MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Επί τάπητος νομοθετικό πλαίσιο για scoοters και ηλεκτρικά πατίνια

Advertisement

Sponsored by exness

Στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων συμμετείχε ο αρμόδιος Υπουργός – Στο μικροσκόπιο νομοθετικό πακέτο ρύθμισης της διακίνησης των scooter και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί ταξί 

Στη συνεδρία της Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Βουλής των Αντιπροσώπων συμμετείχε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος, κατά τη διάρκεια της οποίας ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής επί σειρά θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου.

Advertisement

Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν το νομοθετικό πακέτο ρύθμισης της διακίνησης των Συσκευών Προσωπικής Κινητικότητας (τύπου scooter), οι τροποποιήσεις που προωθούνται στους περί Άδειας Οδήγησης και περί της Πρόσβασης στο Επάγγελμα του Οδικού Μεταφορέα Νόμους, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί ταξί με τον καθορισμό πάγιου κομίστρου.

1.    Νομοθετικό πακέτο για ρύθμιση της διακίνησης των Συσκευών Προσωπικής Κινητικότητας (τύπου scooter) – Νομοσχέδιο με τίτλο «ο περί Ρύθμισης της Διακίνησης Ποδηλάτων και άλλων Συσκευών Προσωπικής Κινητικότητας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021»

Εν αναμονή της υιοθέτησης μιας κοινής ευρωπαϊκής ρύθμισης που θα διέπει τη χρήση των scooters ή e-scooters ως μέσο διακίνησης στην κατηγορία μικροκινητικότητας, η Κύπρος προχωρά στην υιοθέτηση μιας εθνικής, ενδιάμεσης νομοθετικής ρύθμισης.

Η επιλογή των παραμέτρων έχει γίνει με γνώμονα τη διασφάλισης της οδικής ασφάλειας και αφορούν:

  • Χώρος διακίνησης: ποδηλατόδρομος, ποδηλατολωρίδα ή χώρος που αποτελεί προέκταση προδηλατοδρόμου (χώρος κοινής χρήσης από ποδηλάτες και πεζούς, σε πλατεία ή πεζοδρόμιο μόνο μετά από απόφαση του οικείου Δήμου ή Κοινότητας).
  • Ηλικία χρηστών: 16 ετών και άνω.
  • Μέσα ατομικής προστασίας χρήσης: υποχρεωτική χρήση κράνους.
  • Ελάχιστος εξοπλισμός συσκευής: σύστημα φρένων, φανοί μπροστά και πίσω, καμπανάκι, ελαστικά.
  • Μέγιστη ταχύτητα συσκευής: 15 χλμ ανά ώρα.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης ρυθμίσεις για την αγορά (ειδικές υποχρεώσεις εισαγωγέων/κατασκευαστών/πωλητών για τον ελάχιστο εξοπλισμό και τη μέγιστη ταχύτητα), για τις υφιστάμενες Συσκευές, για την αδειοδότηση των εταιρειών ενοικίασης Συσκευών, αδικήματα και ποινές, κοκ.

2.    Τροποποιήσεις στον περί Άδειας Οδήγησης Νόμο

Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στη ρύθμιση των πιο κάτω:

  • Καθορισμός περιορισμού στη χρονική διάρκεια ισχύος της μαθητικής άδειας οδηγού σε δύο χρόνια από την ημέρα έκδοσής της: Με το πέρας του χρονικού διαστήματος ισχύος της μαθητικής άδειας, ο οδηγός, σε περίπτωση μη απόκτησης κανονικής άδειας οδήγησης, θα οφείλει να υποβληθεί ξανά στη διαδικασία εξέτασης και έκδοσης της μαθητικής άδειας.
  • Ρύθμιση του θέματος της οδήγησης μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών στο οδικό δίκτυο από πρόσωπο που κατέχει μόνο μαθητική άδεια: Με βάση το νομοσχέδιο, η οδήγηση μοτοποδηλάτου και μοτοσικλέτας από μαθητευόμενο, επιτρέπεται μόνο με συνοδεία από αδειούχο εκπαιδευτή και τη χρήση προστατευτικού εξοπλισμού και συγκεκριμένα:

i)     Κράνος,

ii)    Σακάκι ή γιλέκο με φωσφορούχες λωρίδες,

iii)   Παντελόνι και μπότες ή παπούτσια,

iv)   Προστατευτικές επιγονατίδες και επιαγκωνίδες, γάντια και προστατευτικά πλάτης και γοφών.

