανοιχτόχρωμη πλευρική γραμμή και έντονα φθορίζοντα πράσινα μάτια. Ο παμπακάς απαντά σε βάθη από 100 μέχρι 2.000 μέτρα.

Τρέφεται με ψάρια, κεφαλόποδα και καρκινοειδή. Αλιεύεται με χοντρά παραγάδια, αν και συνήθως απορρίπτεται από τους αλιείς αφού δεν έχει εμπορική αξία.

Το κρέαςτου, αν και εύγευστο, περιέχει τοξίνη, κυρίως στο συκώτι καιτο δέρμα, η οποία δεν απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό και συσσωρεύεται στο έντερο.

Αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει διάρροια και στομαχικές διαταραχές.

Συνήθως δεν απαιτείται κάποιου είδους θεραπεία, αλλά αν η ενόχληση είναι έντονη είναι καλό να ζητήσουμε ιατρική συμβουλή.

Λεοντόψαρο

Το λεοντόψαρο είναι λεσσεψιανό είδος, εισήλθε δηλαδή στη Μεσόγειο από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και έχει εξαπλωθεί στα παράκτια νερά της χώρας μας τα τελευταία χρόνια. Ανήκει στην οικογένεια των σκορπιών (Scorpaenidae) και φθάνει τα 35 εκατοστά σε μήκος.

Έχει εντυπωσιακή εμφάνιση με έντονες κάθετες ραβδώσεις στο σώμα και πτερύγια με έντονα μαύρα στίγματα και πολυάριθμες μακριές σκληρές ακτίνες. Είναι επιδέξιος κυνηγός και τρέφεται κυρίως με μικρά ψάρια, μαλάκια και άλλα ασπόνδυλα.

Οι σκληρές ακτίνες του ραχιαίου, εδρικού και θωρακικού πτερυγίου του λεοντόψαρου περιέχουν ισχυρή τοξίνη.

Το λεοντόψαρο δεν είναι επιθετικό είδος και τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν σε ψαράδες που τα συλλαμβάνουν.

Τα συμπτώματα μετά από τσίμπημα περιλαμβάνουν ακραίο πόνο, πονοκέφαλο, εμετό, δύσπνοια και ίσως αλλεργικό σοκ με σοβαρές επιπλοκές. Πολύ μικρά παιδιά και άτομα με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό ή αλλεργίες διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο. Αντιμετώπιση τυχόν τσιμπήματος περιλαμβάνει θέρμανση της περιοχής για περιορισμό της δράσης της τοξίνης ως άμεσο ανακουφιστικό μέτρο και μετάβαση σε ιατρικό κέντρο το συντομότερο δυνατό.

Βατί

Η ονομασία «βατί» αποδίδεται στην Κύπρο στους σελαχοειδείς χονδριχθύεςτης οικογένειας Dasyatidae.

Τα βατιά έχουν έντονα νωτοκοιλιακά πεπλατυσμένο, αδαμαντοειδές σώμα, με 2 μεγάλα τριγωνικά θωρακικά πτερύγια και πολύ μακριά λεπτή ουρά η οποία ξεπερνά συνήθως σε μήκος το μήκος του σώματός.

Είναι μεγάλα σε μέγεθος ψάρια, με το πλήρες άνοιγμα των πτερυγίων τους να ξεπερνά κάποτε τα 2 μέτρα. Με ελάχιστες εξαιρέσεις είναι βυθόβια είδη και απαντούν σε αμμώδεις και λασπώδεις βιότοπους, σε βάθη μέχρι 200 μέτρα. Τρέφονται κυρίως με βυθόβια ψάρια, κεφαλόποδα και μαλακόστρακα που εντοπίζουν στην άμμο με τη βοήθεια των πτερυγίων τους.

H μακριά ουρά φέρει συνήθως ένα μακρύ αιχμηρό δηλητηριώδες αγκάθι στη βάση της, που σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να είναι και διπλό.

Τα συμπτώματα μετά από τσίμπημα περιλαμβάνουν ισχυρό πόνο για 6 με 48 ώρες αλλά πιο έντονο τα πρώτα 30 με 60 λεπτά, και, ανάλογα με το σημείο του σώματος,το βάθος εισχώρησης,τη διάρκεια παραμονής του κεντριού και το άτομο, μπορεί να παρατηρηθούν αρτηριακοί σπασμοί, αρρυθμία, υπόταση, αναπνευστική δυσχέρεια, ναυτία μέχρι και ανακοπή καρδιάς.

