MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Επέκταση Προδημοτικής: «Σπρώχνουν τα παιδιά στον ιδιωτικό τομέα» καταγγέλλουν γονείς και εκπαιδευτικοί

Advertisement

Sponsored by exness

«Σπρώχνουν τα παιδιά στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία» – Αντιδρούν γονείς και εκπαιδευτικοί για το πλαίσιο επέκτασης της προδημοτικής – Ζητούν την μετατροπή των κοινοτικών νηπιαγωγείων σε δημόσια – Οι ανησυχίες και τα σημεία που προκαλούν διαφωνία

Του Νικόλα Πέτρου Καπαρτή

Απόπειρα του Υπουργείου Παιδείας να στείλει τα παιδιά στον ιδιωτικό τομέα βλέπουν οργανωμένοι γονείς προδημοτικής και ΠΟΕΔ, πίσω από το πλαίσιο της πρότασης για επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων ετών.

Advertisement

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-2026, περιλαμβάνεται η μεταρρύθμιση που αφορά στην επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων χρόνων.

H εφαρμογή της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης θα γίνει σε τρεις φάσεις και προβλέπει την καθολική πλέον φοίτηση των παιδιών τεσσάρων έως έξι χρόνων σε εκπαιδευτικά προγράμματα, που θα λειτουργούν αποκλειστικά σε δημόσια, κοινοτικά ή ιδιωτικά νηπιαγωγεία, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας.

Σε δηλώσεις του στη Cyprus Times για το θέμα ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ, Απόστολος Σκουρουπάτης, επισημαίνει πως «συμφωνούμε στο ότι πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση στα 4 έτη, αλλά διαφωνούμε στον τρόπο που εισηγείται η κυβέρνηση την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος, χωρίς τη συμπερίληψη του δημόσιου νηπιαγωγείου».

«Επίσης», συμπλήρωσε, «διαφωνούμε έντονα στο στόχο αυτού του προγράμματος. Αν διαβάσει κανείς την έκθεση αντικτύπου διαπιστώνει πως με την υποχρεωτική επέκταση της προδημοτικής προς τα κάτω, αυτά τα λεφτά έχουν ως στόχο την ίδρυση νέων μικρών επιχειρήσεων, δηλαδή την ίδρυση νέων ιδιωτικών νηπιαγωγείων».

«Τι θα γίνει μετά το 2026; Θα συνεχίσει ο κρατικός προϋπολογισμός να επιδοτεί τα δίδακτρα στον τομέα της παιδείας σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία;», διερωτάται ο κ. Σκουρουπάτης.

Τόνισε επίσης ότι «η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Αυτή η επέκταση πρέπει να γίνει με κύριο άξονα το δημόσιο νηπιαγωγείο», σημειώνοντας παράλληλα πως: «έχουμε αίθουσες, έχουμε κοινοτικά νηπιαγωγεία που μπορούν να μετατραπούν σε δημόσια, υπάρχουν θέσεις και για μικρότερα παιδιά. Πρέπει να αξιοποιηθεί το δημόσιο νηπιαγωγείο και σταδιακά όσα χρόνια και αν χρειαστεί, με βάση σωστό σχεδιασμό, να δημιουργούνται νέες αίθουσες για να καλύπτουν τις ανάγκες του δημοσίου».

«Είναι ξεκάθαρο», συνέχισε, «ο στόχος τους είναι να οδηγήσουν παιδιά από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Ένα παιδί στον ιδιωτικό τομέα κοστίζει λιγότερα για το κράτος -θα του κοστίζει μόνο η επιχορήγηση των διδάκτρων- ενώ ένα παιδί στο δημόσιο κοστίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ στο κράτος».

«Αυτή είναι μια εγκληματική λογική για τον τομέα της παιδείας, όπως και η υγεία, είναι κοινωνικά αγαθά και το κράτος έχει την υποχρέωση να τα παρέα ποιοτικά σε όλους του πολίτες», υπογράμμισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η θέση των γονιών οι οποίοι κάνουν λόγο για προσπάθεια του κράτους να «σπρώξει τα παιδιά στον ιδιωτικό τομέα».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη Cyprus Times για το θέμα ο πρόεδρος των Οργανωμένων Γονέων Προδημοτικής Εκπαίδευσης, Γιάννος Ιωάννου, αναφέρει πως δεν έχει γίνει σωστός σχεδιασμός από μέρους του Υπουργείου και προχωρεί σε μονομερείς κινήσεις, πρώτού ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους φορείς.