  • Καθορισμός υποχρεώσεων για προστατευτική ενδυμασία κατά την οδήγηση μοτοποδηλάτου ή μοτοσικλέτας για επαγγελματικούς σκοπούς (π.χ. παράδοση προϊόντων – delivery): Ο κατ’ επάγγελμα οδηγός μοτοποδηλάτου και μοτοσικλέτας φέρει:

i)     Κράνος

ii)    Σακάκι ή γιλέκο με φωσφορούχες λωρίδες,

iii)   Παντελόνι και μπότες ή παπούτσια,

iv)   Προστατευτικές επιγονατίδες και επιαγκωνίδες, γάντια και προστατευτικά πλάτης και γοφών, και

v)    Γιλέκο αερόσακο / αερόσακο, ειδικό για μοτοποδήλατο/μοτοσικλέτα.

Ο εξοπλισμός παρέχεται από τον άμεσα ή έμμεσα εργοδότη του οδηγού.

Παράλληλα, ο κ. Καρούσος ενημέρωσε τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής πως στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων περιλαμβάνεται ποσό ύψους €1,050 εκ. για την περίοδο 2022-2024 για την υλοποίηση σχεδίων επιχορήγησης προστατευτικού εξοπλισμού για μοτοσικλετιστές, περιλαμβανομένου και αερόσακου.

Τέλος, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, οι μοτοσικλέτες θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεχνικό έλεγχο κατ’ αντίστοιχο τρόπο που συμβαίνει με τα αυτοκίνητα. Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, είναι να ελέγχεται η καταλληλότητα των μοτοσικλετών, ώστε να διασφαλίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό η ασφάλεια των μοτοσικλετιστών στο οδικό δίκτυο.

  • Άρση της νομικής ασάφειας σχετικά με την ποινικοποίηση του αδικήματος της εργοδότησης υπαλλήλου για οδήγηση οχήματος χωρίς ο εργοδοτούμενος να κατέχει κανονική άδεια οδήγησης της κατηγορίας του οχήματος που οδηγεί για τους σκοπούς της εργασίας του.

3.    Τροποποιήσεις στον περί της Πρόσβασης στο Επάγγελμα του Οδικού Μεταφορέα Νόμο

Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε ρυθμίζεται η έννοια της «ομάδας επιβατών» και καθορίζεται ότι μια ομάδα επιβατών περιλαμβάνει τουλάχιστον οκτώ επιβάτες, μη περιλαμβανομένου του οδηγού. Η ρύθμιση του θέματος αποτελεί πάγιο αίτημα των συνδέσμων ταξί, στο πλαίσιο του γενικότερου αιτήματός τους για πάταξη της πειρατείας στον κλάδο τους, δεδομένου ότι υπήρχε ασάφεια ως προς τον αριθμό των ατόμων που θεωρούνταν ομάδα επιβατών. Αποτέλεσμα αυτού, η δημιουργία άδικου και αθέμιτου ανταγωνισμού προς τα ταξί με την ένταξη μικρών λεωφορείων που χρησιμοποιούνταν ως οιονεί ταξί, χωρίς να κατηγοριοποιούνται ως ταξί.

4.    Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί ταξί – καθορισμός πάγιου κομίστρου

Στόχος του καθορισμού σταθερού κομίστρου από και προς τα αεροδρόμια ήταν η επίλυση του διαχρονικού προβλήματος της κατάλληλης πληροφόρησης των επισκεπτών/τουριστών στην Κύπρο και του επιβατικού κοινού γενικότερα. Ο καθορισμός πάγιων κομίστρων αποσκοπεί να προσδώσει αξιοπιστία στη μεταφορά με ταξί, αλλά και να βελτιώσει τον επαγγελματισμό και να αυξήσει την επιβατική κίνηση στον τομέα αυτό και στηρίχθηκε σε παρόμοιες πρακτικές που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της υιοθέτησης της πολιτικής πάγιων κομίστρων, φαίνεται ότι η πρακτική εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό και επιτυγχάνει τον σκοπό της.

Καταληκτικά, ο Υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε στην προμήθεια ειδικού οχήματος επιθεώρησης οδοστρώματος, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του οδικού δικτύου και τη γρήγορη και αυτοματοποιημένη καταγραφή των φθορών σε αυτό. Στο ίδιο πλαίσιο, το Υπουργείο, σε συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας «ΚΟΙΟΣ», βρίσκεται στη διαδικασία ετοιμασίας εφαρμογής για έξυπνα κινητά (application), μέσω της οποίας οι ίδιοι οι χρήστες του οδικού δικτύου θα μπορούν να ενημερώνουν τα αρμόδια Τμήματα και Υπηρεσίες για φθορές που εντοπίζουν στο οδικό δίκτυο, για την άμεση διόρθωσή τους.

