MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Επαφές Αναστασιάδη στην Αθήνα με το Κυπριακό στο επίκεντρο (pics)

Advertisement

Sponsored by exness

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν και οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι ότι αυτό που προτείνουμε είναι ένα ανεξάρτητο κράτος και όχι μετατροπή της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα προτεκτοράτο της οποιασδήποτε δύναμης», τόνισε κατά τη σύντομη συνομιλία του με τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο, κατά την έναρξη της συνάντησης τους στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης

Advertisement

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού ευχαρίστησε την Ελλάδα για την αμέριστη συμπαράστασή της, υπογράμμισε ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι ακριβώς να επιτευχθεί η ενότητα του κράτους, του λαού, της οικονομίας, να δημιουργηθεί ένα κράτος λειτουργικό, βιώσιμο με μια λύση που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων.

Διαβεβαίωσε περαιτέρω ότι έχουν κατοχυρωθεί ήδη η μία και μόνη διεθνής προσωπικότητα, η μία και μόνη κυριαρχία, η μία και μόνη ιθαγένεια. Όπως επίσης και οι βασικές ελευθερίες με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλα κεφάλαια στα οποία έχει γίνει πρόοδος, αλλά υπάρχουν και άλλα στα οποία υπάρχουν διαφορές και έχει γίνει ανταλλαγή απόψεων.

Ως παράδειγμα των δυσκολιών ανέφερε ένα γεγονός το οποίο αν και δεν είναι τόσο σημαντικό, όπως είπε, αποδεικνύει γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις και επιρροές. Η θερινή ώρα αλλάζει στα τέλη Οκτωβρίου. Και υπήρξε ανακοίνωση από την πλευρά του παρανόμου καθεστώτος ότι θα διατηρήσουν την ίδια ώρα με την Τουρκία.

“Ότι είναι κάτω από την επιρροή της Τουρκίας, ένα.  Δεύτερον, θεωρούν ότι έχουν ενσωματωθεί στην Τουρκία, ενώ την ίδια ώρα επιδιώκουμε μέσα από τις προσπάθειες που καταβάλλουμε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, τον Μουσταφά Ακιντζί, ότι θα είναι ένα κομμάτι της Τουρκίας που θα ενωθεί και θα αποτελέσει την Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία; Για αυτό και λέω ότι οι εγγυήσεις έναντι των επιχειρημάτων, απλά θα δώσουν πλεονέκτημα εις στην εγγυήτρια δύναμη, ασκώντας επιρροή να ελέγχει ολόκληρη το νέο καθεστώς πραγμάτων”.

Και διευκρίνισε ότι γι αυτό ο ίδιος εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς υπάρχουν προβλήματα που αν δεν ξεπεραστούν δεν μπορούν οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε λύση.

14315659_10154470730241462_315795517_o

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας από την πλευρά του, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο,  αναφέρθηκε κυρίως στο Κυπριακό, εκφράζοντας, για άλλη μια φορά την αυτονόητη αμέριστη συμπαράσταση της Αθήνας. Εξέφρασε την ελπίδα η αισιοδοξία που εκφράζεται να είναι ρεαλιστική, αλλά υπογράμμισε ότι πρέπει να επαναλαμβάνεται προς τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ και την ΕΕ, τόσο από Ελλάδα όσο και από Κύπρο, ότι για να είναι η λύση αποδεκτή και ρεαλιστική θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε ορισμένους κανόνες και του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

«Γι αυτό κουραστικά θα επαναλαμβάνουμε αφορούν την μορφή του κράτους, που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να έχει συνομοσπονδιακή οντότητα γιατί είναι αντίθετο και με το διεθνές και με το ευρωπαϊκό δίκαιο, όπως επίσης να εξασφαλιστεί η ενιαία εθνική και διεθνής προσωπικότητα, πρέπει επίσης να διασφαλιστεί ενιαία ιθαγένεια και το κυριότερο είναι η κυριαρχία. Δεν χωρούν εκπτώσεις στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την επίλυση του Κυπριακού, όπως δεν χωρούν εγγυήσεις και στρατεύματα κατοχής», υπογράμμισε.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα εκδηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στην Κύπρο λόγω και της αδιάσπαστης συνέχειας του ελληνισμού, όμως υπογράμμισε, αυτή η συμπαράσταση είναι χρέος της Ελλάδας που απορρέει από το ευρωπαϊκό δίκαιο και τα αλληλεγγύη που πρέπει να επιδεικνύουν τα κράτη μέλη  της ΕΕ. Η έννοια της αλληλεγγύης περιγράφεται και στη συνθήκη της ΕΕ και είναι χρέος όλων των κρατών μελών. Η Ελλάδα σημείωσε επιδεικνύει αυτήν την αλληλεγγύη γιατί θεωρεί ότι η εκκρεμότητα των στρατευμάτων κατοχής είναι απαράδεκτη για την ΕΕ αλλά περιμένει και τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ να τιμήσουν την Κύπρο με τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους, καθώς είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ.

Είδε και Μητσοτάκη

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συζήτηση των δύο αντρών επικεντρώθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Η συνάντηση έγινε στην παρουσία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη.

14273399_10154470730311462_49967088_o

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network