Ο κ. Ιωάννου σημειώνει πως η επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης  «είναι πάγιο αίτημα μας από του 2012-13 και της ΠΟΕΔ, οπόταν βλέπουμε πολύ θετικά αυτή την προοπτική της ηλικιακής επέκτασης προς τα κάτω. Ωστόσο είμαστε κάθετα εναντίον με τον τρόπο που προωθείται».

Ζητούν να γίνουν δημόσια τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Ο κ. Ιωάννου αρχικά εξηγεί πως: «σε ένα χώρο όπου υπάρχει ένα δημόσιο τμήμα και ένα κοινοτικό τμήμα επεμβαίνει το Υπουργείο Παιδείας και η σχολική εφορεία για το δημόσιο τμήμα και ο σύνδεσμος γονέων για το κοινοτικό τμήμα. Όποτε αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει σε ένα τέτοιο χώρο. Ποιος είναι αυτός που θα παίρνει τις αποφάσεις, ποιες θα είναι αυτές και πώς θα έρθουν σε σύγκληση για να καταλήξουν σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Οπόταν με το να γίνουν δημόσια τα κοινοτικά νηπιαγωγεία, θα επιλυθεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε μέχρι σήμερα.

«Συνεπώς», συνέχισε, «το πρώτο πράγμα που θέτουμε εμείς είναι πως πρέπει να γίνουν δημόσια τα κοινοτικά τμήματα. Δεύτερον, αυτό που μας απασχολεί σε σχέση με τα κοινοτικά τμήματα είναι το ότι το Υπουργείο ήδη χορηγεί ένα ποσό σε κάθε κοινοτικό τμήμα, ωστόσο αυτό το ποσό δεν τα βοηθά. Ένα κοινοτικό τμήμα που έχει μια δασκάλα,  μια νηπιαγωγό και μια βοηθό, χρειάζεται γύρω στις 27 χιλιάδες τον χρόνο για μισθούς και το Υπουργείο δίνει χορηγία 11,5 χιλιάδων. Εάν προσθέσουμε και τα δίδακτρα ερχόμαστε γύρω στις 20-22 χιλιάδες τον χρόνο. Οπόταν ο Σύνδεσμος Γονέων τρέχει να καλύψει το μισθολόγιο των εργαζομένων».

Εκτός κονδυλίου οι υποδομές

Ερωτηθείς τι ισχύει με τις υποδομές, ο κ. Ιωάννα ανέφερε ότι όσον αφορά αυτό το κομμάτι κατασχέσαμε σχετική πρόταση η οποία προβλέπει πως «θα έπρεπε μέσα στο Σχέδιο Ανάκαμψης να μεριμνήσουν ούτως ώστε να γίνουν και οι υποδομές. Δηλαδή να φτιάξουν και να αυξήσουν τις τάξεις για να μπορούν να φοιτήσουν περισσότερα παιδιά»

«Όταν το θέσαμε αυτό», συνέχισε ο κ. Ιωάννου, «μας είπαν πως δεν προβλέπει κτηριακές εγκαταστάσεις το κονδύλι, όμως παράλληλα μας μετέφεραν ότι είναι οι ίδιοι δεν προλάβαιναν να ετοιμάσουν τα κτήρια και ως εκ τούτου αρνήθηκαν να συμπεριλάβουν τις κτηριακές αλλαγές στο κονδύλι αυτό. Από τη στιγμή που ένας εργολάβος μπορεί να κτίσει μια αίθουσα μέσα σε ένα μήνα εμείς τους θέσαμε το ερώτημα πώς καταλήξατε σε αυτό το συμπέρασμα από τη στιγμή που είχαν δύο χρόνια περιθώριο μπροστά τους. Το λάθος ξεκίνησε από εκεί».