Φωτεινή Τσιρίδου: Αφορμή τα τροχαία ατυχήματα που παρατηρούνται στον τόπο μας

Η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου μετά το πέρας τη συνεδρίας δήλωσε τα εξής:

Σήμερα στην Επιτροπή Μεταφορών παρών ήταν και ο ίδιος ο Υπουργός Μεταφορών κ .Καρούσο, για να συζητήσουμε,  μαζί του κυρίως θέματα οδικής ασφάλειας. Αφορμή τα τροχαία ατυχήματα που παρατηρούνται στον τόπο μας.

Α. Το πρώτο ζήτημα αφορά τις Συσκευές Προσωπικής Κινητικότητας (scouters ή ηλεκτρικά πατίνια) που είναι υπό ανάπτυξη ανά το Παγκόσμιο, αρχικά ως μέσο αναψυχής, ενώ σταδιακά και ανά περίπτωση μετατρέπονται και ως μέσο διακίνησης στην κατηγορία της μικροκινητικότητας. Οι εξελίξεις μας αναγκάζουν ξεχωριστά να ρυθμίσουμε τη διακίνηση των Συσκευών Προσωπικής Κινητικότητας, προσμετρώντας διάφορες παραμέτρους, που έχουν ως βάση την οδική ασφάλεια, την κινητικότητα, αλλά και τα πολεοδομικά, κυκλοφοριακά και άλλα δεδομένα επί εδάφους.

Στο πλαίσιο αυτό και λόγω της εισαγωγής, διάθεσης και χρήσης των Συσκευών Προσωπικής Κινητικότητας ανά το Παγκύπριο, με έμφαση στις τουριστικές περιοχές, είναι αναγκαίο η Κυπριακή Δημοκρατία να προωθήσει τη νομοθετική ρύθμιση της χρήσης Συσκευών Προσωπικής Κινητικότητας.

Για το πρώτο αυτό ζήτημα κατατέθηκαν από το Υπουργείο 3 νομοσχέδια,

  1. i. το πρώτο είναι το περί ρύθμισης διακίνησης των ποδηλάτων που θα εισάγονται εκεί ρυθμίσεις για το τι είναι οι συσκευές αυτές, ποιες οι προδιαγραφές που πρέπει να έχουν, ποιοι θα μπορούν να τις χρησιμοποιούν αλλά και που.
  2. ii. Στο δεύτερο νομοσχέδιο, (περί εξωδίκου ρυθμίσεως) θα ρυθμίζονται τα εξώδικα και οι παραβάτες και

iii.    ο τρίτο, (ο περί μηχανοκίνητων οχημάτων και τροχαίας κίνησης) θα απαγορεύει την χρήση των σκούτερ στο οδικό δίκτυο.

Β. Επιπρόσθετα, ως δεύτερο ζήτημα, ξεκινήσαμε τη συζήτηση για τον περί άδειας οδήγησης τροποποιητικός νόμος του 2022, σε σχέση με το θέμα χρήσης της μαθητικής άδειας από οδηγούς μοτοποδηλάτων και μοτοσυκλετών εν ώρα εργασίας τους, και την υποχρέωση  να χρησιμοποιούν αυτοί προστατευτική ενδυμασία. Βάσει μελέτης που πραγματοποιήθηκε από την ΕΕ για το κόστος των ατυχημάτων με μοτοσυκλέτα που επιφέρει σε κάθε κράτος , σε σχέση με τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο η έρευνα έδειξε πως στην Κύπρο τέτοια ατυχήματα της κοστίζουν 250 εκ.ευρώ.

