MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Επ. Εσωτερικών: Καμιά πρόταση για αναβολή ή μετάθεση δημοτικών εκλογών

Advertisement

Sponsored by exness

Ουδέν ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών για αναβολή ή μετάθεση δημοτικών εκλογών – Ξεκαθάρισε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελένη Μαύρου

Advertisement

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών δεν έχει ενώπιον της οποιαδήποτε πρόταση για αναβολή ή μετάθεση των δημοτικών εκλογών του Δεκεμβρίου, ξεκαθάρισε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελένη Μαύρου, προσθέτοντας πως εάν ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση από τη Σύσκεψη Αρχηγών, η Επιτροπή είναι έτοιμη να τη συζητήσει. Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, κ. Μαύρου ανέφερε περαιτέρω ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει τη συζήτηση των νομοσχεδίων εντατικά, με στόχο να ψηφιστούν από την Ολομέλεια της Βουλής σε νόμους μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Ανέφερε επίσης ότι κατά τις μέχρι τώρα συζητήσεις επιτεύχθηκαν συγκλίσεις επί των οποίων μπορεί να οικοδομηθεί η συζήτηση, σημειώνοντας ότι υπήρξε συμφωνία στην εξελικτική μείωση του αριθμού των δήμων.

Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε πως οι δημοτικές εκλογές και τα νομοθετήματα δεν έχουν άμεσο συσχετισμό, παρόλο ότι έμμεσα σχετίζονται, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε ενώπιον της Επιτροπής που να αλλάζει το πλαίσιο διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών είπε ότι το θέμα απασχολεί τη σύσκεψη αρχηγών και αναμένεται ότι θα τεθεί στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 13 Σεπτεμβρίου κατά την οποία θα ανασκοπηθεί η πορεία των Μεταρρυθμίσεων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής ανέφερε πως ο ΔΗΣΥ τοποθετήθηκε υπέρ της αναβολής της διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών, εφόσον επέλθει συμφωνία στο σύνολο της μεταρρύθμισης. Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας δήλωσε ότι η θέση του Κινήματος είναι να διενεργηθούν οι εκλογές το Δεκέμβρη για εκλογή που θα ισχύσει για δυόμισι χρόνια και ακολούθως να διεξαχθούν ενοποιημένες με τις ευρωεκλογές. Από πλευράς του ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης χαιρέτισε το γεγονός ότι η συζήτηση των νομοσχεδίων διεξάγεται ανεξάρτητα από τις δημοτικές εκλογές.

Πριν από την έναρξη της κατ΄ άρθρο συζήτηση των νομοσχεδίων, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κωνσταντίνος Νικολαϊδης σημείωσε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι δημοτικές εκλογές διεξάγονται για πενταετία.

Η κ. Μαύρου ενημέρωσε την Επιτροπή ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών με επιστολή προς την Επιτροπή ζήτησε να συζητηθεί μείωση των δήμων με τη μεταρρύθμιση από 30 σε 22 εξελικτικά σε περίοδο 3 ετών.

Στη δήλωση μετά τη συνεδρία ανέφερε πως έχει συμφωνηθεί ότι η Κυβέρνηση θα καταθέσει οδικό χάρτη για την εφαρμογή της μεταρρύθμιση, προσθέτοντας ότι άρχισε εντατική προσπάθεια συζήτησης των νομοσχεδίων.

Πρόσθεσε ότι η συζήτηση επικεντρώνεται σε τρεις πυλώνες που αφορούν τις αρμοδιότητες
των τοπικών αρχών, τον εσωτερικό έλεγχο και στο κενό που αφορά τις μεταβατικές διατάξεις.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ακόμα ότι το νομοθετικό πλαίσιο που βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής δεν συνιστά εκχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων στις τοπικές αρχές και διατύπωσε τη θέση ότι θα μπορούσαν να παραχωρηθούν περισσότερες αρμοδιότητες με ανάλογους πόρους.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο κ. Νουρής είπε πως ωρίμασαν οι συνθήκες ώστε να υπάρξει κατάληξη στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόσθεσε ότι διαπιστώνονται κάποιες
αποκλίσεις στις οποίες εντός των επομένων 2 εβδομάδων θα πρέπει να υπάρξει κατάληξη.

Ο κ. Νουρής ανέφερε ακόμα ότι ο στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου αυτοδιοικητικού μοντέλου που να είναι βιώσιμο και πιο φιλικό προς τους πολίτες.

Ο κ. Γιωργάλλας ανέφερε πως δηλώθηκε η βούληση να τρέξει η συζήτηση με ταχύτητα και να ψηφιστούν οι νόμοι για τη μεταρρύθμιση πριν το Δεκέμβρη, ώστε να γίνουν οι εκλογές με νέα νομοθεσία και εξέφρασε την ελπίδα όσα ακούστηκαν για επιτάχυνση να είναι ειλικρινή και να εφαρμοστούν.

Πρόσθεσε πως με τις συζητήσεις για τη διεξαγωγή ή όχι των δημοτικών εκλογών του 2016. Ισως κάποιοι να θέλουν να εξυπηρετήσουν δικούς τους στόχους και ανέφερε ότι η Αλληλεγγύη θα υποστηρίξει την διεξαγωγή των εκλογών, για 2,5 χρόνια και ενοποίηση τους στη συνέχεια με τις εκλογές για την Ευρωβουλή.

Είπε ακόμα ότι πυρήνας των θέσεων του Κινήματος είναι να μεταρρυθμιστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση με μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στις δημοτικές αρχές και τη δημιουργία συνεργασιών για δημιουργία οικονομιών κλίμακας που θα συνηγορεί στη λήψη αποφάσεων πιο κοντά στους πολίτες.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης χαιρέτισε το γεγονός ότι έχει ξεκαθαριστεί ότι η μεταρρύθμιση δεν έχει την όποια σχέση με τις δημοτικές εκλογές και πρόσθεσε ότι η συζήτηση των νομοσχεδίων πρέπει να διεξαχθεί χωρίς τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που τίθεντο λόγω εκλογών.

Παρουσιολόγιο Βουλευτών

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών ανέφερε κατά την έναρξη της συνεδρίας της Επιτροπής ότι παρέλαβε σημείωμα από την Προεδρία – Διεύθυνση της Βουλής με την οποία καλείται να ελέγχει τις παρουσίες των μελών της Επιτροπής, το χρόνο προσέλευσης και αποχώρησης.

Πρόσθεσε πως ως Πρόεδρος της Επιτροπής αδυνατεί να παρακολουθεί τους συναδέλφους της.

Απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο των δηλώσεων της ανέφερε πως το σημείωμα αφορά την καταγραφή ώρας άφιξης και αναχώρησης των Βουλευτών και είπε πως η θέση της είναι πως αντί της τήρησης παρουσιολογίου ενδείκνυται καλύτερος προγραμματισμό των συνεδριών των Επιτροπών.
Πρόσθεσε ότι το ζητούμενο είναι οι συνεδρίες να μην εστιάζουν σε γραφειοκρατικά θέματα, αλλά σε ουσιαστικά.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας η κ. Μαύρου ανέφερε επίσης πως εάν δεν αλλάξει ο προγραμματισμός των συνεδριών των Επιτροπών και συνεχίσει η συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών να συμπίπτει με την συνεδρία της Επιτροπής Αμυνας, στην οποία είναι μέλος, θα μεταφέρει τις συνεδρίες της Επιτροπής Εσωτερικών την Πέμπτη απόγευμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΦΑΒΟΡΙ/ΑΕΚ

ShootandGoal