Σε περίπτωση τσιμπήματος από βατί είναι απαραίτητη η άμεση ιατρική φροντίδα. Άμεσο ανακουφιστικό μέτρο είναι η θέρμανση της περιοχής για περιορισμό της δράσης της τοξίνης.

Σκορπιός

Η ονομασία «σκορπιός» αποδίδεται στην Κύπρο στα τουλάχιστο 4 είδη του γένους Scorpaena που απαντούν στο νησί (Scorpaenascrofa, Scorpaena notata, Scorpaena elongata, Scorpaena porcus).

Οι σκορπιοί είναι γενικά μικρά ψάρια, με μήκος συνήθως μεταξύ 5 και 20 εκατοστών, αν και κάποια είδη μπορούν να φτάσουν τα 50 εκατοστά σε μήκος καιτα 2 κιλά σε βάρος.

Οι σκορπιοί έχουν χοντροκομμένο σώμα χρώματος συνήθως κοκκινοκαφέ με σκούρα ακανόνιστα στίγματα, μεγάλο κεφάλι με αγκάθια και πλατιά στρογγυλή ουρά. Είναι βενθικά είδη που απαντούν κυρίως σε περιοχές με βραχώδες υπόστρωμα. Είναι νωθρά ψάρια καθηλωμένα στον βυθό, αφού στερούνται νηκτικής κύστης.

Απαντούν σε βάθη από 2 μέχρι 200 μέτρα. Είναι καιροσκόποι μοναχικοί κυνηγοί που καραδοκούν καμουφλαρισμένοι περιμένονταςτη λεία τους να πλησιάσει. Τρέφονται με μαλάκια, οστρακόδερμα και ψάρια. Οι σκορπιοί αλιεύονται με τράτα βυθού, στατικά δίχτυα, παραγάδια, καθετή και ψαροντούφεκο.

Οι σκληρές ακτίνες του πρώτου ραχιαίου πτερυγίου και τα αγκάθια των βραγχιακών επικαλυμμάτων είναι δηλητηριώδη. Τα συμπτώματα μετά από τσίμπημα περιλαμβάνουν τοπικό πόνο, πρήξιμο και κοκκίνισμα στο σημείο επαφής, πυρετό και δύσπνοια.

Άμεσο ανακουφιστικό μέτρο είναι η θέρμανση της περιοχής για περιορισμό της δράσηςτηςτοξίνης και αν η ενόχληση είναι έντονη καλό είναι να ζητήσουμε ιατρική συμβουλή.

Δράκαινα

Η ονομασία «δράκαινα» αποδίδεται στην Κύπρο στα τουλάχιστο 4 είδη της οικογένειας Trachinidae που απαντούν στο νησί (Trachinus draco, Trachinus radiatus, Trachinus araneus, Echiichthys vipera).

Οι δράκαινες είναι γενικά μικρά ψάρια, με μήκος συνήθως μεταξύ 15 και 30 εκατοστών, αν και κάποια είδη μπορούν να φτάσουν και τα 40 εκατοστά.

Έχουν μακρόστενο κυλινδρικό σώμα, συνήθως καφεκίτρινου χρώματος, κάποτε με μαύρα στίγματα, μικροσκοπικά λέπια και μεγάλο στόμα με έντονη κλίση προςτα πάνω. Είναι βενθικά είδη και περνούν τον περισσότερο καιρό καμουφλαρισμένες στη λάσπη ή την άμμο σε βάθη μέχρι και 300 μέτρα, έχοντας μόνο το κεφάλι ακάλυπτο, ενεδρεύοντας για τη λεία τους, κυρίως μικρά ασπόνδυλα και ψάρια.

Οι δράκαινες αλιεύονται με δίκτυα, τράτες βυθού, ψαροντούφεκο, παραγάδι και καθετή. Στις δράκαινες, οι σκληρές ακτίνες του πρώτου ραχιαίου πτερυγίου και τα αγκάθια των βραγχιακών επικαλυμμάτων περιέχουν μια ισχυρή τοξίνη, την δρακοτοξίνη (dracotoxin).