Συγκεκριμένα, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο ρυθμίζεται  η διάρκεια ισχύος της μαθητικής άδειας, μετά την οποία ο οδηγός, αν δεν λάβει κανονική άδεια οδήγησης,  θα πρέπει να υποβληθεί ξανά στην διαδικασία εξέτασης και έκδοσης της μαθητικής του άδειας. Επιπρόσθετα, ρυθμίζεται η οδήγηση στο οδικό δίκτυο από ένα μαθητευόμενο οδηγό, με τρόπο ώστε οι εκπαιδευόμενοι, όλων των κατηγοριών μοτοποδηλάτων και μοτοσυκλέτας να μπορούν να εκπαιδεύονται στο οδικό δίκτυο, νοουμένου ότι συνοδεύονται και βρίσκονται υπό την άμεση επιτήρηση αδειούχου εκπαιδευτή οδηγού.  Τέλος, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, ρυθμίζεται ότι τόσο οι εκπαιδευόμενοι οδηγοί, όσο και οι οδηγοί μοτοποδηλάτων και μοτοσικλέτας κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, ως οι πιο επιρρεπείς σε τροχαίες συγκρούσεις πρέπει, πέραν του προστατευτικού κράνους, να φέρουν την κατάλληλη προστατευτική ενδυμασία που ένας μοτοσικλετιστής πρέπει να φέρει. Όσον αφορά τους διανομείς και κατά πόσο θα τους παρέχεται το μέσο και ο προστατευτικός εξοπλισμός χώρες όπως η Ελλάδα έχουν αποφασίσει να παρέχεται από τον εργοδότη ως απάντηση μιας Πολιτείας που νοιάζεται για τον εργαζόμενο και ιδιαίτερα μέσα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Ακούσαμε τις ανησυχίες όλων των εμπλεκόμενων, τις λάβαμε σοβαρά υπόψη και θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και εξέταση των ζητημάτων που προκύπτουν.

Επίσης, θα ήθελα να αναφέρω πολύ σημαντικές αποφάσεις που έλαβε το υπουργείο μεταφορών σε σχέση με την οδική ασφάλεια:

-Στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Μεταφορών για τα επόμενα τρία χρόνια θα υπάρχει κονδύλι ύψους 1,5.εκ.ευρώ που θα παραχωρηθεί για την προώθηση της οδικής ασφάλειας. Πιο συγκεκριμένα το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως κίνητρο προς τους μοτοσικλετιστές για αγορά προστατευτικού εξοπλισμού όπως είναι το κράνος και ο αερόσακος.

-Επίσης, έγινε πρόσφατα και η αγορά ειδικού οχήματος κόστους 1.εκ.ευρώ που θα σκανάρει με ειδικές κάμερες, αισθητήρες και GPS  το οδικό δίκτυο ελέγχοντας έτσι την καταλληλόλητα του οδοστρώματος ανά το παγκύπριο. Τα στοιχεία θα αποστέλλονται αυτόματα μέσω ηλεκτρονικού συστήματος στο Υπουργείο για έλεγχο.

-Προωθήθηκε η δημιουργία πλατφόρμας (Fix Cyprus) όπου χρήστες οδικού δικτύου, πεζοί είτε οδηγοί, θα μπορούν να καταχωρούν στοιχεία, για προβλήματα ή παρανομίες που διαπιστώνουν στο οδικό δίκτυο. Τα στοιχεία που καταχωρούν θα καταγράφονται για να μπορεί να γίνεται βελτίωση του οδικού δικτύου.

Πρώτιστο μέλημα της Επιτροπής Μεταφορών αλλά και του ΔΗΣΥ όσον αφορά τα πιο πάνω ζητήματα αποτελεί η διασφάλιση ψηλών επιπέδων οδικής ασφάλειας. Τέλος, εξετάζοντας τρόπους αντιμετώπισης αθέμιτου ανταγωνισμού εναντίον των οδηγών ταξί από μικρά λεωφορεία που κυκλοφορούν, μελετήσαμε το ενδεχόμενο τροποποίησης του ορισμού της «ομάδας επιβατών» που μπορούν να εξυπηρετούν τα μικρά λεωφορεία.

Γιαννάκης Γαβριήλ: Ανησυχίες για ανεξέλεγκτες εισαγωγές και οδήγηση σκούτερ από νεαρά άτομα

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ δήλωσε τα εξής:

«Κατά τη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Μεταφορών, η οποία έγινε στην παρουσία του Υπουργού Μεταφορών παρουσιάστηκαν ενώπιων των Βουλευτών νομοσχέδια  που αφορούν στη ρύθμιση των συσκευών προσωπική κινητικότητας, τα λεγόμενα scooters.

Τονίσαμε πως αυτά είναι προς τον ορθή κατεύθυνση, σημειώνοντας ωστόσο κάποιες έγνοιες και ανησυχίες, όπως για παράδειγμα η μη υποχρέωση εγγραφής των συσκευών αυτών, ενδεχομένως να  οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη εισαγωγή. Πόσο ασφαλής είναι η οδήγηση τέτοιων συσκευών, ειδικότερα όταν αυτές θα χρησιμοποιούνται από νεαρά άτομα, όπως προνοεί το νομοσχέδιο, 16 ετών και άνω;

Αυτές είναι κάποιες από  τις ανησυχίες μας, τις οποίες εκφράσαμε ενώπιον του Υπουργού Μεταφορών και αναμένουμε απαντήσεις».

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network