Παράλληλα ο κ. Ιωάννου διαμήνυσε πως δεν νοείται να μην υπάρχουν οι ανάλογοι σχολικοί βοηθοί, με αυτό το σύστημα, γι’ αυτό δεν θέλουν να αναλάβουν τα κοινοτικά. «Αν τα αναλάβουν θα πρέπει να προσλάβουν και σχολικούς βοηθούς για τα τμήματα αυτά», συμπλήρωσε.

Μεγαλύτερη η επιχορήγηση στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία

Αναφερόμενος στο ύψος της επιχορήγησης ο κ. Ιωάννου υπέδειξε πως «μας είχε αναφερθεί ότι θα δίνεται ένα ποσό γύρω στα 80 ευρώ για τον κάθε μαθητή του κοινοτικού νηπιαγωγείου, ενώ στα ιδιωτικά αυξάνεται στα 130 ευρώ».

«Γιατί υπάρχει αυτή η διάκριση μεταξύ ιδιωτικού τομέα και του κοινοτικού τμήματος;», διερωτάται ο κ. Ιωάννου και εξηγεί πως: «εμείς καταθέσαμε πρόταση στο Υπουργείο πως αν μας δωθεί η ίδια επιχορήγηση που θα δίνεται στα ιδιωτικά, θα λειτουργήσουμε κι εμείς απογευματινά τμήματα. Με τα λεφτά αυτά θα μπορούμε να πληρώνουμε μια κοπέλα το απόγευμα για να καλύπτει το ωράριο. Οπόταν έχουν και εδώ διαφωνία».

Ανησυχία για άνιση μεταχείριση της επιχορήγησης

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε επίσης πως ζήτησαν γραπτή διαβεβαίωση ότι πρώτα θα καλύπτονται οι θέσεις των κοινοτικών νηπιαγωγείων -να γεμίζουν δηλαδή οι αίθουσες- και μετά θα δίνεται η ευκαιρία στον γονέα να πάει στον ιδιωτικό τομέα, την οποία δεν έχουν λάβει.

Επεσήμανε δε, πως «εδώ προκύπτει άλλο πρόβλημα ως προς το ποιους θα επιλέγουν για τα κοινοτικά και ποιους θα επιλέγουν για να δώσουν επιχορήγηση για να πάνε στον ιδιωτικό τομέα. Οπόταν δεν θα υπάρχει ίση μεταχείριση σε αυτό τον τομέα γιατί δεν θα μπορεί να γίνεται αντικειμενική επιλογή»

«Εάν δεν γίνει αυτή η πρακτική υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πηγαίνουν μόνο 5 με 6 μαθητές στα κοινοτικά τμήματα και να γεμίζουν τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία», συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει αν διαφωνούν με την επιχορήγηση των ιδιωτικών νηπιαγωγείων, ο κ. Ιωάννου απάντησε πως: «εμείς δεν διαφωνούμε να καλύπτονται οι κενές θέσεις, εάν υπάρχουν, στον ιδιωτικό τομέα όμως πρωτίστως πρέπει να έρθουν να κάνουν δημόσια τα κοινοτικά. Δηλαδή, να τα γεμίσουν με μαθητές και αν μένει κάποιος αριθμός, που θεωρούμε ότι δεν θα μένει, τότε να καλύψουν τον ιδιωτικό τομέα».

Επιπρόσθετα ο κ. Ιωάννου τόνισε πως «έχουμε ένα πολύ καλό σύστημα δημόσιας παιδείας και αντί να προσπαθούμε να το οργανώσουμε, μας φέρνουν μια πρόταση με την οποία παραπέμπουν τα παιδιά στην ιδιωτική παιδεία».

«Εγώ δεν είμαι εναντίον κάποιος γονέας να έχει την επιλογή να στείλει το παιδί του στον ιδιωτικό τομέα. Όχι όμως να έρχεται το κράτος να σπρώχνει τα παιδιά στον ιδιωτικό τομέα. Διότι με αυτή την πρόταση που κατέθεσαν αυτό προσπαθούν», υπογράμμισε καταληκτικά ο κ. Ιωάννου.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΦΑΒΟΡΙ/ΑΕΚ

ShootandGoal