Τα συμπτώματα μετά από τσίμπημα περιλαμβάνουν τοπικό πόνο, έντονο πρήξιμο και κοκκίνισμα στο σημείο επαφής, πυρετό, δύσπνοια και ίσως αλλεργικό σοκ με σοβαρές επιπλοκές.Άμεσο ανακουφιστικό μέτρο είναι η θέρμανση της περιοχής για περιορισμό της δράσηςτηςτοξίνης και αν η ενόχληση είναι έντονη καλό είναι να ζητήσουμε ιατρική συμβουλή.

Κουρκούνα

Η ονομασία «κουρκούνα» ή «προσφυγούλα» αποδίδεται στην Κύπρο στα 2 είδη του γένους Siganus που απαντούν στο νησί, τα Siganus rivulatus (άσπρη κουρκούνα) και Siganus luridus (μαύρη κουρκούνα). Και τα δυο είναι λεσσεψιανά είδη, εισήλθαν δηλαδή στη Μεσόγειο από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Το μήκος τους μπορεί να ξεπεράσει τα 40 εκατοστά, αλλά σπάνια υπερβαίνει τα 25 εκατοστά. Η άσπρη κουρκούνα έχει αστραφτερό πρασινοασημί χρώμα που σκουραίνει ραχιαία και ασπρίζει κοιλιακά, κάποτε με κιτρινωπές γραμμές, ενώ η μαύρη κουρκούνα έχει μονόχρωμο σκούρο πρασινοκαφέ σώμα.

Είναι βενθικά είδη που απαντούν συνήθως σε μεγάλα κοπάδια σε περιοχές με λιβάδια του θαλάσσιου φανερόγαμου ποσειδώνια (Posidonia oceanica) ή βραχώδεις βυθούς, από την ακτή μέχρι και σε βάθος 60 μέτρων. Είναι αποκλειστικά φυτοφάγα είδη που τρέφονται με φύκια και άλγη. Αλιεύονται με καλάμι, στατικά δίχτυα, γυροβολιά, σκαρκές και ψαροντούφεκο.

Στις κουρκούνες, οι σκληρές ακτίνες του ενιαίου ραχιαίου πτερυγίου είναι δηλητηριώδεις. Τα συμπτώματα μετά από τσίμπημα περιλαμβάνουν τοπικό πόνο, πρήξιμο και κοκκίνισμα στο σημείο επαφής, πυρετό και δύσπνοια. Άμεσο ανακουφιστικό μέτρο είναι η θέρμανση της περιοχής για περιορισμό της δράσης της τοξίνης, και αν η ενόχληση είναι έντονη καλό είναι να ζητήσουμε ιατρική συμβουλή.

Λύχνος

Ο λύχνος ή μύξης είναι βενθικό ψάρι που ζει σε αμμολασπώδη υποστρώματα, σε βάθη από 15 έως 250 μέτρα. Το μήκος του συνήθως κυμαίνεται από 10 μέχρι 20 εκατοστά, αν και μπορεί να ξεπεράσει και τα 30 εκατοστά.

Ο λύχνος είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός θηρευτής του βυθού. Είναι συνήθως θαμμένος στην άμμο, έχοντας εκτεθειμένα μόνο τα μάτια και το στόμα, το οποίο έχει κλίση προς τα πάνω για εύκολη αρπαγή της λείας. Μεταξύ της κάτω σιαγόνας και της γλώσσας έχει μια σαρκώδη κόκκινη προεξοχή που χρησιμεύει ως δόλωμα για τα ανυποψίαστα θηράματά του.

Ο λύχνος μπορεί να παράγει ηλεκτρικές εκκενώσεις ισχύος μέχρι 50 βολτ, μέσω ενός οργάνου που βρίσκεται σε σάκο ακριβώς πίσω από τα μάτια. Είναι σαρκοφάγο ψάρι και τρέφεται με μικρά ψάρια και ασπόνδυλα, τα οποία καταπίνει ολόκληρα. Αλιεύεται με στατικά δίχτυα, τράτα βυθού και καθετή. Ο λύχνος φέρει ένα μεγάλο και εμφανές δηλητηριώδες αγκάθι πίσω από κάθε βραγχιακό επικάλυμμα.

