MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Επαναβεβαίωση βρετανικών θέσεων για Κυπριακό σε επιστολή προς ομογενείς

Advertisement

Sponsored by exness

Η επιστολή αποτελεί απάντηση σε παρότρυνση που είχαν απευθύνει προ εβδομάδων προς την Πρωθυπουργό Μέι οι 11 αποστολείς

Advertisement

Τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης ότι είναι έτοιμη να δεχθεί την όποια διευθέτηση ασφαλείας συμφωνήσουν οι δύο κοινότητες στην Κύπρο και οι υπόλοιπες εγγυήτριες δυνάμεις, καθώς και ότι στηρίζει τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, επαναλαμβάνει επιστολή του Foreign Office προς 11 Κύπριους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η επιστολή αποτελεί απάντηση σε παρότρυνση που είχαν απευθύνει προ εβδομάδων προς την Πρωθυπουργό Μέι οι 11 αποστολείς, ενόψει της μετέπειτα συνάντησής της στο Λονδίνο με τον Πρόεδρο Ερντογάν, να αξιοποιήσει την ευκαιρία ώστε να προωθήσει μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού «χωρίς εγγυητές και ξένα στρατεύματα».

Απαντώντας εκ μέρους της Βρετανίδας πρωθυπουργού το Τμήμα Ανατολικής Μεσογείου του Foreign Office διαβεβαιώνει αρχικά τους 11 ομογενείς για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου σε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση. «Το συνεπές μήνυμα του Ηνωμένου Βασιλείου προς όλες τις πλευρές είναι ότι πιστεύουμε πως μία λύση βασισμένη στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ο βέλτιστος τρόπος να επιτευχθεί αυτός ο στόχος», σημειώνεται.

Σε ό,τι αφορά την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις, η απαντητική επιστολή αναφέρει ότι το Λονδίνο πάντα καθιστούσε σαφές ότι είναι «ανοιχτό σε οποιεσδήποτε διευθετήσεις οι δύο πλευρές και οι άλλες Εγγυήτριες Δυνάμεις μπορέσουν να συμφωνήσουν για να καλύπτονται οι ανάγκες ασφαλείας αμφότερων των κυπριακών κοινοτήτων».

Προστίθεται ότι μία τελική συμφωνία θα είναι δυνατή μόνο εφόσον εγκριθεί σε παράλληλα δημοψηφίσματα στις δύο κοινότητες.

Οι Κύπριοι αποστολείς της αρχικής επιστολής προς την κα Μέι σημείωναν επίσης ότι η άμεση επιστροφή της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της «θα είναι το σημείο έναρξης και ο καταλύτης για την πολυπόθητη λύση του Κυπριακού».

Το Foreign Office απαντά σχετικά: «Η τωρινή κατάσταση της Αμμοχώστου/Βαρωσίων αντανακλά τις συνέπειες της συνεχιζόμενης διαίρεσης της Κύπρου. Υποστηρίζουμε πλήρως όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ην. Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 και 789. Συνεχίζουμε να εγείρουμε το θέμα με τους Τουρκοκύπριους και με τις τουρκικές αρχές. Η κυβέρνηση παραμένει πεπεισμένη ότι, εν τέλει, μία συνολική λύση είναι η καλύτερη πιθανότητα για να επιλυθούν σύνθετα ζητήματα όπως αυτό».

Η επιστολή συνεχίζει με την παρατήρηση ότι από την περσινή Διάσκεψη για την Κύπρο και έκτοτε η βρετανική κυβέρνηση «προτρέπει όλες τις πλευρές να αποφεύγουν λόγια και πράξεις που διακινδυνεύουν να κλιμακώσουν τις εντάσεις στην περιοχή ή που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προοπτικές μίας λύσης του Κυπριακού».

Προστίθεται η πάγια θέση του Foreign Office ότι «εναπόκειται τώρα στις πλευρές να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα». Σημειώνεται ότι το Λονδίνο θα συνεχίσει να τις ενθαρρύνει προς την επανέναρξη των συνομιλιών και ότι είναι έτοιμο να συζητήσει πώς μπορεί να υποστηρίξει την επίτευξη προόδου. «Αυτό θα απαιτήσει σκληρές επιλογές και συμβιβασμούς, αλλά με πολιτική βούληση κρίνουμε ότι μία λύση παραμένει εφικτή», καταλήγει η απαντητική επιστολή.

Την αρχική επιστολή υπέγραφαν ως «πρόσφυγες από το κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου καθώς επίσης και ενεργά μέλη της βρετανοκυπριακής κοινότητας που αριθμεί 300.000 μέλη» οι κ.Δώρος Παρτασίδης, Αντώνης Σαββίδης, Ανδρέας Ταμπουρίδης, Λεωνίδας Λεωνίδου, Γιώργος Πίππας, Νίκος Σαββίδης, Τάσος Πογιατζής Σεραφείμ Διάκου, Γιάννης Κούβαρος, Σπύρος Νεοφύτου και η κα Στέλλα Δινένη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network