Τα συμπτώματα μετά από τσίμπημα περιλαμβάνουν τοπικό πόνο, πρήξιμο και κοκκίνισμα στο σημείο επαφής, πυρετό και δύσπνοια. Άμεσο ανακουφιστικό μέτρο είναι η θέρμανση της περιοχής για περιορισμό της δράσης της τοξίνης, και αν η ενόχληση είναι έντονη καλό είναι να ζητήσουμε ιατρική συμβουλή.

Κοκκαλάρης

Ο κοκκαλάρης ή κεντρόνι ή ακανθίας είναι ίσως το πιο επιτυχημένο είδος καρχαρία ανά το παγκόσμιο, αφού απαντά στις πλείστες θάλασσες σε σχετικά μεγάλους αριθμούς. Είναι βενθοπελαγικό είδος που ζει σε βάθη πέραν των 100 μέτρων.

Το μήκος του συνήθως κυμαίνεται από 50 μέχρι 110 εκατοστά και το βάρος του από 1 μέχρι 3 κιλά. Είναι κοινωνικό είδος και σχηματίζει αγέλες σύμφωνα με το φύλο και το μέγεθος, αν και εποχιακά παρατηρούνται μεγαλύτερες αγέλες που αποτελούνται από αρσενικά και θηλυκά άτομα διαφόρων μεγεθών.

Η δίαιτά του, όπως στους πλείστους καρχαρίες, είναι ποικίλη, αλλά λόγω του μικρού του μεγέθους περιορίζεται κυρίως σε μικρά ψάρια, οστρακόδερμα, γαστερόποδα και κεφαλόποδα. Ο κοκκαλάρης αλιεύεται με τράτα βυθού, στατικά δίκτυα, παραγάδια και καθετή.

Ο κοκκαλάρης φέρει δύο δηλητηριώδη αγκάθια, ένα σε κάθε ραχιαίο πτερύγιο, τα οποία, λόγω της ευλυγισίας του, τον καθιστούν επικίνδυνο όταν πιαστεί ζωντανός σε δίχτυα ή αγκίστρια. Τα συμπτώματα μετά από τσίμπημα περιλαμβάνουν τοπικό πόνο, πρήξιμο και κοκκίνισμα στο σημείο επαφής, πυρετό και δύσπνοια. Άμεσο ανακουφιστικό μέτρο είναι η θέρμανση της περιοχής για περιορισμό της δράσης της τοξίνης, και αν η ενόχληση είναι έντονη καλό είναι να ζητήσουμε ιατρική συμβουλή.

Ρώσος

Ο ρώσος είναι άλλος ένας λεσσεψιανός μετανάστης που εισήλθε στη Μεσόγειο από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Είναι βενθικό είδος και απαντά σε βραχώδεις βυθούς, σε βάθη μεταξύ 2 και 60 μέτρων. Στα νερά της Κύπρου το μήκος του κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 10 και 20 εκατοστών. Έχει έντονα κοκκινοπορτοκαλί χρώμα με λευκές οριζόντιες ραβδώσεις στο σώμα. Είναι κοινωνικό ψάρι που δραστηριοποιείται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τη μέρα συνηθίζει να κρύβεται σε τρύπες με άτομα του ίδιου είδους, αλλά και με άτομα των γενών Apogonichthyoides και Pempheris.

Τρέφεται με πολύχαιτους, μικρά ψάρια, μαλάκια, αρθρόποδα και κυρίως δεκάποδα. Αλιεύεται με στατικά δίχτυα, παραγάδια, σκαρκές και καλάμι.

Ο ρώσος φέρει ένα μεγάλο και εμφανές δηλητηριώδες αγκάθι σε κάθε προβραγχιακό επικάλυμμα.

Τα συμπτώματα μετά από τσίμπημα περιλαμβάνουν τοπικό πόνο, πρήξιμο και κοκκίνισμα στο σημείο επαφής, πυρετό και δύσπνοια.

Άμεσο ανακουφιστικό μέτρο είναι η θέρμανση της περιοχής για περιορισμό της δράσης της τοξίνης, και αν η ενόχληση είναι έντονη καλό είναι να ζητήσουμε ιατρική συμβουλή.

Πηγή πληροφοριών: Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών /  Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Κίνδυνος θερμοπληξίας λόγω καύσωνα… Τα συμπτώματα και πως προστατεύουμε τα παιδιά

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς – Τα συμπτώματα και οι τρόποι προστασίας

Σχολεία-εργοτάξια και αγώνας για ετοιμότητα πριν το 1ο κουδούνι. «Κόλλησαν» τα κλιματιστικά

Πυρετώδεις εργασίες για να προλάβουν – Μελετούν ακόμη τα σχέδια για τοποθέτηση κλιματιστικών - Τι αναφέρει στη #CyprusTimes ο Ντίνος Έλληνας

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

Το διπλό παιχνίδι Ερντογάν, οι «προβλέψιμες» κινήσεις και η στάση αναμονής Κύπρου-Ελλάδας

H μεγάλη εικόνα της διεθνούς διπλωματικής σκακιέρας - Τι περιμένουν σε Λευκωσία και Αθήνα #CyprusTimes

MC MEDIA NETWORK

Νέα γκέλα για Λίβερπουλ.. (VIDEO)

Άσχημο ξεκίνημα στη χρονιά για τη Λίβερπουλ. Η ομάδα του Κλοπ, μετά την γκέλα στην έδρα της Φούλαμ, κόλλησε στο 1-1 και με την...

Ρόφημα για αποτοξίνωση μετά το οικογενειακό τραπέζι

Σπιτικό ρόφημα με 4 υλικά που θα αποτοξινώσει τον οργανισμό σου από το φαγοπότι των τελευταίων ημερών Το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος τους, οι καταχρήσεις...

Ο Κάσπερ Σμάιχελ έκανε πραγματικότητα το παιδικό όνειρο κάθε φίλου της Λέστερ και… έφυγε! (video)

Ο Κάσπερ Σμάιχελ έκανε πραγματικότητα το παιδικό όνειρο κάθε φίλου της Λέστερ και… έφυγε! (video)

Γιώργος Αμούτζας: Η αντίδραση του όταν ρωτήθηκε για τον χωρισμό του με την Έλενα Πιερίδου

Τι ανέφερε ο ηθοποιός; Συνέντευξη στην εφημερίδα Real life και τη Νίκη Κώτσου παραχώρησε ο Γιώργος Αμούτζας. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: To αγόρι της φωτογραφίας είναι σήμερα γνωστό...

MC MEDIA NETWORK

Νέα γκέλα για Λίβερπουλ.. (VIDEO)

Άσχημο ξεκίνημα στη χρονιά για τη Λίβερπουλ. Η ομάδα του Κλοπ, μετά την γκέλα στην έδρα της Φούλαμ, κόλλησε στο 1-1 και με την...

Ρόφημα για αποτοξίνωση μετά το οικογενειακό τραπέζι

Σπιτικό ρόφημα με 4 υλικά που θα αποτοξινώσει τον οργανισμό σου από το φαγοπότι των τελευταίων ημερών Το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος τους, οι καταχρήσεις...

Ο Κάσπερ Σμάιχελ έκανε πραγματικότητα το παιδικό όνειρο κάθε φίλου της Λέστερ και… έφυγε! (video)

Ο Κάσπερ Σμάιχελ έκανε πραγματικότητα το παιδικό όνειρο κάθε φίλου της Λέστερ και… έφυγε! (video)

Γιώργος Αμούτζας: Η αντίδραση του όταν ρωτήθηκε για τον χωρισμό του με την Έλενα Πιερίδου

Τι ανέφερε ο ηθοποιός; Συνέντευξη στην εφημερίδα Real life και τη Νίκη Κώτσου παραχώρησε ο Γιώργος Αμούτζας. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: To αγόρι της φωτογραφίας είναι σήμερα γνωστό...

Lifestyle

Lifestyle

Μήνυση στον Μπιμπίλα από εκκλησιαστική ιστοσελίδα. «Προσβάλλει την Παναγία»

Διασπείρει το μίσος και τον ρατσισμό εις βάρος των Ορθοδόξων, αναφέρει η ιστοσελίδα με ασφορμή ανάρτηση του προέδρου του ΣΕΗ για το Μεταναστευτικό

Σορός γυναίκας εντοπίστηκε στον Σαρωνικό

Η σορός της γυναίκας μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο Αθηνών για διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής

«Στόχος είναι να καταληφθεί εξ ολοκλήρου το Ντονμπάς» επανέλαβε ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε απευθυνόμενος σε προσκεκλημένους σε έκθεση όπλων κοντά στη Μόσχα ότι ο ρωσικός στρατός επιτυγχάνει τους στόχους που ορίστηκαν στις λεγόμενες...

Advertorials